Φρίντα Κριτσωτάκη

Ελληνες λογοτέχνες


Το κλάμα του ποταμού
Περιβάλλον
Μια φορά κι έναν καιρό, από τους πρόποδες ενός αρχαίου βουνού ξεπήδησε ένας πανέμορφος ποταμός. Γύρω του γεννήθηκε ένα τεράστιο δάσος. Τα νερά του έγιναν σπίτι για πολλά πλάσματα. Ένα πρωινό όμως, όταν τα πουλιά ξύπνησαν και πήγαν στον ποταμό να δροσιστούν, είδαν τα νερά του θολά και κίτρινα. Όποιος είχει πιει από κείνο το νερό ήταν νεκρός. Ποιος είχε κάνει άραγε αυτό το κακό; Οι κάτοικοι του Δάσους έπρεπε να το μάθουν για να σώσουν τον ποταμό…

Είμαι παιδί, έχω κι εγώ δικαιώματα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευέλικτης ζώνης: Παιδί – Περιβάλλον – Κοινωνία
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Είμαι παιδί, έχω κι εγώ δικαιώματα” είναι ένα πρόγραμμα διαθεματικού, διαπολιτισμικού και κοινωνικού περιεχομένου, γιατί συνδέεται με τα δικαιώματα των ανθρώπων σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα μπορεί να εκπονηθεί από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, να ενσωματωθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα και να συνδεθεί με τις διάφορες επιστήμες και περιοχές της γνώσης, όπως η γλώσσα, η ιστορία, η μουσική, η τέχνη κλπ. Τα παιδιά μπορούν να εργαστούν συλλογικά, αλλά και ατομικά.
Σκοπός είναι να κατανοήσουν τα παιδιά τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Επίσης να κατανοήσουν ότι όλοι έχουμε δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Ξέρω να προστατευτώ όταν γίνεται σεισμός
Σαν σεισμός δεν σταματώ
ούτε με τον πανικό,
μόνο γνώση θέλω εγώ,
για το πριν και το κατά,
αλλά και το μακρινό μετά!

Θεογονία
Η γέννηση του Δία
Μέρες γεμάτες θάματα, μέρες γεμάτες μάγια, ήταν εκείνα τα παλιά, παμπάλαια τα χρόνια, που ζούσε κόρη γελαστή, φωτοστεφανωμένη.
Οι πιο παλιοί παππούδες μας για τούτη διηγούνται, ότι εξεπετάχτηκε απ’ το βαθύ το χάος, που είχε σπλάχνα ζοφερά μ’ απέραντη μαυρίλα.
Μια μέρα καθώς ήτανε όλ’ ήσυχα κι ωραία, το χάος αναρρίγησε κι ανοίχτηκε, και τότε…
απ’ τα βαθιά τα σπλάχνα του πετάχτηκε επάνω, μέσα σε γρήγορη αστραπή και με βροντή συνάμα, μια κόρη όμορφη πολύ και ανθρωπολαλούσα.
Ήταν η σιτοδότρα Γη, η πλατυμετωπούσα…

Η αρπαγή της Ευρώπης
Μια μέρα, που στραφτάλιζε σαν το μαργαριτάρι κι η ροδοδάχτυλη Αυγή το σκότος κυνηγούσε, και ο φωτοπερίχυτος ο ήλιος φανερώθη, η Ευρώπη…
επήγε με τις φίλες της στο χρυσαφί ακρογιάλι, λουλούδια να μαζέψουνε, τον ήλιο να δεχτούνε.
Την είδε ’κείνο το πρωί, ο Κοσμοσείστης Δίας, να παίζει με τις φίλες της στ’ ακρογιαλιού την άκρη. Τόσ’ ήτανε η ομορφιά κι η χάρη της κοπέλας, π’ ο Δίας βάζει στο μυαλό γυναίκα να την πάρει. Γι’ αυτό μεταμορφώθηκε, ως έκανε συνήθως, σε ταύρο άσπρο, κάτασπρο, αγέρωχο κι ωραίο, με τα χρυσά τα κέρατα ομορφοστρουφιγμένα, και τη σελήνη τη μισή στο ακρομέτωπό του.

Η λήθη ήρθε να πάρει τις αναμνήσεις της γιαγιάς
“Τι είναι γιαγιά η λήθη;”
“Είναι η λησμονιά…”
“Και τι είναι η λησμονιά;”
“Είναι όταν κάποιος ξεχάσει κάτι ή κάποιον!”
“Ααα!” αναφώνησε ο Φαέθοντας κι ήταν τότε μόλις πέντε χρονών.
Τα χρόνια πέρασαν…
Και μεγάλωσε ο Φαέθοντας, κι έγινε έφηβος, κι είδε τη γιαγιά να μεγαλώνει κι αυτή και να πέφτει σε βαθειά λήθη, σε λησμονιά!
Και δεν μπορούσε να το αποδεχτεί ο Φαέθοντας. Ήθελε τη γιαγιά του πίσω! Έτσι όπως ήταν, έτσι όπως την ήξερε. Μια γιαγιά με ανοικτό μυαλό, κοινωνική, γενναία, ατρόμητη, έξυπνη, δραστήρια. Μια γιαγιά που η παρουσία της στη ζωή του ήταν σημαντικότατη, που του πρόσφερε αγάπη, ασφάλεια και σιγουριά.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το κλάμα του ποταμού (2008)
Το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων (2014)
Θεογονία (2015)
Η αρπαγή της Ευρώπης (2015)
Η λήθη ήρθε να πάρει τις αναμνήσεις της γιαγιάς (2016)

Εκπαίδευση – Ανθρώπινα δικαιώματα
Είμαι παιδί, έχω κι εγώ δικαιώματα (2014)
Ξέρω να προστατευτώ όταν γίνεται σεισμός (2015)

Πηγές: BIBLIONET, Μίλητος, Εκδόσεις Σαΐτα

85 views