Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες και άρθρα, καθώς και (προ αμνημονεύτων χρόνων) ένα ποίημα σε τοπική εφημερίδα του Πειραιά. Από το 1995 ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε και ανέδειξε το χιουμοριστικό διαδικτυακό περιοδικό/portal λάσπη (η). Από το 2005, διατηρούσε το ιστολόγιο Yanko’s Go-HomePage, ενώ δημοσίευσε άρθρα ταξιδιωτικού (και όχι μόνο) ενδιαφέροντος, για τον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Amagi και την ελληνική έκδοση της Huffington Post.
Μας άφησε ξαφνικά στις 25 Αυγούστου 2021.
Το μάτι του ταύρου (2015), Εκδόσεις Ιβίσκος
Λογοτεχνία-Ποίηση
Ελπιδοφόρος Δούναβης (2022), Επίκεντρο
Ελπιδοφόρος Δούναβης – Γιάννης (Yanko) Δημητρόπουλος
Η αποκωδικοποίηση της γραφής του Yanko δεν εντοπίζει μόνο τη διάχυτη συγκοινωνιακή μηχανική, αλλά και αποκαλύπτει τους βασικούς παρονομαστές των βιωμάτων, των παραστάσεων και των πνευματικών του εφοδίων: Ο Πειραιάς, η Άνδρος, η Σάμος, η Αρκαδία, η Κόρινθος και η Θεσσαλονίκη είναι τα γεωψυχικά του θεμέλια, αλλά και τα μόνιμα σημεία αναφοράς και αντιπαραβολής κάθε νέας παράστασης στο εξωτερικό. Παντού, όπου ταξιδεύει, βρίσκει μία Άνω Πόλη, ένα γνώριμο λιμάνι, μία Χαλκιδική, τη θέα του Ολύμπου, την παράσταση της ελληνικής θάλασσας. Επιπλέον, μέσα από τη γραφή του, σφυρηλατεί βαθμιαία μία εντυπωσιακή ικανότητα να εντοπίζει μέσα στη «μεγάλη εικόνα» εκείνες τις μικρές, σπαρταριστές λεπτομέρειες που θα σαγηνεύσουν τον αναγνώστη και θα φέρουν τη συζήτηση στο γήπεδό του. Τρένα, λιμάνια, τραμ, γέφυρες και τούνελ συναντούν τις ιστορικές πορείες, αλλά και το ζενίθ και ναδίρ λαών, εθνών και κοινοτήτων της Βαλκανικής – και όχι μόνο – Βαβέλ, μέσα από μία ιδιαίτερη ματιά που δεν χάνει ούτε το χιούμορ ούτε την ψυχραιμία της.
Αχιλλέας Χεκίμογλου
Πρόλογος: Αχιλλέας Χεκίμογλου
Λογοτεχνία, Ποίηση, Επίκεντρο, 2022, 248 σελ.
Το μάτι του ταύρου – Γιάννης (Yanko) Δημητρόπουλος
Η σιδηροδρομική γραμμή της Κύπρου καταργείται το 1951. Η μικρή Μαρία Σκαλανόβα παρακολουθεί στη γειτονιά της, στο Καϊμακλί της Λευκωσίας, το τραίνο που πραγματοποιεί το τελευταίο δρομολόγιο. Μια δεκαετία αργότερα, μηχανικός πια, απασχολείται σε σχέδια αναβίωσης αυτής της γραμμής.
Στο νησί δραστηριοποιούνται δυνάμεις, που επιδιώκουν την ανατροπή των ευαίσθητων ισορροπιών.
Ο Κώστας Κωστάλας συνδέεται με αυτές, στα πλαίσια της σταδιοδρομίας του σε μυστικές, παρακρατικές υπηρεσίες. Η σιδηροδρομική γραμμή και η χάραξή της δεν αφήνουν αδιάφορους αυτούς που κινούν τα συνωμοτικά νήματα.
Οι διερευνήσεις για το τραίνο της Λευκωσίας φέρνουν κοντά τον Κώστα και τη Μαρία εκείνες τις μέρες. Θα ξαναβρεθούν δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1974. Αυτή τη φορά θα συνδεθούν ερωτικά. Η Μαρία, όμως, έχει αποφασίσει να μείνει αδέσμευτη, ανοιχτή στην περιπέτεια. Τον Ιούλιο, στο εξοχικό της στην Κυρήνεια -κοντά στο σημείο που θα γίνει η τουρκική εισβολή- εναλλάσσονται ως φιλοξενούμενοι αλλά και εραστές, ο Κώστας και ο γείτονάς της, Χριστόφορος Κυριακίδης, φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Η κατάληξη είναι μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, που αναγκάζει τη Μαρία να μετακομίσει στη Βουλιαγμένη και να ξεκινήσει μια καινούργια επαγγελματική πορεία.
Στα χρόνια που ακολουθούν, ο Κωστάλας ζει μια καινούργια, φαινομενικά ήσυχη ζωή στη δυτική Ελλάδα, ενώ ο Χριστόφορος κάνει μεταπτυχιακά, παντρεύεται και διαπρέπει στη Γαλλία.
Θα ξανασυναντηθούν άραγε οι δρόμοι της Μαρίας με τον Κώστα και τον Χριστόφορο;
Ποιος από τους δύο είναι ο πατέρας της κόρης της;
Μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2015, 192 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ιβίσκος, Επίκεντρο