Γιάννης Κακουλίδης (1946-2015)

Ελληνες λογοτέχνες


Ελληνικός θάνατος
Μυθιστορίες
…Κι ύστερα ήρθε η Μαρίνα. Ήταν ξανθιά, αμίλητη, ντυνότανε ωραία. Έπιασε το γωνιακό προς τη Σκουζέ. Μου θύμιζε τη Σιλβάνα Παμπανίνι στο έργο με τον Ηρακλή, που το ‘χα δει πέντε φορές στο Φαντάζιο. “Άμα μαζέψεις τριάντα φράγκα, εντάξει μαζί της”, είπε ο Λαλάκης. Πήγα στη νονά μου, μου τα ‘ δωσε. Είχα τριάντα φράγκα, αλλά τι εντάξει με τη Μαρίνα; “Άμα μεγαλώσεις”, λέει ο Λαλάκης. “Πόσο είσαι τώρα;” “Έξι”. “Θες πολύ ακόμη. Δώσ’ τα μου εμένα και σ’ τα δίνω τότε”. “Κι η Μαρίνα;” “Θα της πω να περιμένει”. Πήρε ο Λαλάκης τα τριάντα φράγκα, εντάξει αυτός με τη Μαρίνα, έφυγε στους έξι μήνες η Μαρίνα μ’ ένα μπαλέτο για τη Βηρυτό, να κλάμα εγώ. “Όχι για τα τριάντα φράγκα. Για τη Μαρίνα. Ώχου το αγόρι μου, που μικρό μικρό τσιμπήθηκε”, με παρηγόρησε η νονά μου και με κέρασε βανίλια στου Κοψαύτη και μου ‘πε να κοιτάς ψηλά. Όχι μάντρες και αηδίες. Μα εγώ διάβαινα συνέχεια τη μαγική πόρτα μετά του Καρκαζή κι ήμουν εκεί στο γάμο της Αθανασίας, εκεί όταν σφάξανε το Χρήστο, εκεί όταν στρίμωξε ο Σπληνάκιας το γιο της Αντριάνας και του το ‘κανε στο πλυσταριό, εκεί όταν ήρθε νταμπλάς στην Κοντύλω, εκεί όταν πάθανε τραχώματα τα παιδιά της Βαρβάρας, εκεί όταν έπεσε θανατικό κι άρχισε ν’ αδειάζει η Περικλέους.

Από τη Νέροβιλ έως τη Λούνα Λουνέρα
Από τη Νέροβιλ, το πρώτο βιβλίο με ποιήματα του Γιάννη Κακουλίδη, έως τη Λούνα Λουνέρα, το πιο πρόσφατο, υπάρχει μια διαδρομή τριάντα δύο χρόνων του συγγραφέα σε όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου: πεζογραφία, θέατρο, αρθρογραφία, στιχουργική, σεναριογραφία και, βέβαια, ποίηση.
Σ’ αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται οι επτά ποιητικές συλλογές που εξέδωσε στο διάστημα αυτό με τη χρονολογική σειρά της πρώτης έκδοσής τους.

Αναφορά στον Κύριο Κωστάκη Πρου
Διηγήματα, αφηγήσεις και ασκήσεις γραπτού λόγου
Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, μια ψηλή οστεώδης ανδρική φιγούρα με μαύρη καπαρντίνα και ένα φθαρμένο δερμάτινο βαλιτσάκι στο χέρι, περιέρχεται τις λεωφόρους του Πειραιά ακολουθούμενη από ένα πλήθος που αλαλάζει “Κωστάκη Πρου, καμία δε σε θέλει” και που συνοδεύεται από την ερώτηση “Τι γίνανε τα χρήματα του κόμματος Κωστάκη;” Αυτός υπομένει στωικά τις λοιδορίες και τον διασυρμό του ενώ φιλοσοφεί “διδάσκοντας” έναν εφτάχρονο φίλο του την τέχνη του λόγου, προτρέποντάς τον να γίνει συγγραφέας. Ισχυρίζεται ότι το πραγματικό του όνομα είναι Κωνσταντίνος Καβάφης. Του Φ. όμως και όχι του Π. όπως ήταν το πατρώνυμο του Αλεξανδρινού ποιητή, συν το γεγονός ότι αυτός καταγότανε από την Ισμαηλία. Ποιος ήτανε εντέλει ο κύριος Κωστάκης Πρου; Ένας δωσίλογος που κρυβόταν; Ένας φιλόσοφος των λαϊκών οδών, ένας διεστραμμένος παιδόφιλος, ή ένας ακίνδυνος τρελαμένος του Εμφυλίου; Τις απαντήσεις δίνουν οι συχνές μεταθανάτιες εμφανίσεις του, κάτω από έναν φανοστάτη της Ηλεκτρικής Εταιρίας κάθε φορά στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και πάντοτε Τετάρτη.

Τα λουστρίνια της παρέλασης
Ιλαροτραγικά κείμενα
Κείμενα απρόβλεπτα, ανόσια, ανίερα, τρυφερά, θυμωμένα, συγκινητικά, σατιρικά, χλευαστικά, κείμενα ιλαροτραγικά. Σαν μικρές αυτόνομες ιστορίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σαν επιθεωρησιακά «νούμερα» για την πολιτική, την οικονομία, το κράτος, το… σύστημα. Σαν αφηγήσεις για την οικογενειακή ζωή, τη ζωή στους δρόμους, στα σαλόνια και τα πεζοδρόμια, στα πανεπιστήμια και τα λιμάνια. Υπουργοί, αρχιερείς, απατεώνες και άγιοι, κοσμικές κυρίες και τσογλάνια, εφησυχασμένοι και επαναστάτες, μια Ελλάδα της τρέλας, του oχαδελφισμού, της απόγνωσης και της πλάκας, παρελαύνουν με λουστρίνια αλλά και τσόκαρα. Κείμενα που δημοσιεύτηκαν ως άρθρα, χρονογραφήματα και κριτικά σημειώματα σε εφημερίδες και περιοδικά χθες, αλλά είναι σαν να γράφτηκαν σήμερα. Κείμενα που θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί διακόσια χρόνια πριν, αλλά κανένας να μην το καταλάβει. Γιατί, σ’ αυτήν εδώ τη χώρα, ο ύπνος παραμένει η μόνη σταθερή αξία!

Διηγήματα
Ελληνικός θάνατος (1996)
Αναφορά στον Κύριο Κωστάκη Πρου (2009)
Τα λουστρίνια της παρέλασης (2010)

Ποιητικά
Ο θρίαμβος του Χάπα Χούπα (1982)
Ωραία μπλε (1986)
Λούνα Λουνέρα (1996)
Από τη Νέροβιλ έως τη Λούνα Λουνέρα (2002)

Συλλογικά έργα
Πειραιάς (2009)
Η απουσία του έρωτα (2011)
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (2013)

Πηγές πληροφοριών: BIBLIONET, Περίπλους, Επικαιρότητα, Εκδόσεις Καστανιώτη, Modern Times

89 views.