Γιώργος Γιαλούρης

Γιώργος Γιαλούρης

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Γιαλούρης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από την Νίσυρο την οποία θεωρεί διαρκή πηγή έμπνευσης.
Έκανε σπουδές Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό στη Σχεδίαση και Ανάπτυξη Λογισμικού στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Έχει παρακολουθήσει δύο κύκλους σεμιναρίων διαδραστικής γραφής στο μικρό Πολυτεχνείο με καθηγητή τον Γιώργο Φλωράκη. Διάβαζε επιστημονική φαντασία από μικρός και ξεκίνησε να γράφει το 2011. Το Δεκέμβριο 2013 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο “Νασέν”. Περιλαμβάνει τέσσερα επιστημονικής φαντασίας διηγήματα που -σύμφωνα με το συγγραφέα- αμφισβητούν από διαφορετικές σκοπιές την παραδοσιακή αντίληψη του χρόνου και την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Λέει ακόμα: το γράψιμο είναι για μένα πηγή ζωής και λύτρωσης από τη στυγνή, άχρωμη καθημερινότητα.
Συγγραφείς που τον έχουν επηρεάσει: Ρόμπερτ Μούζιλ, Σάμιουελ Μπέκετ, Φίλιπ Κ. Ντικ, Ούρσουλα Λε Γκεν.
Έχει γράψει δύο συλλογές διηγημάτων και ενός μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, ενώ έχει συμμετοχή σε πολλές ανθολογίες με βραβευμένα διηγήματα.
Μυθιστορήματα
Το Εγχείρημα (2023), Ενύπνιο

Διηγήματα
Νασέν (2013), Andy’s Publishers
Little Girl Blue (2017), Λυκόφως
Ψαλιδισμένες μέρες (2019), Λυκόφως
Η πλεύση ενός απόντος πράγματος (2020), Ενύπνιο

Συλλογικά έργα
Θρύλοι του σύμπαντος ΙΙ (2012), Συμπαντικές Διαδρομές
1ος Διαγωνισμός Sci-Fi (2017), Ανάτυπο
Βρόχος (2019), Λυκόφως

Το Εγχείρημα – Γιώργος Γιαλούρης

Το Εγχείρημα


«Ό,τι κι αν κάνεις τα λεφτά είναι λίγα, με το ζόρι βγαίνεις κι όπως και να ‘χει αυτό σε τρώει μέσα σου, φοβάσαι μήπως τελικά δεν τα καταφέρεις. Όμως η διαφορά είναι ο αέρας που αναπνέεις, είναι ότι ο ένας βοηθάει τον άλλον, είναι – και μιλάω προσωπικά – ότι ενυπάρχει στην κάθε μέρα σου μία αξία που δεν ποσοτικοποιείται, δεν μπορείς να τη βάλεις στο ζύγι. Πόσο αξίζει αυτή η στάση ζωής για τον καθένα δεν ξέρω να σ’ το απαντήσω. Ξέρω όμως ότι αξίζει για εμένα, διότι υπάρχει ένας μυστικισμός που με κάνει να θέλω να ξυπνήσω με λαχτάρα την επόμενη μέρα, διότι νιώθω δυνατός, κι αν λυγίσω κάποια στιγμή, γιατί σε όλους μας συμβαίνει, αυτόματα θα βρεθούν δέκα χέρια να με βοηθήσουν».

Μυθιστόρημα, Ενύπνιο, 2023, 272 σελ.

Η πλεύση ενός απόντος πράγματος – Γιώργος Γιαλούρης

Η πλεύση


Τα διηγήματα αρμολογούνται από όλα εκείνα τα πράγματα, που, ενώ δεν μπορούμε να τα ονομάσουμε, τ’ αναζητούμε για να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε τις αιτίες της απουσίας τους· πράγματα, που όσο να τ’ αναζητούμε, μας διαφεύγουν και εμφανίζονται μπροστά μας μόνο όταν καθίσουμε για λίγο παράμερα για να παρατηρήσουμε όχι τα μεγάλα και τα σπουδαία, αλλά τα μικρά και τα όμορφα, όπως τον ήρεμο κυματισμό της θάλασσας μια βραδιά του καλοκαιριού, το βουητό της μέλισσας πάνω απ’ το θυμάρι ή τις μυρωδιές της άνοιξης στο ξεκίνημα μιας καινούργιας ημέρας.

«Έτσι όπως την κοιτούσε, φοβήθηκε ότι γυρνώντας θα τον καταλάβαινε, ένιωθε πολύ χαζός, σαν πιτσιρικάς, που δεν μπορεί να ξεκολλήσει τα μάτια του από το κορίτσι στο μπροστινό θρανίο, όμως του ήταν αδύνατον να πάψει να την κοιτάζει, τα πάντα γίνονταν τόσο γρήγορα και όταν γύρισε, τα βλέμματά τους συναντήθηκαν κι εκείνη τη στιγμή, μεταξύ του πριν και του μετά, αισθάνθηκε ότι δεν υπάρχει παρόν, αλλά μόνο μία αίσθηση του παρόντος, αφού τίποτα δεν ήταν ικανό να περιγράψει ένα συναίσθημα μέσα του που εκτεινόταν πολύ πιο πέρα και πολύ πιο ψηλά από ό,τι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα ασφυκτικά όρια ενός καθημερινού, τετριμμένου παρόντος.»

Διηγήματα, Ενύπνιο, 2020, 156 σελ.

Ψαλιδισμένες μέρες – Γιώργος Γιαλούρης
– Ένα χαμένο ημίωρο
– Η απόδραση στο βουνό
– Η ζωή είναι ωραία
– Μ’ ένα αναψυκτικό ξεφεύγεις
– Μπλεγμένος στον ιστό της αράχνης
– Επανάσταση στην πόλη-εταιρεία
– Εκεί που κάποιος μας την έχει στημένη
– Ποιος είναι αυτός που με παρακολουθεί;

Διηγήματα, Λυκόφως, 2019, 226 σελ.

Little Girl Blue – Γιώργος Γιαλούρης
Η Κοινοπολιτεία αιφνιδιάστηκε. Δεν περίμενε τέτοιας κλίμακας επίθεση. Χιλιάδες πλανήτες έπεσαν κάτω από την τρομακτική δύναμη πυρός των Συνασπισμένων Βασιλείων.
Μέσα στον ορυμαγδό, η μικρή Ναδένια απομακρύνεται βίαια από τον πατέρα της και μεγαλώνει υπόδουλη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τη δίψα να πάρει εκδίκηση. Με το πέρασμα των χρόνων, η διάθεση και οι ελπίδες της ατονούν, μέχρι που…
Κάτι θα συμβεί και θα φουντώσει μέσα της ο πόθος για αντίσταση στο αυταρχικό καθεστώς.
Θα καταφέρει η Ναδένια να αλλάξει τη μοίρα της;
Μπορεί μία μικρή ομάδα να ανατρέψει καταπιεστικούς μηχανισμούς;

Μυθιστόρημα, Λυκόφως, 2017, 240 σελ.

Νασέν – Γιώργος Γιαλούρης
Είναι εφικτή η επιβίωση σε άλλους πλανήτες ή ακόμη και σε αστεροειδείς; Πώς θα είναι η ζωή του ανθρώπου μετά από χιλιάδες χρόνια και τι εργαλεία θα του έχει δώσει η τεχνολογία για να αναμετρηθεί με τη μοίρα του; Ζωντανές πόλεις, αστρικές πύλες και εκατομμύρια κατοικημένοι κόσμοι. Εναλλακτικά σύμπαντα που επικοινωνούν με το δικό μας. Μία ματιά στο σύμπαν μέσα από τέσσερις ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, που έρχονται να αμφισβητήσουν την παραδοσιακή αντίληψη του χρόνου και την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Διηγήματα, Andy’s Publishers, 2013, 165 σελ.

Πηγές: Biblionet, Λυκόφως, Andy’s Publishers, wiki.redworlds.gr, Ενύπνιο

Please wait...