Γιώργος Καπράνος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Καπράνος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κέρκυρα.
Είναι επικοινωνιολόγος, πρώην νομάρχης. Έχει ασχοληθεί με την πολιτική επικοινωνία κι έχει συγγράψει πολλές μελέτες κι άρθρα.
Το 1992 ανακηρύχθηκε βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας και παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα για λόγους αρχών.
Εργάσθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως πολιτικός αναλυτής, γράφοντας και παρουσιάζοντας την τηλεοπτική εκπομπή “Άμεση Δημοκρατία”.
Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από σύγχρονα, κοινωνικά και ιστορικά μυθιστορήματα, νουβέλες, δοκίμια.

Όταν βρέχει να κοιτάς ψηλά – Γιώργος Καπράνος




Το βιβλίο “Όταν βρέχει να κοιτάς ψηλά” είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα. Ο Σπύρος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο, 45 χρονών, είναι ο άξονας μιας μεγάλης συντροφιάς ανδρών και γυναικών. Σύγχρονοι άνθρωποι όλοι, με κοινωνικές ανησυχίες και ενδιαφέροντα. Η συναισθηματική τους ζωή, οι έρωτες, τα πάθη, οι αγωνίες και οι ανασφάλειες της καθημερινής ζωής δεν τους εμποδίζουν να συναντιούνται τακτικά. Κουβεντιάζουν και επικοινωνούν με χιούμορ και φιλική διάθεση. Προσπαθούν να αντισταθούν στην υποβάθμιση που επιβάλλει η εικονική πραγματικότητα που κυριαρχεί. Δεν είναι ονειροπαρμένοι αλλά ρομαντικοί, που πιστεύουν στον αγώνα και στην προσπάθεια για κάτι καλό.
Κάποια στιγμή η συντροφιά αποκτά ένα νέο μέλος. Μια κοπέλα 25 χρόνων, την Αυγή. Η παρουσία της έρχεται να ταράξει συθέμελα τη συναισθηματική ζωή του Σπύρου. Ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται, που δοκιμάζεται όμως σκληρά όπως όλα τα αληθινά συναισθήματα…

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2004, 435 σελ.

Θα με βρεις στον αστερισμό του Ωρίωνα – Γιώργος Καπράνος




Η Μαρία, είναι όμορφη, δραστήρια και πετυχημένη επαγγελματικά, αρχιτεκτόνισσα, αλλά αποτυχημένη στην προσωπική της ζωή. Ένας άχρωμος και ανούσιος γάμος, ένα διαζύγιο, μια σειρά από κάποιες εφήμερες επιδερμικές σχέσεις και, τέλος, το αδιέξοδο που της προκάλεσε ο τελευταίος δεσμός της μ’ έναν πανίσχυρο επιχειρηματία, της μεγάλωσαν το ψυχολογικό κενό, κάνοντάς την να νιώθει μειωμένη και εκμηδενισμένη ως γυναίκα.
Επιχειρώντας μιαν απεγνωσμένη απόδραση από τον κοινωνικό “δοκιμαστικό” σωλήνα της, φεύγει ξαφνικά ένα πρωί του Αυγούστου, για να συναντήσει έναν άλλον τόπο, που δε γνώριζε, αλλά που ήταν δεμένη μ’ αυτόν η ύπαρξή της. Πήγε να ξορκίσει τα φαντάσματα του χθες και να βρει τις απαντήσεις στο μυστήριο που βάραινε την οικογένειά της. Η αναζήτηση της αλήθειας, για το παρελθόν, ηχούσε μέσα της σαν αφετηρία κάθαρσης και γνώσης. Γνώρισε σπάνιους ανθρώπους, που της έδειξαν αγάπη. Την οδήγησαν μ’ ενδιαφέρον στη λύση του μυστικού που έψαχνε. Της έδωσαν μιαν άλλη εικόνα της ζωής που τη βοήθησε ν’ αναθεωρήσει πολλά και να νιώσει έτοιμη για μια νέα αρχή, μια νέα αγάπη.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2006, 437 σελ.

Φλογισμένοι δρόμοι 1897-1922 – Γιώργος Καπράνος




Σμύρνη – Πωλούνται οικόπεδα μεγάλου μέλλοντος
Οι πιο έντονες στιγμές των περιπετειών του Ελληνισμού για μια εικοσιπενταετία, στα τέλη του 19ου και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι., αναβιώνουν με το παραστατικό στις περιγραφές του ιστορικό μυθιστόρημα “Φλογισμένοι δρόμοι” του Γιώργου Καπράνου. Ένα έργο που συμπλέκει με τέχνη τα υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα και τις πράξεις τους (ολέθριες ή μεγαλειώδεις για την πορεία του έθνους) με τους μυθιστορηματικούς ήρωες και τις δικές τους σκληρές ανθρώπινες περιπέτειες. Γιατί “την ιστορία τη γράφουν οι πρωταγωνιστές, αλλά το χαρτί, το μελάνι, τις θυσίες και το αίμα τα προσφέρουν οι απλοί άνθρωποι… αυτοί που δοκιμάζουν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών”, όπως επισημαίνει και ο συγγραφέας.

Μαζί με τον πρωταγωνιστή του έργου Γιάννη Σταματίου, που ανατράφηκε μέχρι την εφηβεία του ως Γιάννης Τσιμάρας, βιώνει κι ο αναγνώστης τη δύναμη των ανεμοστρόβιλων της Ιστορίας του άτυχου Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, του Εθνικού Διχασμού, της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της συνυφασμένης με αυτήν Καταστροφής.

Με δυνατές πινελιές ο συγγραφέας εικονογραφεί το αυθεντικό πλαίσιο των γεγονότων μέσα στο οποίο κινείται ο ήρωας του μέχρι τα τραγικά συμβάντα της Σμύρνης του Σεπτεμβρίου Ι 922, που έφεραν βασανιστικά τον Ελληνισμό στις αποβάθρες της φλεγόμενης πόλης. Της άλλοτε ωραιότερης πόλης των ιωνικών παραλίων.

Eπιμέλεια σειράς: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2007, 475 σελ.

Η δοκιμασία – Γιώργος Καπράνος

1922-1945: Από το Διωγμό στην Κατοχή


Το ιστορικό μυθιστόρημα “Η δοκιμασία”, αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημα μιας ιστορικής τριλογίας. Αποτυπώνει τις ώρες της άτακτης φυγής του ελληνικού πληθυσμού, τις μέρες της Καταστροφής της Σμύρνης και των άλλων περιοχών της Ιωνίας. Περιγράφει με σεβασμό στα ιστορικά στοιχεία τη μεγάλη προδοσία που έγινε σε βάρος του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Τις ασύλληπτες για την κοινή λογική, τραγικές συνθήκες ξεριζωμού και φυγής των ελληνικών πληθυσμών.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που τρομαγμένοι και απροστάτευτοι, προσπαθούσαν να σωθούν από το θάνατο και τον εξευτελισμό, γρήγορα διαπίστωσαν πόσο εύκολα οι ελεύθεροι άνθρωποι, μπορεί να γίνουν πρόσφυγες. Άτομα δηλαδή, χωρίς πατρίδα, γη, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Πως οι αθώοι πληρώνουν τα λάθη και τις εγκληματικές παραλήψεις αυτών που διαφεντεύουν τις τύχες τους.

Η εθνική αυτή τραγωδία, η μεγαλύτερη μετά την πτώση του Βυζαντίου και οι συνέπειες της, επηρέασαν για πολλές δεκαετίες την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Οι πρώτες μέρες, οι μήνες, τα χρόνια του αγώνα για την ενσωμάτωση των προσφύγων, περιείχαν όλα τα στοιχεία των αντιθέσεων και των διακυμάνσεων. Πέρασε πολύς καιρός για να αφομοιωθούν πλήρως. Σ’ αυτή την επίπονη πορεία κυριάρχησε το μεγαλείο της ψυχής του Μικρασιάτη. Ο “τουρκόσπορος”, με την εργατικότητα, την επιδεξιότητα, τη μόρφωση και το υψηλό πνευματικό του επίπεδο, κατόρθωσε να επιβληθεί και να διακριθεί σε πολλούς τομείς της πνευματικής, επιχειρηματικής και εμπορικής ζωής της Χώρας.

Στο μυθιστόρημα αυτό, παρακολουθούμε την πορεία ζωής των ηρώων του. Μια πορεία, που εντάσσεται πιστά στο ιστορικό πλαίσιο και τις εξελίξεις των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων, μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη θηριωδία της Γερμανικής κατοχής.

Eπιμέλεια σειράς: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2009, 350 σελ.

Τα χρόνια της απόγνωσης – Γιώργος Καπράνος




1945-1974
Οι ήρωες του μυθιστορήματος είναι απλοί άνθρωποι. Είναι αυτοί που πληρώνουν πάντα το κόστος των πολιτικών και κοινωνικών αναστατώσεων. Των ανθρώπων που λειτουργούν και βιώνουν όλες τις εξελίξεις και όπως είναι φυσικό, είναι αυτές που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής και του μέλλοντός τους.

Η προσέγγιση των μεγάλων ιστορικών γεγονότων γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα και με τη χωρίς πάθος αναζήτηση της αλήθειας. Παράλληλα, από τη μυθιστορηματική δράση των ηρώων του βιβλίου, αναδεικνύονται και πολλές άγνωστες σελίδες των τραγικών γεγονότων εκείνων των εποχών.

Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ο Γιάννης Σταματίου, δικηγόρος και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας, είναι η πηγή ενός ενδιαφέροντος γενικά παρελθόντος. Έζησε το όραμα της Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών, την καταστροφή της Σμύρνης, το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση, την Απελευθέρωση, τον Εμφύλιο και τέλος, τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Μέσα από την πορεία της ζωής του Σταματίου, αλλά και των άλλων πρωταγωνιστών, ο αναγνώστης ταξιδεύει στη γνώση των κρίσιμων γεγονότων που σφράγισαν τον τόπο, αλλά και προσεγγίζει την αυτογνωσία, που είναι πολύτιμος θησαυρός για το παρόν και το μέλλον.

Eπιμέλεια σειράς: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2010, 349 σελ.

“Δεν έχω τίποτα άλλο να πω…” – Γιώργος Καπράνος




Το ιστορικό μυθιστόρημα “Δεν έχω τίποτα άλλο να πω…” αποτυπώνει και ζωντανεύει κάποιες κρίσιμες εποχές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας. Βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και γεγονότα. Οι ήρωές του είναι πρόσωπα υπαρκτά, όπως υπαρκτά είναι και τα περισσότερα πρόσωπα που μετέχουν στην εξέλιξή του.

Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης. Ένας πραγματικός ιππότης. Μία συναρπαστική και θυελλώδης προσωπικότητα που άφησε με την ταραχώδη ζωή του και τη φιλοπατρία του έντονα σημάδια στην ιστορική πορεία του τόπου. Σ’ αυτό το έργο ο ρομαντισμός, η φιλοπατρία, η διάθεση για προσφορά, για θυσίες, για αγάπη και έρωτα, βαδίζουν αντάμα με το πολιτικό μεγαλείο, αλλά και με την ευτέλεια της κομματικής διαπλοκής και της εξάρτησης, που μαστίζει τον τόπο μας διαχρονικά.

Η εποχή που έζησε και έδρασε ο Μαβίλης, ήταν μια ταραγμένη, μεταβατική -κοινωνικά και πολιτικά- περίοδος. Ο ποιητής έζησε από κοντά το όραμα και τις προσπάθειες του θεμελιωτή του σύγχρονου ελληνικού κράτους, του Χαρίλαου Τρικούπη. Ανέβηκε στα βουνά της Κρήτης ως εθελοντής παίρνοντας μέρος στην Κρητική Επανάσταση. Έζησε από κοντά την εθνική ταπείνωση του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897 και την εθνική αναγέννηση που έφερε ο οραματιστής πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος. Εκλέχθηκε βουλευτής και υποστήριξε με θέρμη την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Απογοητευμένος, όμως, από την ευτέλεια των κομματικών “εθίμων” και των πελατειακών σχέσεων που μάστιζαν την πολιτική ζωή, απομακρύνθηκε. Έπαψε να πολιτεύεται και επέστρεψε στο γνωστό του δρόμο, της επαναστατικής προσφοράς για τα εθνικά δίκαια.

Το 1912, στο Βαλκανικό Πόλεμο, σε ηλικία 53 ετών, ανέβηκε για άλλη μια φορά στα βουνά της Ηπείρου. Φόρεσε τον κόκκινο χιτώνα των εθελοντών Γαριβαλδινών και πήγε να προσφέρει τη ζωή του. Με πόνο τον αποχωρίστηκε η αγαπημένη του, η ποιήτρια και ηθοποιός, Θεώνη Δρακοπούλου. Πίστευε πως θα τον έχανε για πάντα. Η προαίσθησή της δικαιώθηκε. Ο Μαβίλης δεν επέστρεψε ποτέ κοντά της. Σκοτώθηκε, πολεμώντας σε ένα ύψωμα, στο Δρίσκο, κοντά στα Γιάννενα.

Η ζωή του Μαβίλη αποτελεί για τον αναγνώστη ένα συναρπαστικό και συγκινητικό ταξίδι, που τον οδηγεί σε σκέψεις αυτογνωσίας.

Eπιμέλεια σειράς: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2012, 317 σελ.

Δέκα μορφές-δέκα ιστορίες – Γιώργος Καπράνος

Μυθιστορηματικές-ιστορικές βιογραφίες


Στις πνευματικά άνυδρες εποχές που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος, εγκλωβισμένος στο κλίμα της γενικευμένης ευτέλειας και της πνευματικής παρακμής που κυριαρχεί στην κοινωνική μας ζωή, μια απόπειρα αντίδρασης κι απόδρασης με όπλο τη γνώση και την ιστορική αναζήτηση, μοιάζει με το ζωογόνο άνεμο που μας προσφέρει ριπές αναγκαίας και χρήσιμης αυτογνωσίας.
Οι μυθιστορηματικές βιογραφίες του παρόντος τόμου, μας οδηγούν σε περασμένες εποχές -κρίσιμες για τον τόπο- στην ελευθερία, τον πολιτισμό και την ύπαρξή του.
Οι Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος, Ανδρέας Λασκαράτος, Χαρίλαος Τρικούπης, Κωστής Παλαμάς, Κ. Π. Καβάφης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Νίκος Καζαντζάκης, Άγγελος Σικελιανός και Γιάννης Ρίτσος, αποτελούν τις πηγές έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου.
Φιλοδοξία του συγγραφέα, είναι να καλέσει τον αναγνώστη σ’ ένα ελκυστικό ταξίδι στο παρελθόν. Η «μηχανή» του χρόνου είναι πρόθυμη να βοηθήσει σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο κάθε λαός κι ο καθένας από μας, είναι η συνέχεια του χθες. Εκείνο το χθες, μας γνέφει να το γνωρίσουμε και με τη γνώση του, ίσως κατορθώσουμε να σχεδιάσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον τόπο μας.

Βιογραφίες, Ιωλκός, 2013, 373 σελ.

Ελλάδα-Σμύρνη… το χαμένο όνειρο – Γιώργος Καπράνος




Το μυθιστόρημα επιχειρεί με όχημα τη μυθοπλασία -αλλά και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια- ν’ αναδείξει με ειλικρίνεια και ρεαλισμό πολλές από τις κρισιμότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ο δικηγόρος Θάνος Αναστασίου, βρέθηκε στη Σμύρνη το 1919, ως εθελοντής. Υπηρέτησε στο γραφείο πληροφοριών της Στρατιωτικής Διοίκησης και από τη θέση του είδε κι έζησε όλες τις πτυχές του θριάμβου, αλλά και των λαθών, των ανταγωνισμών της ελληνικής πλευράς, που οδήγησαν -τελικά- στο εθνικό δράμα και στην απώλεια του ονείρου της Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

Το ελληνικό δράμα είχε και κάποιες σωτήριες επεμβάσεις μεμονωμένων ατόμων. Ανάμεσά τους υπήρξε και κάποιος, που σήμερα ελάχιστοι γνωρίζουν την τεράστια προσφορά του· καμιά επίσημη αναφορά και κανένα άγαλμα δε θυμίζει εκείνον τον ανθρωπιστή με την τεράστια δύναμη αποφασιστικότητας – το μικρόσωμο, καμπούρη και μύωπα πάστορα της Εκκλησίας των Διαμαρτυρομένων στη Σμύρνη, τον Άσα Τζένινγκς. Εκείνος, τις ημέρες της καταστροφής και του θανάτου, έσωσε χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιους της Σμύρνης οργανώνοντας κι επιτυγχάνοντας την ασφαλή απομάκρυνσή τους και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Το μυθιστόρημα αφιερώνεται στη μνήμη του Άσα Τζένινγκς ως ελάχιστη τιμή.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2015, 383 σελ.

Ο χορός των Pokemon – Γιώργος Καπράνος

Πολιτικό μυθιστόρημα


Το πολιτικό και κοινωνικό μυθιστόρημα “Ο χορός των Pokemon” επιχειρεί μία ρεαλιστική απεικόνιση της σύγχρονης κοινωνικής μας ζωής. Οι ήρωές του είναι πρόσωπα καθημερινά. Τα συναντάμε σε κάθε βήμα και είναι συνοδοιπόροι μας στις αγωνίες, στην απόγνωση, στις ελπίδες για συντροφικότητα, για αγάπη, αλλά και στις απογοητεύσεις της σύγχρονης ζωής. Είναι οι άνθρωποι που γαλουχήθηκαν μες στο εικονικό περιβάλλον μιας πλαστής ευημερίας, μιας κίβδηλης επιτυχίας κι ευτυχίας χωρίς αντίκρισμα. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Σταύρος Καρτάλης, είναι ένας νέος άνδρας τριάντα δύο χρονών παιδί μιας προβληματικής οικογένειας. Η δύσκολη συμβίωση των γονιών του είχε αρνητική επίδραση στον ψυχισμό του. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου και αρίστευσε. Όμως, η έντονη φιλοδοξία του για τη δικηγορία δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η ανυπαρξία οικονομικών πόρων, τον υποχρέωσε να καταταγεί στην αστυνομία. Αυτή η πορεία της ζωής δεν τον ικανοποιούσε και κυριολεκτικά ασφυκτιούσε. Η οικονομική καταστροφή της χώρας, που ήρθε σαν θύελλα να σαρώσει τα πάντα, διατάραξε και τη ζωή του Σταύρου. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της γενικής ευτέλειας και κατάπτωσης, κάποια τυχαία περιστατικά και δύο γυναίκες σημάδεψαν τη ζωή του και τον οδήγησαν στην αυτογνωσία και στην ψυχική λύτρωση.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2017, 281 σελ.

Μυθιστορήματα
Όταν βρέχει να κοιτάς ψηλά (2004), Ιωλκός
Θα με βρεις στον αστερισμό του Ωρίωνα (2006), Ιωλκός
Φλογισμένοι δρόμοι 1897-1922 (2007), Ιωλκός
Η δοκιμασία (2009), Ιωλκός
Τα χρόνια της απόγνωσης (2010), Ιωλκός
“Δεν έχω τίποτα άλλο να πω…” (2012), Ιωλκός
Ελλάδα – Σμύρνη… το χαμένο όνειρο (2015), Ιωλκός
Ο χορός των Pokemon (2017), Ιωλκός

Διηγήματα
Ο Νιοράντες και άλλες Κορφιάτικες κωμικοτραγικές ιστορίες (2005)

Βιογραφίες
Δέκα μορφές-δέκα ιστορίες (2013), Ιωλκός

Πηγές: BIBLIONET, Ιωλκός