Γιώργος Λιόλιος

Ελληνες λογοτέχνες

Ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της ιστορίας του εβραϊσμού της Ελλάδας.
Κείμενα του για την εβραϊκή κοινότητα της Βέροιας δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά έντυπα (στην Ελλάδα και τη Σερβία), σε διαδικτυακούς τόπους, καθώς και στον τιμητικό τόμο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας.
Είναι ήδη υπό έκδοση σειρά θεματικών εκδόσεων του για τη διαδρομή του εβραϊσμού της Βέροιας (από τους ελληνιστικούς χρόνους ως τον 20ό αιώνα), καθώς και για άλλους τόπους με εβραϊκή παρουσία.

Ίχνη εβραϊκής παρουσίας στη Σίφνο
Η παρουσία των Εβραίων στα νησιά της Ελλάδας παραμένει ένας τομέας έρευνας αρκετά παραμελημένος. Οι μελέτες έχουν περιοριστεί κυρίως στην περιοχή του Ιονίου και στη Ρόδο, ενώ για άλλα νησιά όπως η Κρήτη, η Χίος, η Λέσβος, η Νάξος κτλ. έχουν γίνει μονάχα αποσπασματικές απόπειρες.
Ειδικά για τη Σίφνο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σχετική προσπάθεια. Ως εκ τούτου η παρούσα μελέτη κινείται προς δύο διαφορετικές, αλλά τελικά συγκλίνουσες κατευθύνσεις. Από τη μία, ρίχνει νέο φως στην έρευνα για τη ζωή και τη δράση των Εβραίων στην Ελλάδα. Από την άλλη, δίνει μια
διαφορετική, συμπληρωματική, εικόνα της ζωής της Σίφνου.
130 σελ.

Σκιές της πόλης
Αναπαράσταση του διωγμού των Εβραίων της Βέροιας
Με εργαλείο τις μαρτυρίες των επιζώντων, στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια φυσική και ηθική αναπαράσταση των διώξεων σε βάρος των Ελληνοεβραίων κατοίκων της Βέροιας, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στα κρεματόρια του Άουσβιτς/ Μπιρκενάου, αλλά και στην οριστική απώλεια της ιδιοσυστασίας της πόλης.
513 σελ.

Ο αλλόκοτος κόσμος του Γιόνας Τρέσνι
Με τον Γιόνας Τρέσνι γνωριστήκαμε στα τέλη του 1935, χάρη στον στενό μου φίλο Τσέζαρε Παβέζε, με τον οποίο είχαμε γνωριστεί στο Τορίνο ήδη από την εποχή που ετοιμάζαμε και οι δυο τις διατριβές μας στο εκεί Πανεπιστήμιο –αυτός στην ποίηση του Ουόλτ Ουίτμαν κι εγώ σ’ αυτήν του Ε.Ε. Κάμινγκς. Ο Παβέζε επέμενε σ’ αυτήν την γνωριμία. Εγώ, από την άλλη, δεν είχα λόγο να την αρνηθώ. Άλλωστε η διατριβή μου είχε βαλτώσει την εποχή εκείνη. Με μαστίγωνε μια ερωτική απογοήτευση που είχε καταργήσει κάθε λογική προσέγγιση στο έργο του Αμερικάνου συγγραφέα…
48 σελ.

Διηγήματα
Ο αλλόκοτος κόσμος του Γιόνας Τρέσνι (2018), Εκδόσεις του Φοίνικα

Δοκίμια – Μελέτες – Ιστορία
Ίχνη εβραϊκής παρουσίας στη Σίφνο (2007), Ευρασία
Σκιές της πόλης (2008), Ευρασία
Η Σίφνος του Νίκου Μουτσόπουλου – Η ποίηση στην αρχιτεκτονική (2012)

Πηγές: Biblionet, Ευρασία