Γιώργος Π. Μπεκιάρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Π. Μπεκιάρης γεννήθηκε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας το 1956.
Έχει αποφοιτήσει από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως λογιστής, διευθυντής λογιστηρίου, διευθυντής προσωπικού σε διάφορες ανώνυμες εταιρίες, και τέλος ως διοικητικός υπάλληλος του Ε.Κ.Π.Α. μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2014. Έχει εκδώσει μέχρι τώρα τα βιβλία “Η Μεσσηνία μέσω των απογραφών πληθυσμού 1889-2001”, το 2006, “Τα 20 τραγικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας” σε έμμετρη ιστόρηση για παιδιά, το 2009, και το “Έλληνες ρομαντικοί ποιητές του 19ου αιώνα”, σε έμμετρη νεοελληνική μεταγραφή, το 2009.
Ποίηση
Έλληνες ρομαντικοί ποιητές του 19ου αιώνα (2009)
Τα χαΐκού ποιήματα (2018), Οσελότος
Άσμα ασμάτων (2018), Οσελότος
Ποιήματα σε μορφή χαϊκού και σε μορφή τάνκα (2019), Οσελότος

Δοκίμια-Μελέτες
Η Μεσσηνία μέσω των απογραφών πληθυσμού 1889-2001 (2006)

Παιδική λογοτεχνία
Τα 20 τραγικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας (2009)

Ποιήματα – Γιώργος Π. Μπεκιάρης

Σε μορφή Χαϊκού και σε μορφή Τάνκα


«Το Χριστόψωμο»
Φαρμακωμένο
της γριάς Κοντάκαινας
το χριστόψωμο.
Για τη νύφη φτιάχτηκε.
Ο γιος χαροπαλεύει.

Ποίηση, Οσελότος, 2019, 108 σελ.

Άσμα ασμάτων – Γιώργος Π. Μπεκιάρης
Κατ’ αρχάς, ξεκινώντας την παρούσα εργασία δεν απέβλεπα να προσθέσω ακόμα μία μετάφραση στις πολλές αξιόλογες που είχαν προηγηθεί. Πρόθεσή μου ήταν να προχωρήσω στη μεταφορά αυτού του θαυμαστού έργου, του αποδιδόμενου στον Σολομώντα, σε ομοιοκατάληκτη μορφή, αμιγώς ποιητική, ενταγμένη στους κανόνες και τους περιορισμούς της νεότερης ελληνικής ποίησης. Στην προσπάθειά μου αυτή χρειάστηκε να καταφύγω λίγες φορές σε μικρές προσθήκες, οι οποίες θέλω να πιστεύω πως λειτούργησαν σε απόλυτη αρμονία με το νόημα του πρωτότυπου κειμένου. Σίγουρα όμως στις 134 τελικά στροφές, με τους ιαμβικούς ενδεκασύλλαβους στίχους και τη ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία που επέλεξα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, δεν έμεινε ούτε ένα σημείο του που να μην αποδοθεί πλήρως μεταφρασμένο, ακόμα και κάποιες επαναλαμβανόμενες φράσεις του. Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής, εάν πέτυχα τον στόχο μου.

Ποίηση, Οσελότος, 2018, 46 σελ.

Τα χαΐκού ποιήματα – Γιώργος Π. Μπεκιάρης

του έρωτα
της πολιτικής
της κοινωνίας
της ζωής
της μυθολογίας-ιστορίας
της φύσης
… και άλλα


Όταν πριν από χρόνια πρωτοδιάβασα αυτής της μορφής τα ποιήματα, τα χαϊκού της Ιαπωνίας του Μεσαίωνα, κυριολεκτικά με συνάρπασαν για την απλή τους συντομευμένη φόρμα.
Πράγματι ήταν καταπληκτικό το πώς στις δεκαεπτά όλες όλες συλλαβές τους αποτυπωνόταν τόσο συμπυκνωμένα ένα ολοκληρωμένο νόημα.
Ξεκίνησα λοιπόν να καταπιάνομαι με το συγκεκριμένο ποιητικό είδος. Αρχικά, να είμαι ειλικρινής, δυσκολεύτηκα. Στην πορεία όμως “μπήκα στο πνεύμα” και έκτοτε η διαδικασία γραφής έγινε απλούστερη.
Έτσι, τα τελευταία δέκα χρόνια, με ρυθμό περίπου δέκα δεκαπέντε τον χρόνο, δημιούργησα τον αριθμό των εκατόν είκοσι ποιημάτων που αποτέλεσαν αυτή μου τη συλλογή.
Όσον αφορά τη θεματολογία μου, προσπάθησα να κινηθώ πέρα από τις καθιερωμένες νόρμες του φυσιολατρικού ύφους που κατά παράδοση είναι το χαρακτηριστικό τους στοιχείο και να αναζητήσω μία ευρύτερη γκάμα θεμάτων.
Επίσης, ανέλαβα την ταξινόμηση των ποιημάτων μου σε επτά βασικές κατηγορίες, ομαδοποιήσεις θα τις έλεγα, με στόχο την καλύτερη δυνατόν ανάγνωση…

Ποίηση, Οσελότος, 2018, 66 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος