Γιώργος Παυλάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Παυλάκης είναι γιατρός-ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (USA) τα τελευταία 44 χρόνια. Αυτή είναι η πρώτη ποιητική του συλλογή, που περιλαμβάνει δουλειά πολλών χρόνων. Τα ποιήματα στην ενότητα «Περασμένα παραμύθια» (ιδιωτική έκδοση, 2002) μοιράστηκαν σε φίλους και ήταν ήδη “περασμένα”. Οι δύο άλλες ενότητες («Κρυφά ποιήματα» και «Ποίηση για δύσκολους καιρούς») αποτελούν νεότερη δουλειά, που πέρασε την κριτική του χρόνου και επιβίωσε σε διαδοχικά σχεδιάσματα και πολλαπλούς υπολογιστές.
Ο Γ.Π. πέρασε τη ζωή του χωμένος σε εργαστήρια και πειράματα. Του αρέσει να σαλπάρει στο άγνωστο με βάση τη λογική. Για όλα αυτά τα χρόνια έχει να δείξει αρκετές ερευνητικές δημοσιεύσεις, καθώς και μερικά καινούρια φάρμακα και τεχνολογίες που έχουν εφαρμογές στην κλινική και την έρευνα.
Θεωρεί καλύτερη δημοσίευσή του τα σύντομα κομμάτια από τις αναμνήσεις του για τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, που συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο Γλώσσας της Τρίτης Δημοτικού.
Ως φοιτητής στην Ιατρική Αθηνών συμμετείχε στο κίνημα κατά της δικτατορίας και δημοσίευσε αναμνήσεις από εκείνη την εποχή στους συλλογικούς τόμους Εκ των υστέρων (19 + 1), επιμέλεια Δημήτρης Παπαχρήστος, Αθήνα, Εκδοτικός οίκος Α.Α. Λιβάνη, 1993 και Όλη νύχτα εδώ (Μια προφορική ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου), επιμέλεια-εισαγωγή Ιάσονας Χανδρινός, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019.
Για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, συμμετείχε (αμισθί) σε συμβουλευτικά σώματα Υπουργείων στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια των πανδημιών AIDS και πιο πρόσφατα COVID πήρε μέρος στο δημόσιο διάλογο και υποστήριξε την επιστημονική και λογική θεώρηση του κόσμου, ενώ κατονόμασε και πολέμησε λάθος θεωρίες και μπαγαποντιές κατά την κρίση του. Φοβάται την επιβολή νέων σκοτεινών αιώνων από νέους ζηλωτές και ελπίζει, αλλά ολοένα και λιγότερο, στη βελτίωση του ανθρώπου πριν από την καταστροφή του σπάνιου πλανήτη μας.
Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, συμμετείχε σε συλλογικούς τόμους και έδωσε πολλές ενημερωτικές διαλέξεις, ιδίως για ιατρικά θέματα.
Ποίηση
Περασμένα παραμύθια (2023), Εκδόσεις Καστανιώτη

Περασμένα παραμύθια – Γιώργος Παυλάκης

Περασμένα


Ίσως έτσι γεννιέται το ποίημα, ξύνοντας πληγές και μνήμες. Προσπαθώντας να μορφώσεις κάποιον και αυτός να λερώνει ό,τι πολυτιμότερο έχεις. Όσο κοντινότερος ο δεσμός τόσο χειρότερο το χτύπημα. Και τι να πεις για την επόμενη μέρα, θα υπάρξει το μέλι; Έτσι ήρθε το ποίημα ζητώντας να βγει, να φέρει κάθαρση. Περιμένει υπομονετικά, ζητώντας κάπου-κάπου ένα χάδι, σαν τη γάτα. Αλλά τι είναι ένα ποίημα; Αυτό μπορεί να μην το μάθουμε ποτέ.

Ποίηση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2023, 64 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη