Γιώργος Βλάχος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Βλάχος γεννήθηκε στο Παναιτώλιο Αγρινίου και μεγάλωσε στο Αγρίνιο όπου και αποφοίτησε απ’ το γυμνάσιο.
Το 1964 μπήκε στη Σχολή Ασυρματιστών του Ασπροπύργου. Από το 1966 μέχρι το 1995 ταξίδευε συνεχώς με ποντοπόρα πλοία καί έχει γυρίσει όλόκληρο σχεδόν τόν κόσμο.

Αχός των θαλασσών – Γιώργος Βλάχος

Σάμπες καί Καντρίλλιες

Ἀπ’ τῆς Ἑλλάδας τά λευκά σπιτάκια
μέ τούς καλόκαρδους οἰκείους
στή Γιόρκη μέ τούς οὐρανοξύστες
τούς ἀφιλόξενους καί κρύους.

Ἀρχίζουμε σήμερα τά ὑπερπόντια ταξίδια μας μέ τούς τέσσερις παραπάνω στίχους. Ἐγώ θά ξαναζήσω μέσα ἀπό τίς ἀναμνήσεις μου τούς θολούς ὁρίζοντες τῶν θαλασσῶν, τούς καημούς καί τά ξωτικά λιμάνια, καί σεῖς, ἀφήνοντας τή φαντασία σας νά φτερουγίζει, θά τά ταξιδέψετε στόν ὡραῖο καί μαγικό –ἀλλά σκληρό– κόσμο τῆς θάλασσας. Μιᾶς θάλασσας γεμάτη πίκρα, πόνο ἀλλά καί στιγμῶν – γιά ὅσους δέν ἔχουν ζήσει παρόμοιες ἐμπειρίες– ἀπίστευτου κάλλους καί ἐρωτικῆς… περιπτύξεως.

Θάλασσα! Ἡ πιό γλυκιά ἐρωμένη πού ὅσο φουρτουνιάζει, τόσο τή θέλεις. Ὅσο τήν πλησιάζεις, τόσο σέ ἀβαράρει. Σέ μαυλίζει, σέ μαλαγρώνει, πᾶς… κοντά της κι αὐτή βιτσιόζα –σάν τό ὡραιότερο θηλυκό τοῦ πλανήτη– φεύγει! Καί τότε εἶναι πού ἀπό πεῖσμα, ἀνάβεις. Πυρώνεσαι καί λαμπαδιάζεις καί λειώνεις σάν τό κερί, κι ὅλο περισσότερο τή θέλεις. Ὅλο τήν παρατᾶς, μά βρίσκεσαι πάντα στήν ἀγκαλιά της….

 

Ωδή στη γυναίκα – Γιώργος Βλάχος

«Θές με ὡς σφραγίδα ἐπί τήν καρδίαν σου
ὡς σφραγίδα ἐπί τόν βραχίονά σου
ὅτι κραταιά ὡς θάνατος ἀγάπη, σκληρός
ὡς Ἅδης ζῆλος∙ περίπτερα αὐτῆς
περίπτερα πυρός, φλόγες αὐτῆς».
Ἄσμα Ἀσμάτων
Σολομῶντος
Κεφάλαιον Η΄, 6

 

Οι αθώοι – Γιώργος Βλάχος

Δύο γενναίοι νέοι με πολλές φιλοδοξίες. Μια νέα γεμάτη από πολλά πάθη.
Έρωτας, αγάπη, αναζήτηση του Θεού.
Το αιώνιο ερώτημα: Ο άνθρωπος τελικά μπορεί να ελέγχει τη σκέψη του και τις πράξεις του ή επαναπαύεται, μερικές φορές, σε πολλά είδη ψευδαισθήσεων;
Περιπέτειες, θάνατοι, πολλές φιλοσοφικές ιδέες και πάνω από όλα η προσπάθεια της κατάκτησης της προσωπικής ελευθερίας.

 

Tángo Salvación – Γιώργος Βλάχος

Tango Salvacion: Τανγκό σωτηρίας, που μετά από χρόνια εξελίσσεται σε λυτρωτικό τανγκό.
Η άρνηση εκείνης να του χαρίσει ένα τανγκό, αφού πριν είχαν ανταλλάξει φλογερές ερωτικές ματιές, ήταν η αιτία εκείνος να φύγει εσπευσμένα από το πάρτυ, χωρίς να της πει ούτε ένα “γεια” !
Όμως η μοίρα, αυτή που ορίζει τις ζωές των ανθρώπων, τους εκπλήρωσε τη σφοδρή τους επιθυμία να ξαναβρεθούν, που και οι δυο τους επιζητούσαν τόσο χρόνια μέχρι… θανάτου, και ένα πρωΐ ενώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο της γενέτειράς τους και οδηγήθηκαν σ’ ένα μακάβριο και παθιασμένο έρωτα και χορεύοντας το τανγκό, που δεν χόρεψαν νέοι, σαλπάρουν μαζί, μαζί, αγκαλισμένοι και για πάντα !

 

Ο θάνατος του κύκνου – Γιώργος Βλάχος

Μιά μπαλλαρίνα μέ τούς Έλληνες γονείς της, εμφορούμενοι από βαθύ πατριωτισμό, συνδιαλέγονται μέ τούς υψηλούς προσκεκλημένους τους, μέ σκοπό τήν αγορά οπλικών ρωσικών συστημάτων, γιά τά οποία οι Τούρκοι καί οι φίλοι αυτών αντιδρούν.
Η εκδίκηση των Κυπρίων γιά τό θάνατο του Σολομόντος Σολωμού καί του Τάσου Ισαάκ, έχει δρομολογηθε?… Η μπαλλαρίνα μεταφέρει από τήν Ελλάδα στό τακούνι του παπουτσιού της τό Πολώνιο 210 καί τό παραδίδει στό Ρώσο πρέσβη στό Λονδίνο, κ’ εκείνος…
Μετά από ένα μήνα, στήν πρεμιέρα της παράστασης “Ο θάνατος του κύκνου”, πού τό χορεύει η Ελληνίδα μπαλλαρίνα, στό Κόβεντ Γκάρντεν, τό κοινό συγκλονίζεται από τήν ερμηνεία της καί τίς αναπάντεχες εξελίξεις…

 

Fernando Noronha – Γιώργος Βλάχος

Η διαλεύκανση της δολοφονίας της όμορφης Μαρισόλ, η δολοφονία του ίδιο βράδυ του υπαξιωματικού της ναυτικής Βάσης Φερνάντο Νορόνια και δολοφόνου της Μαρισόλ από τον αποστάτη της Ο.Υ.Κ και νυν εξαφανισμένο Έλληνα ναύτη Βάκουρα, αφορά αποκλειστικά την βραζιλιάνικη Βάση.
Η αυτοκτονία την επόμενη της δολοφονίας και μετά από την ανάκριση , του άλλου Έλληνα Ο.Υ.Κ., του λιπαντού Σπίνου, εντολή της ελληνικής Κ.Υ.Π. να σκοτώσει τον αποστάτη και συνάδελφό του, αφορά την ελληνική κυβέρνηση.

 

Βασίλω – Γιώργος Βλάχος

Μιά χωριατοπούλα, ύστερα από ένα “ατύχημα” πού τό εξομολογεί στή μάννα της, πρός στιγμήν αναστατώνεται, καί γιά ν’ αποφύγει τά πικρά σχόλια της κλειστής κοινωνίας του χωριού, τήν παίρνει καί αναχωρούν γιά τήν Αθήνα, μέ τή βοήθεια ενός ιερέα πού είναι παντρεμένος μέ μιά κοπέλλα του χωριού.
Στήν Αθήνα παρακολουθεί τό νυχτερινό γυμνάσιο όπου αποδεικνύεται αριστούχος μαθήτρια καί μέ τήν προτροπή των καθηγητών της σπουδάζει στό Εθνικό Θέατρο καί ακολουθεί τή μοίρα πού της επιφυλάσσει η ζωή…

 

Η Βάβω μου η Τσακμάκω – Γιώργος Βλάχος

Μικρόν δείγμα ευγνωμοσύνης και αγάπης το πόνημά μου προς την Βάβω τη Τσακμάκω, πού τόσα πολλά μας προσέφερε μέχρι την πρώτη νεότητά μας, όπου και απεβίωσε. Και ήθελα τόσο πολύ από τούς κόπους μου των τριάντα χρόνων στα πέλαγα, να της προσφέρω κομματάκι αντιδωρεά, αλλά δεν πρόλαβα! ? θύμησή της όμως και η καλοσύνη της, μου γλυκαίνουν τη ζωή, αλλά και το πικρό παράπονο πού δεν πρόλαβα, θα με συντροφεύει μέχρι το τέλος του βίου μου.

 

Σταυρός του Νότου – Γιώργος Βλάχος

Ένα μπόντζι από καραντί, ένα δίλημμα του ναυτικού και η συνείδησή του, αυτή που στήνει εμπρός του το Θεό και συνδιαλέγεται μαζί του. Γίνονται φίλοι!… φορές έρχονται σε αντιπαράθεση, αλλά χωρίς υποκρισία και υστεροβουλία, και καταλήγουν σε λύση-λύτρωση ο ναυτικός, και παράπονο-εξομολόγηση ο Θεός.

 

Σκάντζα – Γιώργος Βλάχος

Θαλασσογραφία και προσωπογραφία της Νάνας Στεργιοπούλου

 

Amargura – Γιώργος Βλάχος

Τρία αυτοτελή έμμετρα πεζογραφήματα, τρεις βαθιές πίκρες που αντανακλούν το μακρινό παρελθόν και συγκλονίζουν τον ναυτικό που, σαν αισιόδοξο άτομο, προβλέπει και επικαλείται το θείον, ότι μια μέρα οι πίκρες θα γίνουν χαρές για τους αυτόχθονες Ίνκας, Ατζέκας, Μάγιας και…

 

Barbados – Γιώργος Βλάχος

Δύο εχθροί, μετοχικοί στο πλοίο, αλληλοβρίζονται και μισούνται μέχρι θανάτου. Δύο πανέμορφα κορίτσια τους συνοδεύουν στο αλαργινό ταξίδι, από τα Μπαρμπάντος στο Μπανγκόκ. Μια νύχτα θεοσκότεινη, ένα χέρι ελεεινό, δολοφονεί την Εσθήρ-Σόνια Ραμίρες, την τυλίγει γρήγορα-γρήγορα με το μακρύ spring και την σπρώχνει στη θάλασσσα, όπου σε δευτερόλεπτα βρίσκεται φρακαρισμένη μεταξύ στεγανωτικού του άξονος και της προπέλλας. Το ξεφόρτωτο πλοίο ακινητοποιείται.
Στιγμές μετά, το ίδιο χέρι καρφώνει ένα στιλέτο στο υπογάστριο της αισθησιακής Μαρίας-Μιρέλας Γκουτιέρες. Οι δύο θανάσιμοι εχθροί, επιρρίπτουν τις δολοφονίες ο ένας στον άλλον και υπό την επήρειαν ψυχοφαρμάκων που λαμβάνουν καθημερινά, πείθουν τον εαυτό τους ότι καθένας δολοφόνησε το δικό του κορίτσι για ηθικούς λόγους, αλλά αυτομάτως το αναιρούν και συνεχίζουν να ενοχοποιούν πάλι ο ένας τον άλλον.
Το πλοίο ρυμουλκείται στο Port Durban. Εκεί, έμπειροι εγκληματολόγοι και δικαστικοί, σταλμένοι από την Ελλάδα, με τη συνδρομή εντοπίων αξιωματούχων, ξεκινούν έρευνα για την εξιχνίαση των δύο δολοφονιών.

 

Τανάκα – Γιώργος Βλάχος




Η συνάντηση στο λιμάνι Visacapatnam των Ινδών ενός ναυτικού με τι μικρή Τανάκα που ήταν ορφανή και συντηρούσε το μικρό της αδελφό, ήταν η αφορμή να αναπτυχθεί μια σχέση γονέως και παιδιού, που δυστυχώς οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την υιοθεσία της μικρής. Όμως αυτό απεδείχθη σωτήριο για την Τανάκα που, μετά το φευγιό του καραβιού, υιοθετήθηκε μαζί με το αδελφάκι της από τον Ινδό αρχιτελώνη.

Η μοίρα ένωσε ξανά τους πρωταγωνιστές μετά από είκοσι χρόνια…

Νουβέλα, Λεξίτυπον, 2018, 51 σελ.

Ναυτίλων δρώμενα – Γιώργος Βλάχος




Η άγνοια αλλά και η τολμηρή επιθυμία του ναυτικού να μάθει την άγρια πανίδα και φορές να συναπαντηθεί μαζί της στις χώρες που προσέγγιζε το πλοίο, αλλά πάντα με ψυχικές συνέπειες, κι ευτυχώς ανώδυνες σωματικές, τα δρώμενα με τους συναδέλφους τους ναύτες στα πλοία και, στα λιμάνια προ πάντων, κυριαρχούν στα 14 αφηγήματα του πρωταγωνιστή – συγγραφέα.

Αφηγήματα, Λεξίτυπον, 2018, 121 σελ.

Μυθιστορήματα
Σκάντζα (2013), Λεξίτυπον
Οι αθώοι (2016), Εκδόσεις Γκοβόστη
Barbados (2017), Λεξίτυπον

Νουβέλες
Fernando Noronha (2015), Λεξίτυπον
Μαλαφράντζα (2015), Λεξίτυπον
Η Βάβω μου η Τσακμάκω (2016), Λεξίτυπον
Σταυρός του Νότου (2016), Λεξίτυπον
Tángo Salvación (2016), Λεξίτυπον
Ο θάνατος του κύκνου (2017), Λεξίτυπον
Βασίλω (2017), Λεξίτυπον
Τανάκα (2018), Λεξίτυπον

Διηγήματα
Οδός Αθηνάς (2014), Λεξίτυπον
Αχός των θαλασσών (2014), Λεξίτυπον
Amargura (2018), Λεξίτυπον
Δύο σάπια μύδια (2018), Λεξίτυπον

Αφηγήσεις
Ναυτίλων δρώμενα (2018), Λεξίτυπον

Ποίηση
Τραμουντάνα (2011), Λεξίτυπον
Μαΐστρος (2013), Λεξίτυπον
Ωδή στη γυναίκα (2015), Λεξίτυπον

Πηγές: Biblionet, Εμπειρία Εκδοτική, Λεξίτυπον, Εκδόσεις Γκοβόστη