Γωγώ Ατζολετάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Γωγώ Ατζολετάκη, γέννημα-θρέμμα της Κρήτης, πρωτοβλέπει το φως στη Σητεία, όπου και τελειώνει το Δημοτικό.
Μια μετάθεση του γυμνασιάρχη πατέρα της, τη φέρνει για τρία χρόνια στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια μια καινούργια μετάθεση την οδηγεί στην πρωτεύουσα. Στην Αθήνα τελειώνει το ΣΤ΄ Γυμνάσιο Θηλέων και αμέσως μετά σπουδάζει θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Στο θεατρικό χώρο κινείται από το 1973 γόνιμα και δημιουργικά, άλλοτε σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς και άλλοτε ως θιασάρχης, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, που εκτείνεται από την επιθεώρηση μέχρι την αρχαία ελληνική τραγωδία. Στο καλλιτεχνικό της ενεργητικό και μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες (“Μια υπέροχη γλωσσού” του Δημήτρη Ψαθά, “Ρωμανός Δ΄ Διογένης” του Νίκου Φώσκολου, “Ο κόσμος κι ο Κοσμάς” του Γρηγόρη Ξενόπουλου κ.ά.). Το 1977 βραβεύεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τιμητική διάκριση για την ερμηνεία της στην ταινία του Ερμή Βελόπουλου “Το κλειστό παράθυρο”. Τη διετία 1987-88 συνεργάζεται ως αρθρογράφος-σχολιογράφος με τις εφημερίδες “Εβδόμη” και “Κυριακάτικη Ακρόπολη”, ενώ ως κειμενογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών έχει συνεργαστεί με τον ΑΝΤΕΝΝΑ, την ΕΡΑ 2, την ΕΡΑ 4, το Γ΄ Πρόγραμμα, τον PLANET, τη ΝΕΤ 105.8 και τον ALPHA 989. Έχει ασχοληθεί και με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα αγγλικά. Έργα της που έχουν ανεβεί: “Το φεγγάρι που ματώνει – Blood moon” του Νίκολας Καζάν (θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, 2001 και 2009) και “Εξαιρετικές περιστάσεις” του Μπέρναρντ Σλέιντ (θέατρο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ, 2004). Ιδιαίτερα έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα “Το θέατρο στην εκπαίδευση”. Από το 1998 έως το 2009 διετέλεσε μέλος κριτικής επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες, και επίσης κατά την τριετία 2005-2008, υπήρξε τακτικό μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Το Δεκέμβριο του 2009 βραβεύτηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας για τη συμβολή της στο τεράστιο πρόβλημα της γυναικείας και παιδικής κακοποίησης μέσ’ από τα μυθιστορήματά της “Η φίλη σου, Ροζαλία” και “Το “Ζ” της ζωής”. Τον Οκτώβριο του 2012 δημιούργησε τη Δράση αλληλεγγύης ΦΙΛΟΚΟSΜΟS, που στηρίζει με είδη διατροφής, ρουχισμό και παιχνίδια, ιδρύματα και άπορες οικογένειες. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη με το δημοσιογράφο και καθηγητή πανεπιστημίου Στέλιο Συρμόγλου κι έχει μια κόρη, τη Θεοδώρα.
Μυθιστορήματα
Σαν άσπρο πούπουλο σ’ απέραντο γαλάζιο (2000), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η φίλη σου, Ροζαλία (2004), Ιωλκός
Το Ζ της ζωής (2009), Εμπειρία Εκδοτική
Η φίλη σου (2009), Ροζαλία, Ιωλκός (Ε)
Το “Ζ” της ζωής (2015), Ιωλκός (Ε)
Κι όμως εμείς θα πάμε στον Παράδεισο (2018), Ιωλκός

Διηγήματα
12 και 5 αμαρτωλές ιστορίες (2012), Ιωλκός

Δοκίμια-Μελέτες-Θέατρο
Ηθοποιός, σκιά και φως (1999), Εμπειρία Εκδοτική
Ηθοποιός, σκιά και φως (2006), Ελληνικά Γράμματα (Ε)

Κι όμως εμείς θα πάμε στον Παράδεισο – Γωγώ Ατζολετάκη
Εκείνη και η άλλη. Η όμορφη και η άχρωμη. Η Μάρθα και η Ελισάβετ. Δύο γυναίκες που κονταροχτυπιούνται μέχρι τελικής πρώσης.

Κι όμως, είναι μάνα και κόρη

Ένας ομφάλιος λώρος που δεν έσπασε ποτέ. Αντίθετα. Με τα πάθια και τα χρόνια θέριεψε και σκλήρυνε κι έγινε ασήκωτος σαν ξύλινος σταυρός.

Πίσω από την εξοντωτική σχέση μάνας και κόρης, οι απωθημένες επιθυμίες μιας ζωής. Η ανασφάλεια κι ο φόβος της μοναξιάς. Ο τρόμος για το μέλλον. Και το παρελθόν με τα φοβερά ένοχα μυστικά του, που στέκεται ολοζώντανο στη μνήμη και σμπαραλιάζει το μυαλό.

Μοναδική ελπίδα, ο… Παράδεισος!

Άραγε, δικαιούνται έναν “Παράδεισο” όλοι αυτοί που έπραξαν φρικτά και ανόσια;…

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2018, 205 σελ.

Το “Ζ” της ζωής – Γωγώ Ατζολετάκη
Μέσ’ από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η δραματική ιστορία της Ηλέκτρας. Παρόμοια με εκατομμύρια ιστορίες γυναικών που βίωσαν και βιώνουν την αναίτια κακοποίηση από έναν σύζυγο-τύραννο.
Η ανοχή μεγάλη. Όμως, όταν η κακοπάθηση εξαντλεί την αντοχή της, ορθώνεται και διεκδικεί όλα αυτά που της έκλεψε ο Άντρας.
Γιατί μόνο αν ξεπεράσεις τα όριά σου, μόνο τότε μαθαίνεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις.
Ένας ύμνος στη γυναικεία δύναμη και στην ελευθερία του ατόμου.
Γιατί η ελευθερία δεν είναι δικαίωμα. Είναι φύση!

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2015, 297 σελ.

12 και 5 αμαρτωλές ιστορίες – Γωγώ Ατζολετάκη
Άνθρωποι… Άνθρωποι πολλοί… Πολλά κορμιά, πολλές ψυχές, πολύς πόνος, δάκρυα, γέλια, όνειρα, αγκαλιές, φιλιά, ιδρώτας κι αγωνία.
Κάθε οντότητα είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Κόσμοι που σμίγουν, αγαπιούνται, βρίζονται, πληγώνονται, χωρίζουν… για ν’ ανταμωθούν με άλλους κόσμους και να επαναληφθούν οι ιστορίες, με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές.
Στο φόντο, η σύγχρονη εποχή. Ο σημερινός “απολίτιστος” πολιτισμός μας. Και στο κέντρο της σκηνής, άνθρωποι που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους…
Η απέραντη μοναξιά που φωλιάζει μες στο γάμο και οι συχνά “ανίεροι” συμβιβασμοί μεταξύ των συζύγων, ζευγάρια που φρεσκάρουν τη σχέση τους σε σεξουαλικά τετράγωνα και εξάγωνα, τα έθιμα που αναβιώνουν διατηρώντας μόνο το κάλπικο περιτύλιγμά τους, το εμπόριο οργάνων για την επιβίωση, αλλοδαπές γυναίκες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για μερικά λεπτά ηδονής, μητέρες που εξωθούν τα κορίτσια τους στην πορνεία, αναρίθμητες καθημερινές προδοσίες στο όνομα του Ιούδα, η ανθρώπινη ανοησία που ασφυκτιά στα σύνορα της γήινης σφαίρας και επιχειρεί να επικοινωνήσει με το υπερπέραν, διαστροφές κάθε είδους που βρίσκουν φιλόξενη εκτόνωση στο διαδίκτυο, βρομόπαιδα της καλής κοινωνίας που παρανομούν για την πλάκα τους… ένας διανοητής, που πιο πολύ απ’ το Θάνατο φοβήθηκε τον Έρωτα… κι άλλοι… κι άλλοι πολλοί…
Άνθρωποι που κινούνται ανάμεσά μας, που κρύβουν στο ημίφως τα αμαρτωλά και ακατονόμαστά τους… και ένας αθέατος, μυστηριώδης παρατηρητής, που συμπάσχει, αγωνιά, θυμώνει, αηδιάζει… και που τελικά πέφτει κι ο ίδιος θύμα αυτού του ξέφρενου καλπασμού προς το Τίποτα!
Δώδεκα και πέντε αμαρτωλές ιστορίες!
Δεκαεπτά ιστορίες αμαρτίας και εκτροχιασμού.
Στο 12 και 5 του πολιτισμού μας.
Αυτού του πολιτισμού, που προσποιείται με διάπυρες κορόνες την ακμή, ενώ ήδη βιώνει την απόλυτη παρακμή και την ολοκληρωτική ισοπέδωση κάθε διαχρονικής αξίας!

Διηγήματα, Ιωλκός, 2012, 362 σελ.

Το Ζ της ζωής – Γωγώ Ατζολετάκη

Η ιστορία της Ηλέκτρας.


Παρόμοια με εκατομμύρια ιστορίες γυναικών που βίωσαν και βιώνουν την αναίτια κακοποίηση από ένα σύζυγο-τύραννο.
Η ανοχή μεγάλη.
Όμως, όταν η κακοπάθηση τη σπρώχνει πέρα απ’ τα όριά της, ορθώνεται και διεκδικεί όλα αυτά που της έκλεψε ο Άντρας.
Με όποιο τίμημα…
Ένα βιβλίο για την οικογενειακή βία, την κακοποίηση των γυναικών και τον τρόπο που το θέμα αντιμετωπίζεται από το κοντινό περιβάλλον και την κοινωνία.
Ένας ύμνος στη γυναικεία δύναμη και την ελευθερία του ατόμου. Μια πνοή ζωής για όλους αυτούς που ζουν μέσα στην καταπίεση και το φόβο.

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2009, 344 σελ.

Ηθοποιός, σκιά και φως – Γωγώ Ατζολετάκη

Εγχειρίδιο για ηθοποιούς και όχι μόνο…


Αν σε γοητεύει το θέατρο, αν σκέφτεσαι να γίνεις ηθοποιός, αν είσαι ήδη ηθοποιός, ιδιαίτερα στα πρώτα σου βήματα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις αυτό το βιβλίο. Κι όχι μόνο να το διαβάσεις, αλλά να του δώσεις και μια καλή θέση στη βιβλιοθήκη σου. Για να ανατρέχεις κάθε φορά που θα χρειάζεσαι μια πληροφορία, ή να παίρνεις δύναμη όποτε νιώθεις τα κουράγια σου να σ’ εγκαταλείπουν. Αν ονειρεύτηκες κάποτε να γίνεις ηθοποιός και δεν έγινες, πάλι πρέπει να το διαβάσεις, για να διαπιστώσεις -ιδία κρίσει- τι έχασες ή αν κέρδισες τελικά.
Αξίζει να το διαβάσεις κι αν είσαι απλώς θεατρόφιλος ή περίεργος. Μέσα απ’ τις σελίδες του θα σου ανοιχτεί μια πόρτα για να μπεις και να εξερευνήσεις το μαγικό κόσμο του θεάτρου. Να γνωρίσεις αυτά τα περίεργα όντα που λέγονται Ηθοποιοί. Να μάθεις πόση Σκιά κρύβεται πολλές φορές πίσω απ’ το αστραφτερό Φως των προβολέων.
Καλή ανάγνωση!

Δοκίμιο-Θέατρο, Ελληνικά Γράμματα, 2006, 261 σελ.

Η φίλη σου, Ροζαλία – Γωγώ Ατζολετάκη
Μια επαρχιακή πόλη. Κάπου στην Ελλάδα. Μικρό το μέρος, μικροί οι καιροί, και τα μυαλά του κόσμου ακόμα πιο μικρά.
Και η Ροζαλία. Ένα κορίτσι ανυποψίαστο, που μπαίνει στη ζωή με την καρδιά γεμάτη εμπιστοσύνη και αγάπη. Μέχρι που θα γνωρίσει την ανθρώπινη κτηνωδία στην πιο χυδαία της μορφή. Έκπληξη. Τραύμα ανίατο. Απελπισία.
Αποδιωγμένη από τους δικούς της παλεύει να βρει πατήματα για να σταθεί όρθια, κουβαλώντας βαθιά μέσα της ένα φοβερό μυστικό. Βάρος ασήκωτο. Κανείς δεν πρέπει να το μάθει. Σε κανέναν δεν μπορεί να το εμπιστευθεί. Μόνο στον Θεό…
Ο Θεός, αν μη τι άλλο, είναι εχέμυθος!
Ένα πρωτότυπο και συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία του σελίδα. Ο Ροζαλία είναι το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2004, 477 σελ.

Σαν άσπρο πούπουλο σ’ απέραντο γαλάζιο – Γωγώ Ατζολετάκη
Ένα βιβλίο για τη μοίρα της ανθρώπινης ύπαρξης. Για τη συμβίωση ύλης και πνεύματος στα πλαίσια μιας γήινης εμπειρίας. Για την αέναη πάλη ανάμεσα στην ψυχή και στη σάρκα.
Την ψυχή, την αιθέρια, που παγιδευμένη στη βαρύτητα του σώματος ασφυκτιά, ματώνει και αγωνίζεται για να περάσει και να βγει στο φως.
Τη σάρκα, τη μισόκαλη, που αστόχαστα τραβά τα όντα της ανύψωσης προς τα κάτω, ρίχνοντας στα σκυλιά το άγιο, το ανεπανάληπτο θαύμα της ενσάρκωσης.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2000, 240 σελ.

Ηθοποιός, σκιά και φως – Γωγώ Ατζολετάκη

Εγχειρίδιο για υποψήφιους και νέους ηθοποιούς


Αν σε γοητεύει το θέατρο, αν σκέφτεσαι να γίνεις ηθοποιός, αν είσαι ήδη ηθοποιός, ιδιαίτερα στα πρώτα σου βήματα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις αυτό το βιβλίο. Κι όχι μόνο να το διαβάσεις, αλλά να του δώσεις και μια καλή θέση στη βιβλιοθήκη σου. Για να ανατρέχεις κάθε φορά που θα χρειάζεσαι μια πληροφορία, ή να παίρνεις δύναμη όποτε νιώθεις τα κουράγια σου να σ’ εγκαταλείπουν. Αν ονειρεύτηκες κάποτε να γίνεις ηθοποιός και δεν έγινες, πάλι πρέπει να το διαβάσεις, για να διαπιστώσεις -ιδία κρίσει- τι έχασες ή αν κέρδισες τελικά.
Αξίζει να το διαβάσεις κι αν είσαι απλώς θεατρόφιλος ή περίεργος. Μέσα απ’ τις σελίδες του θα σου ανοιχτεί μια πόρτα για να μπεις και να εξερευνήσεις το μαγικό κόσμο του θεάτρου. Να γνωρίσεις αυτά τα περίεργα όντα που λέγονται Ηθοποιοί. Να μάθεις πόση Σκιά κρύβεται πολλές φορές πίσω απ’ το αστραφτερό Φως των προβολέων.
Καλή ανάγνωση!

Δοκίμιο-Θέατρο, Εμπειρία Εκδοτική, 1999, 160 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, Εμπειρία Εκδοτική, Ελληνικά Γράμματα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Please wait...