Χαράλαμπος Π. Λειψός

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Ο Χαράλαμπος Π. Λειψός, γεννήθηκε το 1948 στην Κάτω Ζώδια της Κύπρου, σήμερα υπό τουρκική κατοχή.
Έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές και τη στρατιωτική του θητεία στο νησί.
Σπούδασε στη Γαλλία Νομικά, Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία-Επιστήμες Πληροφοριών, Εγκληματολογικές Επιστήμες και Δημοσιογραφία. (Πανεπιστήμια της Toulouse, του Bordeaux και του Pau).
Είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Toulouse, διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου (Doctorat d’Etat) του πανεπιστημίου του Bordeaux καθώς και διπλωματούχος τρίτου κύκλου στην σύγχρονη ιστορία του ίδιου πανεπιστημίου.
Πρόσφυγας, μετά την τουρκική εισβολή του 1974 (όπου ως εθελοντής έλαβε μέρος στις μάχες της Λευκωσίας), έζησε για λίγους μήνες στο Λονδίνο για επιστημονικές έρευνες για το νομικό πρόβλημα της Κύπρου. Αφού στην αρχή ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα και δίδαξε για μερικά χρόνια ως εντεταλμένος καθηγητής το Διεθνές Δίκαιο και τη Μέθοδο στην Επιστήμη του Δικαίου, στις Σχολές Νομικών και Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Οράν, επιστέφει στην Κύπρο (όλο ελπίδες για αγώνα για επιστροφή), όπου δικηγορεί, κτίζει ένα εργοστάσιο μηχανέλαιων στη βιομηχανική ζώνη Λάρνακας, και διευθύνει μια μεγάλη καθημερινή εφημερίδα.
Απογοητευμένος από την πολιτική των στασιμοτήτων, επιστέφει στη Γαλλία όπου και δικηγορεί από το 1987 στην πόλη του Πω (Pau) στα Πυρηναία και στο Παρίσι όπου άνοιξε ένα δεύτερο γραφείο. Τον ελεύθερό του χρόνο τον αφιερώνει στη συγγραφή βιβλίων για την Κύπρο, στην ποίηση, στη ζωγραφική και λίγο, στην πολιτική. (Στη Γαλλία, είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος της πόλης του Pau το 1995 κι εκτέλεσε για έξι χρόνια χρέη αντιδημάρχου σε θέματα Πολιτισμού. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του συνδέσμου της Ανωτέρας Σχολής Επικοινωνιών και Καλών Τεχνών του Pau).
Τώρα, είναι πρόεδρος της Εταιρείας Καλών Τεχνών (που ιδρύθηκε το 1863), μέλος της Εταιρείας Γάλλων λογοτεχνών, μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων των Πυρηναίων (Académie des Lettres pyrénéennes), καθώς και διαφόρων άλλων πνευματικών και φιλανθρωπικών συνδέσμων.
Ειδικός στο Συνταγματικό και Διεθνές Δίκαιο, έχει λάβει μέρος σε διάφορα σεμινάρια και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα νομικού περιεχομένου.
Ύστερα από πολλά χρόνια εργασίας έχει τελειώσει ένα τεράστιο έργο νομικού περιεχομένου για την Κύπρο που θα εκδοθεί προσεχώς στα Γαλλικά.
Ποιήματα έχει δημοσιεύσει από τα γυμνασιακά του χρόνια σε διάφορα περιοδικά και ιδιαίτερα στα Κυπριακά Χρονικά.

Στα γαλλικά έχει εκδώσει:
– Philosophiques apothéoses, Pau, Ipadour, 1993
– Ruines grecques, Pau, Ipadour, 1994
– Non – Etre, Pau, Ipadour, 1997
– Razzia Razzia – La matière, Pau, Ipadour, 1999
– Fausse île, Παρίσι, Nouvelle Pléiade, 2003
– Cavalier exquis, (œuvre collective), Orthez, 2014
– Les songes de la cigale de Capbreton, Παρίσι, Les poètes français, 2016
– La Société des Amis des Arts de Pau et le Musée des Beaux-Arts, Pau, Cairn, 2017
Δημοσίευσε επίσης στο περιοδικό L’ETRAVE. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί και στα ισπανικά στο γνωστό περιοδικό ÁLORA.

Στα ελληνικά έχει εκδώσει :
Θάλαττα Θάλαττα ω φως, Αθήνα, Ιωλκός, 2017
Μαρτυρικές μαρτυρίες, Αθήνα, Ιωλκός, 2017
Εκτός από το επιστημονικό και λογοτεχνικό του έργο, ο Χαράλαμπος Π. Λειψός είναι επίσης
ζωγράφος, γνωστός στη Γαλλία κι αλλού.
Έχει, στα πεπραγμένα του, 1500 πίνακες ζωγραφικής (εκ των οποίων αρκετοί είναι μεγάλων
διαστάσεων (3 μέτρα επί 2), και 50 εκθέσεις σε διάφορες χώρες όπως τη Γαλλία, την Ισπανία, το
Βέλγιο, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σειρές έργων:
– Νοσταλγία (120 έργα)
– Visages intemporels (60 έργα)
– Κόκκινη περίοδος (30 έργα)
– Totem art (40 έργα)
– Λευκή εποχή (40 έργα)
– Δισκοβόλοι (20 έργα)
– Ταυρομαχίες (20 έργα)
– Coiffes bretonnes (80 έργα)
– Ζωές (120 έργα)
– Stoiques mosaiques (40 έργα)
– Lyriques figurations (160 έργα)
– Λυρικές εικόνες (140 έργα)
Ποίηση
Μαρτυρικές μαρτυρίες (2017), Ιωλκός
Θάλαττα θάλαττα ω φως (2017), Ιωλκός
Ωδές ψυχοσωματικές (2018), Ιωλκός
Σκιές εγώ (2018), Ιωλκός
Παζλ εννοιολογικό (2022), Ιωλκός

Παζλ εννοιολογικό – Χαράλαμπος Π. Λειψός

ΠαζλΠοιήματα


Η ποιητική αυτή συλλογή του Χαράλαμπου Π. Λειψού, είναι η πέμπτη. Όσοι αγαπούν τη φιλοσοφική σκέψη, τις λέξεις, τα νοήματά τους και το συμβολισμό (που σ’ αυτή την περίπτωση σχετίζεται με τον πόνο και τον πόθο όλων των ανθρώπων και ειδικά του απανταχού ελληνισμού και την Κύπρο), διαβάζοντας το Παζλ εννοιολογικό, θα μπορέσουν να κατανοήσουν γιατί έχει γραφτεί αυτή η συλλογή και τι προσφέρει στην ελληνική λογοτεχνία.

Πρόλογος: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Ποίηση, Ιωλκός, 2022, 96 σελ.

Σκιές εγώ – Χαράλαμπος Π. Λειψός




Πρόκειται για μια ποίηση προσωπικού στιλ, φιλοσοφικού περιεχομένου, όπου η σκέψη ξανοίγει τα φτερά της πέραν απ’ το γνωστό ουρανό, ελπίζοντας πως, ακόμα και στο κενό, θα βρει την πηγή που εκ γενετής αναζητεί, ο εγκέφαλος των ανθρώπων…

Ποίηση, Ιωλκός, 2018, 96 σελ.

Ωδές ψυχοσωματικές – Χαράλαμπος Π. Λειψός




Ωδές ψυχοσωματικές από σκιές νεκρές… βαναύσως ποδοπατημένες από αδιόρατες αποπλανημένες ομορφιές… Ιστορία έχουν ακροβατική κι άλαλα αποτυπώματα φωτοσυνθετικά…

Ποίηση, Ιωλκός, 2018, 80 σελ.

Θάλαττα θάλαττα ω φως – Χαράλαμπος Π. Λειψός




Η ποιητική σύνθεση του Κύπριου διακεκριμένου επιστήμονα και ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών Χαράλαμπου Π. Λειψού, που δραστηριοποιείται στη Γαλλία, αποτελεί έναν ύμνο για το φως του Ελληνισμού και της Κύπρου…

Η ζωή κι ο θάνατος είναι μια ατέλειωτη υλική ζύμωση, τροφή, στολισμός και οι λέξεις, ανθοί για τη δόξα της υποτιθέμενης ψυχής. Οι λέξεις, η μία κοντά στην άλλη, δεν είναι λέξεις, είναι σφαίρες, κραυγές, σπαθιές, πότε στο νερό, πότε στο ύδωρ που διαφέρει από το νερό. Το νερό ξεδιψά, ενώ το ύδωρ αναβαπτίζει κι ανασταίνει.

Το ύδωρ είναι η Ελλάδα που έδωσε φως στον κόσμο, το νερό είναι η Ελλάδα του σήμερα. Η θάλαττα δεν είναι το ίδιο με τη θάλασσα. Η θάλασσα είναι για να ταξιδέψεις, να κάνεις διακοπές και μπάνιο, ενώ η θάλαττα είναι όταν φτάσεις σε κείνο που αναζητούσες, δηλαδή το τέρμα που είναι νέα αρχή.

Ποίηση, Ιωλκός, 2017, 132 σελ.

Μαρτυρικές μαρτυρίες – Χαράλαμπος Π. Λειψός




Στην ποιητική συλλογή του Κύπριου διακεκριμένου επιστήμονα και ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών Χαράλαμπου Π. Λειψού, που δραστηριοποιείται στη Γαλλία, κυριαρχεί η φιλοσοφική αναζήτηση και η μαρτυρική προσπάθεια για εξήγηση καταστάσεων που εγκλωβίζουν τον άνθρωπο.

Οι λέξεις, λεπταισθησίες στιγμιαίων προσωπικών συναισθηματισμών με ομφαλό το εγώ –κατά το δημιουργό, που δε χρησιμοποιεί σημεία στίξης, επειδή πιστεύει πως στην Ποίηση, όλα αυτά, είναι τείχη ή σταθμοί ανάπαυσης που δεν μπορούν, όμως, να σταματήσουν τις εκρήξεις του πνευματικού ηφαιστείου–, ακολουθούν το δρόμο τους όπως κι ο ορίζοντας τον ουρανό μέχρι που χάνεται στο άπειρο.

Ο προσωπικός τρόπος γραφής, εκφράσεως και ποιητικής καταδεικνύουν πως το λεξιλόγιο δεν είναι θέμα ταξινομήσεων αλλά απλώς θέμα κατανοήσεων.

Στο Μουσείο των απεγνωσμένων υπάρξεων, ακουμπά Το ψυχόδραμα του Οδυσσέα και Η νύχτα που δεν ήταν νύχτα προηγείται της Τύφλωσης του φάρου της Αλεξάνδρειας…

Ποίηση, Ιωλκός, 2017, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, nikias.gr, Ιωλκός