Ιάκωβος Σιανούδης

Ιάκωβος Σιανούδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ιάκωβος Σιανούδης έχει Bachelor εφαρμοσμένης ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Derby της Σκωτίας, από το οποίο βραβεύτηκε με δύο αριστείες, ενώ παράλληλα είναι ειδικευόμενος στο συνθετικό μοντέλο ψυχοθεραπείας. Από το 2016, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής και του βρετανικού συλλόγου για ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική (BACP) και έχει ολοκληρώσει ψυχολογικές ενότητες στην ακαδημία Πλάτωνος, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Παράλληλα με τη δουλειά του ως θεραπευτής, τα τελευταία χρόνια, έχει εισηγηθεί πλήθος συνεδρίων με θέματα που αφορούν την ύπαρξη του ανθρώπου, την ψυχική του υγεία, τις σχέσεις και τον γάμο, την αυτοεκτίμηση, τον θυμό, το άγχος και τη θλίψη. Από το 2015, συμμετέχει ως επιστημονικός σύμβουλος στην προετοιμασία ψυχολογικών προφίλ ρόλων για επαγγελματίες ηθοποιούς της τηλεόρασης και του θεάτρου. Το εύρος της δουλειάς του καλύπτει σύγχρονες κινηματογραφικές απόπειρες έως αρχαία ελληνικά δράματα. Συνολικά έχουν δημοσιευτεί περισσότερα από 200 άρθρα με την υπογραφή του σε διάφορους ιστότοπους και συνεντεύξεις επάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, σε ηλεκτρονικά έντυπα και εφημερίδες.
Ως επαγγελματίας θεραπευτής, ασχολείται με την ψυχική υγεία σε ατομικό, ομαδικό και επίπεδο ζεύγους χρησιμοποιώντας το συνθετικό μοντέλο θεραπείας στο γραφείο του.

Ψυχο-Ιστορήματα – Ιάκωβος Σιανούδης

Ψυχο-ΙστορήματαΕρμηνευτικές ιστορίες για συναισθηματικά αδιέξοδα


“Σκέφτομαι, πως οι λέξεις ενός βιβλίου είναι το νήμα που ράβει τη σχέση μεταξύ του συγγραφέα και του αναγνώστη. Και πάντα, αυτό που μου ‘ρχεται στον νου, είναι ότι το βιβλίο χρειάζεται να σε συστήνει σε αυτό που θέλεις και όχι να σ’ το παρέχει εκείνο.

Έτσι, μέσα από τα Ψυχο-Ιστορήματα, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με συναισθήματα και “θέλω” του που μπορεί να τον τρομάζουν ή να τα νιώθει ανυπόφορα, μα όμως εκείνα, μέσα από τις σελίδες, του συστήνονται χωρίς να του επιβάλλονται. Το βιβλίο αυτό θέλει να απελευθερώσει χώρο από τον αναγνώστη, όχι να του προσθέσει το βάρος της εμπειρίας εκείνου που γράφει. Θέλει να του γεννήσει μία ευεργετική απόσταση… Απόσταση απαραίτητη, ώστε να δημιουργήσει σε εκείνον την ανάγκη να κάνει το βήμα και να τη διανύσει.
Θυμίζει πολύ τις σχέσεις που δημιουργούνται στη δουλειά μου.

Ο ψυχοθεραπευτής μοιάζει τόσο με τον γονιό που, κατά καιρούς, καταντά το ίδιο επίπονος για τον θεραπευόμενο. Με αυτή την έννοια, η θεραπεία γίνεται αναγκαία σχέση. Η διαφορά είναι ότι ο ψυχοθεραπευτής χρειάζεται να είναι ώριμος αρκετά ώστε να μη νιώσει σημαντικός για τον θεραπευόμενο και τον παγιδεύσει, αλλά να καταφέρει τον θεραπευόμενο να νιώσει σημαντικός για τον εαυτό του. Με αυτή την έννοια, η θεραπεία γίνεται χειραφέτηση”.

Διηγήματα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2016, 134 σελ.

Ψυχο-διηγήματα – Ιάκωβος Σιανούδης

Ψυχο-διηγήματαΙστορίες μοτίβων που ερμηνεύουν το “γιατί” στον τρόπο που σχετιζόμαστε


Καθένας από εμάς κουβαλάει μια πυξίδα που λέγεται παιδικό βίωμα. Κι όσο πιο αιχμηρούς δείκτες έχει αυτή η πυξίδα, τόσο αντί να μας δείχνει τον δρόμο, ματώνει την ψυχή μας.

Τι μας οδηγεί στις επιλογές μας και από πού πηγάζουν τα συναισθήματα χαράς ή ματαίωσης που μπορεί να βιώνουμε; Γιατί επιλέγουμε τους συντρόφους που επιλέγουμε, ποιες είναι οι ανάγκες μας και το “γιατί” πίσω από αυτές; Τι θέλουμε και τι πραγματικά αντέχουμε; Ποια είναι η θέση του “Εγώ” μέσα στο “Εμείς” και πώς οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής μας καθορίζουν τον ενήλικο κόσμο μας; Ποιος είναι ο τρόπος να οδηγήσουμε τον εαυτό μας στην εκτίμηση, την ευτυχία και τη συναισθηματική ισορροπία; Ποιος είναι ο τρόπος να μας γνωρίσουμε και να μας αποδεχτούμε;

Η δουλειά μου μοιάζει πολύ με αυτή του μεταλλουργού. Μου δίνεις ένα ξίφος και εγώ το ψήνω σε υπερυψηλές θερμοκρασίες μέχρι να γίνει πύρινα κόκκινο. Δεν το δίνω πίσω ακόμα γιατί όποιος το πιάσει θα καεί από τη φωτιά του. Ύστερα, το σφυρηλατώ μέχρι να μαλακώσει. Πάλι δεν το δίνω πίσω γιατί, αυτή τη φορά, είναι τόσο εύθραυστο που θα σπάσει στα χέρια των άλλων. Έπειτα, το πλάθω και το πλάθω και το βουτάω σε παγωμένο νερό να σκληρύνει πάλι, μέχρι που στο τέλος δεν μοιάζει με ξίφος πια. Τότε, το δίνω πίσω. Έτσι είναι και η ψυχή αφού κι εκείνη με μέταλλο μοιάζει. Και το μέταλλο, για να αλλάξει σχήμα, πρέπει πρώτα να λιώσει.

Διηγήματα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2019, 230 σελ.

Διηγήματα
Ψυχο-Ιστορήματα (2016), Αγγελάκη Εκδόσεις
Ψυχο-διηγήματα (2019), Αγγελάκη Εκδόσεις

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις