Ηλίας Μαγκλίνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ηλίας Κ. Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα του Κονγκό.
Σπούδασε αγγλική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αγγλία και τη Σκοτία. Από το 1994 έως το 2003 εργάστηκε ως συντάκτης στο περιοδικό “Διαβάζω”. Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα “Σώμα με σώμα” (Πόλις, 2005), τη νουβέλα “Η ανάκριση” (Κέδρος, 2008), και έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και ανθολογίες.
Μυθιστορήματα
Σώμα με σώμα (2005), Πόλις
Η ανάκριση (2008), Κέδρος
Πρωινή γαλήνη (2015), Μεταίχμιο
Είμαι όσα έχω ξεχάσει (2019), Μεταίχμιο
Η ανάκριση (2020), Μεταίχμιο
Το μόνο της ζωής τους ταξίδι (2022), Μεταίχμιο

Θεατρικά έργα
Φάκελος Βάνκαου (2022), Νεφέλη

Συλλογικά έργα
Μια blue jean πασχαλιά. Το κακό το πράγμα. Διπλοβρασιά. Η ζημιά. Λουλούδι από τον Παράδεισο (2002), Μεταίχμιο
Μίντγουεϊ 1942 (2006), Περισκόπιο
Με τον Γ. Μ. Βιζυηνό, αλλά και χωρίς αυτόν (2006), Εκδόσεις Πατάκη
Το βιβλίο του κακού (2009), Μαγικό Κουτί & Fata Morgana
Ο αεροπορικός πόλεμος πάνω από την Ελλάδα 1940-1944 (2009), Περισκόπιο
Η σκόνη του χρόνου (2009), Μίλητος
Trauma Queen (2009), Futura
Το βιβλίο της προδοσίας (2010), Εκδόσεις Πατάκη
Ο αεροπορικός πόλεμος πάνω από την Ελλάδα 1940-1944 (2010), Περισκόπιο
Κίτρινο και μαύρο (2010), ΠεριΤεχνών
28 Οκτωβρίου 1940: 70 χρόνια μετά (2010), Η Καθημερινή
Παίγνια (2011), Futura
Η απουσία του έρωτα (2011), Modern Times
Στον ίσκιο του βασιλιά (2017), Κλειδάριθμος
Χωρίς μαγνητόφωνο (2018), Πόλις
Ο πρώτος σταθμός (2018), Μεταίχμιο
Κοιτάζοντας τα αστέρια (2019), Καπόν

Μεταφράσεις
Pat Barker, Ζωντανοί ξανά (1996), Οδυσσέας
Mark O’ Sullivan, Άγγελοι χωρίς φτερά (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Terry Eagleton, Η έννοια της κουλτούρας (2003), Πόλις
Peter Balakian, Ο Τίγρης φλέγεται (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Julian Thompson, Η νίκη στην Ευρώπη (2006), Modern Times
Elia Kazan, Ο συμβιβασμός (2007), Μελάνι
Philip Roth, Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής (2007), Πόλις
Ernest Hemingway, Στη εποχή μας (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ernest Hemingway, Με υπογραφή Χέμινγουεϊ (2010), Εκδόσεις Καστανιώτη
Artemis Cooper, Πάτρικ Λη Φέρμορ: Μια περιπέτεια (2013), Μεταίχμιο
David Plante, Ο αγνός εραστής (2014), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Nelson, Jo, Προορισμός: Πλανήτης Γη (2018), Ίκαρος
Englert, Christoph, Προορισμός: Διάστημα (2018), Ίκαρος
Hemingway, Ernest, Με υπογραφή Χέμινγουεϊ (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη

Βραβεία
Πρωινή Γαλήνη – Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (2016)
Πρωινή Γαλήνη – Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού “Κλεψύδρα”/Λέσχης Πολιτισμού “Έναστρον” (2016])
Πρωινή Γαλήνη – Βραβείο Μυθιστορήματος – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” (2016)
Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2020

Φάκελος Βάνκαου – Ηλίας Μαγκλίνης

Φάκελος ΒάνκαουThe Wahncau file – Elias Maglinis


Η περίπτωση Βάνκαου: μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε όρθια στάση. Η συνήθης μεταθανάτια μυϊκή παράλυση αντικαταστάθηκε από μια σπάνια, ακαριαία πτωματική ακαμψία. Επειδή έχουμε συνηθίσει τους νεκρούς οριζοντιωμένους, παραιτημένους από κάθε δικαίωμα και παρουσία, αυτή η γυναίκα μοιάζει να μας απειλεί. Ή να μας υπόσχεται το θαύμα. Σαν την Άλκηστη που «έχει και δεν έχει ξανάρθει, είναι και δεν είναι η Άλκηστη». Μια έκλειψη Ηλίου θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη Γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και στα ερείπια των ναών.

Μετάφραση: Patricia Felisa Barbeito
Ευθύνη Σειράς: Δήμητρα Κονδυλάκη
Θεατρική σειρά Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Νεφέλη
Δίγλωσση έκδοση: Ελληνικά – Αγγλικά

Θεατρικό, Νεφέλη, 2022, 144 σελ.

Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Ηλίας Μαγκλίνης

Το μόνοΜικρά Ασία
Οδοιπορικό σε πόλεμο
και σε ειρήνη


Έγραψα ένα βιβλίο για τον φόνο σου. Του έδωσα τον τίτλο Είµαι όσα έχω ξεχάσει. Θυµάσαι;
Υποτίθεται ότι ήσουν ο παππούς µου αλλά δεν µπόρεσα ποτέ να αναφερθώ έτσι σε σένα. Μόνον: ο πατέρας του πατέρα µου.
Για χρόνια, µονάχα δύο πράγµατα ήξερα για σένα: ότι σε δολοφόνησαν το 1944. Κι ότι είχες κάνει στρατιώτης στη Μικρασιατική εκστρατεία.
Ο Νίκος Μαγκλίνης, ο παππούς του συγγραφέα, τη δολοφονία του οποίου είχε αφηγηθεί στο προηγούµενο βιβλίο του, υπηρέτησε στη Μικρά Ασία. Στον εγγονό δεν έφτασαν παρά τρίµµατα ιστοριών.
Έπειτα από έρευνα χρόνων, προσπάθησε να ανασυνθέσει µια πορεία θανάτου µα και ονειροπόλησης, ταξιδεύοντας στη Σµύρνη, στο Αφιόν Καραχισάρ, στο Εσκί Σεχίρ, στην Προύσα.
Πιο πολύ ήταν µια δική µου εµµονή: να προσπαθήσω να ιχνηλατήσω το µοναδικό ταξίδι που έκανες µαζί µε χιλιάδες άλλους της γενιάς σου. Για να πάτε να σκοτώσετε και να σας σκοτώσουν.
Ταξιδιωτικό οδοιπορικό, εξοµολόγηση, ρεπορτάζ, ιστορική έρευνα και αναβίωση άλλων εποχών, το βιβλίο συνοδεύεται από αρχειακό και φωτογραφικό υλικό της περιόδου, το οποίο εµπλουτίζεται µε φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο συγγραφέας σε ένα δικό του πέρασµα από τους ίδιους τόπους σχεδόν έναν αιώνα αργότερα.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2022, 384 σελ.

Η ανάκριση – Ηλίας Μαγκλίνης
Η Μαρίνα είναι μία οργισμένη καλλιτέχνις, μία ηδονοθήρας που πασχίζει να δραπετεύσει από την εμμονή της με τον σωματικό και ψυχικό βιασμό που υπέστη ο πατέρας της στα κολαστήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ. Καμβάς της τέχνης της και σάκος του μποξ το σώμα της, το οποίο βασανίζει η ίδια εξαιτίας των διατροφικών της διαταραχών. Όταν αποφασίζει να υποβάλει τον πατέρα της σε μια νέα άτυπη ανάκριση έρχεται η στιγμή της μεγάλης σύγκρουσης.

Μια ιδιότυπη ματιά στην Αθήνα του σήμερα, με αναδρομές στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας.

Μια φρέσκια, σπαρταριστή, καθαρή ανάγνωση, καθόλου φορτισμένη πολιτικά, καθόλου νοσταλγική, καθόλου αφοριστική. Ο συγγραφέας δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε σε βασανιστές, ούτε σε θύματα. Εξάλλου οι ήρωές του είναι συνεχώς και τα δύο: θύματα και βασανιστές.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Πορτοκαλάκη.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2020, 144 σελ.

Είμαι όσα έχω ξεχάσει – Ηλίας Μαγκλίνης

Μια αληθινή ιστορία


Ένα μυθιστόρημα που δεν βασίζεται στη μυθοπλασία, μια αληθινή ιστορία για το πώς ένα συναισθηματικό τραύμα, τόσο σε προσωπικό όσο και συλλογικό επίπεδο, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρες γενιές και για το πώς η ιστορία εισβάλλει στις προσωπικές και οικογενειακές διαδρομές αλλάζοντάς τες για πάντα.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2019, 264 σελ.

Πρωινή γαλήνη – Ηλίας Μαγκλίνης
Η “Πρωινή γαλήνη” είναι η ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά μήπως και βρει τον βαθύτερο εαυτό του.
Είναι ακόμα μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια.
Η “Πρωινή γαλήνη” είναι, τέλος, μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου πολέμου στην άλλη άκρη του πλανήτη.

“Ο ήρωας, ο Δημήτρης Μ. μεγαλώνει στα Βοδενά (την Έδεσσα) κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και προαλείφεται να πάρει το σιδεράδικο του πατέρα του. Βλέποντας όμως τα αεροπλάνα να πετούν – για να χτυπήσουν τους αντάρτες κι ανάμεσα τους και τον θείο του Προκόπη- ξυπνά μέσα του το όνειρο της πτήσης. Πείθει τον πατέρα του, επιτυγχάνει στην Ικάρων και φτάνει για εκπαίδευση στην Αμερική. Εκεί το όνειρο τον προδίδει, το σώμα του αντιστέκεται, δεν «παίρνει τα φτερά του». Καταλήγει στην Ευελπίδων, γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο της Βανιώς που την μετονομάζει σε Εύα, και βιάζεται να λάβει μέρος στον πόλεμο. Όμως ο εμφύλιος τελειώνει και παραμένει άκαπνος. Όταν οι νεαροί ανθυπολογοχαγοί θα αναγκαστούν να δηλώσουν συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας, εκείνος όχι μόνον δεν θα φοβηθεί, αλλά θα χαρεί. Επιτέλους θα πολεμήσει.
Ένα «αντρικό» μυθιστόρημα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, είναι το μυθιστόρημα του Μαγκλίνη. Ας πούμε καλύτερα μια πολεμική περιπέτεια, που μπήκε στο μυαλό του συγγραφέα από τις διηγήσεις του πατέρα του- πολέμησε ως νεαρός Ίκαρος στην Κορέα- και που τελικά λογοτεχνικά οδήγησε σε ένα βιβλίο μαθητείας. Ο Δημήτρης Μ. μοιάζει μεγάλος, αλλά στην ουσία τον βλέπουμε από έφηβο ως τα εικοσιτρία του χρόνια. Είναι ένας άντρας-παιδί που πολεμάει. Και ερωτεύεται κι έχει τις πρώτες του σεξουαλικές εμπειρίες. Και μαθαίνει τον εαυτό του, τόσο όσο.
Ο Ηλίας Μαγκλίνης τόλμησε να ασχοληθεί με τον Εμφύλιο χωρίς να πάρει σαφή θέση αλλά επιλέγοντας τον ήρωα του από το στρατόπεδο των νικητών, να μιλήσει για έναν ξεχασμένο πόλεμο με πολλούς νεκρούς που ποτέ δεν μνημονεύονται, να φτιάξει έναν ήρωα που τον αγαπά. Ταυτόχρονα έγραψε ένα βιβλίο αντιπολεμικό χωρίς κραυγές, δεν μπορείς να ξεχάσεις πως ο Δημήτρης, που μοιάζει τόσο άντρας και πολεμά σε αυτές τις σκληρές μάχες, είναι στην ουσία ένα αγόρι στην μετεφηβεία, που αν ζούσε στην δική μας εποχή θα τον έτρεφαν οι γονείς του και θα ζούσε ακόμα στο πατρικό του. Είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, ρουφηχτό σχεδόν, έντιμο και καλογραμμένο. Και ο ήρωας του, που έχει στόχο τα σύννεφα μακριά από την μιζέρια του σιδεράδικου, έμπνευση για όλους. Κι ας πέφτει.” – Κατερίνα Μαλακατέ

Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών 2016
Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού “Κλεψύδρα”/Λέσχης Πολιτισμού “Έναστρον” 2016
Βραβείο Μυθιστορήματος – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” 2016

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2015, 472 σελ.

Η ανάκριση – Ηλίας Μαγκλίνης
“Κάθε σπίτι και τα φαντάσματά του”, λέει ο πατέρας της Μαρίνας. “Η κόρη μου έγινε καλλιτέχνις. Πήρε το μέρος των φαντασμάτων”.
Η Μαρίνα είναι οργισμένη, είναι ένας θηλυκός ηδονοθήρας που υποφέρει από κρίσεις ανορεξίας και βουλιμίας. Κάθε κίνησή της υπαγορεύεται από μια εμμονή με τον ψυχικό και σωματικό βιασμό που υπέστη ο πατέρας της κατά την περίοδο της δικτατορίας. Μόνη διέξοδός της: η τέχνη: φωτογραφίζει, στήνει εγκαταστάσεις και χρησιμοποιεί το κορμί της κάνοντας performance art. Ώσπου υποβάλλει τον πατέρα της σε μια νέα άτυπη ανάκριση, κι έρχεται η στιγμή της μεγάλης σύγκρουσης.
Μια ιδιότυπη ματιά στην Αθήνα του σήμερα, με αναδρομές στα σκοτεινά χρόνια του ΕΑΤ/ΕΣΑ…

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2008, 128 σελ.

Σώμα με σώμα – Ηλίας Μαγκλίνης
Αεροπόροι που δρακρύζουν κι αεροπλάνα που βυθίζονται· ανθυπολοχαγοί που οραματίζονται τον άλλο κόσμο· επεισόδια βγαλμένα από τη Ζώνη του Λυκόφωτος· ποιήματα και ιστορίες φαντασμάτων· παλιές, τσαλακωμένες φωτογραφίες· ένα απόκρυφο αλφάβητο που ξετυλίγεται αντίστροφα· μνήμες παιδικές και νεανικά τραγούδια σε μια αφήγηση κατακερματισμένη φαινομενικά μόνο, καθώς ο ιστός της υφαίνεται πάνω σε ένα και μόνο πρόσωπο: μια γυναίκα που βιώνει τη ζωή της σαν πεδίο μάχης. Έτσι, την τρυφερότητα και τη νοσταλγία διαδέχονται η βαναυσότητα και ο τρόμος, τις μυρωδιές των αγαπημένων σωμάτων το πένθος για την απουσία τους και την αγωνία για την έκβαση της μάχης η παγερή σιγή του τέλους της. Με άλλα λόγια, μια άλλοτε σιωπηρή κι άλλοτε θορυβώδης παρέλαση μορφών φασματικών όσο και γοητευτικών.

Μυθιστόρημα, Πόλις, 2005, 213 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Κέδρος, Πόλις, Καπόν, Νεφέλη