Ιωάννα Εξάρχου

Ιωάννα Εξάρχου

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιωάννα Εξάρχου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Γερμανική και Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Ιρλανδίας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδακτική μεθοδολογία του γλωσσικού μαθήματος και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα που αξιολογήθηκε με άριστα. Ασκήθηκε από νωρίς στη λογοτεχνία γράφοντας διηγήματα και νουβέλες. Σήμερα δραστηριοποιείται ως διοικητικό στέλεχος στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων. «Ο δρόμος στο Γαλάζιο» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
Μυθιστορήματα
Ο δρόμος στο Γαλάζιο (2013), Αγγελάκη Εκδόσεις
Ο δρόμος στο Γαλάζιο (2023), Αγγελάκη Εκδόσεις

Ο δρόμος στο Γαλάζιο – Ιωάννα Εξάρχου

Ο δρόμοςΑναθεωρημένη έκδοση


Δυο αλήθειες, τρεις αγάπες και ένας πόλεμος μέσα στο ορμητικό κύλισμα των ιστορικών γεγονότων που στις αρχές του εικοστού αιώνα ξεδιπλώνονται στο φως και στη σκιά της Μεγάλης Ιδέας. Άνθρωποι που γίνονται κιβωτός του πολιτισμού και της ιστορίας των προγόνων τους, σε τόπους όπου το ελληνικό στοιχείο ζει, δημιουργεί και μεγαλώνει, ενώ ζυμώνεται με την πραγματικότητα αλλά και την αλήθεια άλλων εθνοτήτων.

Άνθρωποι και τόποι φωτίζονται στο γύρισμα των καιρών που χαράζουν πάνω στον χάρτη νέα σύνορα, αλλάζοντας τη ζωή και την εσώτερη γεωγραφία των ανθρώπων.

Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Βιέννη, Αθήνα. Μικρά και μεγάλα σταυροδρόμια, που ενώνουν τους ήρωες της ιστορίας με τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής. Αδόκητοι θάνατοι μα και ζωές που διατρέχουν τον κύκλο του αιώνα και τον κλείνουν, με πληρότητα και αγάπη, ανταμώνοντας ξανά στον τόπο από όπου ξεκίνησαν.

Μια ιστορία που αρχίζει πριν από την Καταστροφή, στη γειτονιά του Γαλάζιου της Σμύρνης και τελειώνει σε έναν τόπο, όπου ζουν και ανασαίνουν οι πραγματικές πατρίδες.

Εκείνες που ποτέ δεν χάνονται.

Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2013

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2023, 494 σελ.

Ο δρόμος στο Γαλάζιο – Ιωάννα Εξάρχου

Ο δρόμος


…Κοίταξε εκείνος το γυμνό λαιμό της. Άδειος του φάνηκε χωρίς το κόσμημα. Πλησίασε τα χείλη του, κι αυτά ζωγράφισαν πάνω στον ορφανεμένο λαιμό ένα άλλο, τρυφερό περιδέραιο από φιλιά. Το δικό της φυλαχτό. Άστραψε πάνω στο δέρμα της, σα χρυσόσκονη, που τη φύσηξε εκείνος με την ανάσα του και τη σκόρπισε πάνω στο στήθος της, στην κατηφοριά του λαιμού, στους λοβούς των αυτιών της. Χρυσά φιλιά, πολύτιμα. Μικρές πνοές λαχτάρας.Τα φιλιά τον ξέρουνε πάντα το δρόμο… Το όνειρο ξενύχτησε κι αυτό μαζί με τους ανθρώπους πάνω στην Προκυμαία, στα φορτωμένα μπαλκόνια, στα σαχνισίνια και στους μώλους. Όταν φάνηκαν τα τρία βαπόρια, το “Αβέρωφ”, το “Λήμνος” και το “Πατρίς”, ο ήλιος ήτανε σκαρδωμένος ψηλά κι έφεγγε με ζέση… Η Σμύρνη πλάτυνε εκείνη τη μέρα. Τράνεψε, έγινε πιο μεγάλη. Για να χωρέσει την Ιδέα, που ήθελε απλωσιά για να ξεδιπλωθεί, ν’ απλώσει το ονειρένιο κορμί της σε δυο ηπείρους και πέντε θάλασσες…

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2013, 438 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις

Σχόλιο, κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *