Ιωάννα Θεοδωράτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιωάννα Θεοδωράτου γεννήθηκε στη Χίο κι έχει καταγωγή από Χίο και Κεφαλονιά.
Αποφοίτησε από το λύκειο με άριστα το 2004, οπότε και εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μιλάει πέντε γλώσσες. Από το 2011 εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Γράφει από μικρή και ήδη από τα σχολικά της χρόνια βραβεύτηκε με α΄ βραβείο έκθεσης σε πανελλήνιο κρατικό διαγωνισμό (2001), ενώ αργότερα βραβεύτηκε δύο φορές από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (ΠΕΛ). Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Αύγουστος Οίνος” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα τον Απρίλιο του 2016.
Μυθιστορήματα
Αύγουστος οίνος (2016), Ωκεανίδα
Στο κάστρο που στοιχειώσαμε (2018), Ωκεανίδα

Στο κάστρο που στοιχειώσαμε – Ιωάννα Θεοδωράτου
1922. Χιλιάδες Μικρασιάτες καταφεύγουν 1922. Χιλιάδες Μικρασιάτες καταφεύγουν την κόλαση της Σμύρνης. Την Ελισσώ με την οικογένειά της θα τη βγάλει η βάρκα στη Χίο, όπου το Κάστρο θα γίνει η πατρίδα της. Απέναντί τους θα βρίσκουν ενίοτε εχθρική την τοπική κοινωνία. Η Ελισσώ, ευφυής και δυναμική, διηγείται τη ζωή της μέσα στο Κάστρο και έξω απ’ αυτό και παράλληλα ξετυλίγει τις ζωές των ανθρώπων της γειτονιάς της. Πρόσωπα αγαπημένα, τοπικές αφηγήσεις και δοξασίες, έρωτες, μυστήρια και φονικά πλαισιώνουν το μοτίβο των δεκαετιών του ’30 και του ’40 που σημάδεψαν τη ζωή της. Κι όλα αυτά μέσα στη δίνη του Μεσοπολέμου, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής, της Αντίστασης, του Εμφυλίου.
Η Ελισσώ, μια γυναίκα με πάθος για τη ζωή, θα ερωτευτεί, θα πάει στο πανεπιστήμιο, θα γυρίσει την πλάτη στα κοινωνικά στερεότυπα. Θα κάνει με περηφάνια σημαία της την “προσφυγιά” της λλά και το ανεμοδαρμένο Κάστρο της Χίου, που στέκεται μέχρι και σήμερα αγέρωχο ν’ ατενίζει τις ακτές της Μικρασίας και να ψιθυρίζει μέσα απ’ τις ταλαιπωρημένες πολεμίστρες του τις πονεμένες ιστορίες των προσφύγων.

Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2018, 496 σελ.

Αύγουστος οίνος – Ιωάννα Θεοδωράτου
Ποιος είναι ο μυστηριώδης νέος που συναντά τυχαία η Μαρίνα σε σημαντικές στιγμές της ζωής της, τον οποίο τον έχει βαφτίσει η ίδια Αύγουστο; Αυτή του ανοίγει την καρδιά της και σε αντάλλαγμα εκείνος της προσφέρει μελένια σύκα.
Η ηρωίδα μας, μια σύγχρονη γυναίκα στα τριάντα πέντε της χρόνια, μετρά τα καλοκαίρια της. Μας ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και στο σαγηνευτικό μα δύσβατο δρόμο του έρωτα. Βιώνουμε μαζί της, σε μια νοσταλγική αναδρομή από την πρώιμη εφηβική της ηλικία, τις περιπέτειές της. Τη βλέπουμε να χτίζει σχέσεις, να ακολουθεί τα προστάγματα της έντονης προσωπικότητάς της, να γεύεται την απογοήτευση στον έρωτα, αλλά και να μαθαίνει τους ανθρώπους και κυρίως τον εαυτό της…
Και όλοι αναρωτιόμαστε τελικά: “Θα τη μεθύσει τη Μαρίνα το κρασί της ζωής, ο “Αύγουστος οίνος”;”

Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2016, 320 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ωκεανίδα

Please wait...