Πήρε πτυχίο στα Μαθηματικά (1971, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στα Οικονομικά (1975, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας). Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ Στατιστικής Οικονομικών (Παν. Αθηνών, 1978), Fellow of ISMM (Institute of Sales Marketing Management). Διετέλεσε επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια Κύπρου (1989-99, 2003-08) σε επίπεδο Master’s ΜΒΑ (Economics, European Affairs, Marketing, Research), Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών Κύπρου, Αντιπρόεδρος των European Movement και UNAC. Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου Ομίλου Λαϊκής (1981-83), διοργάνωσε Συνέδρια Λογοτεχνών στο Κέντρο. Είναι Κριτικός Θεάτρου από το 2000, Αντιπρόεδρος της Λυρικής/Οπερατικής Σκηνής Κύπρου και ως μπάσος της μετείχε σε όπερες στο εξωτερικό. Παρακολούθησε Συμπόσια Κυπριακής Ελληνικής, Ξένης Λογοτεχνίας, μετείχε σε δύο Διεθνή Συνέδρια μεταφράσεων, είχε διάλογο με τον Κώστα Μόντη, στο έργο “Γράμματα στη μητέρα”. Ως συγγραφέας, εκπροσώπησε την Κύπρο στη Γαλλία (2003), στη Γερμανία (2006) και σε Παρίσι-Στρασβούργο (2008) παρουσιάζοντας μεταφρασμένο έργο του και Εισηγήσεις του. Υπήρξε για τρεις θητείες Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (στο διάστημα 2005-2017), την οποία ΕΛΚ εκπροσώπησε σε Λογοτεχνικές Ημερίδες/Συνέδρια. Είναι μέλος και των εξής: International Society of Poets, PEN International, ΕΠΟΚ, Όμιλος Φίλων Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, ΟΦΔΒΣ, Εθν. Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Πήρε μαθήματα Φιλοσοφίας/Φιλοσοφίας της Λογοτεχνίας στον Κύκλο Pax-Romana (Αθήνα, 1970-73). Μέλος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου από το 1995 μετέχει με ομιλίες του. Έχει συγγράψει επτά ποιητικές συλλογές, μία ανθολογία ποίησης και τρία θεατρικά έργα. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 30 γλώσσες και ορισμένα μελοποιήθηκαν από εγνωσμένους συνθέτες.
Διαδρομή Α’ (2001), Σμίλη
Διαδρομή Β’ (2003), Σμίλη
Διαδρομή Γ’ (2007), Εν Τύποις
Περί ουσίας και περιουσίας (2010), Εκδόσεις Πάργα
Κούρος και κόρη, Γαβριηλίδης
Έρως, μύθος, βάθος – 200 Χαϊκού (2017), Ρώμη
Εντός, εκτός (2019), Σοκόλη
Έρως, μύθος, βάθος (2020), Αρχύτας
Κούρος και κόρη (2020), Αρχύτας
Θεατρικά έργα
Ο Νωθρός βασιλιάς (2017), Έκδoση Δήμου Λάρνακας-Θέατρο ΣΚΑΛΑ
Αντιγόνη και Κρέων (2018), Όμιλος Φίλων Λογοτεχνίας Πολιτισμού
Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ (2019), Αρχύτας
Δοκίμια-Μελέτες
Οικονομία, Διοίκηση στην ποίηση Καβάφη, Negresco, ΤΕΠΑΚ
Αθλητικός Λόγος Κύπρου Χρυσάνθη (2015), Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών
Καβαφική Ποίηση και Αριστοτελική Φιλία (2016), Negresco, ΤΕΠΑΚ
Παράδοση-Τραγούδι, Στίχος, Χορός, Κατακλυσμός (2017), Εκδόσεις Δήμου Λάρνακας
Ζήνων ο Κιτιεύς (2017), Εκδόσεις Δήμου Λάρνακας-Θέατρο ΣΚΑΛΑ
Μότσαρτ, Κάφκα: Γράμματα στον πατέρα-Σύγκριση (2018), Εκδ. ΑΚΤΙΣ
Λατίνοι της Κύπρου, 10 αιώνες, υπό έκδοση από Πανεπ. Κύπρου
Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821 (2021), Αρχύτας
Συλλογικά έργα
Γράμματα ανεπίδοτα (2019), Ελκυστής
Βραβεία-Διακρίσεις
Το 2007 το International Library of Poetry του απένειμε το Βραβείο «Best Poems, Best Poets» για 2 ποιήματά του.
Το 2014 η ανεξάρτητη Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES (με έδρα στο Παρίσι) τον τίμησε με το Επίχρυσο Μετάλλιο της για το έργο του και τη συμβολή του στα Γράμματα, στην Επιστήμη και στον Πολιτισμό της Κύπρου και της Ε.Ε. ευρύτερα.
Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821 – Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
«Τη Ρωμιοσύνη σκέπει την από ψηλά ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη θα χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει»
(Αντιφώνηση Αρχιεπισκόπου Κυπριανού προς τον Τούρκο διοικητή, πριν τον απαγχονισμό του – απόδοση Ι.Σ. Ιωσηφίδη απ’ το κυπριακό ιδίωμα)
****
∆ιὰ σᾶς ἡρώων κοπάδια,
δὲν φθάνει ἡ Χίος, ἡ Κύπρος·
τῶν Κυδωνίων δὲν φθάνουσιν
τῆς Κάσσου καὶ τῆς Κρήτης ἡ κατοικία.
Ανδρέας Κάλβος, από την ωδή του ‘Ηφαίστεια’ (Συλλογή ‘Λυρικά’,1826)
Η ανά χείρας ιστορική μελέτη “Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821” αφιερώνεται στους 1000 περίπου Κύπριους εθελοντές αγωνιστές κατά την Επανάσταση του 1821. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μελετών πάνω στο ίδιο θέμα και συμβάλλει στον Εορτασμό για τα 200 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της χώρας. Στη μελέτη αναφέρονται άγνωστες πτυχές που έτυχαν έρευνας κι ακόμη διανθίζεται με στίχους των Σολωμού, Κάλβου, Ναπ. Λαπαθιώτη, Βασ. Μιχαηλίδη, Δημ. Λιπέρτη, Κ. Μόντη, που καθιστούν το σύγγραμμα οιωνεί λογοτεχνικό…
Ιστορική Μελέτη, Αρχύτας, 2021, 130 σελ.
Κούρος και κόρη – Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Αφιερώνω στους νέους και στα παιδιά των παιδιών μας τους πιο κάτω στίχους μου, με αγάπη και για «ένδον σκάπτειν»
«Ένδον σκάπτε· ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη, εάν αεί σκάπτης», Μάρκος Αυρήλιος, «Εις εαυτόν» Ζ 59.
Μετάφραση: Σκάβε μέσα σου· μέσα σου είναι η πηγή του καλού και θ’ αναβλύζει πάντα αν πάντα την αναζητείς
****
«Νέοι μου, τρέχω, τρέχω και τρέχοντας αντέχω»
«Πολύ ήλιο σού χρωστώ κι έχω μόνο πυγολαμπίδες»
«Κάθε ρέκβιεμ περιέχει τη δική του ανάσταση»
«είναι ζήτημα ζωής και ζωής, αφού δύο μείον ένα, ίσον μηδέν»
«Υπάρχεις, άρα υπάρχω, αλλιώς ποτέ δεν υπήρξα»
«‘‘σ’ αγαπώ’’ της λες σαν ψυχομαχείς κι ας της το τραυλίζεις άπνοος»
«Ας είν’ οξύ σ’ εγρήγορση πασών ψυχών το όμμα»
«Νικώντας την ήττα σου, στέρεα θα ’χεις νίκη»
«Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης µε ποιητική δεξιοτεχνία πλάθει στίχους, µε ποικίλους εκφραστικούς τρόπους, ενώ µέσα από την ποίησή του παρελαύνει η διαιώνια πολιτιστική µας κληρονοµιά, σε όλες της τις εκφάνσεις, κι ένας λόγος πολυσήµαντος, χωρίς κενολογίες και άνευ νοήµατος στιχουργικές επινοήσεις. Λέει κάτι πολύ σηµαντικό για τον σύγχρονο κόσµο και για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, που παραπαίει ανάµεσα στην άγνοια, την αµάθεια, την εκµετάλλευση από επιτήδειους. Είναι ποίηση του µέτρου και του κάλλους, µα και ποίηση της εγρήγορσης, της αφύπνισης, της αντίστασης ενάντια σε όσα µας κατατρύχουν και εξευτελίζουν ως ανθρώπινα όντα!»
Δρ Κώστας Κατσώνης
φιλόλογος, κριτικός-δοκιµιογράφος, διηγηµατογράφος, ποιητής
«Ο λόγος του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη άλλοτε λυρικός, άλλοτε δραµατικός ή µε αίσθηµα και στοχασµό, καταφέρνει να δονεί και ν’ αναστατώνει. Ακολουθεί τον Αριστοτέλη που είπε «Η ποίηση είναι φιλοσοφικότερη και σπουδαιότερη της ιστορίας». Βάζει θεµέλια του χτες αλλά χτίζει µε δικά του υλικά το σπίτι του αύριο κυρίως για τον νέο. Με τη γραφή του λαλεί στον αναγνώστη το άγραφο κι ανείπωτο, όπως ένας πίνακας που είναι άλαλη ποίηση. Ένα έργο που ανοίγει νέους δρόµους και µας καλεί να τους βαδίσουµε.»
Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Φιλόλογος – Λογοτέχνης – Παραγωγός Προγραµµάτων για τον Πολιτισµό
Πρόεδρος Συνδέσµου Πολιτισµού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ
Ποίηση, Αρχύτας, 2020, 76 σελ.
Έρως, μύθος, βάθος – Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
220 χαϊκού και 18 τραγούδια
Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, με την ποιητική συλλογή του “Έρως Μύθος Βάθος – 200 Χαϊκού”, επιβεβαιώνει κάτι άλλο, ελληνικό, πως “το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν”, με ένα στέρεο ποιητικό αντρικό λόγο. Οι ιδέες, ως αιώνιες κι ακατάλυτες, βρίσκουν τον τρόπο τους – και μέσα από τον Έρωτα, τον Μύθο και το Βάθος – να επανέρχονται στη ζωή μας και να εμπνέουν ποιητές κι αναγνώ- στες. Εδώ πια ξεκάθαρα βρισκόμαστε στο καταστάλαγμα της σοφίας των ανθρώπων, το δε χαϊκού είναι μια μορφή ποιητική που μπορεί άνετα να αποδώσει αυτή τη συμπύκνωση νοημάτων και λόγων. Με το έργο αυτό νιώθει κανείς ότι η ζωή συνεχίζεται στον αιώνα, γιατί έχει τη διάσταση της αιωνιότητας, που κερδίζουν οι άνθρωποι του πνεύματος ως ‘οι εν κόσμω δημιουργοί’. Αυτή η συλλογή μού έδωσε τη χαρά της μελέτης και θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της σκέψης, στον εμπλουτισμό του εσωτερικού μας κόσμου.
Στέλιος Παπαντωνίου
κριτικός, φιλόλογος, δοκιμιογράφος
Ποίηση, Αρχύτας, 2020, σελ.
Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ – Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
“Το έργο, εκτός από την πρωτοτυπία – ο Χίτλερ εκτελείται από τον σωσία του Αδάλφο ο οποίος διαφεύγει ως Χίτλερ στην Αργεντινή με την αγαπημένη του Εύα Μπράουν – έχει οικουμενική βάση που προάγει τις αρετές και την ειρήνη μέσω του Πολιτισμού. Όπως το απαιτούσε το έργο, υπάρχει κράμα τρόμου, με λυρισμό και στοχασμό.”
Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ, Πρόεδρος “ΣΠΕΚ” – “Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου”
Θεατρικό, Αρχύτας, 2019, 74 σελ.
Εντός, εκτός – Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
“Κάθε φορά που ταξιδεύεις στους λειμώνες με την ποίηση του Ιωσήφ Ιωσηφίδη κάνεις ένα ταξίδι μαγικό στον κόσμο της Ιστορίας, της Τέχνης και του Πολιτισμού. Έμπνευση από όλο το φάσμα της διαχρονικής ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας και της σύγχρονης ζωής. Προϊδεάζει για τις ασύνορες διαστάσεις του έρωτα και της ποίησης”.
Δρ Κώστας Κατσώνης,
Φιλόλογος, Συγγραφέας, τ. Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
“Ποίηση πυκνή, ουσιώδης και δραστική έχει θεματολογία που ξεπερνά το ατομικό και αγγίζει το “καθόλου”, και αποτελεί σημαντική προσφορά στην ελληνική κυπριακή λογοτεχνία”.
Γεώργιος Ν. Χατζηκωστής,
Φιλόλογος, Κριτικός, Εθνικό Βραβείο: Αριστείο Γραμμάτων και Επιστημών
Ποίηση, Σοκόλη, 2019, 64 σελ.
Διαδρομή Β’ – Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Σι βόλε
Ποίηση, Σμίλη, 2003, 75 σελ.
Διαδρομή Α’ – Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης
Ες πόθ’ έρπες
Ποίηση, Σμίλη, 2001, 51 σελ.
Πηγές: Biblionet, Σμίλη, Σοκόλη, Αρχύτας