Ιφιγένεια Θεοδώρου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιφιγένεια Θεοδώρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται με τη βιβλιοδεσία Τέχνης και είναι μέλος της ARA. Το 1997 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο “Χρυσός, λιβάνι και Σμύρνη”, εκδ. Ίκαρος. Ακολούθησαν τα βιβλία “Μελέκ θα πει άγγελος”, εκδ. Ελληνικά Γράμματα (2001), το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού “Διαβάζω”, “Γλώσσα από μάρμαρο”, εκδ. Ελληνικά Γράμματα (2005) και “Η γεύση της ερήμου” (2012) εκδ. Πατάκη.
Μυθιστορήματα
Μελέκ θα πει άγγελος (2001), Ελληνικά Γράμματα
Γλώσσα από μάρμαρο (2005), Ελληνικά Γράμματα
Η γεύση της ερήμου (2012), Εκδόσεις Πατάκη
Μελέκ θα πει άγγελος (2015), Εκδόσεις Πατάκη (Ε)
Γλώσσα από μάρμαρο (2018), Διάπλαση (Ε)
Το λίγο που τελειώνει (2021), Εκδόσεις Πατάκη

Διηγήματα
Χρυσός, λιβάνι και Σμύρνη (1997), Ίκαρος

Το λίγο που τελειώνει – Ιφιγένεια Θεοδώρου

Το λίγο που


Η Δέσποινα χάνει τον άντρα της έπειτα από σύντοµη σοβαρή αρρώστια. Θα ταξιδέψει στο Πήλιο µαζί µε τη Λιάνα και την Πέπη, φίλες της που της συµπαραστέκονται, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγµατά του στο εξοχικό σπίτι που ήταν για χρόνια το ησυχαστήριό του. Οι τρεις τους καλούνται να διαχειριστούν την απουσία του Μάνου, αλλά και τις δικές τους απώλειες, παλιά ανεξόφλητα πένθη, καταχωνιασµένες µνήµες, µυστικά και ψέµατα που ανατρέπουν τις ισορροπίες µεταξύ τους. Οι συζητήσεις και οι µύχιες σκέψεις τους, καθώς µοιράζονται σκηνές από το παρελθόν σαν ένα εσωτερικό ταξίδι ενάντια στον χρόνο, φωτίζουν αισθήµατα και πράξεις· αναλογίζονται όσα έχουν χάσει, όσα δεν πρόφτασαν ή όσα απερίσκεπτα επέτρεψαν να φύγουν µέσα από τα χέρια τους. Η Ιφιγένεια Θεοδώρου καταδύεται στα βαθύτερα συναισθήµατα των ηρωίδων της κυνηγώντας το τέρας της απώλειας µε µόνο εφόδιο τον έρωτα. «Ο έρωτας ξεφτιλίζει τον θάνατο, µε έρωτα τον ξεγελάς, η ηδονή σε τρέφει…» Για πόσο όµως; Για «όσο κρατάει το προσωρινό, αυτό το λίγο που τελειώνει…».

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 256 σελ.

Γλώσσα από μάρμαρο – Ιφιγένεια Θεοδώρου




Ο Λευτέρης Μουράτος, πετυχημένος εργολάβος και εκφραστής της τουριστικής εξέλιξης, φιλοδοξεί να μετατρέψει την Αλυκή Θάσου σε διεθνές κέντρο ακριβών διακοπών, προσφέροντας στους ντόπιους κατοίκους σημαντικά χρηματικά ανταλλάγματα, που κάμπτουν τις αντιρρήσεις τους. Μόνο ο Σάββας ο φονιάς, που έχει εκτίσει την ποινή του και ζει αποτραβηγμένος εκεί, εναντιώνεται σθεναρά στο να πουλήσει τη γη του. Αυτός και η μυστηριώδης σύζυγος του εφοπλιστή Αντωνέλλου, που έχει εγκαταλείψει το νησί εδώ και σαράντα χρόνια και αρνείται πεισματικά να διαπραγματευτεί με τον φιλόδοξο εργολάβο.
Ποιος ο ρόλος του νεαρού Σπύρου, που εμφανίζεται ξαφνικά ως εποχιακός σερβιτόρος στο καφενείο της παραλίας; Είναι το παλιό φονικό ο λόγος που ο καθηγητής Φίλιας διακόπτει την αγοραπωλησία του σπιτιού της κυρίας Αντωνέλλου; Ήταν τα χωράφια η αιτία που ο φονιάς σήκωσε την πέτρα, και η σιωπή το τίμημα του εφησυχασμού όλων των άλλων;
Μέσ’ από το παρελθόν αναδύεται το φάντασμα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα, σαν μάρμαρο από εκείνα που ξέθαβαν από χρόνια και ξεθάβουν ακόμα οι αρχαιολόγοι σ’ αυτή την πληγωμένη χερσόνησο, που σαν γλώσσα από μάρμαρο βουτάει στη θάλασσα προσπαθώντας να ξεπλύνει τα πανάρχαια τραύματά της.

Μυθιστόρημα, Διάπλαση, 2018, 328 σελ.

Η γεύση της ερήμου – Ιφιγένεια Θεοδώρου




Το 1853 η εκκεντρική Αγγλίδα Τζέιν Ντίγκμπι, απογοητευμένη από θυελλώδεις έρωτες και τρία διαζύγια, τολμάει και ταξιδεύει μόνη στη Μέση Ανατολή καθ’ οδόν προς την Παλμύρα, όπου “ανάμεσα στα χρυσορόδινα ερείπια ή κάτω από μια αστραφτερή πανσέληνο” ερωτεύεται τον σεΐχη Ελ Μέζραμπ, τον συνοδό-μεταφραστή της, μυείται στη νομαδική ζωή των Βεδουίνων και μένοντας μαζί του γίνεται το σύμβολο του αντι-κομφορμισμού στην εποχή της.
Πολλά χρόνια μετά, μια απρόσμενη συγκυρία φέρνει την Τζένη Ράλλη, κόρη διάσημου Έλληνα ηθοποιού, στη Συρία. Εγκαταλειμμένη από τον τελευταίο εραστή της και σε συνεχή σύγκρουση με τη μητέρα της, αναζητάει στην άγνωστη αυτή χώρα ένα αλλιώτικο ξεκίνημα. Στη Δαμασκό γνωρίζεται με τον γοητευτικό Ρωμανό Καφαντάρη, ο οποίος της αποκαλύπτει “σαν ταλαντούχος χρωστήρας τη σύγχρονη τοιχογραφία της χώρας, της ξετυλίγει το υφάδι της δεύτερης πατρίδας του”, αλλά και την αέναη σύγκρουση που μαίνεται στη διχασμένη ψυχή του. Θα βρεθούν όμως αντιμέτωποι με τις κάννες των όπλων, το τέρας ενός εμφύλιου πολέμου, αλλά και με την αλήθεια που ανατρέπει την καθημερινότητά τους και τους αποκαλύπτει ένα άγνωστο παρελθόν που απειλεί να σαρώσει τα πάντα, αφού “η έρημος που λάτρεψαν δεν αστράφτει πια στο φεγγαρόφωτο, σκίζεται από ριπές μίσους και κροτάλισμα όπλου”.
Ένα οδοιπορικό στα σταυροδρόμια της Μέσης Ανατολής, στην απεραντοσύνη της στέπας και στα δαιδαλώδη σοκάκια του πιο κρυφού εαυτού μας, εκεί που οι συμπτώσεις καιροφυλακτούν, η πραγματικότητα συναντάει το παραμύθι και το απρόβλεπτο δεν θέλει πολύ για να γκρεμίσει τον βράχο της ρουτίνας μας.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2012, 477 σελ.

Γλώσσα από μάρμαρο – Ιφιγένεια Θεοδώρου




Η Ελένη και η Τούλα. Τις έφερε ο γάμος τους στην Αλυκή. Νύφες ανέμελες. Αλλά μόνο στην αρχή… Μετά, λες και το είχε αυτός ο τόπος, η Αλυκή τις μάγεψε και σιώπησαν. Σημαδεμένες και οι δύο, ολόιδια, όπως τα μάρμαρα στα λατομεία του νησιού που ξηλώνει η ανθρώπινη βουλιμία. Γυναίκες ταπεινωμένες, απελπισμένες, αλλά βουβές. Ποιος σφραγίζει τα χείλια τους και σωπαίνουν; Ο σύζυγος, ο εραστής ή ο πατέρας; (Ποιος αλήθεια μπορεί να ζήσει με βιασμένη μνήμη;)
“Ξεδίψασε ο Σάββας με δάκρυα. -Πέτα τα όλα! της ψιθύριζε και η φωνή του αγνώριστη, φωνή ερωτευμένου άνδρα που έφτανε τα εξήντα κι έσπαγε από έρωτα. Κι εκείνη έψαξε κι αντάμωσε τη γλώσσα του. Γλώσσα από μάρμαρο για χρόνια. Με όρκο. Χωρίς φωνή. Θυσία η ζωή του στη ζωή της. Δύο ζωές χαράμι. Κουβέντα σε κανένα. Γλώσσα από μάρμαρο, σπασμένη. Ζεστή και υγρή απ’ τα αναφιλητά της. Να γλείφει της πληγές της. Σπάνε τα μάρμαρα ποτέ; Ναι, από αγάπη”.
Ένα μυθιστόρημα που θίγει με γνώση και τρυφερότητα το θέμα της κακοποίησης των γυναικών -από την Ιφιγένεια Θεοδώρου, συγγραφέα του πολυδιαβασμένου βιβλίου “Μελέκ θα πει άγγελος”.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2005, 372 σελ.

Μελέκ θα πει άγγελος – Ιφιγένεια Θεοδώρου




Με αφορµή τη Θράκη και µε τον έρωτα ως πρόσχηµα…

Τι σχέση έχει ένας φιλόδοξος διπλωµάτης µε τους µουσουλµάνους κατοίκους της Θράκης; Τι κοινό συνδέει τη µικρή κόρη ενός πρέσβη µε µια δωδεκάχρονη από ένα µειονοτικό χωριό της Ξάνθης; Μπορεί ένας παράφορος έρωτας να ελευθερώσει τις ψυχές και τις ριζωµένες θρησκευτικές αντιλήψεις;
Μεγάλη Παρασκευή, ένα δυστύχηµα ανατρέπει τα σχέδια των διακοπών του πρέσβη Ορέστη Λεούση και της οικογένειάς του, καθώς και την πασχαλιάτικη ατµόσφαιρα στο σπίτι του Έλληνα πρόξενου στη Σµύρνη. Όλοι βρίσκονται αντιµέτωποι µε τη µικρή Μελέκ, που βγαίνει σώα από τα συντρίµµια και µε την πεισµατική σιωπή της τους παρασέρνει µέσα από τους ορεινούς δρόµους της Θράκης στην αναζήτηση του λόγου του ταξιδιού της στα µικρασιατικά παράλια.
Ένα ατµοσφαιρικό µυθιστόρηµα που µαγεύει µε τη γλώσσα και τις εικόνες που αβίαστα αναδύονται από τις σελίδες του. ΄Ενα επίκαιρο βιβλίο που επινοεί τον µύθο του αναδεικνύοντας τη σηµερινή πραγµατικότητα, ανακινεί θέµατα πολιτιστικής ταυτότητας, γλώσσας, θρησκείας και το ζήτηµα της συνύπαρξης µε το διαφορετικό που ζει και κινείται δίπλα µας. Ορεσίβιοι καλλιεργητές του καπνού και επαγγελµατίες της διεθνούς διπλωµατίας ζουν για λίγες µέρες γύρω από την αινιγµατική Μελέκ, τόσο διαφορετικοί και συγχρόνως όµοιοι µεταξύ τους, αλλάζουν δρόµους, τόπους, τρόπο ζωής και γλώσσα, αλλά ποτέ δε λησµονούν. Τους συνδέει το κοινό ταξίδι, το δικό µας ταξίδι στη ζωή: έρωτας και θάνατος.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2001, 299 σελ. / Εκδόσεις Πατάκη, 2015, 315 σελ.

Χρυσός, λιβάνι και Σμύρνη – Ιφιγένεια Θεοδώρου




Πρόκειται για μία συλλογή επτά διηγημάτων, επτά “στιγμών” της καθημερινής ζωής στη σύγχρονη Σμύρνη. Η επαφή της συγγραφέος με τη σημερινή πόλη, η αγάπη της για τους εναπομείνοντες Ρωμιούς και για τα λιγοστά νεοκλασσικά σπίτια, αποτυπώνονται στο βιβλίο αυτό με λυρισμό, ζεστασιά και ευαισθησία. Χωρίς καμία ιστορική καταγραφή καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη σ’ ένα παιχνίδι ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.

Eικονογράφηση: Ελένη Θάνου

Διηγήματα, Ίκαρος, 1997, 119 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Ελληνικά Γράμματα, Ίκαρος