Κατερίνα Νιζάµη

Κατερίνα Νιζάµη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Θ. Νιζάµη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι νηπιαγωγός και εργάζεται σε δηµόσιο Νηπιαγωγείο.
Έχει µεταπτυχιακό µε τίτλο «Συναισθηµατικές και Συγκινησιακές Δυναµικές και εκπαίδευση» από το Πανεπιστήµιο Tor Vergata της Ρώµης. Είναι κάτοχος Διπλώµατος Γενικής Αγωγής του Διδασκαλείου Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος της ΑΤΕΙ της Σχολής Διοίκησης και Οικονοµίας στη Λάρισα. Έχει εξειδίκευση στην Σχολική Ψυχολογία, (Πανεπιστήµιο Αιγαίου) στην Διαπολιτισµική Αγωγή και Εκπαίδευση, (Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας) στην Σεξουαλική Αγωγή και Εκπαίδευση, (Πανεπιστήµιο Αιγαίου) και στην Πολλαπλή Νοηµοσύνη του Gardner και Εκπαίδευση. Έχει πιστοποίηση Αγγλικής, Γαλλικής και Ιταλικής γλώσσας σε επίπεδο Γ2. Έχει λάβει µέρος σε πολλά διεθνή και ελληνικά Συνέδρια µε εισηγήσεις, ως οργανωτική επιτροπή, κριτής και προεδρείο εργασιών. Έχει δηµοσιεύσεις σε επιστηµονικά περιοδικά, µε κριτές, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα καθώς και σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και είναι µέλος της Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Κουκλοταξίδια στη χώρα των Συναισθηµάτων» από τις εκδόσεις ΒΑΡΦΗ, ένα εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και γονείς για τον τρόπο που ασκούµε συναισθηµατική Νοηµοσύνη στα παιδιά µέσα από το κουκλοθέατρο, τη δραµατική τέχνη και το παραµύθι, καθώς και πως αναπτύσσουµε τους τύπους της Πολλαπλής Νοηµοσύνης του Gardner και το βιβλίο «Η αχαριστία του κροκόδειλου» από τις εκδόσεις Τζιαµπίρης Πυραµίδα. Το ταξίδι στον µαγικό κόσµο των Συναισθηµάτων συνεχίζεται µε πολλή µεγάλη αγάπη και εκτίµηση για το παιδί.
Παιδική λογοτεχνία-Κουκλοθέατρο
Κουκλοταξίδια στη Χώρα των Συναισθημάτων (2016), Βάρφη Εκδοτικός Οργανισμός
O Λιμπόπο κι ο Πλου-Πλου …μαζί; (2022), Εκδόσεις iWrite

O Λιμπόπο κι ο Πλου-Πλου …μαζί; – Κατερίνα Θ. Νιζάµη

O Λιμπόπο


Στη φύση το λέµε «επωφελής συµβίωση», ο σοφός λαός µας το λέει «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο…».
Ο Λιµπόπο και ο Πλου-Πλου…µαζί; είναι ένα παραµύθι που µιλάει για την καλοσύνη και την αναγκαία συµβίωση των ειδών, µε το ζωντανό παράδειγµα του Πλου-Πλου. Μας δείχνει πως δύο διαφορετικά είδη µπορούν να συµβιώσουν αρµονικά, να συνεργαστούν και πόσο έχουν ανάγκη το ένα το άλλο για την επιβίωση.
Έτσι είναι η ζωή! Δεν χωράει η υπεροψία της ανωτερότητας! Στη φύση για να υπάρξουµε, θα πρέπει να συνυπάρξουµε, να αποδεχτούµε και να σεβαστούµε τη διαφορετικότητα και να συµβιώσουµε, ακόµη και µε το πιο µικρό πλασµατάκι που συµβάλλει όµως στην οµαλή συνύπαρξη των πλασµάτων, έστω κι αν είναι διαφορετικά.
Το παραµύθι, αποτελεί για τα παιδιά ένα ξεχωριστό µάθηµα αποδοχής της ετερότητας µέσα από το ζωντανό παράδειγµα της φύσης. Παράλληλα αναπτύσσει την ενδοπροσωπική, τη διαπροσωπική, τη φυσιογνωστική και συναισθηµατική ικανότητα των παιδιών.

Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις iWrite, 2022, 28 σελ.

Κουκλοταξίδια στη Χώρα των Συναισθημάτων – Κατερίνα Νιζάμη

Κουκλοταξίδια


Αυτό το βιβλίο προορίζεται για όλους, όσους αγαπούν το κουκλοθέατρο. Όλα τα σενάρια που διάβαζα μέχρι τώρα, είχαν επί σκηνής, του κόσμου… όλου, τους χαρακτήρες! Δεδομένου όμως, ότι εμείς οι νηπιαγωγοί δουλεύουμε “κατά μονόνας”, δεν μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Σκέφθηκα λοιπόν, ότι τα σενάρια θα έπρεπε να απλοποιηθούν και να παρουσιάζονται κάθε φορά στη σκηνή δύο χαρακτήρες. Ιδού λοιπόν το αποτέλεσμα της σκέψης αυτής. Δοκιμάστε να παίξετε με τα παιδιά σας κουκλοθέατρο, με σενάρια που καλλιεργούν την συναισθηματική νοημοσύνη τους. Σενάρια που μαθαίνουν στα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Καλά ταξίδια, με τα παιδάκια σας αγαπητοί-ές συνάδελφοι, μαμάδες και μπαμπάδες και όλους εσάς που θέλετε να παίξετε κουκλοθέατρο στα αγαπημένα σας παιδάκια και δεν έχετε “χείρα βοήθειας”.

… Με σεβασμό, σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος

Παιδική λογοτεχνία, Κουκλοθέατρο, Βάρφη Εκδοτικός Οργανισμός, 2016, 89 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις iWrite, Βάρφη Εκδοτικός Οργανισμός