Κατερίνα Τσιτούρα

Η Κατερίνα Τσιτούρα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από το Γλωσσολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών το 2007 και κατόπιν παρακολούθησε ποικίλα σεμινάρια πάνω στην εκπαίδευση, την ψυχολογία παιδιών και εφήβων και τη δημιουργική γραφή.
Ασχολήθηκε ενεργά με τη διδασκαλία ενώ το διάστημα 2012-2016 εργάστηκε ως καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας στο Archimedean Upper Conservatory (Μαϊάμι, Η.Π.Α.). Την παραπάνω χρονική περίοδο ανέλαβε, μεταξύ άλλων καθηκόντων, το σενάριο και τη σκηνοθεσία σχολικών κινηματογραφικών έργων.
Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Αθήνα και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά.
Όπως λέει η ίδια:
«Είμαι απόφοιτος της Ελληνικής Φιλολογίας με ειδίκευση στη Γλωσσολογία.
Το 2017 εξέδωσα από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης» το πρώτο μου βιβλίο, ένα παραμύθι για ενήλικες με τίτλο «Η Καθρεφτούπολη».
Λατρεύω να παρατηρώ τους ανθρώπους. Κι έτσι γράφω. Για να τους κατανοήσω λίγο περισσότερο. Για να διηγηθώ μια ιστορία. Τη δική τους, τη δική μου ή εκείνη που θα μπορούσε να εκτυλιχτεί σ’ έναν κόσμο όπου οι λέξεις νικούν τον χρόνο.»
Η καθρεφτούπολη - Κατερίνα Τσιτούρα
Θα ήθελα να σου διηγηθώ ένα παραμύθι, μια ιστορία για τους καθρέφτες εκείνους που δεν είχαμε το θάρρος να αντικρίσουμε και, έτσι, τους σκεπάσαμε με βαριές κουβέρτες, με συνωμοτικά βλέμματα και πικρά λόγια. Και, ίσως, επιθυμώ να μου υποσχεθείς και εσύ κάτι. Να μου υποσχεθείς πως στη ζωή πάντοτε θα γυρεύεις τη δική σου αλήθεια και θα κοιτάς επίμονα τους καθρέφτες που σε λυτρώνουν…

Αφηγήσεις, Γαβριηλίδης, 2017, 80 σελ.

Το κάστρο της τελειότητας - Κατερίνα Τσιτούρα
Με ρωτάς αν το θυμάμαι. Αν μπορώ να στο διηγηθώ. Ας δοκιμάσουμε: “Μια φορά κι έναν καιρό, που λες, εκεί κάπου στην άκρη της Γης, οι “τέλειοι” της αξιοσέβαστης ανθρωπότητας είχαν αρχίσει να δυσφορούν επικίνδυνα.
Κάποια μέρα, ο πιο τέλειος απ’ αυτούς, ο περίφημος δικαστής με τ’ όνομα Ψυχαναγκασμός, έλαβε τη μοιραία απόφαση…”
Και, κάπως έτσι, το Κάστρο της Τελειότητας υψώθηκε στον ορίζοντα του κόσμου μας. Τα υπόλοιπα είναι απλώς “Ιστορία”. Η ιστορία της Αλλοπρόσαλλης, του Κυνικού, της Αισιόδοξης και του Συνεσταλμένου. Κι έπειτα η δική σου, που τον φόβο αντίκρισες κατάματα και την τελειότητα χλεύασες με τα πιο λαμπερά σου σκοτάδια.
“Τα ψεγάδια σου μη σκοτώσεις αν στο φως θες να ξαπλώσεις. Η καρδιά σου θα κάνει λάθη την αλήθεια για να μάθει” μου τραγουδούσε κάποτε ένας φίλος.
Το ξέρεις κι εσύ το τραγούδι. Όλοι το ξέρουμε. Κι όταν η στιγμή μάς συναντά, τους στίχους του από την αρχή επινοούμε.

Πεζογράφημα, Γαβριηλίδης, 2019, 120 σελ.

Αφηγήσεις-Πεζογραφήματα
Η καθρεφτούπολη (2017), Γαβριηλίδης
Το κάστρο της τελειότητας (2019), Γαβριηλίδης

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης

Επισκέψεις: 58