Υπήρξε Ελληνίδα δημοσιογράφος, σεναριογράφος, συγγραφέας, ποιήτρια και κριτικός κινηματογράφου. Ήθελε να σπουδάσει ψυχίατρος, αλλά την κέρδισε η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία. Στα κείμενά της ωστόσο οι αναφορές της στην Ψυχολογία εκφράζονται με ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα είτε των συνεντευξιαζόμενων όταν εργάζεται ως δημοσιογράφος, είτε των ηρώων της, όταν εργάζεται ως λογοτέχνις.
Υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας (ΕΣΕ) της οποίας υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. 2009-10, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πρωτεργατών Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, μέλος της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (I.F.J.).
Στη δημοσιογραφική της καριέρα, η οποία κάλυψε κοντά πέντε δεκαετίες (αρχές δεκαετίας ’60- τέλη δεκαετίας ’00), υπηρέτησε σε όλο το φάσμα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες: ‘‘Αθηναϊκή’’, ‘‘Απογευματινή’’, ‘‘Ακρόπολη’’, ‘‘Προοδευτική’’, ‘‘Νίκη’’, ‘‘Οικονομική’’, ‘‘Νέα Πολιτεία’’, ‘‘Εξπρές’’, ‘‘Μεσημβρινή’’ κ.α., με τα περιοδικά ειδικής ύλης: ‘‘Έρευνα και ‘‘Κυνήγι’’, με τα περιοδικά ποικίλης ύλης: ‘‘Ρομάντσο’’, ‘‘Πάνθεον’’, ‘‘Βεντέττα’’, ‘‘Ταχυδρόμος’’, ‘‘Επίκαιρα’’, ‘‘Και’’, καθώς και με τα νεανικά: ‘‘Αλίκη’’ και ‘‘Μανίνα’’, του οποίου διετέλεσε και αρχισυντάκτρια.
Στο Ραδιόφωνο συνεργάστηκε με την ΤΕΔ (κατόπιν ΥΕΝΕΔ), το ΕΙΡ (κατόπιν ΕΡΤ) και το Ράδιο ΑΝΤΕΝΝΑ. Στην Τηλεόραση συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1 και ειδικότερα στον ‘‘Πρωινό Καφέ’’.
Διακρίθηκε κυρίως ως ρεπόρτερ στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ έχοντας πάρει συνεντεύξεις από όλους σχεδόν τους μεγάλους του καλλιτεχνικού χώρου: σκηνοθέτες, ηθοποιούς συνθέτες, τραγουδιστές κ.λπ.), καθώς επίσης και ως κριτικός Θεάτρου και Κινηματογράφου, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε και η ίδια υποκείμενο συνεντεύξεων σχετικών με την παρουσία της στον χώρο της επαγγελματικής και της λογοτεχνικής δραστηριότητάς της.
Για την ποιητική της δημιουργία έχει βραβευθεί δυο φορές, από την γαλλική Union et Maintien το 1967 με το Χρυσό της Φοίνικα και από την ολλανδική Netherlands Laureat Van De Arbeit, με το α′ τάξεως παράσημο γραμμάτων και τεχνών. Για ‘‘Την υπεύθυνη παρουσία της στο Λειτούργημα του ευρύτερου χώρου της Ενημέρωσης’’ της απονεμήθηκε το 1997 τιμητική διάκριση από την ‘‘ΖΟΝΤΑ INTERNATIONAL’’, από τη Λέσχη Λάιονς Αθηνών-Φιλοθέης για τη γενική προσφορά της στη δημοσιογραφία το 1994. Ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος της Ένωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών για την προσφορά της στο Θέατρο. Βραβείο από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων (2006) για τη συμβολή της στα Γράμματα.
Τιμήθηκε με ειδικό δίπλωμα από τον Σύλλογο Βλάχων Βεροίας (2008) για τη συμμετοχή της σε ημερίδα με θέμα ‘Η Προσφορά της Βλάχας Γυναίκας στην Οικογένεια, την Κοινωνία και την Επιστήμη στο πέρασμα του χρόνου’’. Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφίας από την ΕΣΗΕΑ για τη συνολική δημοσιογραφική της δράση και με το Βραβείο Σεναρίου Σούλας Πιερράκου για τη διαχρονική προσφορά της στη σεναριογραφία στη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεναρίου στην Ελλάδα. Επίσης, έλαβε τιμητικές διακρίσεις από την Commune Libre de Courbevoir (Seine) και την Eλληνική Eταιρεία Kοινοτικής Aνάπτυξης, τέλος τιμήθηκε το 1ο βραβείο καλύτερου στίχου στο 31ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το τραγούδι «Δωσ’ μου την καρδιά μου πίσω» κ.ά.
Πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής 11/01/2019. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο και πέθανε από ανακοπή καρδιάς.
Η κόλαση έχει διεύθυνση – Κική Σεγδίτσα
Ο Πάνος Κούκας επιστρέφει από την Αμερική επιτυχημένος επιχειρηματίας και έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν, που κρύβει τα μυστικά της οικογένειάς του. Προσπαθώντας να ξαναβρεί τη χαμένη του ταυτότητα, συναντάει μια παιδική του φίλη κι ένα δυνατό πάθος τούς ενώνει. Αλλά τα μυστικά και τα άλλοθι θα οδηγήσουν τη σχέση τους στα άκρα. Το “ταξίδι” στο χτες θα αποβεί οδυνηρό. Η κόλαση έχει διεύθυνση: οδός Άλλοθι, αριθμός μηδέν, ή οδός Έρωτα, αριθμός μηδέν.
Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2001, 570 σελ.
Τ’ αστέρια καίγονται – Κική Σεγδίτσα
Πέντε χρόνια μετά το θάνατο της αγαπημένης του, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και συγγραφέας Πάνος Κούκας επιστρέφει στην Ελλάδα, αποφασισμένος να απελευθερωθεί από τη σκιά της Έλλης, με την οποία βίωσε μια ακραία σχέση. Η δημοσιογράφος Μαριάνα Μάνου θα τον στηρίξει ψυχολογικά και θα τον οδηγήσει στο δρόμο της αγάπης, μιας αγάπης όμως που τη συγκλονίζει και τη φέρνει αντιμέτωπη με τα φαντάσματα του παρελθόντος του.
«Εικόνες του χτες ξεδιπλώνονταν μπροστά του. Ο θάνατος του πατέρα του, το αδιευκρίνιστο δυστύχημα των δίδυμων αδερφών του, που είχαν αγαπήσει την ίδια γυναίκα, την Ισμήνη, το άρπαγμά του από την Ελληνοαμερικάνα θεία Αγγέλα, αδερφή του πατέρα του, που τον έφερε στην Αμερική για να σπουδάσει…
»Ο θάνατός της, η διεύρυνση της περιουσίας στην Αμερική. Μοναδική φυγή του, το γράψιμο. Αμέτρητα τα βιβλία του που έγιναν μπεστ-σέλερ σε διεθνή κλίμακα. Πολλά απ’ αυτά μεταφέρθηκαν και στη μικρή οθόνη».
Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2003, 412 σελ.
Πετρωμένο μυστικό – Κική Σεγδίτσα
Έρωτας! Συγκρούσεις! Aνατροπές!
Παράλληλες ζωές, διαφορετικών ιδεολογικά ανθρώπων. Παρελθόν και μέλλον, υποταγμένα σ’ ένα μυστικό, που θα καθορίσει την πορεία των ηρώων.
Kαι οι επιλογές; Kαι η μοίρα; Mας καθορίζει ή την καθορίζουμε; Ένα μυστικό λυτρωτικό σαν την κάθαρση, ισχυρό σαν την πέτρα! Ένα μυστικό πετρωμένο!
“Μυστικά, μυστικά, μυστικά, συμπτώσεις… Τρελαίνεσαι”.
“Κρίκοι αλληλένδετοι. Μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια είτε από συμπτώσεις είτε ακόμα από εκδίκηση. Κι αυτό το ‘χουμε δει… Κρίκοι που ένας ένας σπάνε. Τι να λέμε…”
Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2006, 358 σελ.
Ένας άγνωστος μέσα στη νύχτα – Κική Σεγδίτσα
Ποιος είναι ο μυστηριώδης άγνωστος γοητευτικός άντρας που εμφανίζεται στο σπίτι του Τάκη Λαέρτη, έχοντας την εντολή του να… προσφέρει προστασία; Αυτό το ερώτημα βασανίζει τη νέα και όμορφη οικοδέσποινα, η οποία βλέπει τη λιμνάζουσα ζωή της να ανατρέπεται. Η παρουσία του Άρη Πάλλη, που τον αποκαλεί “μπράβο”, την οδηγεί στο σκοτεινό παρελθόν του συζύγου της. Ένα παρελθόν που κρύβει ένοχα μυστικά και αλληλοσυγκρουόμενες αλήθειες.
Πλάνες και ανατροπές, πάθος και εκδίκηση εδραιωμένη στο βάθος του χρόνου αναμοχλεύονται στη σκληρή πραγματικότητα, που εγκυμονεί νέες συγκρούσεις και βίαιες αντιδράσεις.
Μέσα από ίντριγκες, υποψίες, ερωτικό παραλήρημα, παιχνίδια εξουσίας, οι πρωταγωνιστές οδηγούνται, τελικά, στο ξετύλιγμα του κουβαριού και στη λύση που θυμίζει αρχαία τραγωδία.
Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2008, 334 σελ.
Η ζωή που δε διάλεξε – Κική Σεγδίτσα
Αυτός ο καινούριος κόσμος φαντάζει αόρατος μέσα στην ορατότητα της πραγματικότητας.
Νιώθει επίλεκτη, γέννημα αντίδρασης στο μίσος. Η πραγματική της οικογένεια, από ένα μίσος που εδραιώθηκε στο φόβο του κοινωνικού σκανδάλου και των συνεπειών που θα είχε στη δημόσια εικόνα της γιαγιάς, αποφάσισε να την απαρνηθεί, με τρόπο απάνθρωπο, με βίαιο ξερίζωμα. Επιλέχτηκε, άραγε, από τους θετούς γονείς της σαν στήριγμα για τα γηρατειά τους, που δεν τους έλαχε να ζήσουν, ή από φιλάνθρωπα αισθήματα; Όπως και να ‘χει, νιώθει επίλεκτη.
Και τώρα, αυτός ο απροσδόκητος παππούς, ο πολύς Όθωνας Φωτίου, την επέλεξε για να εκδικηθεί την καριερίστα πρωταγωνίστρια σύζυγό του, που πάλεψε να κρατήσει το θρόνο των σταρ.
Η Έλντα πνίγεται. Αισθάνεται παγιδευμένη σ’ ένα χορό Αρλεκίνων, που παλεύουν να διατηρήσουν τον ήχο απ’ το κουδουνάκι στην άκρη του καπέλου τους, έναν ήχο δεσπόζοντα σ’ ένα ατέλειωτο μπαλ μασκέ, που οι έρωτες δένονται σε γαϊτανάκι, μαζί με τις δικές της ερωτικές επιλογές.
Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010, 398 σελ.
Ερωτική απόδραση – Κική Σεγδίτσα
Σ’ αυτή τη σκοτεινή περίοδο που όλοι βιώνουμε, η ” ερωτική” ποίηση της Κικής Σεγδίτσα μας δίνει κουράγιο για ν’ αντιπαλέψουμε την εισβολή της μιζέριας. Ο έρωτας ανθίζει και μέσα από τις πιο τραγικές καταστάσεις. Είναι πηγή δύναμης και ελευθεριας,
Άλλωστε η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της και ειδικότερα η ποίηση, ο ποιτης, ένα σκοπό έχει, να μας “κάνει ένα” με την πραγματικότητα που βιώνουμε.
Ο έρωτας, ‘όπως και η ζωή, είναι ένας αναπόφευκτος κύκλος διεκδίκησης, μεγαλείου και πτώσης.
Mετάφραση: Αντώνης Ζαλώνης
Ποίηση, Βεργίνα, 2013, 80 σελ.
Σπασμένα καράβια – Κική Σεγδίτσα
Α. Βουγιουκλάκη – Γ. Ηλιάδης
… Έχει πια ξημερώσει όταν φτάνει στο σπίτι της. Με αργές κινήσεις βγάζει τα ρούχα της και πέφτει κατάκοπη για ύπνο. Μάταιη προσπάθεια. Την αναστατώνει η εικόνα αυτού του άντρα που κάνει την καρδιά της να χτυπάει τρελά, όπως ποτέ άλλοτε δε συνέβη.
Οι καυτές ματιές που αντάλλαξαν, εξακολουθούν να την αναστατώνουν και μια φράση ριζώνει στο είναι της… Μια τόση δα φρασούλα… “Αυτός είναι!” Δεν μπορεί να εξηγήσει την πεποίθησή της, πως αυτός ο μελαμψός άντρας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Πως η εικοστή εβδόμη Νοεμβρίου του χίλια εννιακόσια εβδομήντα έξι, θα είναι σφραγίδα μιας ένωσης…
Η ιστορία της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον δεύτερο σύζυγό της, Κύπριο επιχειρηματία, Γιώργο Ηλιάδη και οι άγνωστες πτυχές από την κοινή ζωή τους, όπως τις έζησαν οι πιστές της φίλες, Κική Σεγδίτσα και Μουμού Ηλιοπούλου, σε μια λογοτεχνική αφήγηση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δημοσιογράφο-συγγραφέα Κική Σεγδίτσα.
Βιογραφία, Ηθοποιοί, Βεργίνα, 2014, 215 σελ.
Η κόλαση έχει διεύθυνση (2001), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Τ’ αστέρια καίγονται (2003), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Πετρωμένο μυστικό (2006), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ένας άγνωστος μέσα στη νύχτα (2008), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η ζωή που δε διάλεξε (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ποίηση
Ερωτική απόδραση (2013), Βεργίνα
Αφηγήσεις-Βιογραφίες
Σπασμένα καράβια (2014), Βεργίνα
Συλλογικά έργα
Τα μυστικά παράθυρα (2016), Βεργίνα
Βραβεία-Διακρίσεις
1. Εταιρία Λογοτεχνών Ν. Υόρκης.
2. Χρυσός Φοίνικας της Union et Maintien (Γαλλία).
3. Ολλανδικό παράσημο 1ης τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών της Nederlands Lagreaat Van de Arbeid.
4. Επίτιμος δημότης -μετά διπλώματος- της Courbevoie των Παρισίων.
5. Εταιρία Κοινοτικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
6. Εταιρία Λογοτεχνών Αμερικής και άλλα διπλώματα ελληνικά και ξένα, από διαφόρους συλλόγους.
7. Αναμνηστικό αργυρό αντίγραφο του αρχαίου νομίσματος της Σάμης-Κεφαλλονιάς από την επιτροπή εορτίων 2004.
8. Βραβείο Σεναριογράφων στο Παγκόσμιο Συνέδριο.
9. Βραβείο ΕΣΗΕΑ για προσφορά στη δημοσιογραφία.
10. Πρώτο βραβείο στίχου στο 31ο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης 1992.
11.Τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας “Αθανασίου Βασ. Μπότση” για τη μεγάλη και ιδιαίτερη δημοσιογραφική της πορεία.
Πηγές: Biblionet, Βεργίνα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη