Κυριακή Γκιόκα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κυριακή Γκιόκα γεννήθηκε και κατοικεί στην πόλη προστάτιδα της θεάς Δήμητρας, στην Ελευσίνα.
Σπούδασε σχέδιο μόδας “Mondelist Fashion Designer”. Στην Πέμπτη δημοτικού ο δάσκαλος της μέσα από τις εκθέσεις διάκρινε το ταλέντο της στην γραφή. Για εκείνη τα διηγήματα είναι το καταφύγιο της, ένα όχημα για να δραπετεύει και να εισχωρεί στον δικό της κόσμο, όπου εκεί συναντάει τους πρωταγωνιστές της, αφηγώντας της τις ιστορίες τους. Με πλοηγό την φαντασία, τα ταξίδια ανά τον κόσμο που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα έχει γράψει πολλά διηγήματα που καρτερικά περιμένουν να γίνουν βιβλία και να ταξιδέψουν και άλλους ανθρώπους στον κόσμο του έρωτα του πάθους, του μοιραίου και της πραγματικής αγάπης.
Μυθιστορήματα
Έρωτας στην Κορέα (2016), Bookstars-Γιωγγαράς
Μοιραίο κάρμα (2018), Δυάς Εκδοτική

Μοιραίο κάρμα – Κυριακή Γκιόκα
Η Ελπίδα είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία με τρομερές δυσκολίες. Σπούδασε και εργάστηκε στην Αθήνα ως νοσηλεύτρια και με τον πενιχρό μισθό της βοηθούσε τους γονείς της. Έχει κάτω του μετρίου εμφάνιση, μα έχει μια μεγάλη καρδιά.
Κάθε πρωί πηγαίνοντας για την εργασία της συναντά στο τρένο του σταθμού Κάτω Πατήσια ένα πολύ εμφανίσιμο άντρα, τον Χρήστο, που όπως λέει και η ίδια “είναι σαν να έχει ξεπροβάλει από αφίσα διαφήμισης καλλυντικών”.
Τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα και ξεκινάει ένας μονόπλευρος πλατωνικός έρωτας που μετρά πολλά χρόνια. Μαθαίνει τα πάντα για εκείνον και τρυπώνει στην ζωή του.
Ξέρει καλά πως ένας τέλειος άντρας ποτέ δεν θα την κοιτούσε, μα ελπίζει και συνεχίζει να τον αγαπά, ως που μια μέρα παύουν να συναντιούνται.
Χάνονται μόνο για λίγο συνειδητά.
Η προϊσταμένη της στο νοσοκομείο ξέροντας της δυσκολίες της οικογένειας της, της προτείνει ως δεύτερη εργασία να αναλάβει ως αποκλειστική απογευματινή νοσοκόμα, την φροντίδα του γιου της καλύτερης της φίλης που είναι σε καταστολή.
Η Ελπίδα έρχεται αντιμέτωπη με το παιχνίδι της μοίρας που την περιγελά βλέποντας μπροστά της τον αγαπημένο της, τον πλατωνικό έρωτα της, τον Χρήστο.
Αναλαμβάνει αμέσως να τον θεραπεύσει με μόνη της σκέψη να ξαναβρεί την υγεία του. Αν και οι γιατροί δίνουν πολύ λίγες ελπίδες, βάζει σκοπό στην ζωή της να τον ξυπνήσει από αυτόν τον επιθανάτιο λήθαργο.
Του διαβάζει καθημερινά την εφημερίδα του, του μιλάει, και τον περιποιείται σαν να έχει τις αισθήσεις του.
Παράλληλα η αρραβωνιαστικιά του Χρήστου τον εγκαταλείπει αφού διαπιστώνει πως αυτός δεν της είναι πια χρήσιμος.
Η Ελπίδα βράχος πλάι του και με την αγάπη της, περνάει αρκετό μαζί του.
Φίλοι και γνωστοί την αγαπούν όχι για την εξωτερική της εμφάνιση αλά για τον αδαμάντινο χαραχτήρα της.
Ως που μια μέρα αυτός ο άντρας ξυπνάει! Η αγάπη της και η φροντίδα της τον επαναφέρουν στην ζωή. Όμως είναι πια ένας καθηλωμένος άντρα σε μια αναπηρική καρέκλα και έχει πάμπολλες ιδιοτροπίες. Την κακομεταχειρίζεται και δεν αναγνωρίζει τον αγώνα της.
Όμως εκείνη στέκεται κοντά του και του μαθαίνει πρωτόγνωρα για εκείνον συναισθήματα, όπως αγάπη και συντροφικότητα κάνοντας του την παρουσία της απαραίτητη για εκείνον.
Μια σχέση στοργής, ανάγκης και αγάπης ξεκινάει ανάμεσά τους που όμως κανείς δεν ξέρει αν της Ελπίδας η θυσία και προσφορά αγάπης, θα αναγνωριστεί από τον Χρήστο!

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2018, 200 σελ.

Έρωτας στην Κορέα – Κυριακή Γκιόκα
Ήταν σαν να βρισκόντουσαν σε λήθαργο, σαν να ήταν σε μέθη, σαν να ήταν μέσα σε ένα όνειρο, ένα όνειρο ηδονής και ξεδιψούσαν τον πόθο τους.
Τρεις παράλληλοι δρόμοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Πορευτήκαν συγχρόνως μαζί και κάπου μέσα στο χρόνο, οι γραμμές τους εφάπτονταν και έγιναν μια, ένας δρόμος και για τους τρεις τους. Η Φένια είχε βρει αυτό που πάντα αποζητούσε. Τον απόλυτο έρωτα. Μόνο που αυτός δεν έχει ένα πρόσωπο μα δύο.
Δύο διαφορετικοί χαρακτήρες, δύο διαφορετικοί άντρες. Δύο τόσο διαφορετικές προσωπικότητες με μόνο τους κοινό εκείνη και τον ερώτα που ένιωθαν για αυτήν την γυναίκα.
Η Φένια εκείνο το βραδύ κοιμήθηκε στην αγκαλιά και των δύο ανδρών και για πρώτη φορά στην ζωή της είχε τον πιο γαλήνιο ύπνο. Μια γαλήνη και θαλπωρή που την πρόσφερε μόνο η αγκαλιά τους με ενωμένα τα χέρια τους, κάνοντάς τα μια ζεστή φωλιά μόνο για εκείνη. Είχε βρει ένα μέρος για να χωθεί, για να κουρνιάσει και αυτό ήταν μόνο οι αγκαλιές τους…

Μυθιστόρημα, Bookstars-Γιωγγαράς, 2016, 385 σελ.

Πηγές: Biblionet, Bookstars-Γιωγγαράς, Δυάς Εκδοτική