Κωνσταντίνα Καντζιού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κωνσταντίνα Καντζιού ασχολείται με την συγγραφή από την ηλικία των 14 πιο συστηματικά, αν και από πολύ νωρίς είχε δείξει κλίσεις προς αυτό. Μεταξύ των ετών 2012-2014 ενεργοποιήθηκε και διακρίθηκε σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το 2012 έλαβε έπαινο για το διήγημα της «Τσιμεντένια Ζούγκλα» με θέμα τον εθισμό στα ναρκωτικά και τις επιπτώσεις τους στον θεσμό της οικογένειας από την εταιρία γραμμάτων και τεχνών Πειραιά. Το 2013 παρέλαβε έναν ακόμα έπαινο από την Ευαγγελική σχολή Αθηνών για το διήγημα της με τίτλο «Ένα όνειρο ιστορίας» το οποίο καταπιανόταν με την καταστροφή της Σμύρνης και τη δολοφονία του μητροπολίτη Χρυσοστόμου. Την ίδια χρονιά υπήρξε μια από τις νικήτριες σε πανελλήνιο διαγωνισμό που οργάνωσε ο κρητικός εκδοτικός οίκος Πανέκτυπον. Ως έπαθλο έλαβε την δωρεάν έκδοση ενός βιβλίου που ονομάστηκε «Σκέψεις και Ψίθυροι» και εμπεριείχε το νικητήριο διήγημα «Το ταξίδι της χρυσαφένιας πεταλούδας» καθώς και τα άλλα δύο βραβευμένα διηγήματα.
 
«Ασχολούμαι με την συγγραφή από την ηλικία των 14 πιο συστηματικά, αν και από πολύ νωρίς είχα δείξει κλίσεις προς αυτό. Το γεγονός αυτό δεν με κάνει απαραίτητα καλή συγγραφέα ή συγγραφέα με προοπτική απλά μου δίνει την ευκαιρία να εκφράζομαι και να προσφέρω την έκφραση μου σε όποιον διατίθεται να την διαβάσει σε μερικές σελίδες.
Είναι δύσκολο το ταξίδι της συγγραφής και σίγουρα κανείς δεν το ξεκινά από συμφέρον ή με την ευχή της αναγνώρισης. Βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι με την ευχή να τραβήξει με τις σκέψεις και τις λέξεις του και άλλους ακόλουθους να απολαύσουν ως αναγνώστες την αισθητική της δικής του αντίληψης, όχι να την αποδεχτούν απαραίτητα, απλώς να την δουν ως επιλογή. Και τελικά γιατί θέλησε να αποτυπώσει στο χαρτί την ψυχή του και πολλές φορές φοβάται ότι θα ποδοπατηθεί ή θα χλευαστεί από τον βιαστικό και κακεντρεχή που θα σπεύσει να τον κρίνει για την αλαζονεία του να αυτοαποκαλείται συγγραφέας, αλλά μια φωνή μέσα του τσιρίζει πως πρέπει να συνεχίσει.
Αυτή η φωνή λοιπόν με ταξιδεύει στις σελίδες των βιβλίων και επειδή οι Έλληνες είμαστε, αν και πολλές φορές κρυφά, φανατικοί δημιουργοί και αναγνώστες, ξέρω πως εκεί έξω θα βρεθούν άτομα που αγαπούν τον θεσμό του βιβλίου όσο και εγώ και ακόμα περισσότερο. Γιατί κανείς δεν φτάνει στο στόχο του αν κάθεται να πετά πέτρες σε όποιο σκυλί του γαβγίζει…»
Έχει το όμορφο blog: Σκέψεις και ψίθυροι
Μυθιστορήματα
Σερίνθια: Το μονοπάτι της σωτηρίας (2015), Anima Εκδοτική
Σερίνθια: Οι χαμένοι λίθοι (2017), Anima Εκδοτική

Διηγήματα
Σκέψεις και ψίθυροι (2013), Πανέκτυπον
Τσιμεντένια Ζούγκλα
Ένα όνειρο ιστορίας
Το ταξίδι της χρυσαφένιας πεταλούδας
Οι καλαμιές (2021), Λυκόφως

Οι καλαμιές – Κωνσταντίνα Καντζιού

Οι καλαμιές


O Πάρης, βιώνοντας την εγκατάλειψη του πατέρα του, επιστρέφει στο καταφύγιο των παιδικών του χρόνων, στις όχθες του Ποδονίφτη, όπου μία σύνδεση μεταξύ των δύο κόσμων, του θεατού και του αθέατου, κινεί την περιέργειά του. Έκτοτε, η ζωή του αποκτά άλλο νόημα και προσπαθεί να λύσει το μυστήριο πίσω από την εξαφάνιση μιας συμφοιτήτριάς του.
Η Κάντις έρχεται από το Παρίσι με σκοπό να ζήσει τη φοιτητική ζωή στην Ελλάδα. Όμως, με το που φτάνει στην Αθήνα, η ιστορία του Πάρη, του ξεναγού της, εξάπτει και τη δική της περιέργεια.
Οι καλαμιές στις όχθες του ποταμού θροΐζουν στη ροή του ανέμου, μια ανάσα που αφυπνίζει ζωντανούς και νεκρούς, σαν προσκλητήριο συνάντησης για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Σειρά: Σκοτεινές πόλεις

Διηγήματα, Λυκόφως, 2021, 78 σελ.

Σερίνθια – Κωνσταντίνα Καντζιού

Οι Χαμένοι Λίθοι


Στο δεύτερο μέρος της σειράς Σερίνθια το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται ακόμα περισσότερο όταν ο Έρντκιν εξηγεί στη Σερίνθια ποιος είναι πραγματικά ο σκοπός της επίσκεψής της στη Σελήνια. Χαρίζοντάς της τον πρώτο λίθο, της δίνει μια παρακαταθήκη, αλλά παράλληλα της αναθέτει και μια αποστολή. Ένα ταξίδι στην μαγευτική Σελήνια ξεκινά, όπου μέσα από σαρκοβόρα λιβάδια, εγκαταλειμμένες πόλεις, χιονισμένες βουνοκορφές, θα βρεθεί το μέσο για τη σωτηρία της. Πριν την πανσέληνο, πριν έρθουν εκείνοι, πριν υποχωρήσει η προστασία από τις αρχέγονες δυνάμεις του σκότους, πριν τη μεγάλη μάχη, πριν περπατηθεί το μονοπάτι της σωτηρίας, πρέπει να βρεθούν οι χαμένοι λίθοι.

Μυθιστόρημα, Anima Εκδοτική, 2017, 230 σελ.

Σερίνθια – Κωνσταντίνα Καντζιού

Το Μονοπάτι Της Σωτηρίας


Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Καντζιού συνθέτει, με μια πρωτοφανή για το νεαρό της ηλικίας της έκφραση, ένα φανταστικό κόσμο που αν και αντλεί το ύφος του από την μαγεία των παραμυθιών, απευθύνεται τόσο στο ώριμο όσο και στο νεαρό αναγνωστικό κοινό. Τα κωδικοποιημένα μηνύματα που αφήνει μετά τον θάνατο της η γιαγιά της ηρωίδας Ειρήνης την φέρνουν αντιμέτωπη με μια ρωγμή στην μέχρι τώρα φυσιολογική ζωή της. Ένας μυστικός κόσμος ανατέλλει και καλεί την ηρωίδα να αναμετρηθεί με δαίμονες και μαγικά πλάσματα. Θα καταφέρει να ξεδιαλύνει τον γρίφο που τυλίγει την οικογενειακή της ιστορία.

Μυθιστόρημα, Anima Εκδοτική, 2015, 300 σελ.

Σκέψεις και ψίθυροι – Κωνσταντίνα Καντζιού
Με ύφος λιτό και εξαιρετικά περιεκτικό, εμμένοντας στην ουσία χωρίς όμως να αποφεύγει και τη λεπτομέρεια όταν αυτή έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, ο λόγος της καθηλώνει τον αναγνώστη, δημιουργώντας εύλογες απορίες για τον τρόπο και το βάθος της σκέψης ενός δεκαεξάχρονου παιδιού που συμπλέκει αριστοτεχνικά τη ζωή με τον θάνατο, σε ένα ταξίδι αμφισβήτησης και επαναπροσδιορισμού του χαμένου νοήματος. Πρόκειται για τη μεγάλη ανακάλυψη του Διαγωνισμού μας, το “παιδί-θαύμα” όπως εύλογα θα την χαρακτηρίσει εκείνος που θα σκύψει επάνω στο έργο της.
Η πρώτη ιστορία είναι το ψυχογράφημα μίας απεγνωσμένης εφηβικής ψυχής. Η Ναταλία καταφεύγει στο όνειρο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Ο ύπνος είναι για αυτή λυτρωτικός και πιο αληθινός από την ίδια την ζωή. Και κάπου εκεί που νομίζει πως έχει βρει έναν καινούριο στόχο έρχεται να της τα ανατρέψει όλα ένας μυστήριος νέος, ο Αμβρόσιος. Τι είναι η θύμηση; Τι η αγάπη; Τι ο θάνατος και οι αναμνήσεις; Μήπως όλα είναι παιχνίδια του μυαλού για να μας ταλανίζουν και να ξεχνούμε;
Η δεύτερη ιστορία κρατάει βαθιά μέσα της την αβεβαιότητα, ενώ η πρωταγωνίστριά της, η Έλλη, παλεύει με τη βαρύγδουπη μάστιγα των ναρκωτικών. Τα λάθος άτομα, η λάθος στιγμή, η λάθος επιλογή, ο εθισμός, ο ξεπεσμός και η απεχθής, πληγωμένη συνειδητοποίηση είναι χαρακτηριστικά των ψυχικών μεταπτώσεων που βιώνει η επίσης έφηβη Έλλη. Όταν η ίδια της η οικογένεια διαλύεται, γίνεται το δακτυλοδεικτούμενο αποπαίδι της κοινωνίας που στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας, βρίσκεται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο των ουσιών. Πως τελικά θα ξεφύγει; Και εν κατακλείδι ποιος εαυτός θα υπερισχύσει μέσα της; “Η τσιμεντένια ζούγκλα” της πόλης και της εσωτερίκευσης.
Η τρίτη και τελευταία ιστορία είναι μια φανταστική απόδοση της καταστροφής της Σμύρνης το 1922. Ένα μικρό, περίεργο κοριτσάκι, η Φαίδρα, προσπαθεί ενώ ζει στην Νέα Σμύρνη της Αθήνας να μεταφράσει τον βουβό θρήνο των δικών της για κάποια παλιά, μα όχι ξεχασμένη καταστροφή. Μέσα από πολλαπλές μεταβάσεις στο παρελθόν και το μέλλον, αξίζει να μείνουμε στη μεταφυσική εκμυστήρευση του μεγάλου μυστικού που τόσα χρόνια κρατούσε η μητέρα της κρυφό από αυτήν. Στο “όνειρο ιστορίας” εμφανίζεται ο μαρτυρικά αποθανών μητροπολίτης Σμύρνης, Χρυσόστομος. Στην αρχή ως ένας ταπεινός καλόγερος τη σεργιανά στο παρελθόν της εκλιπούσας γιαγιάς και της επιζήσασας μητέρας της και έπειτα ως τρανός μητροπολίτης βιώνει μπροστά στα μάτια της την ολοκληρωτική ταπείνωση.

Διηγήματα, Πανέκτυπον, 2013, 104 σελ.

Πηγές: Biblionet, Πανέκτυπον, Anima Εκδοτική, arctic.gr, skepseiskaipsithyroi.blogspot.gr