Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
H Κωνσταντίνα Τασσοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει μεσσηνιακή και μανιάτικη καταγωγή.
Μαθήτευσε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα. Σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Είναι κάτοχος Πτυχίου Πιάνου και Πτυχίου Αρμονίας της Μουσικής. Ως πιανίστρια έχει συνοδέψει χορωδίες, συναυλίες μουσικής δωματίου, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Το 2009 έλαβε τον τίτλο “Artist of the Year” από την International Art Society and Academy στην κατηγορία διηγήματος. Κείμενά της έχουν βραβευτεί από την UNESCO, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Όμιλο Ζαλώνη/Ξάστερον, το Λογοτεχνικό Περιοδικό “Κελαίνω”, τον Σύλλογο Βιβλιόφιλων Έδεσσας, το Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας και τη Λογοτεχνική Επιτροπή “Στέλιος Ξεφλούδας”. Έχει συνεργαστεί με τα έντυπα “Voyager”, “ΒημαDonna”, “Ραδιοτηλεόραση”, “Metropolis”, “Γλωσσίτσες” κ.ά. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της Αστικής Πολιτιστικής Εταιρείας “la Melena del Huachinango”. Κείμενά της έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν ανέβει σε θεατρικές παραστάσεις στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Θέατρο Αργώ, στην Παραμυθοχώρα κ.ά. Βιβλία της που κυκλοφορούν: “Στην Αριθμούπολη” και “Τα Κοινόχρηστα” (Εκδόσεις Καστανιώτη), “Σιγά τ’ αυγά …κι είναι και κόκκινα” και “Kidy & Φανούρης” (Εκδόσεις Otherwise), “Το Καλοκαίρι του Ευκλείδη”, “Όταν είναι Χριστούγεννα” και “Τί είναι τα Χριστούγεννα”; (Εκδόσεις Οσελότος), “Μαγειρεύοντας μ’ ένα Ψάρι”, “Κατσαριδολογίες”, “Τυρολόγιον” και “Για να πεις τα κάλαντα” (Εκδόσεις Ίτανος), “Σταγόνες” (Εκδόσεις Άπαρσις), “Ιστορίες Γάμου” (Εκδόσεις Εντύποις), “Colorific Greece”, (Εκδόσεις Αστερόπη). Έχει συμμετάσχει στις συλλογικές εκδόσεις: Τα “Κείμενα” (Εκδόσεις Βιβλιόφιλων Έδεσσας), “Επιστροφή στο χωριό” (Εκδόσεις Α/συνέχεια), “Λογοτεχνικό Μπιστρό ’09-’10” (Εκδόσεις Literary Bistro), “Τα παραμύθια του Οσελότου” (Εκδόσεις Οσελότος), “Ιστορίες Βιβλίων” (Εκδόσεις Καστανιώτη). Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Έχει την όμορφη ιστοσελίδα: Konstantina Tassopoulou.

Στην αριθμούπολη – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Στην Αριθμούπολη ξέσπασε μεγάλος καβγάς. Όλοι οι αριθμοί γκρινιάζουν και τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ο πιο σπουδαίος. Το 4 μιλάει για τις εποχές, το 7 για τα θαύματα του κόσμου, το 12 για τους μήνες και πάει λέγοντας…
Τελικά υπάρχει κάποιος αριθμός που είναι ο πιο σημαντικός;

Eικονογράφηση: Δημοσθένης Οικονομίδης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004, 23 σελ.

Τα κοινόχρηστα – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Η εταιρεία κοινοχρήστων γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται η πολυκατοικία με την οποία συνεργάζεται. Γνωρίζει το δρόμο της, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τα έξοδα καθαριότητας. Ξέρει πότε χαλάει το ασανσέρ και πόσες γλάστρες στολίζουν την είσοδο. Γνωρίζει βέβαια και τον διαχειριστή, περιφρονεί όμως τους ενοίκους. Η εταιρεία κοινοχρήστων δε χρεώνει τα ματαιωμένα όνειρα μιας επίδοξης χορεύτριας ή τα ξυπάσματα ενός πρώην γόη. Δεν ενδιαφέρεται για το κορίτσι που υπογράφει στο νοτισμένο τζάμι ή τη γυναίκα που ξυπνά έντρομη στο πλαϊνό διαμέρισμα. Δε μεριμνά για τον ξοφλημένο αλκοολικό ή για τον ανεκπλήρωτο έρωτα ενός “σημαδεμένου”. Γι’ αυτούς φροντίζει η μοναξιά, που πάντοτε έρχεται μεταμφιεσμένη, κρατώντας ίδιο μόνο τ’ όνομά της.

Ένα μυθιστόρημα για τα ανομολόγητα μυστικά και τα κρυμμένα πάθη των ανθρώπων της “διπλανής πόρτας”, αυτής της άκαμπτης αυλαίας που όταν κλείνει ερμητικά δίνει το σήμα για ν’ αρχίσει και η παράσταση.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008, 275 σελ.

Σιγά τ’ αβγά …κι είναι και κόκκινα – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Μια πασχαλινή ιστορία για μικρούς και μεγάλους


Τον περασμένο Νοέμβριο, τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου άνοιξαν τις τάξεις του σχολείου τους ημέρα Σάββατο και κάθισαν τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Τασσοπούλου και τον εικονογράφο Νίκο Βασιλειάδη στα θρανία, για να φτιάξουν μαζί ένα παραμύθι, για μικρούς και μεγάλους, αφού τέτοιοι είναι και οι δημιουργοί του. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε και σκαρφαλώνει στα ράφια, φέροντας τα ονόματα όλων των παιδιών που συμμετείχαν.

Η κυρα-Λούλη είναι παχουλή, με πλεξούδες στα μαλλιά και ροδάνι στη γλώσσα. Ζει σε ένα ευρύχωρο σπίτι όπου όλοι έχουν λόγο σε όλα, κυρίως το σοφό φωτιστικό στο ταβάνι, κι όλοι μιλούν ακατάπαυστα, όπως κι εκείνη, από τα πιρούνια ως το σουρωτήρι κι από τις κουρτίνες μέχρι τα συρτάρια. Η κυρα-Λούλη είναι άφταστη νοικοκυρά χειμώνα καλοκαίρι, όμως τώρα είναι άνοιξη… και κάτι έγινε λάθος!

Ένα αβγό, από τα πολλά που έβαφε, ξέμεινε με λευκό πλευρό. Αποτέλεσμα: να το βάλει στην άκρη, όχι στην πιατέλα με τα άλλα τα κατακόκκινα. Αποτέλεσμα: να μείνει ζωντανό αφού κανείς δεν το τσούγκρισε, δεν το ξεφλούδισε και δεν το έφαγε τελικά. Το δίχρωμο αβγό, αφού ξεπέρασε την αρχική στενοχώρια, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη ζωή που του χαρίστηκε και να κάνει τύχη την ατυχία του διδάσκοντας αβγά και ανθρώπους ότι ένα πρόβλημα δεν σου βγαίνει πάντα σε κακό κι ότι κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν ελάττωμα, αν εσύ το αναποδογυρίσεις, μπορείς να το πεις και προτέρημα.

Το “Σιγά τ’ αβγά… κι είναι και κόκκινα” φέρνει πασχαλινές μυρωδιές σε όποιον το αγοράσει, χρωματίζει τη διάθεση μικρών και μεγάλων και καταφέρνει να λύσει απορίες ετών όπως: γιατί τα λαμπριάτικα τσουρέκια στολίζονται πάντοτε με ένα κόκκινο αβγό;

Eικονογράφηση: Νίκος Βασιλειάδης

Παιδική λογοτεχνία, Otherwise, 2010, 32 σελ.

Kidy και Φανούρης – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Πώς μπορεί να πλησιάσει ένα νέο, ξενόφερτο όνομα, ένα παλιό, που θυμίζει παππού; Ή μία μεγαλούπολη, ένα μικρό χωριουδάκι; Πώς μπορεί αλήθεια να πλησιάσει η κακομαθημένη Kidy τον απλοικό Φανούρη; Ίσως τοποθετώντας ανάμεσα ένα “και”. Αυτό το ίδιο “και”, που χώθηκε μετά τη λέξη Kid και πριν τη λέξη Fun, και δημιούργησε τη μεγαλύτερη έκθεση – γιορτή για το παιδί. Οι εκδόσεις οtherwise και η Kid & Fun, ο Βασίλης Ρεβεζίκας και η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, σας κάνουν την πρώτη γνωριμία με τα παιδιά τους, αποτυπώνοντας σε ένα πολύχρωμο κόμικ, την δική τους πρώτη γνωριμία. Ο Φανούρης κερνάει την Kidy σάντουιτς τυρί – ζαμπόν, κι η Kidy τον Φανούρη φρουτοχυμό πορτοκάλι. Έτσι απλά αρχίζουν όλα, κι έτσι απλά παρουσιάζονται στο πρώτο βιβλίο της σειράς Kidy & Φανούρης, δύο πολύ απλών καθημερινών παιδιών που έγιναν φίλοι και που μέσα από την κολλητή τους παρέα και τους κολλητούς τσακωμούς, κάθε στιγμή θυμούνται πόσο διαφέρουν και κάθε στιγμή υπενθυμίζουν ότι, οι διαφορές είναι αυτές που δημιουργούν ενδιαφέρον και ιστορία.

Eικονογράφηση: Βασίλης Ρεβεζίκας

Παιδική λογοτεχνία, Otherwise, 2010, 20 σελ.

Το καλοκαίρι του Ευκλείδη – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Τα καλοκαίρια της δεκαετίας του ’80 διαρκούσαν τρεις ολόκληρους μήνες. Είχαν παιδιά που παραθέριζαν με τον παππού και τη γιαγιά στο χωριό, γιατί οι γονείς εργάζονταν. Είχαν παγωτό ξυλάκι με επικάλυψη που δεν ήταν σοκολάτα. Είχαν μπάνια πρωί και απόγευμα.
Είχαν γάιδαρο, κατσίκα και κότα. Είχαν ηλεκτρονικά στο καφενείο που δούλευαν με πενηντάρικο και λεβιέ, όχι με οθόνη touch screen και €.

Το “Καλοκαίρι του Ευκλείδη” είναι ένα από αυτά. Δεύτερο προσωπικό βιβλίο λογοτεχνίας της υποψήφιας για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης του ‘Διαβάζω’ Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, περιέχει όλα τα παραπάνω, μαζί με κουβέντες, σκέψεις και συμπεράσματα που βγάζει ένα παιδί όσο τα ζει και διαμορφώνουν αυτό που θα γίνει μεγαλώνοντας.

Ο ήρωας Ευκλείδης αποτυπώνει μια ολόκληρη εποχή φωτογραφίζωντας στιγμές από δικά του καλοκαίρια, με λεζάντες κλεμμένες από την Ευκλείδια Γεωμετρία.

Ένα βιβλίο που δροσίζει. Ό,τι πρέπει για κάτω από την ομπρέλα. Διαβάζεται μονομιάς σε ένα απόγευμα, μονορούφι. Σαν το ζαχαρωμένο νερό στο ποτήρι με το υποβρύχιο, σε αυλή με ίσκιο απ’ την κληματαριά.

Eικονογράφηση: Θανάσης Παπαγιαννάκος

Νουβέλα, Οσελότος, 2011, 62 σελ.

Όταν είναι Χριστούγεννα – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Ένα Mini Book που απευθύνεται σε μεγάλους.

Μια ιστορία μικρή για μεγάλο σκοπό: 1€ από κάθε αντίτυπο δίνεται αυτομάτως στην “Κιβωτό του Κόσμου” Ικαι ενισχύει παιδιά και μαμάδες όλου του κόσμου.

…έτσι συμβαίνει, όταν είναι Χριστούγεννα.

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2011, 32 σελ.

When Christmas is Here – Konstantina Tassopoulou
Mετάφραση: Luis Gómezbeck

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2011, 32 σελ.

Cuando es Navidad – Konstantina Tassopoulou
Mετάφραση: Luis Gómezbeck

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2011, 32 σελ.

Μαγειρεύοντας μ’ ένα ψάρι – Κωνσταντίνα ΤασσοπούλουΜαγειρική, Ίτανος, 2012

Σταγόνες – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Από το 2008 έως σήμερα η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου ραντίζει κατά καιρούς με σταγόνες λέξεων τα μάτια των ενήλικων αναγνωστών της, γιατί έχει και αρκετούς που είναι ανήλικοι. Εδώ και χρόνια γράφει ιστορίες για μεγάλους και μικρούς.

Στο καινούργιο της βιβλίο με τίτλο “Σταγόνες” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άπαρσις, συγκέντρωσε 14 αγαπημένα της διηγήματα που άλλα έχουν ήδη προλάβει να βραβευθούν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και άλλα απλώς να ταξιδέψουν σε σελίδες εφημερίδων και περιοδικών.

γεύση και η οσμή τους είναι έντονη, όπως και το πορτοκαλί του εξωφύλλου και το τελείωμα όλων σχεδόν είναι πικρό σταθερά, μα όχι μαύρο.

Όπως η ίδια η συγγραφέας ομολογεί στο οπισθόφυλλο, όταν ερωτήθηκε “γιατί σταγόνες”, απάντησε “γιατί είναι αρκετά τα υγρά του βιβλίου”.

Σάλια σαλιγκαριών. Ιδρώτες ανθρώπων. Καταιγίδες σε μάγουλα και σπέρμα σε χαρτί κουζίνας. Κλάματα πεπονιών. Μια βρύση που πότιζε στωικά έναν γεμάτο νεροχύτη. Το χάδι του χιονιού πάνω στο άψυχο άγαλμα. Τα μαλλιά της που έσταζαν κάθε που έβγαινε από το μπάνιο και καθόταν να γράψει. Το ζουμί από το δαγκωμένο μήλο του υπολογιστή. Το τραγούδι που άκουγε μανιωδώς, έως και είκοσι φορές το ίδιο βράδυ, πάντα με τη φωνή της Τζένης Βάνου παρόλο που κι άλλες το έχουν τραγουδήσει: “Σταγόνα – Σταγόνα”, δηλαδή σταγόνες.

Συλλογή διηγημάτων, Άπαρσις, 2013, 108 σελ.

Τι είναι τα Χριστούγεννα; – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Το ερώτημα Τι είναι τα Χριστούγεννα έχει μια προφανή για όλους απάντηση, μα για τον καθένα;
Τι φέρνουν, τι φωτίζουν, τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα;

Μέσα από ένα μικρό βιβλίο που ξεχειλίζει παιδικότητα, η συγγραφέας με ελάχιστες λέξεις εικάζει τι είναι για τον καθένα τα Χριστούγεννα και σε κάθε περίπτωση, αναγκάζει τον καθένα να σκεφτεί και να δώσει απάντηση. Τουλάχιστον στον εαυτό του.

Eικονογράφηση: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2014, 50 σελ.

Τυρολόγιον – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Το “Τυρολόγιον” δεν είναι απλώς ένα παραμύθι. Είναι ιστορία, ολόκληρη. Η ιστορία μια φέτας τυριού που δεν έτρωγε σωστά και οδηγήθηκε στην Ανορεξία. Η ιστορία μιας άλλης φέτας τυριού που κι εκείνη δεν έτρωγε σωστά και οδηγήθηκε στην Παχυσαρκία. Η ιστορία του ίδιου του τυριού, μέσα από μια συνοπτική Τυροεγκυκλοπαίδεια, δοσμένη με τρόπο νόστιμο, για να μπορεί να φαγωθεί από κάθε παιδί και να χωνευτεί από κάθε μεγάλο (παιδί).

Η έκδοση είναι τετράγωνη και διπλή. Ακριβώς σαν τις βασικές ηρωίδες, τις δυο κίτρινες φέτες τυριού που έμπλεξαν στις τόσο ακραίες διατροφικές περιπέτειες!

Α μέρος: τυροπαραμύθι.
Β μέρος: τυροκουίζ, τυρογρίφοι, τυροπαιχνίδια, τυροερωτήματα και αντίστοιχες τυροαπαντήσεις, μέσα από τις οποίες οι αναγνώστες λαμβάνουν τις βασικότερες πληροφορίες για μια από τις πιο αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής τουλάχιστον διατροφής.

Εσύ για παράδειγμα, που ίσως τρως λίγο τυρί κάθε μέρα, γνωρίζεις ακριβώς πότε φτιάχτηκε το πρώτο τυρί; Ποιο τέρας της μυθολογίας ήταν τυροκόμος; Όχι, ε;
Να διαβάσεις λοιπόν το “Τυρολόγιον”.

Εικονογράφηση: Μελίτα Αντωνιάδου

Παιδική λογοτεχνία, Ίτανος, 2015, 96 σελ.

Κατσαριδολογίες – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Ο Δήμαρχος της πόλης θέτει “υπό διωγμόν” το κατσαριδογένος. Συμφωνεί μαζί του και η γάτα. Συμφωνεί μαζί του και ο σκύλος. Μια κατσαρίδα, όμως, δεν συμφωνεί. Γιατί να ξενιτευτεί στα καλά καθούμενα; Όχι, δε θα φύγει. Στην πόλη της θα παραμείνει αναζητώντας άσυλο κάπου που δεν θα σκεφτεί ποτέ να την ψάξει ο Δήμαρχος. Ίσως σε ένα σπίτι που κατοικεί κάποιος άνθρωπος…

-Θα τα καταφέρει; Οι άνθρωποι συνήθως αποφεύγουν τις κατσαρίδες.
-Θα βρει ανοιχτές αγκάλες ή πόρτες κλειστές;
-Θα νικήσει ο φόβος ή θα νικηθεί;

Γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο, το κείμενο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, συλλαβή-συλλαβή, προσπαθεί με ευαισθησία και χιούμορ να συμφιλιώσει την κατσαρίδα με τον άνθρωπο και ίσως, τον κάθε αναγνώστη με τις φοβίες του.

Οι ασπρόμαυρες εικόνες της Μελίτας Αντωνιάδου, κάνουν την κατσαρίδα αγαπητή και αφήνουν το κάθε παιδί να ζωγραφίσει τους φόβους του με το χρώμα που θέλει, δημιουργώντας τελικά το δικό του βιβλίο.

Η έκδοση επίσης περιλαμβάνει κατσαριδοτέστ, κατσαριδοπληροφορίες και κατσαριδογνώσεις, που συγκεντρώθηκαν υπό την επίβλεψη του Εντομολόγου Δρ. Χρήστου Γεωργιάδη, αλλά διατυπώνονται με λόγο απλό από τη συγγραφέα, ώστε να μπορέσουν όλοι να ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα μυστικά του τόσο αμφιλεγόμενου εντόμου!

Eικονογράφηση: Μελίτα Αντωνιάδου

Παιδική λογοτεχνία, Ίτανος, 2015, 48 σελ.

Ιστορίες γάμου – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Οι “Ιστορίες γάμου” δεν είναι απλώς άλλη μια συλλογή διηγημάτων. Είναι χρονογραφήματα, σαν αυτά του Τσιφόρου και του Ψαθά. Παλιάς κοπής. Από αυτά που γενούν γέλιο και δάκρυ, ταυτόχρονα ή απλώς δάκρυ, από γέλιο ή συγκίνηση.

Οι “Ιστορίες γάμου” είναι πασιφανές με τι καταπιάνονται. Ιστορίες γάμου αξιοσημείωτες, ευτράπελες, συνηθισμένες, ασυνήθιστες, από αυτές που συμβαίνουν ή που μπορεί και να συμβούν. Να σου συμβούν! Ένας γαμπρός που τσακίστηκε στις σκάλες κι έσπασε το πόδι του, μια νύφη που θαλασσοπνίγηκε με τη βαρκούλα που την έφερνε, μια πεθερά που δεν ήθελε να παντρέψει τον γιο, ένας παπάς που έπαθε κόψιμο εν ώρα Μυστηρίου!

Ανάμεσα στους τόσους ήρωες των τόσων γάμων, δυο είναι αυτοί που ξεχωρίζουν λόγω σταθερότητας. Σε δεύτερο πλάνο ο πατήρ Ονούφριος που τελεί τα Μυστήρια – ένας παπάς με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και ακόμα μεγαλύτερη κοιλιά. Σε πρώτο πλάνο ο νεωκόρος Αγάπιος, που δεν περιορίζει το ρόλο του στο κερί και το καντήλι , γι αυτό και καταλήγει να είναι αυτός που περιγράφει στη συγγραφέα Κωνσταντίνα ολοζώντανες Ιστορίες Γάμου.

Eικονογράφηση: Μελίτα Αντωνιάδου

Διηγήματα, Εντύποις, 2015, 133 σελ.

Για να πεις τα κάλαντα… – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Ανθολόγιο καλάντων απ’ όλη την Ελλάδα που τραγουδιούνται όλο το χρόνο


Το “Για να πεις τα κάλαντα” είναι ένα Ανθολόγιο με Κάλαντα από όλη την Ελλάδα, που τραγουδιούνται ολόκληρο τον χρόνο. Κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, της Άνοιξης, του Πάσχα.
Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου επιτυγχάνει να μιλήσει για λαογραφικές πληροφορίες με μια γλώσσα γεμάτη συναίσθημα. Επιτυγχάνει να φέρει ένα πανάρχαιο έθιμο στο σήμερα.
Επιτυγχάνει να ταξιδέψει τον αναγνώστη στο βάθος της ιστορίας των καλάντων, αλλά και στο βάθος της ψυχής του, που, όσο και αν ενηλικιώνεται, κάπου μέσα της πρέπει να διατηρείται παιδική.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Παπανικολάου στο πιάνο, ακουμπά εναρμονίσεις και τρόπους που μπορεί να μη συνδέονται παραδοσιακά με τα Κάλαντα, δένονται, όμως, απολύτως μαζί τους, αγκαλιάζοντας τη μοναδική βυζαντινή φωνή του Γιώργου Σταύρου.

Λαογραφία-Κάλαντα, Ίτανος, 2016, 384 σελ.

Colorific Greece – Konstantina Tassopoulou

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ελλάδα των χρωμάτων


Ένα φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο αναδεικνύει και προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τη μοναδικότητα της χώρας μας, ενός τόπου φτιαγμένου από μοναδικό, εκτυφλωτικό φως και από ασύλληπτα, σχεδόν μαγικά χρώματα.

Φωτογράφιση: Miltos Kourmpoglou

Φωτογραφικά λευκώματα, Αστερόπη, 2016, 180 σελ.

Για να πεις τα κάλαντα… της Κρήτης – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Ανθολόγιο καλάντων απ’ όλη την Κρήτη που τραγουδιούνται όλο το χρόνο


“Να τα πούμε;”
“Χρόνια πολλά και του χρόνου!”

Με μια ερώτηση αρχίζουν τα κάλαντα και με πολλές ευχές, απλόχερες, κλείνουν…

Ένα ανθολόγιο που συμπεριλαμβάνει όλα τα κάλαντα από το νησί της Κρήτης. Μέσα από τις σελίδες του καθένας από μας θα ξαναγίνει παιδί ή αν είναι ακόμη θα λατρέψει την παιδική του ηλικία και θα τραγουδήσει κάλαντα γνωστά αλλά και κάλαντα ξεχασμένα…
Ένα ανθολόγιο περιπλάνησης στα ήθη και έθιμα που προέρχονται από το νησί, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως καταγραφή της κρητικής διαλέκτου.

Eικονογράφηση: Νίκος Βασιλειάδης

Λαογραφία-Κάλαντα, Ίτανος, 2017, 120 σελ.

52 εβδομάδες στην Ελλάδα – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Το “52 Εβδομάδες στην Ελλάδα” είναι ένα εικονικό ημερολόγιο, μια φωτογραφική περιήγηση στις 52 εβδομάδες του χρόνου γεμάτη εικόνες και περιγραφές ενός τόπου κι ενός τρόπου ζωής, που παραμένουν ελκυστικοί και γοητευτικοί όλες τις εποχές του χρόνου.
Φωτογράφιση: Μίλτος Κουρμπόγλου

Φωτογραφικά λευκώματα, Αστερόπη, 2017, 132 σελ.

Τι είναι τα Χριστούγεννα; – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Το ερώτημα Τι είναι τα Χριστούγεννα έχει μια προφανή για όλους απάντηση, μα για τον καθένα;

Τί φέρνουν, τί φωτίζουν, τί σημαίνουν τα Χριστούγεννα;

Μέσα από ένα μικρό βιβλίο που ξεχειλίζει παιδικότητα, η συγγραφέας με ελάχιστες λέξεις εικάζει τι είναι για τον καθένα τα Χριστούγεννα και σε κάθε περίπτωση, αναγκάζει τον καθένα να σκεφτεί και να δώσει απάντηση. Τουλάχιστον στον εαυτό του.

Eικονογράφηση: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2018, 56 σελ.

Η τελευταία πινιάτα – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
Οι πινιάτες του δον Φουλχένσιο ήταν οι πιο φημισμένες σ’ ολόκληρο το Μεξικό. Κι αυτό επειδή δεν τις πουλούσε άδειες αλλά γεμάτες.

Απ’ αυτόν οι γονείς της Πεπίτα αγόρασαν για τα πρώτα της γενέθλια μια πινιάτα γεμάτη καραμέλες. Απ’ αυτόν αγόρασαν και για τα δεύτερά της γενέθλια μια πινιάτα γεμάτη σοκολατάκια. Απ’ αυτόν πήραν και την πινιάτα για τα τρίτα της γενέθλια, τότε που για πρώτη φορά πήγε και η Πεπίτα μαζί τους για να τον γνωρίσει. Έκτοτε κάτι παράξενο άρχισε να συμβαίνει. Κάθε χρονιά η Πεπίτα έλεγε στον δον Φουλχένσιο με τι ήθελε να γεμίσει την πινιάτα της. Κι εκείνος κάθε χρονιά ακολουθούσε πιστά την επιθυμία της, ωστόσο μέσα από την πινιάτα έβγαινε κάτι διαφορετικό. Κάτι που χαλούσε το πάρτι. Κάθε χρονιά. Μέχρι την τελευταία. Μέχρι την τελευταία πινιάτα…

Ένα βιβλίο που μιλά με πολύ διασκεδαστικό τρόπο για τις μεγάλες αλήθειες που μπορεί να κρύβονται σε πολύ μικρά πράγματα.

Eικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019, 40 σελ.

Το καλοκαίρι του Ευκλείδη – Κωνσταντίνα Τασσοπούλου
“Το καλοκαίρι του Ευκλείδη” δεν έχει camp και οργανωμένες δραστηριότητες, έχει όμως παππού, γιαγιά, θείο και σκύλο, σ’ ένα ελληνικό χωριό του ’80.

“Το καλοκαίρι του Ευκλείδη” δεν θυμάται τις μέρες του, μετρά όμως κάθε μέρα και με ευλάβεια, τα μπάνια και τα παγωτά του.

“Το καλοκαίρι του Ευκλείδη” δεν είναι ένα, είναι όμως μοναδικό. Θα το προσπεράσουν δεκάδες άλλα καλοκαίρια, όμως αυτό θα μπορεί να στέκει πάντα ως το πλέον ανέμελο, σχεδόν αξιωματικά.

“Το καλοκαίρι του Ευκλείδη” είναι το παιδί και τα καλοκαίρια του. Είναι η πατρίδα του, όταν δεν θα είναι πια παιδί.

Eικονογράφηση: Βέρα Κολοκούρη

Νουβέλα, Οσελότος, 2020, 80 σελ.

Μυθιστορήματα
Τα κοινόχρηστα (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη

Νουβέλες
Το καλοκαίρι του Ευκλείδη (2011), Οσελότος
Το καλοκαίρι του Ευκλείδη (2020), Οσελότος

Διηγήματα
Σταγόνες (2013), Άπαρσις
Ιστορίες γάμου (2015), Εντύποις

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Στην αριθμούπολη (2004), Εκδόσεις Καστανιώτη
Σιγά τ’ αβγά …κι είναι και κόκκινα (2010), Otherwise
Kidy και Φανούρης (2010), Otherwise
Cuando es Navidad (2011), Οσελότος
Όταν είναι Χριστούγεννα (2011), Οσελότος
When Christmas is Here (2011), Οσελότος
Τι είναι τα Χριστούγεννα; (2014), Οσελότος
Τυρολόγιον (2015), Ίτανος
Κατσαριδολογίες (2015), Ίτανος
Τι είναι τα Χριστούγεννα; (2018), Οσελότος
Η τελευταία πινιάτα (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη

Λαογραφία-Κάλαντα
Για να πεις τα κάλαντα… (2016), Ίτανος
Για να πεις τα κάλαντα… της Κρήτης (2017), Ίτανος

Φωτογραφικό λεύκωμα
Colorific Greece: Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ελλάδα των χρωμάτων (2016), Αστερόπη
52 εβδομάδες στην Ελλάδα (2017), Αστερόπη

Μαγειρική
Μαγειρεύοντας μ’ ένα ψάρι (2012), Ίτανος

Συλλογικά έργα
Τα κείμενα (2009), Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας
Επιστροφή στο χωριό (2011), Α/συνέχεια
Τα παραμύθια του Οσελότου (2012), Οσελότος
Ιστορίες βιβλίων (2014), Εκδόσεις Καστανιώτη

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Οσελότος, Ίτανος, Αστερόπη, Εντύποις, Εκδόσεις Καστανιώτη, Otherwise