Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης

Ελληνες λογοτέχνες


Η πνευμονολογία
Μέσα από διαφημίσεις 1910 – 1950
Ο συγγραφέας είχε την ωραία ιδέα να ανατρέξει σε δυσεύρετα προπολεμικά ιατρικά περιοδικά με σκοπό να δώσει συνοπτική αλλά χαρακτηριστική εικόνα των φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία διετίθεντο τότε για την αντιμετώπιση πνευμονικών νοσημάτων, ιδιαιτέρως της φυματιώσεως, που σε συνδυασμό με την ελονοσία μάστιζε τη χώρα μας. Σε αυτήν την προ στρεπτομυκίνης εποχή, οι φαρμακευτικές εταιρίες, χωρίς τους σημερινούς περί διαφημίσεως και προβολής φαρμάκων περιορισμούς, πρόβαλλαν τα φάρμακά τους, τα οποία συχνά είχαν ονόματα που σήμερα φαίνονται αστεία, υποσχόμενες θαυματουργές θεραπείες χωρίς παρενέργειες. Πολλές φορές μάλιστα παρέλειπαν να αναφέρουν την περιεχόμενη δραστική ουσία, εάν βεβαίως υφίστατο.
Οι ιατρικές διαφημίσεις όπως έδειξαν και οι κ. Ριζόπουλος και Λ. Βλαδίμηρος στο βιβλίο τους “Ιατρική και διαφήμιση στην Ελλάδα” (Αθήνα 1992), αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τα κατά καιρούς χρησιμοποιούμενα φάρμακα, τους αντιπροσώπους, τα θεραπευτικά ιδρύματα, ενώ ενίοτε είναι ενδιαφέρουσες και από αισθητικής απόψεως.
Τα σύντομα σχόλια που συνοδεύουν κάθε διαφήμιση, με τη δροσιά που τα χαρακτηρίζει, είμαι βέβαιος ότι θα καταστήσουν διπλά απολαυστικό αυτό το λεύκωμα για τον αναγνώστη.

Από την κλινική και ακτινολογική εικόνα …στο βρογχοσκοπικό εύρημα
Πολλοί πιστεύουν ότι η ιατρική, εκτός από επιστήμη, είναι και τέχνη. Όλοι όμως οι Πνευμονολόγοι το γνωρίζουν αυτό με βεβαιότητα. Η βρογχοσκόπηση είναι ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της ειδικότητάς μας. Απαιτεί δεξιότητες, εμπειρία και γνώση. Ο έμπειρος πνευμονολόγος αξιολογεί τα συμπτώματα, διαβάζει την ακτινογραφία, πιθανολογεί την ανατομική θέση της βλάβης, βρογχοσκοπεί, λαμβάνει βιοψίες και θέτει τη διάγνωση. Σε αυτή την καθημερινή κλινική πρακτική είναι αφιερωμένο το βιβλίο – άτλαντας που κρατάτε στα χέρια σας. Το κύριο μέρος του περιλαμβάνει 31 περιστατικά με την κλινική τους εικόνα, την ακτινολογική τους εικόνα, το γράφημα με τη θέση της ανατομικής βλάβης και την φωτογραφία του βρογχοσκοπικού ευρήματος. Όλα συνοδεύονται από συζήτηση – σχόλια και πρόσφατη σχετική βιβλιογραφία. Τα περιστατικά αυτά έχουν επιλεγεί από εκατοντάδες άλλα, με βάση, όχι τόσο πολύ τη σπανιότητά τους, αλλά το διδακτικό τους ενδιαφέρον.
Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει 39 ακόμα βρογχοσκοπικές εικόνες με τη διάγνωση…

Άννα Σικελιανού: Ο έρωτας και το όνειρο
Η ζωή της σαν μυθιστόρημα
Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, Νίκος Κ. Κυριαζής
1919, στον απόηχο του Μεγάλου Πολέμου: η Άννα Καμπανάρη, μια κοπέλα από αστική οικογένεια, σπάει τις συμβάσεις της καλής κοινωνίας και κάνει την επανάστασή της. Εγκαταλείπει το σπίτι της και την Αθήνα για να εργαστεί στο πρώτο ελληνικό σανατόριο, που έχει ιδρυθεί στο Πήλιο. Εκεί γίνεται κυρία της μοίρας της. Πλάι σε ανθρώπους που βιώνουν με αξιοπρέπεια την προσωπική τους περιπέτεια, ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο. Μαγεύεται από το φυσικό περιβάλλον, ενώ γοητεύεται από τον οραματιστή γιατρό Γιώργο Καραμάνη. Μαζί του ζει ένα μεγάλο ειδύλλιο, με μοναδικές και πρωτόγνωρες εμπειρίες. Μέχρι που εισβάλλει στη ζωή της ο Άγγελος Σικελιανός, ο άντρας που θα την ολοκληρώσει ως άνθρωπο και ως γυναίκα, ο ποιητής που θα την ταξιδέψει στον έρωτα και στο όνειρο, αλλά και στις τύψεις και τις ενοχές.
Ένα μυθιστόρημα με στοιχεία βιογραφίας, ιστορίας, ιατρικής, ποίησης και μαρτυρίας, όχι μόνο γεγονότων, αλλά και παθών και συναισθημάτων. Μια ιστορία όπου η ίδια η φύση μετουσιώνεται σε ζωή. Ένας θριαμβικός ύμνος στην αγάπη, στον έρωτα, αλλά και στην ανθρώπινη θέληση. (Μυθιστόρημα)

Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου
Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, Νίκος Κ. Κυριαζής
Η Αντιγόνη εγκαταλείπει την ήσυχη ζωή της στην Αθήνα και πηγαίνει στο Πήλιο, για να εργαστεί ως βοηθός του περίφημου γιατρού Καραμάνη. Εκεί, το καλομαθημένο κορίτσι της πόλης θα έρθει αντιμέτωπο με την αρρώστια και με τον θάνατο, και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες που θα την κάνουν να αλλάξει τη θεώρησή της για τη ζωή. Στο πρόσωπο του Νίκου Δενδρινού θα γνωρίσει τον έρωτα και θα κάνει όνειρα για το μέλλον. Ο πόλεμος, όμως, έρχεται για να ανατρέψει τα πάντα. Ο Νίκος φεύγει για το μέτωπο, όπου τον περιμένει η δόξα και ο αγώνας για την ελευθερία, ενώ η Αντιγόνη και ο Καραμάνης δίνουν τη δική τους μάχη, μετατρέποντας το σανατόριο σε έναν τόπο όπου η καλοσύνη θα προσπαθήσει να συντρίψει τα πάθη που γεννάει ο πόλεμος και να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε φίλους και εχθρούς.
(Μυθιστόρημα)

Μελέτες – Δοκίμια – Ιατρική
Λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής με 52 κλινικά προβλήματα (1998)
Η πνευμονολογία (1999)
Από την κλινική και ακτινολογική εικόνα …στο βρογχοσκοπικό εύρημα (2009)

Συλλογικά έργα
Ιατρική (1995)
Γιατί φοβόμαστε τη γρίπη; (2009)
Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (2010)
Άννα Σικελιανού: Ο έρωτας και το όνειρο (2012)
Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου (2016)

Μεταφράσεις
R. A. L. Brewis, Νόσοι του αναπνευστικού συστήματος (1996)
Συλλογικό έργο, Oxford εγχειρίδιο επείγουσας πνευμονολογίας (2009)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Ωκεανός, Εκδόσεις Καστανιώτη, Μεταίχμιο, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

74 views