Κωνσταντίνος Θ. Κόλλιας

Κωνσταντίνος Θ. Κόλλιας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κωνσταντίνος Θ. Κόλλιας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963, είναι παντρεμένος κι έχει μια κόρη.
Είναι ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και υπεύθυνος του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής.
Έχει συγγράψει ένα μυθιστόρημα, δύο επιστημονικά βιβλία και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Έχει επίσης εκατοντάδες επιστημονικές παρουσιάσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια κι έχει βραβευθεί δυο φορές για εργασίες του.
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), πρόεδρος του European Forum for Psychiatric Trainees, είναι πρόεδρος του κλάδου Ψυχομετρικών και Νευροψυχολογικών Μετρήσεων και γραμματέας του κλάδου Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της ΕΨΕ, μέλος σε πολλούς κλάδους επιστημονικών Εταιρειών, μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών πολλών επιστημονικών συνεδρίων, μέλος συντακτικών επιτροπών ελληνικών και ξένων περιοδικών, διδάσκων και συντονιστής πολλών σεμιναρίων και μαθημάτων στο ΕΚΠΑ, στην ΕΨΕ και σε άλλους φορείς.
Μυθιστορήματα
Οι ασθενείς του δόκτορα Ταράντιου (2021), Phase Productions
Αόρατο είδωλο (2023), Οσελότος

Δοκίμια-Μελέτες-Ψυχικές ασθένειες
Οικογένεια και ψυχική υγεία (2010), Δομή – Αρχονταρίκι

Συλλογικά έργα
Πρώιμες ψυχωσικές εκδηλώσεις (2008), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα… (2017), Δομή – Αρχονταρίκι

Αόρατο είδωλο – Κωνσταντίνος Κόλλιας

Αόρατο


Γκέτο εξαθλιωμένων έχουν γεμίσει τις πόλεις ενός κόσμου, που έχει περάσει πανδημίες και οικονομικές κρίσεις. Η ηρωική θυσία του Βαγγέλη Λαέρτη θερμαίνει τις ελπίδες των αδικημένων για κοινωνική δικαιοσύνη και μασκοφόροι με αρχηγό έναν μυστηριώδη άνθρωπο χωρίς ταυτότητα, που αποκαλούν τους εαυτούς τους «Μάσκες του Λαέρτη», πολεμούν τη διαφθορά.
Την ίδια εποχή, ηχογραφημένο και φωτογραφημένο σκανδαλοθηρικό υλικό προκαλεί τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό, ενώ μια σειρά φόνων διάσημων σε πρεμιέρες κινηματογραφικών ταινιών από τον αποκαλούμενο «Δολοφόνο της Πρεμιέρας» οδηγούν στη στοχοποίηση των «μασκών του Λαέρτη» και του αρχηγού τους.
Δύο ξεχωριστές παρέες, που τα μέλη τους διαγράφουν τις προσωπικές τους πορείες στη διαδρομή του χρόνου, πρόκειται να συνδεθούν με τρόπους που οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να υποψιαστούν. Άλλοι από αυτούς θα σημαδευτούν από τις δυσκολίες της ζωής, άλλοι θα εξελιχθούν σε ήρωες, άλλοι σε εκδικητές ή δολοφόνους και ένας θα καταστεί «αόρατο είδωλο».
Καταδιώξεις στους δρόμους της Αθήνας και της παραλιακής ζώνης, μυστικά κρησφύγετα σε αιγαιοπελαγίτικα νησιά, διαδηλώσεις και μάχες μέσα στο Κοινοβούλιο αποτελούν σκηνικά μιας ιλιγγιώδους περιπέτειας με ελληνικό χρώμα.
Ένα κατασκοπικό θρίλερ με πολιτικές και ψυχολογικές προεκτάσεις για την αναζήτηση δικαιοσύνης, την τυφλή εκδίκηση, την αυτοθυσία και την ανάγκη για ένα καινούργιο «παράδειγμα» για τις γενιές που έρχονται.

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2023, 528 σελ.

Οι ασθενείς του δόκτορα Ταράντιου – Κωνσταντίνος Θ. Κόλλιας

Οι ασθενείς


«Τη μονότονη καθημερινότητα του ψυχιάτρου δόκτορα Ταράντιου, έρχεται να διαταράξει ένα μυστήριο, που αφορά μια σειρά από ασθενείς του, καθώς και οι προειδοποιήσεις του μεγάλου του έρωτα, της πρώην συζύγου του.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο ψυχίατρος με την έρευνα για ένα ψυχιατρικό σκεύασμα που διαταράσσει τη μνήμη, την αντικατάσταση ασθενών με σωσίες, σκάνδαλα που αφορούν την Τρίτη πανδημία, μια διεθνή σπείρα κι έναν αποφασισμένο για όλα πράκτορα;

Υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω απ’ όλα αυτά ή ο δόκτωρ Ταράντιος συναντάει τη μοίρα των ασθενών του και χάνει τη δική του λογική;

Ένα ψυχολογικό-κατασκοπικό θρίλερ, που εξελίσσεται σε ένα ελαφρά παραλλαγμένο παρόν ή σε ένα κοντινό μέλλον και μιλάει για τη σχέση τρέλας και λογικής, την ταυτότητα, τη διαφθορά, τον έρωτα, τις πανδημίες, την εκδίκηση.»

——————————–
H Phase Productions, παράλληλα με την επιτυχημένη παρουσία της στο χώρο των ελληνικών κόμικς επιχειρεί την είσοδό της στο χώρο της λογοτεχνίας με το ψυχολογικό θρίλερ του Κωνσταντίνου Θ, Κόλλια “Οι ασθενείς του Δόκτωρα Ταράντιου”.

Ένας αφοσιωμένος στο έργο του αλλά με περιορισμένο κοινωνικό κύκλο ψυχίατρος, που ακόμη αναρρώνει από ένα διαζύγιο που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει, βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με ένα μυστήριο που αφορά στην ταυτότητα ενός από τους ασθενείς του και σταδιακά εξελίσσεται σε μια τεράστια συνωμοσία που απειλεί την ηθική του στάση αλλά και την ίδια του τη ζωή.

Ένας σύγχρονων αναφορών εφιάλτης παίρνει όντως σάρκα και οστά ή μήπως ο Δόκτωρ Ταράντιος έχει παραδοθεί σε ψευδαισθήσεις που γέννησε η προσωπική απομόνωση στην οποία έχει οδηγηθεί;

Οι απαντήσεις δίνονται με γοργό και συναρπαστικό τρόπο από ένα κείμενο τόσο επίκαιρο όσο η πανδημία, τόσο κυνικό όσο και οι αποφάσεις που παίρνονται από κέντρα εξουσίας τα οποία ούτε να ελέγξουμε, ούτε να ανιχνεύσουμε μπορούμε.
Πηγή: www.mikrosiros.gr

Μυθιστόρημα, Phase Productions, 2021, 352 σελ.

Οικογένεια και ψυχική υγεία – Κωνσταντίνος Θ. Κόλλιας

ΟικογένειαΠροειδοποιητικά συμπτώματα σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων: Κατάθλιψη, μια νόσος της σύγχρονης εποχής: Ο ρόλος της οικογένειας στην ψυχική υγεία του ανθρώπου


Το βιβλίο, με τρόπο απλό και κατανοητό, υπηρετεί την ενημέρωση και πρόληψη γύρω από τις ψυχικές διαταραχές, με την πεποίθηση ότι η έγκαιρη και πρώιμη αντιμετώπισή τους μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Στις σελίδες του, παρέχεται πληροφόρηση με βάση τα τελευταία δεδομένα της επιστήμης και με στόχο την ομαλή ψυχική πορεία του ανθρώπου.

Προειδοποιητικά συμπτώματα πριν την εκδήλωση σοβαρής ψυχικής διαταραχής:
– Ποιες ακριβώς είναι οι σοβαρές ψυχικές παθήσεις;
– Ποια τα αίτια των ψυχώσεων;
– Ποια άτομα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για ψύχωση;
– Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς ή οι συγγενείς σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα ψύχωσης;

Κατάθλιψη, μια νόσος της σύγχρονης εποχής:
– Πότε ένα άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί καταθληπτικό;
– Ποιος ο ρόλος της κληρονομικότητας;
– Ποιες οι συνέπειες της κατάθλιψης;
– Ποια η συνεισφορά της χριστιανικής παιδείας και πίστης;

Η επίδραση της οικογένειας στην ψυχική υγεία:
– Πόσο επιδρούν οι διαταγμένες σχέσεις μέσα στην οικογένεια;
– Ποια αποτελέσματα μπορεί να έχει η ανατροπή της οικογενειακής ισορροπίας;
– Ποια η συμβολή της οικογένειας στην υγιή ψυχική κατάσταση του παιδιού;

Περιέχει Βιβλιογραφία

Ψυχικές ασθένειες, Κατάθλιψη, Οικογένεια, Δομή – Αρχονταρίκι, 2010, 195 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος, Phase Productions, Δομή – Αρχονταρίκι