Κυριακή Χατζησωφρονίου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κυριακή Χατζησωφρονίου γεννήθηκε στον Πειραιά από πρόσφυγες γονείς.
Ο πατέρας της καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και η μητέρα της από τη Σεβαστούπολη. Από τα πολύ νεανικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή διηγημάτων, μυθιστορημάτων, στίχων και ποιημάτων καθώς επίσης και με τη ζωγραφική. Οι “Μοβ πασχαλιές” αποτέλεσε το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε. Στα θεατρικά έργα που έχει γράψει, συγκαταλέγονται το “Χοιροστάσιο”, ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει την ανθρώπινη κτηνωδία της σημερινής κοινωνίας, το οποίο ανέβηκε στη Στοά των Αθανάτων, η καυστική σάτιρα “Τα τσάκρα μας στα άκρα” παρουσιάζοντας 18 αντιπροσωπευτικούς ρόλους των έξω φρενών Ελλήνων και ανέβηκε στην αίθουσα Τέχνης Loukoumi Art Basement. Το 2017 ανέβηκε στο Θέατρο ‘Ελπίδας’ η μαύρη κωμωδία με τίτλο ”Άλλος για την κάσα;” και το θεατρικό παιδικό έργο “Η αρκούδα που ήθελε να πάει στα καλλιστεία” για δύο συνεχόμενες χρονιές.
Εκτός από συγγραφέας είναι και ηθοποιός.
Μυθιστορήματα
Μοβ πασχαλιές (2011), Οσελότος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Είμαι συλφίδα και με λένε Αστερόπη (2014), Συμπαντικές Διαδρομές

Αφηγήσεις-Προσωπικές μαρτυρίες
Χριστός ή χάος (2019), Tremendum – Κωνσταντίνος Βουτζουλίδης

Χριστός ή χάος – Κυριακή Χατζησωφρονίου

Η αναγέννηση μιας αμαρτωλής


Γεννήθηκα χωρίς να έχω τίποτα μαζί μου. Δεν ήταν επιλογή μου, ήταν Θείο δώρο, ήταν θαύμα. Θα πεθάνω όμως προσπαθώντας να γεμίσω την ψυχή μου με όσο περισσότερο Χριστό μπορώ. Αυτή θα είναι η μοναδική αποσκευή μου όταν θα αναχωρήσω από τα εγκόσμια. Λένε πως αν βρεις το Χριστό εδώ, σε τούτο τον φθαρτό κόσμο, έχεις πολλές πιθανότητες να τον συναντήσεις και στον Επόμενο, τον Αιώνιο… Αυτό το βιβλίο λοιπόν δεν είμαι εγώ μα Εκείνος. Είναι ακόμα ένα θαύμα Του Κυρίου μας. Ένα θαύμα ζωής που χάρισε σε μένα , και εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω σε σας.
Στη μέχρι τώρα πορεία στην πνευματική μου ζωή, έχω συναντήσει ανθρώπους, που προσπαθούν να ξεκινήσουν την αναγεννημένη τους ζωή χωρίς να έχουν μετανοήσει πραγματικά, χωρίς να έχουν ταπεινωθεί μπροστά στο Θεό. Χωρίς μετάνοια όμως αδελφοί μου δεν υπάρχει σωτηρία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αυτοί οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται, να υποφέρουν, να μην μπορούν να λυτρωθούν… Σας το λέω εκ πείρας λοιπόν, πως είναι αδύνατον να αρχίσει η αναγεννημένη μας ζωή, χωρίς να τελειώσει η προηγούμενη, η παλιά ζωή της αμαρτίας.
Και η ζωή της αμαρτίας τελειώνει, όταν ο άνθρωπος παραδεχτεί την αποτυχία του και μετανοήσει ταπεινωμένος και γεμάτος πίστη. Ένα μεγάλο, πραγματικό θαύμα αρχίζει τότε μέσα στον μετανοημένο άνθρωπο, που νοιώθει και αισθάνεται δικό του Κύριο, δικό του Θεό και Πατέρα τον Θεό της Αγίας Γραφής, με τις υποσχέσεις Του και τα δώρα Του.
Η ζωντανή ελπίδα υπάρχει πλέον μέσα του καθώς η παρουσία του Θεού γίνεται οικεία, γίνεται καθημερινή του απόλαυση και νοιώθει αγάπη και πίστη για την αιώνια κληρονομιά, τη δόξα του Θεού, τη βασιλεία Του. Κάποτε όλα αυτά ήταν ξένα, μακρινά και παγωμένα για μένα… Μετά την αναγέννησή μου όμως όλα είναι τόσο διαφορετικά

Αφηγήσεις, Tremendum – Κωνσταντίνος Βουτζουλίδης, 2019, 190 σελ.

Είμαι συλφίδα και με λένε Αστερόπη – Κυριακή Χατζησωφρονίου
“Η Αστερόπη είναι μια καλοσυνάτη και πανέμορφη νεράιδα, μια θαυμαστή συλφίδα του αέρα. Μητέρα της έχει την Ηλιοστάλαχτη, μια από τις κόρες του Ήλιου, και πατέρα της τον Σεβαστό, τον ξακουστό νεράιδο των βουνών, που έχει όψη άσπρου αετού. Η μικρή μας νεράιδα είναι βαθιά ερωτευμένη με το φεγγάρι και πιστεύει πως κάποτε θα γίνουν ζευγάρι!
Λόγω της ευαίσθητης και καλόκαρδης ψυχής της, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σώσει τους ανθρώπους και τα ζώα από τις δύσκολες καταστάσεις που περνάνε. Βοηθό στο ευάρεστο έργο της έχει τη Βαλεντίνη, ένα εξάχρονο κοριτσάκι.
Η πρώτη τους αποστολή στη γη, λοιπόν, είναι να σώσουν ένα ζευγάρι από βέβαιο χωρισμό, λόγω του τεράστιου εγωισμού που έχουν. Ύστερα να φέρουν ομόνοια σε μια οικογένεια την ημέρα των Χριστουγέννων με τη βοήθεια των καλικαντζάρων και τέλος να μοιράσουν αγάπη στο μελίσσι του βασιλιά Σωφρόνιου.
Πώς;
Μονάχα εκείνες ξέρουν!”

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Συμπαντικές Διαδρομές, 2014, 96 σελ.

Μοβ πασχαλιές – Κυριακή Χατζησωφρονίου
Παιδικά χρόνια, εφηβικά όνειρα, ερωτικά σκιρτήματα, αναμνήσεις από το πατρικό σπίτι, νοσταλγικές θύμησες από αγαπημένα πρόσωπα, όλα πασπαλισμένα μ’ αυτό το γλυκό άρωμα της μοβ πασχαλιάς που άνθιζε κάθε άνοιξη στην αυλή της κυρα-Αντιγόνης. Η απλοϊκή και καλόκαρδη μάνα, που καταγόταν από τη Σμύρνη, προσπαθούσε να κρατήσει τα τρία της παιδιά ενωμένα και δεμένα όπως τα δάχτυλα μιας γροθιάς. Δύο κόρες και ένας γιος. Κάθε παιδί με τη δική του τύχη. Η Λόρνα ήταν η πιο μικρή, η πιο άταχτη, η πιο απείθαρχη, αλλά συγχρόνως έκρυβε στην καρδιά της μια απροσμέτρητη ευαισθησία που την έκανε να υποτάσσεται σε κάθε είδους αρσενικό, από τον πατέρα της, τον αδερφό της, μέχρι τους άντρες που πέρασαν απ’ τη ζωή της. Ώσπου μια μέρα επαναστάτησε ακολουθώντας τις δικές της επιλογές, που την οδήγησαν στο σανίδι του θεάτρου και την έφεραν αντιμέτωπη με τον εαυτό της, τ’ αδέρφια της και τον θάνατο.
Όλα είναι θέμα επιλογών εξάλλου… ή όχι; Μήπως η μοίρα μας είναι γραμμένη από πριν κι ό,τι και να διαλέξουμε εμείς.

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2011, 328 σελ.

Πηγές: Biblionet, Tremendum, Συμπαντικές Διαδρομές, Οσελότος