Κυριάκος Ρόκος

Ελληνες λογοτέχνες


Ένας επικίνδυνος γλύπτης
Το Σεπτέμβρη του ’92 διηγήθηκα στο χαρτί την πρώτη μου ιστορία. Δούλευα κάποιο μάρμαρο και κάθισα να κάνω κάνα τσιγάρο. Χαζεύοντας τη δουλειά μου, είδα πολλά μικρά βιαστικά πραματάκια να ξεχειλίζουν απ’ την πέτρα κι αγανακτισμένα να με αναγκάζουν να τα κάνω γράμματα. Ήταν τα ίδια που άλλες φορές με αναγκάζουν να τα κάνω σχέδιο. Από τότε, όποτε τους καπνίζει, σαν κομάντος, χτυπάν και φεύγουν, αφήνοντάς μου, κοντά στο πρωί, ένα μεγάλο τασάκι αποτσίγαρα. Είναι αληθινές ιστορίες. Τόσο αληθινές, όσο τα πολλά μικρά βιαστικά πραματάκια που ξεχειλίζουν απ’ όπου τους αρέσει, σαν νιώσουν ασφυχτικά καταχωνιασμένα.

Η πεταλούδα του Ίνσενμπορν και άλλες ιστορίες
Μια σειρά από αληθινές ιστορίες, όπου η πραγματικότητα ξεπερνάει τα όριά της κι αφήνεται ελεύθερα να ζυμωθεί με τ’ όνειρο. Kάθε εξιστόρηση, με στολή παραλλαγής και παραπλανητικές κινήσεις, πλησιάζει την ουσία, την ακουμπάει, κι ύστερα, σαν πυροτέχνημα, σε μαύρο φόντο σκάει. αφήνοντας στιγμιαία να φανούν, όλα όσα κουβαλάμε μέσα μας καρφιτσωμένα σε άχρονους χρόνους πια. Ένα ανακάτεμα συναισθημάτων και εικόνων, όπου η κάθε λέξη, παίζει το ρόλο, μονάχα, του φανοστάτη, στον ατέλειωτο δρόμο του απερίγραπτου «νιώθω».
Oι αληθινές αυτές ιστορίες δεν είναι ιστορικά ντοκουμέντα ενός κόσμου ή μιας εποχής. Aπλά γίνονται αφορμή ή, αν θέλετε, διαβατήριο για να ταξιδέψουμε στην απέναντι όχθη, απ’ όπου,
ακούμε τον Mίλτο Σαχτούρη να λέει: «είδα και τον εαυτό μου να περνάει έξω από τη βιτρίνα
ήταν απέραντα θλιμμένος και σκεφτικός».

Διηγήματα
Ένας επικίνδυνος γλύπτης (1996)
Η πεταλούδα του Ίνσενμπορν και άλλες ιστορίες (2008)

Συλλογικά έργα
Μαρτυρίες φοιτητικών χρόνων (2007)

Πηγές πληροφοριών: BIBLIONET, Εκδόσεις Καστανιώτη

73 views