Λευτέρης Κουσούλης

Ελληνες λογοτέχνες


Κείμενα για την πολιτική και την επικοινωνία
Στις σελίδες αυτές συγκεντρώνονται κείμενα, σημειώματα, άρθρα ή και συνεντεύξεις κάπου-κάπου, που γράφτηκαν με αφορμή την πολιτική επικαιρότητα, όπως εμφανίζονται δηλαδή οι συνθήκες μιας εποχής στη στιγμιαία έκφραση τους. Είναι σκέψεις και σχόλια με αφορμή τη στιγμή. Αναζητούν όμως αυτό που είναι πέρα από τη στιγμή, αυτό που έχει σχέση με τον πυρήνα των πραγμάτων, ο οποίος συνήθως δεν βγαίνει στην επιφάνεια.
Είναι η ματιά ενός παρατηρητή που συχνά βρέθηκε στην καρδιά των πραγμάτων, έζησε πολλές τέτοιες ή παρόμοιες στιγμές, πάσχισε όμως πάντοτε να διατηρήσει την απόσταση που καθιστά εφικτή την καθαρή σκέψη. Την κριτική σκέψη που αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την απόδοση της ουσίας των πραγμάτων, όσο και για την τελική κατανόηση τους.
Πρόκειται για κείμενα που όλα με τον τρόπο τους συνδέονται με την πολιτική και την επικοινωνία. Είναι κείμενα που αναφέρονται ως σχόλια ή παρατηρήσεις στην πολιτική δράση και συνεπώς ταυτόχρονα -άλλοτε ρητά και άλλοτε όχι- και στην επικοινωνία. Πολιτική και επικοινωνία εξάλλου ήταν, είναι και θα είναι δύο έννοιες αδιαίρετες. Κάθε αναφορά στην πολιτική σε οδηγεί στην επικοινωνιακή της απόδοση και κάθε προσέγγιση της επικοινωνίας σε οδηγεί στην αναζήτηση της πολιτικής.

Ήττα της πολιτικής
18 θέσεις απέναντι
Δεν έχουν λείψει, τελευταία, οι αρνητικές αποτιμήσεις για την πορεία της πολιτικής στην χώρα μας, για τους πρωταγωνιστές και τους χειρισμούς, για τις στάσεις και τον δημόσιο λόγο τους. Ακόμη και εκφράσεις όπως “Ήττα της πολιτικής” δεν κατορθώνουν πλέον να εκπλήξουν.
Πόσοι όμως επιλέγουν -και κατορθώνουν- να τοποθετηθούν “απέναντι” σε όσα αποτελούν αυτό το φαινόμενο; Ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας και με μακρά πορεία στην ανάλυση της πολιτικής και την πρακτική της επικοινωνίας, καταθέτει με λακωνικό τρόπο απόψεις που ακριβώς επιλέγουν να τοποθετηθούν “απέναντι”. Απέναντι στους αυτοματισμούς της εξουσίας, απέναντι στο κενό νοήματος της πολιτικής, απέναντι στην νόσφιση των πρωτείων του πολιτικού λόγου από τον Τύπο, απέναντι στην αδιαφορία μπροστά σε καθημερινά εγκλήματα όπως τα τροχαία…
Το “απέναντι” ως πολιτική και ηθική συνάμα στάση.

Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ του 1517
Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας
Τα χρόνια από το 2004 μέχρι σήμερα υπήρξαν σημαντικά για την πολιτική, για τη δημόσια ζωή συνολικά στην Ελλάδα. Συνέβησαν πολλά στο προσκήνιο, ακόμη περισσότερα ωρίμαζαν κάτω από την επιφάνεια που -δήθεν έκπληκτοι- τα παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται τελευταία στην κοινωνία μας.
Συστηματικός παρατηρητής και αναλυτής των φαινομένων της εξουσίας, ο Λευτέρης Κουσούλης, με μια σειρά παρεμβάσεών του που συγκεντρώνονται σ’ αυτόν τον τόμο, δείχνει πώς αυτά που σήμαιναν τα όσα συνέβαιναν ήταν περισσότερα από εκείνα που αρχικά έδειχναν. Πώς η σημασία τους βάραινε με το χρόνο:
– Ποιες υπήρξαν οι συνέπειες του εναγκαλισμού της εικόνας, της κυριαρχίας της επικοινωνίας
– Πώς λειτουργεί ο χρόνος και πώς καθόρισε τα πράγματα
– Πώς αναδείχθηκε το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τι εξακολουθεί να σημαίνει αυτό;
– Πώς, με ποια αντίληψη, με ποια φιλοσοφία άσκησε τη διακυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής και πού οδηγήθηκαν μέσα από αυτό τα πράγματα
Στα κείμενα αυτά, θα ανακαλύψει ο αναγνώστης ερμηνείες για όσα ακολούθησαν. Ενδεχομένως και για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Σταθεροί τόποι
Πολιτικός επιστήμονας, ειδικός της στρατηγικής και της πολιτικής επικοινωνίας, ο Λευτέρης Κουσούλης προτείνει μια ιδιότυπη διαδρομής σκέψης στον αναγνώστη.
Στις σελίδες του μικρού αυτού βιβλίου συγκεντρώνονται κείμενα που επιχείρησαν να αποτυπώσουν ενδιαφέρουσες στιγμές της δημόσιας ζωής των τελευταίων χρόνων. Να προσεγγίσουν, ίσως και να αναλύσουν, σύγχρονες εκφράσεις της πολιτικής.
Μαζί τους και ανάμεσά τους και κείμενα άλλα, πέρα από την πολιτική, διαφορετικά και αλλόκοτα, κείμενα που μιλάνε για το κρυφό και αόρατο που υπάρχει δίπλα μας, για τις πλευρές της ύπαρξης που, μυστηριωδώς ή και μυστηριακά, ξεδιπλώνονται στην καθημερινότητα.
Ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων. Μια ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό – που φωτίζει διαφορετικά και τα δυο.

Έξω από το καταφύγιο
Κείμενα για την συνειδητοποίηση
Έτσι όπως διεξάγεται η δημόσια συζήτηση τα – πολλά – τελευταία χρόνια, ένα βασικό στοιχείο λείπει: ας το πει κανείς ειλικρίνεια, ας το πει σοβαρότητα, ας το πει έκθεση όλων όσοι διεκδικούν τον ρόλο στο κόστος της σαφήνειας του λόγου.
Στην αντίθετη πορεία επιδόθηκε εδώ και αρκετά χρόνια ο Λευτέρης Κουσούλης, που κείμενά του βρίσκονται συγκεντρωμένα σ’ αυτό το βιβλίο.
“Το φεουδαρχικό μόρφωμα που συνηθίσαμε να ονομάζουμε πολιτικό σύστημα” δεν αντέχει, κατά τον Λ. Κουσούλη , στην αναμέτρηση με την κρίση. Επί δεκαετίες πλέον στην Ελλάδα το Κράτος κρατά αιχμάλωτη την ιστορία. Όμως, έτσι όπως προχωρούν τα πράγματα, θα αποδειχθεί και πάλι ότι “η ανάγκη κινεί την ιστορία”: με την συνειδητοποίηση των πραγμάτων να προχωρεί στους καθημερινούς ανθρώπους, στους πολίτες που είναι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, το πολιτικό σύστημα αλλάζει ακόμη κι αν δεν το θέλει.
“Η πολιτική βιώθηκε ως τέχνασμα, ως στρατήγημα που επιχειρείται να εξασφαλίσει απλώς την διαιώνιση της εξουσίας των ολίγων”. Όμως αυτή η κατάσταση έφθασε πλέον στα όριά της. Αυτό ακριβώς επιχειρούν να περιγράψουν τα κείμενα του “Έξω από το καταφύγιο” – μιας πρόσκλησης σε όλους να πάψουν φυλάγονται. Και να εκτεθούν. Να εκφρασθούν. Να δράσουν.

Μια σημαδούρα για μαξιλάρι
Μικρές θαλασσινές ιστορίες
Μια πρόκληση που θέτει στον εαυτό του ο Λευτέρης Κουσούλης – κατά κόσμον πολιτικός αναλυτής, γνωστότερος για την ενασχόλησή του με την συνάντηση πολιτικής και επικοινωνίας – μέσα απο τις σελίδες του μικρού αυτού βιβλίου, είναι “οι μικρές θαλασσινές ιστορίες να βάλουν σε λέξεις θαλασσινές επιθυμίες”.
Γι αυτόν, η θάλασσα έχει πάντα μια γοητεία. Πρόκειται “για την ομιλούσα όψη της, την κυμαινόμενη ομορφιά της, την πάλλουσα υπόστασή της”. Προτείνει στον αναγνώστη ένα συναπάντημα, μαζί και μιαν ανακάλυψη. Το κατορθώνει; Για να το διαπιστώσει κανείς, θα πρέπει να φυλλομετρήσει τις σελίδες αυτού του μικρού τόμου.

Δέκα + 10
Κείμενα για την πολιτική και την ύπαρξη
Τα κείμενα, ιδιαίτερα σήμερα σε φάση γενικευμένης κρίσης, αποκτούν σημασία που τα ξεπερνούν. Στο βιβλίο αυτό βρίσκονται κείμενα συγκεντρωμένα του πολιτικού αναλυτή Λευτέρη Κουσούλη, κείμενα που με παρεμβάσεις του τον τελευταίο καιρό – στον Τύπο, στην τηλεόραση και στο Ίντερνετ – έχουν προσεχθεί.
Τα 10 απ’ αυτά, αφορούν την πολιτική: όχι την επικαιρότητα, αλλά όσα βρίσκονται κάθε φορά πίσω από τις πολιτικές εξελίξεις. Άλλα 10, αφορούν πτυχές της καθημερινότητας, της ζωής μας,
Για τον συγγραφέα “κανένα κείμενο, κανενός, δεν μπορεί να διεκδικήσει την αλήθεια. Μπορεί όμως να διεκδικήσει έναν δρόμο. Και οι δρόμοι είναι πάντα πολλοί”.
Ταυτόχρονα όμως “όλα στην ζωή μας, είτε είναι πολιτικά είτε συνδέονται με την εξουσία και την πολιτική σύγκρουση για τα δικαιώματα και την ελευθερία των ανθρώπων είτε αναφέρονται σε απλές, αδιόρατες και φευγαλέες στιγμές εμπειριών και βιωμάτων, υπογραμμίζουν την ενότητα της ύπαρξής μας”.

Διηγήματα
Μια σημαδούρα για μαξιλάρι (2015)

Δοκίμια – Μελέτες – Πολιτική
Κείμενα για την πολιτική και την επικοινωνία (2007)
Ήττα της πολιτικής (2008)
Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ του 1517 (2009)
Σταθεροί τόποι (2012)
Έξω από το καταφύγιο (2013)
Δέκα + 10 (2015)

Συλλογικά έργα
Η πολιτική επικοινωνία στην πράξη (2005)
Ποιος έχει τα πρωτεία του λόγου: οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι; (2008)
Ο εχθρός είναι η αδράνεια (2011)

Πηγές: BIBLIONET, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις

70 views.