Λευτέρης Κουσούλης

Λευτέρης Κουσούλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στο χωριό Ελίκα του νομού Λακωνίας το 1952.
Τελείωσε το Γυμνάσιο Μολάων Λακωνίας. Σπούδασε την πολιτική, τα φαινόμενα εξουσίας, στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Μετά την επιστροφή του εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Έκτοτε εργάζεται περί την πολιτική και την επικοινωνία. Το 1995 ίδρυσε την εταιρεία Λέγειν & Πράττειν την οποία και διευθύνει. Συμμετείχε στην εκδοτική πρωτοβουλία “Το Πέρασμα”, που ανέπτυξε τη δραστηριότητά της από το 2009 έως το 2012. Στην επαγγελματική του διαδρομή εργάστηκε υιοθετώντας μια στάση “εγγύς και απέναντι” με οδηγό το κριτήριο, ότι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών απαιτεί και προϋποθέτει την απόσταση, την παρατήρηση, την αμφισβήτηση, την αυτοαμφισβήτηση. Η συμπόρευση με αυτό που έχει επικρατήσει να ονομάζεται πελάτης, γίνεται μέσα από τη δοκιμασία της κριτικής σκέψης.
Έχει την ιστοσελίδα: www.lefteriskousoulis.gr
Διηγήματα-Πεζογραφία
Μια σημαδούρα για μαξιλάρι (2015), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Τα πρωινά της Πέμπτης (2020), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Πολιτική
Κείμενα για την πολιτική και την επικοινωνία (2007), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Ήττα της πολιτικής (2008), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ του 1517 (2009), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Σταθεροί τόποι (2012), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Έξω από το καταφύγιο (2013), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Δέκα + 10 (2015), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Το σταυροδρόμι (2017), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Ελάχιστο λεξικό και 16 αφορισμοί (2017), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Το νέο ελάχιστο λεξικό και 16 αφορισμοί (2017), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Σύριζα, Ένα πολιτικό φαινόμενο (2019), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Μανιφέστο κατά του επίκαιρου (2019), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Το ελάχιστο λεξικό συνεχίζει τη διαδρομή του (2020), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
Η πολιτική επικοινωνία στην πράξη (2005), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Ποιος έχει τα πρωτεία του λόγου: οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι; (2008)Το Πέρασμα
Ο εχθρός είναι η αδράνεια (2011), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Μια συζήτηση με αντιπαραθέσεις και αναζητήσεις (2020), Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις

Το ελάχιστο λεξικό συνεχίζει τη διαδρομή του – Λευτέρης Κουσούλης

Το ελάχιστο λεξικό


Τι είναι η ευθύνη; “Η συνειδητή συμμετοχή, με επίγνωση και αποδοχή των συνεπειών και του αποτελέσματος της εκάστοτε πράξης στο μακρύ χρόνο”.
Τι είναι όμως και η αλλαγή; “Πολιτική και κοινωνική έννοια, που στην κατάχρησή της στη διαδρομή, προσέλαβε προοδευτικά στο χρόνο θρησκοληπτικό και σωτηριολογικό χαρακτήρα”.

Με τέτοιο τρόπο ξεφυλλίζει βασικές έννοιες του δημόσιου διαλόγου ο Λευτέρης Κουσούλης, πιστός στην άποψή του ότι “Στην πολιτική σύγκρουση κατεξοχήν, οι σημασίες και τα νοήματα δεν είναι όπλο της πολιτικής μάχης, αλλά και αντικείμενο της πολιτικής μάχης. Η εξουσία βρίσκεται στην άκρη της γλώσσας και όχι στην άκρη της κάννης”.

Αλλά και παρακάτω: τι είναι η αλλοτρίωση; “Η κατάσταση της συνείδησης σε προχωρημένη φάση αλλοίωσης, τόσο που επανέρχεται ως πραγματική φύση, ενώ έχει γίνει ήδη άλλη”.

Τι η παρακμή; “Κατάσταση αδυναμίας διάκρισης, απο μια κοινωνία ή έναν λαό, του ασήμαντου απο το σημαντικό. Η προκύπτουσα παράλυση”.
Όσο για το – καταληκτικό – χάος, αυτό είναι “Η αδιάτακτη, χωρίς πλέον ελπίδα συγκρότησης, κατάσταση εννοιών και πραγμάτων, που κυοφορεί μια τελική παραίτηση”.

Έτσι πορεύεται η διαδρομή του “Ελάχιστου λεξικού”, που βρίσκεται στην τρίτη του παρουσία με 100 πλέον λήμματα, αλλά και με την ωρίμανση που έδωσαν τα τελευταία πολυτάραχα χρόνια.

Πολιτική, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2020, 118 σελ.

Τα πρωινά της Πέμπτης – Λευτέρης Κουσούλης

Τα πρωινά της Πέμπτης


Ένα βιβλίο-αναμέτρηση με τον χρόνο, από έναν συγγραφέα που στην εξέλιξη της γραφής του – που ξεκινάει από την μελέτη των φαινομένων επικοινωνίας και την πολιτική ανάλυση για να φτάσει, όλο και περισσότερο, σε μια συνολική προσέγγιση των πραγμάτων της ζωής.
Ο Λευτέρης Κουσούλης επιλέγει στην εβδομάδα “τον μικρό χρονικό κύκλο όπου συμπυκνώνεται ένας ελάχιστος αιώνας”, που δείχνει δηλαδή την ροή του χρόνου αλλά και την μικρή συγκεκριμένη διάρκεια, την Πέμπτη. Την Πέμπτη και τα πρωινά της. Ακριβώς για να δει την σχέση αμφιβολίας, αναζήτησης και φόβου που φέρει μέσα του ο χρόνος. Και το πέρασμά του.
Τα πρωινά της Πέμπτης είναι γι αυτόν ο μετρονόμος, είναι και το σημείο όπου “ξαποσταίνει προσωρινά η σκέψη – αναλογιζόμενη κέρδη, νίκες, ήττες και ζημίες”.
Είναι, τελικά, ο χρόνος το μέτρο της ζωής. “Πάντα οραματιζόμενος τη μέρα που δεν έρχεται”.

Πεζογραφία, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2020, 32 σελ.

Σύριζα, Ένα πολιτικό φαινόμενο – Λευτέρης Κουσούλης

ΣύριζαΚείμενα για την κατανόηση ενός πολιτικού παροξυσμού


Μια ανάγνωση -διαχρονική- του “φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ” από έναν αναλυτή που, στον γραπτό Τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση μεταφέρει την άποψη ότι εκείνο που έζησε η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια είναι κάτι που έφερε μια βαθύτερη διαταραχή στο πολιτικό σύστημα. Που, στην ουσία, μετάλλαξε την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.
Με μια κοινή γνώμη που δέχεται, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, “ανεδαφικές επιθυμίες και αθεμελίωτες προσδοκίες”, ο Λευτέρης Κουσούλης βλέπει την διαχείριση των συμβόλων, την σχέση με την αλήθεια και την ανάγνωση των διεθνών συσχετισμών ως στοιχεία εκείνου που ονομάζει “πολιτικό παροξυσμό” και που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε στην δική του φάση των πραγμάτων.
Ανάγνωση του παρελθόντος, το βιβλίο αυτό διεκδικεί συνάμα να λειτουργήσει ως προσέγγιση του μέλλοντος.

Πολιτική, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2019, 219 σελ.

Μανιφέστο κατά του επίκαιρου – Λευτέρης Κουσούλης

Μανιφέστο


Στο σύντομο αυτό βιβλίο-μανιφέστο ο Λευτέρης Κουσούλης εναντιώνεται στην τάση της εποχής να χτίζει όλη την δημόσια συζήτηση γύρω απο το επίκαιρο. Γι αυτόν το επίκαιρο, το στιγμιαίο αποτελεί μια παγίδευση που περίτεχνα περιορίζει την δημόσια συζήτηση. Το προσκήνιο κατακλύζεται από το επίκαιρο και χειροκροτείται ως αιώνιο, “κερδίζοντας προσωρινά την μάχη με τον χρόνο”.

Προκειμένου δε αυτή η πρακτική να συντηρηθεί, “έρχεται η μυθοπλασία του μεγάλου σκοπού να λυτρώσει το βασανισμένο απο την ματαιότητα άτομο και να το τοποθετήσει στην προσδοκία του ελπιδοφόρου μακρινού χρόνου”. Την απόδραση αυτή, αναγκαστικά, θα συνοδεύσει μετά απο ένα σημείο η μετάβαση στο υπερφίαλο και εν τέλει το γελοίο…

Το κάλεσμα του βιβλίου είναι “οι κοινωνοί της πραγματικής ζωής” να προσπεράσουν το επίκαιρο και να βιώσουν, αγωνιζόμενοι, την πραγματικότητα.

Πολιτική, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2019, 26 σελ.

Κείμενα για την πολιτική και την επικοινωνία
Στις σελίδες αυτές συγκεντρώνονται κείμενα, σημειώματα, άρθρα ή και συνεντεύξεις κάπου-κάπου, που γράφτηκαν με αφορμή την πολιτική επικαιρότητα, όπως εμφανίζονται δηλαδή οι συνθήκες μιας εποχής στη στιγμιαία έκφραση τους. Είναι σκέψεις και σχόλια με αφορμή τη στιγμή. Αναζητούν όμως αυτό που είναι πέρα από τη στιγμή, αυτό που έχει σχέση με τον πυρήνα των πραγμάτων, ο οποίος συνήθως δεν βγαίνει στην επιφάνεια.
Είναι η ματιά ενός παρατηρητή που συχνά βρέθηκε στην καρδιά των πραγμάτων, έζησε πολλές τέτοιες ή παρόμοιες στιγμές, πάσχισε όμως πάντοτε να διατηρήσει την απόσταση που καθιστά εφικτή την καθαρή σκέψη. Την κριτική σκέψη που αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την απόδοση της ουσίας των πραγμάτων, όσο και για την τελική κατανόηση τους.
Πρόκειται για κείμενα που όλα με τον τρόπο τους συνδέονται με την πολιτική και την επικοινωνία. Είναι κείμενα που αναφέρονται ως σχόλια ή παρατηρήσεις στην πολιτική δράση και συνεπώς ταυτόχρονα -άλλοτε ρητά και άλλοτε όχι- και στην επικοινωνία. Πολιτική και επικοινωνία εξάλλου ήταν, είναι και θα είναι δύο έννοιες αδιαίρετες. Κάθε αναφορά στην πολιτική σε οδηγεί στην επικοινωνιακή της απόδοση και κάθε προσέγγιση της επικοινωνίας σε οδηγεί στην αναζήτηση της πολιτικής.

Ήττα της πολιτικής
18 θέσεις απέναντι
Δεν έχουν λείψει, τελευταία, οι αρνητικές αποτιμήσεις για την πορεία της πολιτικής στην χώρα μας, για τους πρωταγωνιστές και τους χειρισμούς, για τις στάσεις και τον δημόσιο λόγο τους. Ακόμη και εκφράσεις όπως “Ήττα της πολιτικής” δεν κατορθώνουν πλέον να εκπλήξουν.
Πόσοι όμως επιλέγουν -και κατορθώνουν- να τοποθετηθούν “απέναντι” σε όσα αποτελούν αυτό το φαινόμενο; Ο Λευτέρης Κουσούλης, πολιτικός επιστήμονας και με μακρά πορεία στην ανάλυση της πολιτικής και την πρακτική της επικοινωνίας, καταθέτει με λακωνικό τρόπο απόψεις που ακριβώς επιλέγουν να τοποθετηθούν “απέναντι”. Απέναντι στους αυτοματισμούς της εξουσίας, απέναντι στο κενό νοήματος της πολιτικής, απέναντι στην νόσφιση των πρωτείων του πολιτικού λόγου από τον Τύπο, απέναντι στην αδιαφορία μπροστά σε καθημερινά εγκλήματα όπως τα τροχαία…
Το “απέναντι” ως πολιτική και ηθική συνάμα στάση.

Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ του 1517
Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας
Τα χρόνια από το 2004 μέχρι σήμερα υπήρξαν σημαντικά για την πολιτική, για τη δημόσια ζωή συνολικά στην Ελλάδα. Συνέβησαν πολλά στο προσκήνιο, ακόμη περισσότερα ωρίμαζαν κάτω από την επιφάνεια που -δήθεν έκπληκτοι- τα παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται τελευταία στην κοινωνία μας.
Συστηματικός παρατηρητής και αναλυτής των φαινομένων της εξουσίας, ο Λευτέρης Κουσούλης, με μια σειρά παρεμβάσεών του που συγκεντρώνονται σ’ αυτόν τον τόμο, δείχνει πώς αυτά που σήμαιναν τα όσα συνέβαιναν ήταν περισσότερα από εκείνα που αρχικά έδειχναν. Πώς η σημασία τους βάραινε με το χρόνο:
– Ποιες υπήρξαν οι συνέπειες του εναγκαλισμού της εικόνας, της κυριαρχίας της επικοινωνίας
– Πώς λειτουργεί ο χρόνος και πώς καθόρισε τα πράγματα
– Πώς αναδείχθηκε το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τι εξακολουθεί να σημαίνει αυτό;
– Πώς, με ποια αντίληψη, με ποια φιλοσοφία άσκησε τη διακυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής και πού οδηγήθηκαν μέσα από αυτό τα πράγματα
Στα κείμενα αυτά, θα ανακαλύψει ο αναγνώστης ερμηνείες για όσα ακολούθησαν. Ενδεχομένως και για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Σταθεροί τόποι
Πολιτικός επιστήμονας, ειδικός της στρατηγικής και της πολιτικής επικοινωνίας, ο Λευτέρης Κουσούλης προτείνει μια ιδιότυπη διαδρομής σκέψης στον αναγνώστη.
Στις σελίδες του μικρού αυτού βιβλίου συγκεντρώνονται κείμενα που επιχείρησαν να αποτυπώσουν ενδιαφέρουσες στιγμές της δημόσιας ζωής των τελευταίων χρόνων. Να προσεγγίσουν, ίσως και να αναλύσουν, σύγχρονες εκφράσεις της πολιτικής.
Μαζί τους και ανάμεσά τους και κείμενα άλλα, πέρα από την πολιτική, διαφορετικά και αλλόκοτα, κείμενα που μιλάνε για το κρυφό και αόρατο που υπάρχει δίπλα μας, για τις πλευρές της ύπαρξης που, μυστηριωδώς ή και μυστηριακά, ξεδιπλώνονται στην καθημερινότητα.
Ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων. Μια ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό – που φωτίζει διαφορετικά και τα δυο.

Έξω από το καταφύγιο
Κείμενα για την συνειδητοποίηση
Έτσι όπως διεξάγεται η δημόσια συζήτηση τα – πολλά – τελευταία χρόνια, ένα βασικό στοιχείο λείπει: ας το πει κανείς ειλικρίνεια, ας το πει σοβαρότητα, ας το πει έκθεση όλων όσοι διεκδικούν τον ρόλο στο κόστος της σαφήνειας του λόγου.
Στην αντίθετη πορεία επιδόθηκε εδώ και αρκετά χρόνια ο Λευτέρης Κουσούλης, που κείμενά του βρίσκονται συγκεντρωμένα σ’ αυτό το βιβλίο.
“Το φεουδαρχικό μόρφωμα που συνηθίσαμε να ονομάζουμε πολιτικό σύστημα” δεν αντέχει, κατά τον Λ. Κουσούλη , στην αναμέτρηση με την κρίση. Επί δεκαετίες πλέον στην Ελλάδα το Κράτος κρατά αιχμάλωτη την ιστορία. Όμως, έτσι όπως προχωρούν τα πράγματα, θα αποδειχθεί και πάλι ότι “η ανάγκη κινεί την ιστορία”: με την συνειδητοποίηση των πραγμάτων να προχωρεί στους καθημερινούς ανθρώπους, στους πολίτες που είναι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, το πολιτικό σύστημα αλλάζει ακόμη κι αν δεν το θέλει.
“Η πολιτική βιώθηκε ως τέχνασμα, ως στρατήγημα που επιχειρείται να εξασφαλίσει απλώς την διαιώνιση της εξουσίας των ολίγων”. Όμως αυτή η κατάσταση έφθασε πλέον στα όριά της. Αυτό ακριβώς επιχειρούν να περιγράψουν τα κείμενα του “Έξω από το καταφύγιο” – μιας πρόσκλησης σε όλους να πάψουν φυλάγονται. Και να εκτεθούν. Να εκφρασθούν. Να δράσουν.

Μια σημαδούρα για μαξιλάρι
Μικρές θαλασσινές ιστορίες
Μια πρόκληση που θέτει στον εαυτό του ο Λευτέρης Κουσούλης – κατά κόσμον πολιτικός αναλυτής, γνωστότερος για την ενασχόλησή του με την συνάντηση πολιτικής και επικοινωνίας – μέσα απο τις σελίδες του μικρού αυτού βιβλίου, είναι “οι μικρές θαλασσινές ιστορίες να βάλουν σε λέξεις θαλασσινές επιθυμίες”.
Γι αυτόν, η θάλασσα έχει πάντα μια γοητεία. Πρόκειται “για την ομιλούσα όψη της, την κυμαινόμενη ομορφιά της, την πάλλουσα υπόστασή της”. Προτείνει στον αναγνώστη ένα συναπάντημα, μαζί και μιαν ανακάλυψη. Το κατορθώνει; Για να το διαπιστώσει κανείς, θα πρέπει να φυλλομετρήσει τις σελίδες αυτού του μικρού τόμου.

Δέκα + 10
Κείμενα για την πολιτική και την ύπαρξη
Τα κείμενα, ιδιαίτερα σήμερα σε φάση γενικευμένης κρίσης, αποκτούν σημασία που τα ξεπερνούν. Στο βιβλίο αυτό βρίσκονται κείμενα συγκεντρωμένα του πολιτικού αναλυτή Λευτέρη Κουσούλη, κείμενα που με παρεμβάσεις του τον τελευταίο καιρό – στον Τύπο, στην τηλεόραση και στο Ίντερνετ – έχουν προσεχθεί.
Τα 10 απ’ αυτά, αφορούν την πολιτική: όχι την επικαιρότητα, αλλά όσα βρίσκονται κάθε φορά πίσω από τις πολιτικές εξελίξεις. Άλλα 10, αφορούν πτυχές της καθημερινότητας, της ζωής μας,
Για τον συγγραφέα “κανένα κείμενο, κανενός, δεν μπορεί να διεκδικήσει την αλήθεια. Μπορεί όμως να διεκδικήσει έναν δρόμο. Και οι δρόμοι είναι πάντα πολλοί”.
Ταυτόχρονα όμως “όλα στην ζωή μας, είτε είναι πολιτικά είτε συνδέονται με την εξουσία και την πολιτική σύγκρουση για τα δικαιώματα και την ελευθερία των ανθρώπων είτε αναφέρονται σε απλές, αδιόρατες και φευγαλέες στιγμές εμπειριών και βιωμάτων, υπογραμμίζουν την ενότητα της ύπαρξής μας”.

Πηγές: Biblionet, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις