Μετά από δέκα χρόνια η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε στην Αθήνα Συντήρηση Έργων Τέχνης, Ιστορία της Τέχνης και Φιλολογία. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγήτρια πολλαπλών μαθημάτων, θεωρητικής και θετικής κατεύθυνσης. Είναι συγγραφέας δεκαπέντε μυθιστορημάτων, ιστορικού, εικαστικού και κοινωνικού περιεχομένου, που αφορούν το χθες και το σήμερα του ελληνισμού της Κύπρου και της Ελλάδας, ως απόδειξη πόσο αλληλένδετη είναι η μοίρα τους, από τα προϊστορικά χρόνια.
Χρυσόσκονη (2017), Όστρια Βιβλίο
Μαρία Συγκλητική (2017), Όστρια Βιβλίο
Έλλειψη (2017), Όστρια Βιβλίο
Σύνθλιψη (2019), Όστρια Βιβλίο
Σταλαγματιές γυναίκας (2019), Όστρια Βιβλίο
Ειμαρμένη (2019), Όστρια Βιβλίο
Κιλελέρ (2020), Όστρια Βιβλίο
Ψευδαισθήσεις (2020), Όστρια Βιβλίο
Διχασμός (2023), Εκδόσεις Όστρια
Κυνηγώντας χίμαιρες (2023), Εκδόσεις Όστρια
Κυνηγώντας χίμαιρες – Λένια Μασούρα
Τέσσερα χρόνια διήρκεσε ο Πόλεμος (1914-1918) με την ολοκληρωτική ισοπέδωση των ειρηνικών έργων, βάσει της πεποίθησης ότι απειλείτο η επιβίωση του περήφανου Έθνους. Η ψευδαίσθηση ότι θα ήταν μία σύρραξη ολίγων μηνών, έσπρωχνε αβίαστα τους λαούς να πάρουν τα όπλα. Όσοι προέρχονταν από τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις, έψαχναν ευκαιρίες πλουτισμού και δόξας. Μία λύτρωση από την πεζή καθημερινότητα σε έναν άδικο, σκληρό κόσμο, που ευνοούσε μόνο τους έχοντας, όσο πολτοποιούσε τις εργατικές και αγροτικές μάζες.
Εκδόσεις Όστρια, 2023, 522 σελ.
Διχασμός – Λένια Μασούρα
Εκδόσεις Όστρια, 2023, 496 σελ.
Ψευδαισθήσεις – Λένια Μασούρα
Η απελευθέρωση της Ελλάδας από τη ναζιστική κατοχή δεν έφερε την ειρήνη. Ο Εμφύλιος θα προκαλέσει νέα δεινά, το παιδομάζωμα και τον θάνατο χιλιάδων. Η εμπλοκή των ΗΠΑ και των Εγγλέζων θα οδηγήσει στην ήττα των αριστερών που σκόρπισαν στο Ανατολικό Μπλοκ. Ανάμεσά τους και ένας Κύπριος. Πιστός στο όραμα της ισότητας, ανέβηκε στον Γράμμο, αλλά κι αυτός προσγειώθηκε απότομα. Στην αντίπερα όχθη οι γόνοι του ΑΚΕΛ, φοιτητές στις ανατολικές χώρες, απολάμβαναν τον μόσχο τον σιτευτό.
Αλλά, οι ψευδαισθήσεις της Γιώτας έσβησαν, όταν αναγκάστηκε να εξισωθεί με τον τσέχικο λαό και βίωσε την κοινωνική αδικία. Το 1955 οι Κύπριοι επαναστάτησαν. Ηρωικός ο αγώνας τους, ωστόσο οι συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και οι μεθοδεύσεις Τούρκων και Άγγλων οδήγησαν στην τραγωδία του 1974. Οι ψευδαισθήσεις του λαού, όπλο στα χέρια τους.
Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2020, 548 σελ.
Κιλελέρ – Λένια Μασούρα
Κιλελέρ, ένα μικρό χωριουδάκι στον θεσσαλικό κάμπο, όπου γράφτηκαν σελίδες ορόσημο στο κιτάπι της ιστορίας. Ανάμεσα στα πτώματα αθώων, πάρθηκε η απόφαση των αγροτών για αγώνα μέχρι τελικής πτώσεως εναντίον των τσιφλικάδων και του παλατιού. Ένας θαρραλέος οραματιστής, ο Μαρίνος Αντύπας, τους αφύπνισε και τους έδειξε τον δρόμο προς τη δικαίωση, προτού τον ξεκάνουν κι αυτόν οι τσιφλικάδες. Μα ο σπόρος είχε φυτευτεί βαθιά και τους οδήγησε σε πράξεις ηρωικές. Το Κιλελέρ στάθηκε μόνο η αρχή. Μετά από λίγα χρόνια, οι παροχές του Ελευθερίου Βενιζέλου θα φέρουν τη δικαίωση. Ανάμεσα στις ίντριγκες του παλατιού, των Μεγάλων Δυνάμεων και των πολιτικών, θα γεννηθεί ένας μεγάλος έρωτας. Το αλάτι της ζωής…
Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2020, 462 σελ.
Ειμαρμένη – Λένια Μασούρα
Το μυθιστόρημα “Ειμαρμένη” αγγίζει μια ενδιαφέρουσα σελίδα της Κύπρου επί ρωμαιοκρατίας η οποία έφερε το τέλος της παρουσίας των Πτολεμαίων. Ήταν μια ευτυχισμένη εποχή, καθότι αναπτύχθηκαν τα γράμματα και το εμπόριο, αλλά οι Ρωμαίοι μυρίστηκαν τους θησαυρούς του βασιλιά και με ευτελή τρόπο άρπαξαν την Κύπρο. Αυτό της έγραψε η Μοίρα, που άλλοι τη λένε Ριζικό κι άλλοι Ειμαρμένη. Έρωτες και πάθη ξετυλίγονταν σε ένα συνεχές αντιπάλεμα μεταξύ ισχυρών ανδρών της Ρώμης. Αντώνιος, Καίσαρας, Πομπήιος και Οκταβιανός, παρελαύνουν και οι αποξεχασμένες σκιές τους αποκτούν οντότητα και ζωή. Ανάμεσά τους λάμπει ο ρήτορας Κικέρωνας. Ως διοικητής της προστάτεψε τη Σαλαμίνα από πλήρη εξαφάνιση. Ώσπου εμφανίστηκε η βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, που διεκδικούσε το νησί. Ανάμεσα σε ανταγωνισμούς και ίντριγκες, λάμπει ο έρωτας της Αλκυόνης και Βιργιλίου, όπως και του Ιάσονα για την αρχοντοπούλα Νιόβη. Παιχνίδια της Ειμαρμένης…
Η μοίρα των θνητών, στα χέρια της.
Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2019, 520 σελ.
Σταλαγματιές γυναίκας – Λένια Μασούρα
Στο λυκόφως της εκπνοής της ειδωλολατρίας και της καθιέρωσης του χριστιανισμού, μερικές γυναίκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορική πορεία του κόσμου. Πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα κρυβόταν μια πανέμορφη συνήθως γυναίκα. Μπορεί να μην είχε δική της φωνή, αλλά επηρέαζε τον ισχυρό εραστή και καθόριζε τη μοίρα χιλιάδων. Αν ήταν σκληρή, οι λαοί υπέφεραν, εάν όχι, προόδευαν προς δόξα του μονάρχη τους. Φαύστα, σύζυγος του Μέγα Κωνσταντίνου και Ευδοξία, του αυτοκράτορα Αρκαδίου οι καταχθόνιες γυναίκες που σκόρπιζαν θάνατο. Αγία Ελένη, Ευδοκία και Θεοδώρα, πρόσφεραν πολλά κρυμμένες στη σκιά. Ωστόσο, η Υπατία, η περίφημη μαθηματικός, δεν χρειάστηκε κάποιον άνδρα για να λάμψει και να μείνει αθάνατη. Σταλαγματιές γυναίκας. Πότε να μυρώνουν με ευωδία την ανθρωπότητα και πότε να τη δηλητηριάζουν με πόνο και δυστυχία.
Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2019, 462 σελ.
Σύνθλιψη – Λένια Μασούρα
“Καταραμένος όστις στρέφει τον γιόν του προς την ελληνική διανόηση”. Αυτό συνέγραψαν οι ραβίνοι στο Ταλμούδ, αποτυπώνοντας το μίσος για όσα χάρισε το ελληνικό πνεύμα στην ανθρωπότητα. Η επανάσταση των Ιουδαίων το 116 μ. Χ. στην ανατολική, ρωμαϊκή επικράτεια επέφερε τον θάνατο σε ένα εκατομμύριο αθώους, προς δόξα του Ιεχωβά τους. Μόνο στην Κύπρο σφαγιάστηκαν 250 000 χριστιανοί εβραίοι και Έλληνες, ενώ η Σαλαμίνα γκρεμίστηκε εκ θεμελίων. Σύνθλιψη κάθε ωραίου οι πράξεις τους. Μέσα σ’ αυτή τη θύελλα του μίσους και του φανατισμού ένας νεαρός Εβραίος, προσπαθεί να σώσει από τον ταπεινωτικό θάνατο την αγαπημένη του και την οικογένειά της. Αγωνία, τρόμος και ανατροπές. Ώσπου η μοίρα έστειλε τον ρωμαίο στρατηγό Αδριανό να καταπνίξει την επανάσταση. Κι έχτισε ξανά την αγαπημένη του Σαλαμίνα, να μη χαθεί στη λήθη η τρανή πόλη, που ίδρυσε ο Τεύκρος και δόξασε ο Ευαγόρας.
Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2019, 448 σελ.
Έλλειψη – Λένια Μασούρα
Η έλλειψη εθνικής μνήμης καλλιεργείται έντεχνα από τους μαέστρους της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης οικονομίας, γεγονός που κατανοεί η Όλγα. Όμορφη, μορφωμένη και διαζευγμένη με παιδί,
πασκίζει να επιβιώσει στη σημερινή Αθήνα της ανεργίας και των μνημονίων. Ξαφνικά νιώθει ότι η ζωή κρύβει πολλές συγκινήσεις, έρωτα και πάθος, μέσα στις ανατροπές της, όταν πέφτει στα χέρια της το μυστικό ημερολόγιο της προγιαγιάς της, Κατερίνας. Το ημερολόγιο εστιάζεται στους αγώνες του απλού λαού, Μακεδονίας και Θράκης. Για χρόνια, υπέφερε τα πάνδεινα στα χέρια Τούρκων και
Βουλγάρων, δίχως όμως να λυγίσει ή να απομακρυνθεί από το άσβηστο όνειρό του, την ενσωμάτωση στη μεγάλη πατρίδα, την Ελλάδα…
Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2017, 430 σελ.
Μαρία Συγκλητική – Λένια Μασούρα
Η αέρινη περιδιάβαση στη μεσαιωνική ιστορία της Κύπρου, ολοκληρώνεται με αυτό το βιβλίο. Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο σε δυο σχετικά ανόμοιους ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Κύπρου από τις ορδές των Τούρκων το 1570- 1571 μ. Χ. Μια αφανής, δεκαεξάχρονη ελληνίδα αρχοντοπούλα από τη Λευκωσία, η Μαρία Συγκλητική και ένας διακεκριμένος ενετός στρατηγός, ο Μάρκος Αντώνιος Βραγαδίνο, διοικητής της Αμμοχώστου, οριοθέτησαν με τη θυσία τους, τον αιματοβαμμένο αυτόν ιστορικό σταθμό στη διάρκεια της ιστορικής πορείας του νησιού, ανάμεσα στον χρόνο. Η Μαρία, γόνος της τρανής οικογένειας των Συγκλητικών, πορεύτηκε με γνώμονα την καρδιά της και δίχως κανέναν ενδοιασμό άγγιξε το ακατόρθωτο. Με μπροστάρη την αξιοπρέπεια και την επίγνωση για τα όσα την περίμεναν στο χαρέμι του σουλτάνου, υλοποίησε την πιο μεγαλειώδη υπέρβαση, χωρίς φόβο ή δισταγμό. Άδραξε τη μοναδική ευκαιρία, χαρισμένη από τη μοίρα και ανατίναξε τη σουλτανική ναυαρχίδα στα νερά της αρχαίας Σαλαμίνας, γλυτώνοντας από τον εξευτελισμό εκατοντάδες νεαρούς αιχμαλώτους. Η μικρούλα ηρωίδα έχει βρει τον χώρο της στο Πάνθεον των ηρώων της κυπριακής ιστορίας. Σε μια ταπεινή γωνίτσα, όμως αναπαύεται, αποξεχασμένη από τον ελληνισμό της Κύπρου και της Ελλάδας. Ίσως, μ’ αυτό το μυθιστόρημα, αποκατασταθεί η μνήμη της. Ο στρατηγός Βραγαδίνο, υπερασπίστηκε μια μικρή, ασήμαντη πόλη για έντεκα ολόκληρους μήνες, γεγονός που εξευτέλισε τον τούρκο ναύαρχο, Λαλά Μουσταφά. Η έλλειψη πολεμοφοδίων και η πείνα ανάγκασαν τον Βραγαδίνο να την παραδώσει. Ακολούθησε ο μαρτυρικός του θάνατος και οι σφαγές του άμοιρου κυπριακού λαού. Η Βενετία δεν βοήθησε να σωθεί η Κύπρος, θεωρώντας την μια χαμένη υπόθεση. Η ογδοντάχρονη ληστρική παρουσία της στο νησί είχε τελειώσει. Μια προτομή όλη κι όλη, σε ένα διοικητικό οίκημα της πόλης του, θυμίζει τη γενναιότητα και την αυτοθυσία του διοικητή της Αμμοχώστου. Τα μεταξένια νήματα του μύθου αρχίζουν να ξετυλίγονται έναν χρόνο πριν από την επίθεση των Τούρκων, αλλά περικλείουν όλη την ογδοντάχρονη, στυγερή, ενετική κατοχή, ανάμεσα στους έρωτες, τα μίση και τις προσδοκίες των ηρώων. Αλήθεια… Πόσα πάθη και μαρτύρια έζησε ο ελληνισμός της Κύπρου, αναγκασμένος να υποστεί είκοσι πέντε αιώνες δουλείας. Οι δυνάστες έρχονταν και παρέρχονταν, λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού, αλλάζοντας απλώς όνομα. Και όμως! Δεν χάθηκε ποτέ και ούτε αλλοιώθηκε η ελληνική ταυτότητα και αργότερα, ο χριστιανικός χαρακτήρας του κυπριακού λαού, μέχρι και τη σημερινή εποχή.
Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2017, 536 σελ.
Χρυσόσκονη – Λένια Μασούρα
Ο έρωτας και η αγάπη είναι η μαγιά της ζωής. Η αλήθεια αυτή, πλεγμένη με ίντριγκες, μίση και πάθη, διαπνέει το μυθιστόρημα. Στην αντίπερα όχθη, οι εκάστοτε κατακτητές που σηματοδότησαν τη Μεσαιωνική Περίοδο της νήσου. Σταυροφόροι, Τάγμα των Ναϊτών, Φράγκοι, Ενετοί. Και στο βάθος, παραμόνευαν οι Τούρκοι. Μια πινελιά στον καμβά της αποξεχασμένης ή και άγνωστης για τους Έλληνες, κυπριακής ιστορίας. Αιματοβαμμένο, πολύπαθο νησί, δίχως όμως να χάσει τη λάμψη του, ως ένα ατόφιο κόσμημα του αλύτρωτου ελληνισμού. Παντού και πάντοτε πρωτοστατούσαν οι άρχοντες Συγκλητικοί, μακρινοί συγγενείς της Ελληνίδας, βασίλισσας της Κύπρου, Ελένης Παλαιολόγου. Ο σφοδρός έρωτας της πανέμορφης Ενετής, Αικατερίνης Κορνάρο, τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, για τον Ευγένιο Συγκλητικό, μεταπλάστηκε σε θρύλους και τραγούδια στο στόμα του απλού λαού, που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Μια χρυσόσκονη στάθηκε η αγάπη τους, μια πάχνη, διαχυμένη στα μόρια του αέρα.
Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2017, 634 σελ.
Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο