Λίλια Τσούβα

Λίλια Τσούβα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λίλια Τσούβα σπούδασε Μεσαιωνική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Δημιουργικής Γραφής από το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (MASTER). Γράφει ποιήματα, δοκίμια και διηγήματα. Διήγημά της απέσπασε βραβείο (Α’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Το Κοράλλι»), όπως και ποιήματά της (Η’ Παγκόσμιος Διαγωνισμός της UNESCO και 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποιήματος «Το Κοράλλι»). Δοκίμια, ποιήματα και διηγήματά της φιλοξενούνται στα έντυπα περιοδικά Εντευκτήριο, Εμβόλιμον, Καρυοθραύστις, το Κοράλλι, στις ηλεκτρονικές σελίδες Frear, Fractal, Bookpress.gr, Tvxs.gr., Literature, Culturebook.gr., Diastixo.gr και αλλού. Λαμβάνει μέρος σε ποικίλες λογοτεχνικές δράσεις. Έχει γράψει το βιβλίο Ο εξπρεσιονισμός στην ποίηση του Κ.Θ. Ριζάκη, Οκτώ προσδόκιμες θεάσεις (Εκδόσεις Κουκκίδα, Αθήνα, 2020) και έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα: 26 Βραβευμένα διηγήματα (Κοράλλι, 2019), Ανθολογία Η’ Παγκόσμιου Διαγωνισμού της UNESCO (2019), Κι αν τα κτίρια μιλούσαν (Εκδόσεις Κέδρος, 2019), Φλέβες γραφής (επιμέλεια, Εκδόσεις Ρώμη, 2019), 150 Βραβευμένα ποιήματα (Κοράλλι, 2020).
Διηγήματα
Το τραγούδι των Ινουίτ (2021), Εκδόσεις Βακχικόν

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Ο εξπρεσιονισμός στην ποίηση του Κ. Θ. Ριζάκη (2020), Κουκκίδα

Συλλογικά έργα
26 Βραβευμένα Διηγήματα (2019), Κοράλλι
Ανθολογία Η΄ Παγκόσμιου Διαγωνισμού (2019), UNESCO
Κι αν τα κτίρια μιλούσαν (κείμενα μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος Δημιουργικής Γραφής) (2019), Κέδρος
Φλέβες Γραφής (εργαστήρι γραφής Χλόης Κουτσουμπέλη) (2019), Ρώμη
150 Βραβευμένα ποιήματα (2020), Κοράλλι

Το τραγούδι των Ινουίτ – Λίλια Τσούβα

Το τραγούδι


Σ’ αυτό το βιβλίο οι αυλητές παίζουν μαγικούς σκοπούς και οι Σειρήνες πετάγονται από πίνακες ζωγραφικής. Εμφανίζεται ένα κορίτσι πάνω σ’ ένα μαύρο άλογο, ένα πέπλο θερινής ομίχλης σκεπάζει το Ενσινίτας. Στη φεγγαρόλουστη βεράντα του κόσμου ακούγεται το τραγούδι των Ινουίτ. Πεταλούδες από μακρινές περιοχές καθρεφτίζονται πάνω σε άνθη λωτού. Παραπονιάρικα φάντο ηχούν στην Κουίμπρα. Ένα βιβλίο που υμνεί την ομορφιά της γης. Μικρές ιστορίες-ταξίδια στους πολιτισμούς των λαών. Συσχετισμοί στον τόπο και στον χρόνο. Η συγγραφέας ανεβαίνει σ’ έναν φτερωτό τροχό που κυλά. Περιπλανιέται σε πόλεις και χώρες του κόσμου. Επισκέπτεται ατόλες, συνομιλεί με κουλτούρες, αγωνιά για τον άνθρωπο και τη φύση. Το κολλάζ λέξεων και εικόνων μεταδίδει τη μαγεία της γεωγραφίας, στην εποχή που ο κόσμος τείνει να ομογενοποιηθεί. Η σκηνογραφία αναπαριστά τρόπους ζωής, επιχειρώντας να τους δώσει διάρκεια και αναδεικνύοντας τις νηματοειδείς συνδέσεις του κόσμου. Μια συλλογή διηγημάτων γραμμένη με αγάπη για τη διαφορετικότητα των πολιτισμών και των ανθρώπων, για τα ζώα, τα πουλιά και τα φυτά του πλανήτη.

Διηγήματα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2021, 72 σελ.

Ο εξπρεσιονισμός στην ποίηση του Κ. Θ. Ριζάκη – Λίλια Τσούβα

Ο εξπρεσιονισμόςΟκτώ προσδόκιμες θεάσεις


… Σαν από θαμπό μαύρο βελούδο το σκηνικό ένα μακρόσυρτο χειμωνιάτικο βράδυ με τα δέντρα να σαλεύουν και την παλίρροια να ανεβαίνει αργά. Ο ποιητής ξύπνιος έχει τα πορτοπαράθυρα κλειστά. Προχωράει στον σκοτεινό διάδρομο και υποδέχεται τα αγαπημένα πρόσωπα, μητέρα, πατέρα, αδελφή, που έχουν εκδημήσει.
… Ο εξπρεσιονισμός του Ριζάκη μοιάζει με βουβή διαμαρτυρία κατά του εκτρωματικού κόσμου μέσα στον οποίο είναι αναγκασμένος να ζει. Τα ποιήματα χοϊκά, εκπέμπουν ανάσα πυρετική που συμπορεύεται με τη Μοίρα του Θανάτου. Η περιοχή του είναι αφιλόξενη και ακατοίκητη. Το σπίτι μοναχικό, κυκλωμένο από κυπαρίσσια. Σταγόνα δροσιάς δεν εμφανίζεται. Μόνον η σκέψη του ποιητή που διαλογίζεται και αναπολεί. Ουρανός και γη· κρύα φεγγαρόφωτα βράδια και ποτάμια παγωμένα.

Ερμηνεία και κριτική, Κουκκίδα, 2020, 46 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Βακχικόν, Κουκκίδα