Λίζα Μαμακούκα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λίζα Μαμακούκα σπούδασε ένα χρόνο κλασσική κιθάρα και σολφέζ στο Μακεδονικό Ωδείο και συνέχισε με πρακτικά μαθήματα κιθάρας στο Πανεπιστήμιο. Τραγούδησε επίσης σε διάφορες φοιτητικές εκδηλώσεις. Αργότερα ίδρυσε και συνδιηύθυνε τη Μουσική Ομάδα του Γαλλικού Τμήματος (1991 – 1999) στην οποία συμμετείχε ως τραγουδίστρια. Το 1998 παρακολούθησε ένα 15θήμερο (επαγγελματικό) σεμινάριο μονωδίας στη Μονεμβασιά με την Μίρκα Γεμεντζάκη. Κατά τα έτη 2001-2002 έκανε ιδιαίτερα μαθήματα βυζαντινής μουσικής και (2002-2004) δημοτικού τραγουδιού με τον Δρόσο Κουτσοκώστα (Ωδείο παραδοσιακής μουσικής «Εν χορδαίς»).
Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια σπουδών στα παραδοσιακά κρουστά με τους: Λευτέρη Παύλου (Ωδείο «Εν χορδαίς»), Ιφιγένεια Σιοζοπούλου και Νίκο Βαρελά (Ωδείο παραδοσιακής μουσικής «Σείκιλος») Το 2015 παρακολούθησε 10ήμερο σεμινάριο για το προπολεμικό ρεμπέτικο (τραγούδι- κρουστά) με τον Ευγένιο Βούλγαρη στο Μουσικό Χωριό – Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου.
Από το 2011 ως σήμερα συνοδεύει μουσικά (κιθάρα, φωνή, κρουστά) τις παιδικές παραστάσεις της Ιωάννας Μαμακούκα: στο θέατρο «ΟΡΑ», στον πολυχώρο «ΕΝΩ» και σε διάφορα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, Μουσεία, Φεστιβάλ κλπ.
2018 – Εμφανίζεται με τον συνθέτη Ξενοφώντα Τσίτο ως μουσικός και τραγουδίστρια στο Καλλιτεχνικό Καφενείο Bazaari.
Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού, αυτοσχεδιασμών και θεάτρου με την Ιωάννα Μαμακούκα, τον Δαμιανό Κωνσταντινίδη και την Τίνα Στεφανοπούλου (2006-2016 στο θεατρικό εργαστήρι «Νέμεση»)
Συμμετείχε ως ηθοποιός σε 2 φοιτητικές θεατρικές εκδηλώσεις, σε πολλές παραστάσεις και βραδιές αυτοσχεδιασμών της «Νέμεσης», καθώς και στις παραστάσεις του έργου «Τα Καφενεία του Παπαδιαμάντη» της θεατρικής Ομάδας «Γιάφκα» (Θέατρο «Αμαλία» Θεσσαλονίκης).
Είναι επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., συνεργάζεται μόνιμα με το Πολιτιστικό περιοδικό Θεσσαλονικέων Πόλις, έχει γράψει ένα μυθιστόρημα υπό έκδοση (Διαγωγή Κοσμιωτάτη), δύο συλλογές διηγημάτων (Αστικοί Μύθοι -υπό έκδοση- και Ζωολογικός Κήπος τσέπης -εκδ. Μέθεξις, Θεσσαλονίκη, 2018) και μία νουβέλα (Τα Σύρματα) η οποία παρουσιάστηκε υπό μορφή standup comedy (Καλλιτεχνικό Καφενείο Bazaari, 2018)
Ασχολείται επίσης και με τη μετάφραση και επεξεργασία κειμένων σε κάποιες παιδικές παραστάσεις στις οποίες συμμετέχει ως μουσικός.
Πηγή: ioannamamakouka.com

“Instantanes” et jeux de miroirs – Lisa Mamakouka

Γλωσσολογία, University Studio Press, 2010, 220 σελ.

Ανατροπές – Λίζα Μαμακούκα

Αμφισβητώντας το κατεστημένο μέσω της γλώσσας: Raymond Queneau και Παύλος Μάτεσις
Με άξονα την ιδιαίτερη ενασχόληση, τόσο του Raymond Queneau, όσο και του Παύλου Μάτεσι, με τη γλώσσα, το βιβλίο αυτό επιχειρεί δύο συγκριτολογικές προσεγγίσεις του έργου τους: η μία αφορά τη γλώσσα σαν εργαλείο (υφολογική μελέτη/μορφή του κειμένου) και η άλλη σαν όπλο (θεματική μελέτη/περιεχόμενο του κειμένου).
Το πρώτο μέρος, λοιπόν, με τίτλο “Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει…”, μελετά την ευελιξία του λόγου, τους συμφυρμούς, τα λογοπαίγνια, τους νεολογισμούς και τα γλωσσικά “σφάλματα” στα έργα των δύο συγγραφέων. Το δεύτερο μέρος, με τίτλο “…μα κόκκαλα τσακίζει”, εξετάζει, εκτός από τα “εν δήμω” (Κράτος, Πατρίδα, Θρησκεία, Ιστορία, κλπ.), τα “εν οίκω” (έρωτας, γάμος, οικογένεια, ασθένεια, κοινωνικά ταμπού, κ.ά.) και την κατάλυση των κοινωνικών καθώς και των φυσικών νόμων. Σκοπός είναι να καταδειχθεί πως ο ανώτερος στόχος των δύο λογοτεχνών είναι ένας: η ανατροπή του κατεστημένου.

Γλωσσολογία, University Studio Press, 2016, 212 σελ.

Ζωολογικός κήπος τσέπης – Λίζα Μαμακούκα

Στο “Ζωολογικό κήπο τσέπης” δεν εκτίθενται άγρια θηρία, αλλά άνθρωποι. Πράγμα που καμιά φορά είναι το ίδιο. Ή και χειρότερο.
Πρόκειται για μια συλλογή 12 διηγημάτων, το καθένα απ’ τα οποία φέρει το όνομα ενός μικρόσωμου ως μικροσκοπικού έμβιου όντος, πράγμα που δικαιολογεί τον όρο “τσέπης” στον τίτλο. Μολονότι δανείζουν τ’ όνομά τους στα διηγήματα, αυτά τα “θηρία τσέπης” έχουν ρόλους που -αν και, καταλυτικοί σε μερικές περιπτώσεις- δεν παύουν να είναι ρόλοι κομπάρσων, μια κι οι πρωταγωνιστές εδώ είναι άνθρωποι, άνθρωποι “τσέπης”, οικείοι, σαν να λέμε “τα ανθρωπάκια της διπλανής πόρτας”.
Με αφορμή την παρουσία εντόμων, ψαριών, πουλιών, κλπ., εμπλέκονται σε παράξενες σχέσεις, δημιουργώντας ιστοριούλες, με διαφορετικό ύφος η καθεμιά, που αμφιταλαντεύονται συχνά ανάμεσα στο τραγικό και στο γελοίο.
Κάπως έτσι δεν είναι, άλλωστε, και η ζωή μας;

Διηγήματα, Μέθεξις, 2018, 108 σελ.

Κουλούρια Θεσσαλονίκης – Λίζα Μαμακούκα

Στη σπονδυλωτή αυτή έκδοση περιλαμβάνονται 3 μικρές συλλογές διηγημάτων (14 ιστορίες συνολικά), το κοινό στοιχείο των οποίων είναι το φόντο τους: η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι διάφορες γειτονιές της.
– ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: τέσσερεις ιστοριούλες που διαδραματίζονται μέσα σε λεωφορεία που διασχίζουν την πόλη και τις ζωές κάποιων κατοίκων της.
– ΚΑΦΕΔΑΚΙΑ: τέσσερα σύντομα διηγήματα που δημοσιεύτηκαν στο πολιτιστικό περιοδικό “Θεσσαλονικέων Πόλις”, (2017-2018)
– ΘΗΛΥΚΕΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ: Έξη (;) ιστορίες, τις οποίες αφηγούνται κάποιες γυναικείες φωνές που τις ταυτοποιούμε εύκολα, ενώ, αντίθετα, καλούμαστε να μαντέψουμε τους συνομιλητές τους.

Διηγήματα, Μέθεξις, 2019, 118 σελ.

Διηγήματα
Ζωολογικός κήπος τσέπης (2018), Μέθεξις
Κουλούρια Θεσσαλονίκης (2019), Μέθεξις

Δοκίμια-Μελέτες-Γλωσσολογία
“Instantanes” et jeux de miroirs (2010), University Studio Press
Ανατροπές (2016), University Studio Press

Συλλογικά έργα
Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στον ελληνικό κόσμο (1204-2014): Οικονομία, κοινωνία, ιστορία, λογοτεχνία (2015), Ε.Ε.Ν.Σ.
Διεθνές συνέδριο: Διαμεσολάβηση και πρόσληψη στον ελληνογαλλικό πολιτισμικό χώρο (2015), Αιγόκερως

Πηγές: Biblionet, University Studio Press, Μέθεξις

19 views