Λουκία Πλυτά

Η Λουκία Πλυτά γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου.
Έχει εκδώσει τα βιβλία ποίησης: “χωρίς Αυτό…” (Εκδόσεις Όστρια, 2014), “Άνθρακας” (e-book, Εκδόσεις Schooltime, 2016), “Calcarea Carbonica” (Κύμα, 2017). Άρθρα και ποιήματά της δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά.
Αρθρογραφεί συστηματικά στον ιστότοπο Schooltime.
Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στον ΟΑΕΔ.

Εκδηλώνω πρόθεση – Πλυτά Κ. Λουκία

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να θυμηθούμε όλοι, πως ο άνθρωπος δεν γεννιέται απλά και μόνο για να επιβιώσει, μέσα από βάσανα και πόνους, δεν γεννιέται για να ζήσει χωρίς λόγο, απλά και μόνο για να πεθάνει. Αντιθέτως γεννιέται με όλα τα προσόντα, σε έναν πλανήτη που του προσφέρει τα πάντα, ώστε να ζει στην πλήρη ευτυχία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην σημερινή εποχή τα προβλήματα του κόσμου συσσωρεύονται. Προβλήματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, την ανθρώπινη κοινωνία, το μέλλον του ίδιου του πλανήτη. Η μόλυνση, η αφόρητη ηχορύπανση, το άγχος, η μοναξιά, η πείνα, η ανέχεια, η ανασφάλεια, βασανίζουν τον άνθρωπο σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όλοι κυνηγούν το χρήμα, την επιτυχία ή την επιβίωση και κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να κάνει κάτι για να διορθωθούν τα πράγματα.
Όλοι “τρέχουμε” ασταμάτητα, αγνοώντας ουσιαστικά το γιατί. Σ’ αυτόν τον στόχο προσπαθούμε να βοηθήσουμε με απλές, χρήσιμες, αληθινές συμβουλές.
Ας κλείσουμε λοιπόν κάθε πόρτα που επιτρέπει στην εξωτερική ηχορύπανση και στον εσωτερικό διάλογο να μας αποδιοργανώνει, δίνοντας μια ευκαιρία στον εαυτό μας να αφουγκραστεί τα θέλω της ψυχής μας, αναλογιζόμενοι εκ νέου τον σκοπό της ύπαρξής μας, το ποιοι είμαστε, που πάμε; Σε ποιόν πλανήτη ζούμε;

Συμβουλευτική, Πύρινος Κόσμος, 2011, 150 σελ.

Χωρίς αυτό… – Λουκία Πλυτά

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2014, 78 σελ.

Άνθρακας – Λουκία Πλυτά

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ
«Να στροβιλίζεσαι σαν αναποδογυρισμένη μετάνοια, αναλύοντας -λες και έχει κάποια σημασία- τους κανόνες των υγρών και των στερεών, διαχωρίζοντας τον εαυτό σου από τα αέρια. Να παραμένεις ενδιάμεσα των ορόφων, αδιαπραγμάτευτα μουδιασμένος, επειδή η άρνηση, συντρόφεψε την τελευταία αιτία στην οριστική κατοικία της και αμέριμνος, να προσποιείσαι λύπη, για τον επερχόμενο θάνατο. Ενώ κρυφά μέσα σου γελάς, γελάς, γελάς, γνωρίζοντας πως ο -κάθε στιγμή και ώρα- θάνατος του ξεπερασμένου εαυτού, είναι η μόνη υπαρκτή ελπίδα. Αναρωτιέσαι πως γίνεται να επιφέρεις το μοιραίο χτύπημα στα σάπια δόντια της αυταπάτης, καθώς διέρχεται από μπροστά σου η μία και μόνη αναγκαία κατάσταση. Η επιλογή. Ο θανατηφόρος, ακραία μεταδιδόμενος ιός, που αποτέλεσμα του, οι συνέπειες στην καθημερινότητα και αυτό που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποκαλείς, μοίρα, τύχη, βίωμα, δρώμενα ή ίσως επιλεγμένα έργα, κατά την διάρκεια της ζωής.»

Ποίηση, eBook, Εκδόσεις schooltime.gr, 2016, 60 σελ.

Calcarea Carbonica – Λουκία Πλυτά

Μεταξύ βούλησης και επιθυμίας

ΧΡΟΙΑ ΑΜΕΘΥΣΤΟΥ
…κι εσύ πολυσύλλαβη αγάπη μου
τόσο δεμένη με το σκοτεινό
να αλαργεύεις λίγο λίγο
σαν δροσιά κλεμμένη από θανάτου άσμα,
όσο εγώ κορμί κοχύλι κι όστρακο
από την πορφυρομάζα της χαράς
αιώνια άνοιξη σου τάζω

Ποίηση, Κύμα, 2017, 86 σελ.

Ποίηση
Χωρίς αυτό… (2014), Όστρια Βιβλίο
Άνθρακας (2016), Εκδόσεις Schooltime
Calcarea Carbonica (2017), Κύμα

Δοκίμια-Μελέτες-Συμβουλευτική
Εκδηλώνω πρόθεση (2011), Πύρινος Κόσμος

Συλλογικά έργα
2η Ομαδική ποιητική συλλογή (2015), Διάνυσμα
Παράξενες ιστορίες με γάτες (2018), Κύμα

Πηγές: Biblionet, Πύρινος Κόσμος, Όστρια Βιβλίο, Κύμα

Επισκέψεις: 8