Μάκης Πάνος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ιωακείμ (Μάκης) Πάνος γεννήθηκε στην Ορμύλια της Χαλκιδικής.
Τελείωσε τη Γεωπονική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έχει έντονη πολιτιστική, συνδικαλιστική αλλά και πολιτική δράση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ένα τραγικό γεγονός έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή του. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Οι δικοί μας άγιοι οι δικοί μας άγγελοι» ήταν μια χειμαρρώδης κατάθεση ψυχής. Έχει γράψει ακόμα το «Γουρούνια στην πράσινη τσόχα», καθώς και τα θεατρικά έργα: «Σταμάτα την παρέλαση ρε…», «Ο Μάριος… πολιτευτής», καθώς και το αντιπολεμικό μονόπρακτο «Αποκτήνωση». Το 2018 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πνοή «Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας», ενώ οι «Ασύμβατοι δεσμοί» είναι η συνέχεια του προηγούμενου μυθιστορήματος. Αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα στην περιοχή της Χαλκιδικής και είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Μυθιστορήματα
Οι δικοί μας άγιοι, οι δικοί μας άγγελοι (2015), Σταμούλης Αντ.
Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας (2018), Εκδόσεις Πνοή
Ασύμβατοι δεσμοί (2022), Εκδόσεις Πνοή

Ασύμβατοι δεσμοί – Μάκης Πάνος

Ασύμβατοι


Ασύμβατες σχέσεις –συγγενικές, ερωτικές, κοινωνικές, πολιτικές– δημιουργούνται ανάμεσα στους ήρωες αυτού του μυθιστορήματος, σχέσεις και δεσμοί με συγκρουσιακό και ανατρεπτικό χαρακτήρα. Μια αριστερών πεποιθήσεων φοιτήτρια των αγώνων του Πολυτεχνείου κι ένας χουντικός αξιωματικός του στρατού με καλά κρυμμένες ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις, ύστερα από μια περιπετειώδη πορεία τριάντα εφτά χρόνων, βρίσκονται ένοικοι της ίδιας πολυκατοικίας στην Αθήνα της κρίσης του 2010. Αν και δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, ένας στενός δεσμός τους ενώνει. Τριγύρω τους και μαζί τους περιδινίζονται στα πάθη και στις ελπίδες τους άλλα τραγικά πρόσωπα. Ενδοοικογενειακή βία, σκληρότητα κατά των γυναικών, ομοφοβικές ακρότητες, ρατσισμός, ερωτικά, πολιτικά και θρησκευτικά πάθη, πλέκουν έναν συγκλονιστικό αφηγηματικό καμβά με έντονο συγκινησιακό υπόβαθρο, που κάνουν το νατουραλιστικό αυτό κοινωνικό μυθιστόρημα να διαβάζεται χωρίς ανάσα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2022, 366 σελ.

Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας – Μάκης Πάνος
Καταχωνιασμένα μυστικά περιμένουν χρόνια για να δουν το φως. Ανομολόγητες πράξεις στιγματίζουν τους ήρωες επηρεάζοντας τις ζωές των απογόνων τους. Το βιβλίο ακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας από τον Οκτώβρη του 1912, λίγες βδομάδες πριν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό, μέχρι τη μεταπολίτευση, με ενδιάμεσους σταθμούς τη μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο της Κριμαίας, τον Εμφύλιο και την περίοδο της δικτατορίας.
“Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας” είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, περιπλεγμένο αριστοτεχνικά γύρω από τη Μαρία και τον άντρα της που έζησαν την αγάπη ως απωθημένο και τον έρωτα ως μαρτύριο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2018, 398 σελ.

Οι δικοί μας άγιοι, οι δικοί μας άγγελοι – Μάκης Πάνος
Όταν ο πόνος από την βίαιη απώλεια ενός παλληκαριού μεταπλάθεται σε τέχνη, στο οικογενειακό εικονοστάσι παίρνουν θέση και “οι δικοί μας άγιοι, οι δικοί μας άγγελοι” κι απέναντι στον ίδιο τοίχο παλαιές προγονικές φωτογραφίες φέρνουν στη μνήμη τις σημαντικότερες στιγμές από τις ιστορίες και τα πάθη του ελληνικού λαού, στον πόλεμο του 1940, στην κατοχή, στο αντάρτικο, στα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου, στη χούντα αργότερα…Μια συγκλοντιστική εξομολόγηση – αφήγηση, που στον καθένα έχει κάτι το πολύ θερμό ν’ αφήσει στην ψυχή ως επίγευση ανάγνωσης.

Μυθιστόρημα, Σταμούλης Αντ., 2015, 240 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σταμούλης Αντ., Εκδόσεις Πνοή