Μανώλης Μελισσάρης

Μανώλης Μελισσάρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μανώλης Μελισσάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972.
Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και κατόπιν εγκληματολογία και κοινωνιολογία δικαίου στο Εδιμβούργο, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της φιλοσοφίας δικαίου. Εργάστηκε για χρόνια ως καθηγητής φιλοσοφίας και ποινικού δικαίου σε πανεπιστήμια της Αγγλίας (Manchester, Keele, LSE). Από το 2017 ζει στη Λευκωσία της Κύπρου κι ασχολείται με τη συγγραφή ενώ επίσης εργάζεται ως μάγειρας. Έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα στα αγγλικά με τον τίτλο “Peer Review”. “Οι κλέφτες της Φώκαιας” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα στα ελληνικά.
Μυθιστορήματα
Οι κλέφτες της Φώκαιας (2021), Αλεξάνδρεια

Οι κλέφτες της Φώκαιας – Μανώλης Μελισσάρης

Οι κλέφτες


Ο Θεστορίδης, ο ποιητής της Φώκαιας, είναι αντιμέτωπος με ένα αδυσώπητο δίλημμα: ή θα προδώσει τη λυρική του τέχνη συνθέτοντας το έπος που του έχει παραγγείλει ο ανελέητος άρχοντας Υψήνορας για να δοξάσει τα ανδραγαθήματά του, ή θα καταλήξει σκλάβος στα πλοία του. Απρόσμενα, βρίσκεται στο δρόμο του ένας τυφλός, ο Όμηρος, βίαια διωγμένος από την Κύμη. Αναγνωρίζοντας το ταλέντο του ξένου, ο Θεστορίδης τον παίρνει υπό την προστασία του, αλλά τον κρύβει από τους Φωκαείς για να μην απειληθεί η δική του θέση ως αοιδού. Ο Όμηρος προσφέρεται να τον σώσει από το αδιέξοδο συνθέτοντας ο ίδιος τη Φωκαΐδα, στα πρότυπα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, αλλά το αντίτιμο που αδίστακτα ζητά είναι βαρύ: να πάρει πράγματι εκείνος τη θέση του μοναδικού αοιδού της πόλης, και μαζί την Αλκίππη, τη σύντροφο του ντόπιου ποιητή.

Σκηνοθετώντας με πανουργία τη βραδιά της δημόσιας απαγγελίας, ο Θεστορίδης δραπετεύει για πάντα, μαζί με την Αλκίππη, από τη Φώκαια. Στη Χίο πια, εκείνη έχει το αγρόκτημα των ονείρων της κι αυτός καθιερώνεται ως ο ποιητής της πόλης, χρησιμοποιώντας αλλά και συμπληρώνοντας τα έργα του Ομήρου. Όλα δείχνουν πως οι δυο τους θα καταφέρουν επιτέλους να ζήσουν μια ασφαλή κι ευτυχισμένη ζωή. Δεν έχουν όμως υπολογίσει την οργή του Ομήρου, που έρχεται στο κατόπι τους, τις αντίθετες βουλές των ανθρώπων και των θεών, που είναι όλοι, καθένας με τον τρόπο του, οι κλέφτες της Φώκαιας.

Μυθιστόρημα, Αλεξάνδρεια, 2021, 168 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αλεξάνδρεια

Please wait...