Μανόλης Ν. Ρουσσάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μανόλης Ν. Ρουσσάκης γεννήθηκε το 1964 στο Καστέλλι Πεδιάδος (σήμερα Δημ. Ενότητα Δήμου Μινώα Πεδιάδας) Ηρακλείου Κρήτης.
Με σπουδές παιδαγωγικών (Παιδ. Ακαδ. Ηρακλείου), ψυχολογίας (Παν. Κρήτης) και ειδικής αγωγής (Μ.Δ.Δ.Ε.) εργάζεται ως ειδικός εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση. Διετέλεσε διευθυντής δημοτικού σχολείου, γραμματέας σχολικής επιτροπής και μέλος της δημοτικής επιτροπής παιδείας του πρώην Δήμου Καστελλίου Πεδιάδος. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής (Π.Ε.Σ.Ε.Α.), από το πρώτο έτος ίδρυσής του.
Στο χώρο της λογοτεχνίας-ποίησης εμφανίστηκε, για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με ένα άρθρο του -σχετικό με τη διδασκαλία των ποιημάτων του Ζαχαρία Παπαντωνίου στο δημοτικό σχολείο- το οποίο δημοσιεύθηκε στο εκπ/κό περιοδικό ‘Το σχολείο και το σπίτι’ και με ένα ποίημά του με τίτλο ‘Κόρη της Λευκάδος’ το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Μαρασλειακό Βήμα’.
Άρθρα, μελέτες, κείμενα, επιστολές και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία είκοσι πέντε περίπου χρόνια σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες, ανθολόγια και τόμους: (Το σχολείο και το σπίτι, Ανοιχτό Σχολείο, Μαρασλειακό Βήμα, Πανέλληνες, Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κοίρανος, Πολιτών Λόγος, Κελαινώ, τόμος πρακτικών πολιτιστικής διημερίδας από Δ.Ο.Π.Α.Π. δήμου Μινώα Πεδιάδας, ανθολόγιο ποιήσεως Καλοκαίρι – Φθινόπωρο 2018 των εκδόσεων Όστρια, ανθολόγιο σύγχρονης ποίησης “Ποιητικά ίχνη” των εκδόσεων Άλλωστε, “Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών 2019” Αμφικτυονίας Ελληνισμού κ.ά.). Τα τελευταία χρόνια πήρε μέρος σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ποίησης και έλαβε βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Η συμμετοχή του για τρίτη φορά στους 34ους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης, της Π.Ε.Λ., με το ποίημά του με τίτλο “Το σπίτι μου”, του πρόσφερε το πρώτο βραβείο.
Ποίηση
Μικρογραφία της περιπλάνησης (2019), Όστρια Βιβλίο
Ντρέτες γραμμές φυγής… (2019), Εκδόσεις των Φίλων
Η εξίσωση των χρωμάτων (2021), Κοράλλι – Γκέλμπεσης Γιώργος

Η εξίσωση των χρωμάτων – Μανόλης Ν. Ρουσσάκης

Η εξίσωση των χρωμάτων

Ποίηση, Κοράλλι – Γκέλμπεσης Γιώργος, 2021, 96 σελ.

Ντρέτες γραμμές φυγής… – Μανόλης Ν. Ρουσσάκης
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Το ολόφρεσκο το πρόσωπο των γυναικών
είναι η διάρκεια και αναγέννηση του κόσμου.
Στ’ ανάλαφρα και γυμνασμένα δάχτυλά τους
η γη ολόκληρη ένα τεράστιο δαχτυλίδι.
Μια νίκη, στον αιώνα μας, τα κουρασμένα χέρια τους!
Στ’ αγιασμένα σώματά τους η τιμή
κι όλα τα έργα του πολιτισμού θεμελιωμένα.
Σώματα της πληρότητας, ηρωικά, γεμάτα αγώνες.
Ο λόγος και η ψυχή τους κίνητρο,
αφετηρία κι έμπνευση κάθε δημιουργίας.
Το σήμερά τους πλούσιο γεμάτο αγώνες…
Στης προσφοράς την αρετή αυτές δοσμένες,
ταγμένες για τα δύσκολα και τα μεγάλα πάντα,
σεμνές, ολιγαρκείς και εγκρατείς υπάρξεις.
Το αύριό τους καθοδήγηση ιερή
κι εκεί στο μακρινό το μέλλον,
με τις πολλές τις παρεμβάσεις τους
και λόγο της αποδοχής και της αγάπης,
κλείνει ο κύκλος του πολιτισμού μας.

Ποίηση, Εκδόσεις των Φίλων, 2019, 80 σελ.

Μικρογραφία της περιπλάνησης – Μανόλης Ν. Ρουσσάκης
Η ΖΩΗ
Είναι η ζωή σας προσφορά και γνώση, λόγος που φέρνει μόνο την ελπίδα, για τους χιλιάδες κουρασμένους άλλους. Είσαστε όλοι μέρος του αγώνα, στάλα του τελευταίου ιδρώτα, τίμιος άρτος στους φτωχούς, αίμα, νερό και φως στο περιβάλλον, τιμή στην άγνωστη πατρίδα… Είσαστε η απεραντοσύνη των λαών, μια ιστορία ανεξερεύνητων πραγμάτων γεμάτη με το φως των ουρανίων προσταγμάτων. Είσαστε όλοι ζωντανοί μέχρι που η ζωή σας να καταλυθεί, να σβήσει, ν’αφιερωθεί στους άλλους. Είναι η ζωή σας δώρα αιώνων που τα προσφέρετε σ’όλους τους άλλους.

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2019, 72 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις των Φίλων, Όστρια Βιβλίο, Κοράλλι – Γκέλμπεσης Γιώργος