Μανώλης Συλλιγάρδος

Μανώλης Συλλιγάρδος

Ελληνες λογοτέχνες
O Mανώλης Συλλιγάρδος, με καταγωγή από τη Βουλισμένη της Νεάπολης Κρήτης, γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της επαρχίας Μεραμπέλλου Λασιθίου. Ο πατέρας του Νίκος Συλλιγάρδος ή «Κόκκινος», αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΕΑΜ έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, όταν ο γιος του ήταν δέκα χρόνων. Οι γονείς του, βαθιά Δημοκράτες με πίστη στον Θεό αλλά και στην αξία της ελευθερίας, του έδωσαν τα πρώτα σκιρτήματα πατριωτικής συνείδησης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Υπηρέτησε στη Δασική Υπηρεσία ως Δασολόγος και Δ/ντής Δασών Νομού Λασιθίου. Έχει γράψει δύο ιστορικά μυθιστορήματα: «Η Κραυγή του Λύκου» (2016) και «Πρόσφυγες» (2018). Αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες με θέματα επιστημονικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού περιεχομένου και συμμετείχε ως ομιλητής σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαθητών. Είναι πνεύμα ανήσυχο με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές ευαισθησίες. Ευελπιστεί να συνεχίσει το γράψιμο που αποτελεί ένα ανοικτό παράθυρο, για να ελευθερώνει αυτά που τόσα χρόνια έκρυβε μέσα του.
Μυθιστορήματα
Πρόσφυγες (2018), Εκδόσεις Πηγή
Σκλαβωμένο πάθος (2021), Εκδόσεις Πηγή

Σκλαβωμένο πάθος – Mανώλης Συλλιγάρδος

Σκλαβωμένο πάθοςΑπό το σπήλαιο της θυσίας στη Μίλατο,
στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Ιστορικό Μυθιστόρημα


Στην ταραγμένη υπόδουλη Κρήτη του 1823, ο φόβος και ο θάνατος οδηγούν τους Κρητικούς σε ξεσηκωμό και επανάσταση. Οι αγριότητες και οι σφαγές θα οδηγήσουν τους κατοίκους του Μεραμπέλλου και την ηρωίδα του βιβλίου, τη Θεανώ, στη σπηλιά της Μιλάτου. Όμως η προδοσία θα φέρει στους έγκλειστους τα βασανιστήρια, τον θάνατο, την αιχμαλωσία…

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, γεννιέται ένας έρωτας ανάμεσα στη Θεανώ και στον αρχηγό των γενίτσαρων, Μουράτ τον Αιμοσταγή. Ένας έρωτας που θα γεμίσει τον Μουράτ με ανθρωπιά και τη Θεανώ με ενοχές και τύψεις. Αυτός ο παράλογος έρωτας θα την εγκλωβίσει αλλά παράλληλα θα τη λυτρώσει και θα τη στηρίξει για να αντέξει τα δεινά της σκλαβιάς. Για να καταλήξει τελικά στην καρδιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη, όπου θα καταφέρει να διαφεντέψει τις τύχες πολλών ανθρώπων χωρίς ποτέ να ξεχνά την καταγωγή και την πίστη της.

Θα μπορέσει άραγε μέσα από τις ίντριγκες, τις δολοφονίες και τα δυνατά πάθη του Τοπ Καπί, να εκπληρώσει το όνειρό της και να επιστρέψει στο αγαπημένο χωριό της, τη Βουλισμένη;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2021, 300 σελ.

Πρόσφυγες – Mανώλης Συλλιγάρδος

ΠρόσφυγεςΣμύρνη-Συρία
Δύο κόσμοι με κοινή μοίρα


Δυο οικογένειες, δυο διαφορετικές ιστορικές περίοδοι, μια κοινή μοίρα. Όταν ο Χασάν και η αποδεκατισμένη οικογένειά του αναγκάζονταν να αφήσουν τα πάτρια εδάφη της Συρίας, κανείς τους δεν φανταζόταν πως τα όσα θα συναντούσαν στη διάρκεια της πορείας τους θα άλλαζαν τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Πατώντας στα ιστορικά χνάρια της οικογένειας Αμπατζόγλου, που έζησε στη Σμύρνη και βίωσε τον διωγμό του 1922, με τα μέλη που επέζησαν να μετρούν ακόμη τις πληγές τους, οι πρόσφυγες της Συρίας “διηγούνται” μια νεότερη ιστορία ξεριζωμού. Έναν αγώνα για επιβίωση και μια προσπάθεια για αξιοπρεπή ζωή.
Σμύρνη, Πειραιάς, Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

Συρία, Τουρκία, Λέσβος, Αθήνα, Ειδομένη, Σκόπια, Μόναχο.
Δυο οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο με διαφορά ενενήντα χρόνων, με τις αποφάσεις τους, ωστόσο, να κρίνουν τις ζωές τόσο των ίδιων, όσο και των ανθρώπων γύρω τους.

Η μοίρα και το παρελθόν θα ενώσουν με μια αναπάντεχη “συγγένεια” τους ξεριζωμένους, ενώ οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν μπροστά σε ένα ιστορικό έργο Τέχνης: τον πίνακα του Ντελακρουά που απεικονίζει την καταστροφή της Χίου.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2018, 252 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή