Μαρία-Δέσποινα Ράμμου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία-Δέσποινα Ράμμου γεννήθηκε το 1981.
Είναι Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφια μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ίδιου ιδρύματος. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα στην έκδοση του Σύγχρονου Λατινοελληνικού Λεξικού, από τις απαρχές της λατινικής γραμματείας μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα (University Studio Press, 2019). Το 2022 κυκλοφόρησε η διατριβή της με τίτλο Σατιρικά επιγράμματα εναντίον γιατρών στη λατινική γραμματεία. Κοινωνικο-μοτιβιστική έρευνα (University Studio Press).
Συμμετείχε ως μεταφράστρια στον συλλογικό τόμο με τίτλο Ευριπίδης. 35 Μελέτες (2021, University Studio Press). Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή με τίτλο Η Χίμαιρα δεν είναι μακριά (Διάττων, Αθήνα, 2012) και τη συλλογή διηγημάτων Η Προσωπογραφία του Κρεγκ (Ενύπνιο, Αθήνα, 2022). Η νουβέλα της με τίτλο Αντίστιξη πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παρέμβαση.
Διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά Φρέαρ, Παρέμβαση, Χάρτης, Fractal, Culturebook.
Νουβέλες
Το άλογο του Ρούζβελτ (2023), Θερμαϊκός

Διηγήματα
Η προσωπογραφία του Κρεγκ (2022), Ενύπνιο

Ποίηση
Η χίμαιρα δεν είναι μακριά (2012), Διάττων

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Σατιρικά επιγράμματα εναντίον γιατρών στη λατινική γραμματεία (2022), University Studio Press

Το άλογο του Ρούζβελτ – Μαρία-Δέσποινα Ράμμου

Το άλογοΝουβέλες


Θέμα του βιβλίου η ύβρις της αλαζονείας, η οποία εκκινεί μια πολύπαθη οδύσσεια των ηρώων προς την αυτογνωσία και την «εξημέρωση». Το έγκλημα και η τιμωρία, δίπτυχο των δύο ιστοριών που κινούνται σε ομόκεντρους κύκλους, με άξονα την ανάγκη για εξιλέωση του θύτη και τη λύτρωση του θύματος. Στο βιβλίο αυτό, τα φαντάσματα του παρελθόντος συνθέτουν την τραγωδία της ζωής των χαρακτήρων, τρωτής στα διαχρονικά, πανανθρώπινα πάθη και φαινόμενα. Η ηθική της συγχώρεσης ξεπροβάλλει ως από μηχανής θεός, για να συνδράμει στην πολυπόθητη κάθαρση των ηρώων.
«Διάλεκτοι δύο αυλών. Ενώθηκαν τα ζωντανά με το πέλαγος. Γούνα με ψάρια, Τρώες και Αχαιοί».

Νουβέλες, Θερμαϊκός, 2023, 104 σελ.

Σατιρικά επιγράμματα εναντίον γιατρών στη λατινική γραμματεία – Μαρία-Δέσποινα Ράμμου

ΣατιρικάΚοινωνικο-μοτιβιστική έρευνα


Η διατριβή διερευνά δύο αντικείμενα. Το πρώτο αφορά τη φιλολογική ανάλυση των σατιρικών μοτίβων που αναφέρονται στην επαγγελματική τάξη των γιατρών (γιατρός δολοφόνος, φιλοχρήματος, ασελγής, αλαζόνας, επιδειξιομανής κα.) και τα οποία εμφανίζονται στη ρωμαϊκή και την ελληνική γραμματεία, κυρίως στο γένος του επιγράμματος. Σημείο εκκίνησης και επίκεντρο της έρευνας είναι ο Μαρτιάλης, ενώ ακολουθούν οι μεταγενέστεροι συγγραφείς Αυσόνιος και Λουξώριος. Μελετήθηκαν σε τρία κεφάλαια τα επιγράμματά τους, ομαδοποιημένα με βάση ένα πρωταγωνιστικό μοτίβο. Προσδιορίστηκαν οι σχέσεις των επιγραμμάτων αυτών πρωταρχικά με προγενέστερα ελληνικά, έπειτα με τη σύγχρονη γηγενή σάτιρα, αλλά και με άλλα λογοτεχνικά είδη, όπως είναι η κωμωδία, το μυθιστόρημα, ο μύθος κα. Ως αποτέλεσμα απομονώθηκε η προϋπάρχουσα των τριών επιγραμματοποιών σχετική μοτιβιστική παράδοση, αποσαφηνίστηκαν η προτίμηση που επέδειξε ο καθένας (ελληνική ή ρωμαϊκή) και οι σχέσεις αυτονομίας ή μίμησης, και έγινε τεκμηριωμένη ανάλυση της καινοτομικής γραφής τους. Η σύγκριση του χειρισμού των μοτίβων από έκαστο επιγραμματοποιό οδήγησε στην έγκυρη λογοτεχνική αποτίμηση του έργου τους και τον προσδιορισμό των πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών στην αέναη διαδικασία πρόσληψης, μεταποίησης και συνέχισης των μοτίβων. Μέσα από την κατάδειξη των βασικότερων αρχών δόμησης της ιατρικής σάτιρας του καθενός αναδείχθηκε «νικητής» της λατινικής ιατρικής σάτιρας, ο Μαρτιάλης…
Πηγή: www.didaktorika.gr/eadd

Ερμηνεία και κριτική, University Studio Press, 2022, 372 σελ.

Η προσωπογραφία του Κρεγκ – Μαρία-Δέσποινα Ράμμου

Η προσωπογραφία


«Πρέπει να ήταν η στιγμή που μπήκα στο κάδρο, γιατί μου κόπηκε απότομα η ανάσα. Πάγωσαν νους και μάτια και πάσχιζα ν’ ακουστώ, φωνάζοντας βουβά ‘Εγώ, ο Κρεγκ’. Θυμάμαι να μ’ ενοχλεί που δεν είχα πια σώμα. Και δεν μπορούσα να εμπνευστώ πια από τις μνήμες, από τα δαχτυλίδια μου. Σφραγίστηκαν όλες μονομιάς στης Πανδώρας το κουτί κι έπρεπε άμεσα να βρω τον απελευθερωτή μου. Αυτόν που θ’ άνοιγε του πειραγμένου λογισμού τα παξιμάδια, και θ’ άκουγε να προλογίζω γρίφους, ψιθυρίζοντας βραχνά ‘Εγώ, ο Κρεγκ’, εσένα».

Το θανατηφόρο ατύχημα στερεί από τον ταλαντούχο συγγραφέα Κρεγκ τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο του για τους αυτοκαταστροφικούς, περιθωριοποιημένους, σωματικά ή πνευματικά ανάπηρους χαρακτήρες του. Ο μόνος τρόπος να σχηματιστούν οι ιστορίες που άφησε άγραφες ή ημιτελείς είναι να συνεχίζει να ζει ο ίδιος ως πίνακας.

Η Προσωπογραφία του Κρεγκ αποτελεί μια αλληγορία αναφορικά με τα βαρίδια μνήμης που σκεβρώνουν, στοιχειώνοντας τους ανθρώπους και τις μεθοδεύσεις διαχείρισής τους.

Διηγήματα, Ενύπνιο, 2022, 82 σελ.

Η χίμαιρα δεν είναι μακριά – Μαρία-Δέσποινα Ράμμου

Η χίμαιρα


ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΙΔΑ
Αρμαθιάζει σκυφτός τις μισητές πλάκες…
Ο χρυσός αρραγής και άπεφθος,
η καρδιά του θρύμματα,
η συνείδηση ελώδης…
Περιαδράχνει την βαριά,
σφυροκοπά εις μάτην τα κίτρινα στήθη, αναζητώντας την καλλίμορφη κόρη
στους μαιάνδρους των αναμνήσεων.
– Αγαπημένη μην με κακίζεις,
δεν ξαστόχησα…
Δύστηνος μοίρα,
καδμεία η νίκη μου…
Περιτειχισμένη ειρκτή μου
το μεγαλειώδες βασίλειο…
Ισόβιος, περιαυγής άρχοντας του πλούτου;
Όχι, μετανοώ…
Ερέτης σε κεχριμπαρένιους πάγους
κατάντησα…
– Γονυκλινής,
απαντοχή από τον εναγή λοιμό ποθώ…
Λήσταρχοι,
ποθεινοί είστε επισκέπτες στην πύλη μου,
απολακτίζω τους χρυσούς σταλακτίτες,
ανεκτίμητα για εσάς λάφυρα…

Ποίηση, Διάττων, 2012, 125 σελ.

Πηγές: Biblionet, Διάττων, Ενύπνιο, University Studio Press, Θερμαϊκός