Μαρία-Δέσποινα Ράμμου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία-Δέσποινα Ράμμου είναι φιλόλογος, Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάρτιος του 2017) και υποψήφια μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ίδιου τμήματος. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα του «Σύγχρονου Λατινοελληνικού Λεξικού, από τις απαρχές της λατινικής γραμματείας μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα» (επιμέλ. Τρομάρας Λ.Μ., Νικήτας Δ., καθηγητές Λατινικής Φιλολογίας Α.Π.Θ), που εκδόθηκε από το Studio University Press τον Οκτώβρη του 2019. Έχει εργαστεί και ως μεταφράστρια, με πρόσφατο έργο της τη μετάφραση επτά κεφαλαίων από την πιο σύγχρονη και ενημερωμένη συλλογή για το έργο του Ευριπίδη με τίτλο «Ευριπίδης. 35 Μελέτες», που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2021 από το Studio University Press (επιμέλ. Α. Ρεγκάκος, Ε. Σιστάκου, καθηγητές της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.) και αποτελεί απόδοση στην ελληνική του βιβλίου ‘A Companion to Euripides’ (ed. McClure, 2016). Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Η Χίμαιρα δεν είναι μακριά» (Διάττων, Αθήνα, 2012).
Διηγήματα
Η προσωπογραφία του Κρεγκ (2022), Ενύπνιο

Ποίηση
Η χίμαιρα δεν είναι μακριά (2012), Διάττων

Η προσωπογραφία του Κρεγκ – Μαρία-Δέσποινα Ράμμου

Η προσωπογραφία


«Πρέπει να ήταν η στιγμή που μπήκα στο κάδρο, γιατί μου κόπηκε απότομα η ανάσα. Πάγωσαν νους και μάτια και πάσχιζα ν’ ακουστώ, φωνάζοντας βουβά ‘Εγώ, ο Κρεγκ’. Θυμάμαι να μ’ ενοχλεί που δεν είχα πια σώμα. Και δεν μπορούσα να εμπνευστώ πια από τις μνήμες, από τα δαχτυλίδια μου. Σφραγίστηκαν όλες μονομιάς στης Πανδώρας το κουτί κι έπρεπε άμεσα να βρω τον απελευθερωτή μου. Αυτόν που θ’ άνοιγε του πειραγμένου λογισμού τα παξιμάδια, και θ’ άκουγε να προλογίζω γρίφους, ψιθυρίζοντας βραχνά ‘Εγώ, ο Κρεγκ’, εσένα».

Το θανατηφόρο ατύχημα στερεί από τον ταλαντούχο συγγραφέα Κρεγκ τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο του για τους αυτοκαταστροφικούς, περιθωριοποιημένους, σωματικά ή πνευματικά ανάπηρους χαρακτήρες του. Ο μόνος τρόπος να σχηματιστούν οι ιστορίες που άφησε άγραφες ή ημιτελείς είναι να συνεχίζει να ζει ο ίδιος ως πίνακας.

Η Προσωπογραφία του Κρεγκ αποτελεί μια αλληγορία αναφορικά με τα βαρίδια μνήμης που σκεβρώνουν, στοιχειώνοντας τους ανθρώπους και τις μεθοδεύσεις διαχείρισής τους.

Διηγήματα, Ενύπνιο, 2022, 82 σελ.

Η χίμαιρα δεν είναι μακριά – Μαρία-Δέσποινα Ράμμου

Η χίμαιρα


ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΙΔΑ
Αρμαθιάζει σκυφτός τις μισητές πλάκες…
Ο χρυσός αρραγής και άπεφθος,
η καρδιά του θρύμματα,
η συνείδηση ελώδης…
Περιαδράχνει την βαριά,
σφυροκοπά εις μάτην τα κίτρινα στήθη, αναζητώντας την καλλίμορφη κόρη
στους μαιάνδρους των αναμνήσεων.
– Αγαπημένη μην με κακίζεις,
δεν ξαστόχησα…
Δύστηνος μοίρα,
καδμεία η νίκη μου…
Περιτειχισμένη ειρκτή μου
το μεγαλειώδες βασίλειο…
Ισόβιος, περιαυγής άρχοντας του πλούτου;
Όχι, μετανοώ…
Ερέτης σε κεχριμπαρένιους πάγους
κατάντησα…
– Γονυκλινής,
απαντοχή από τον εναγή λοιμό ποθώ…
Λήσταρχοι,
ποθεινοί είστε επισκέπτες στην πύλη μου,
απολακτίζω τους χρυσούς σταλακτίτες,
ανεκτίμητα για εσάς λάφυρα…

Ποίηση, Διάττων, 2012, 125 σελ.

Πηγές: Biblionet, Διάττων, Ενύπνιο