Μαρία Φραγκιά

Μαρία Φραγκιά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Φραγκιά είναι νηπιαγωγός, μέλος της ΟΜΕΡ (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής) και της Ελληνικής Εταιρείας Γλώσσας και Γραμματισμού και βρίσκεται σε διαδικασία μεταπτυχιακών σπουδών (Master in Education). Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων συμβουλευτικής και επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ενεργητικό της συγκαταλέγονται έρευνες και δημοσιεύσεις για τη συσχέτιση του παραμυθιού με την ανάπτυξη της λογικομαθηματικής σκέψης και του γραμματισμού στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία.
Διηγήματα
Το αηδόνι και το φύλλο (2021), Mediterra Books

Παιδική λογοτεχνία
Το αλφαβητάρι της φύσης (1998), Ελληνικά Γράμματα
Ο Δαχτυλοκούτσικος (2007), Ελληνικά Γράμματα

Το αηδόνι και το φύλλο – Μαρία Φραγκιά

Το αηδόνι


Μπορεί ένα αηδόνι να είναι φίλος με ένα φύλλο;
Μια φιλοσοφική περιπλάνηση αναζήτησης του Εαυτού…

Διηγήματα, Mediterra Books, 2021, 68 σελ.

Ο Δαχτυλοκούτσικος – Μαρία Φραγκιά

Ο Δαχτυλοκούτσικος


Ο Δαχτυλοκούτσικος είναι ένα τρισχαριτωμένο παιδάκι σχεδόν σαν όλα τ’ άλλα. Με την ιστορία του στέλνει το μήνυμα ότι το μεγαλύτερο κακό όταν είσαι κάπου “διαφορετικός” είναι η κοινωνική απομόνωση στην οποία σε καταδικάζουν όσοι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν ν’ αγαπούν – αυτό, όμως, ευτυχώς διορθώνεται!

Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης

Παιδική λογοτεχνία, Ελληνικά Γράμματα, 2007, 36 σελ.

Το αλφαβητάρι της φύσης – Μαρία Φραγκιά

Το αλφαβητάρι της φύσης


Το «Αλφαβητάρι της Φύσης» περιλαμβάνει 24 αυτοτελή παραμύθια, ένα για κάθε γράμμα της αλφαβήτου. Παίρνοντας αφορμή από τη Φύση, τα παραμύθια αυτά επεκτείνονται σε μια σειρά κοινωνικά ζητήματα, όπως ο γάμος, ο έρωτας, ο πόλεμος, η φιλία, το διαζύγιο, ο ρατσισμός, η προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ., χρησιμοποιώντας μία απλή και κατανοητή για τόσο ευαίσθητα θέματα γλώσσα. Τα παιδιά, όσο μικρά και αν είναι, ζουν μέσα στην κοινωνία μας και βιώνουν καθημερινά διάφορα κοινωνικά γεγονότα, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Αναπόφευκτα τους δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά, στα οποία εμείς οι ενήλικες πρέπει να απαντάμε – μόνο που πολλές φορές διστάζουμε. Αυτή τη δυσκολία προσπαθεί να ξεπεράσει το «Αλφαβητάρι της Φύσης». Είτε η αφήγηση των παραμυθιών σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, είτε το διάβασμά τους από τα ίδια τα παιδιά (6-12 ετών), δίνουν μερικές καλές ευκαιρίες για συζήτηση και προβληματισμό.

Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου

Παιδική λογοτεχνία, Ελληνικά Γράμματα, 1998, 77 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Mediterra Books