Μαρία Λαγγουβάρδου-Χαιρέτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Λαγγουβάρδου-Χαιρέτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βιράν Επισκοπή Ρεθύμνης και ζει στο Ηράκλειο.
Σπούδασε εργοδηγός σχεδιάστρια. Εργάστηκε σε δημόσια τεχνικά έργα και ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός γραμμικού σχεδίου στη Β’ βάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια την “κέρδισε” η λογοτεχνία. Το πρώτο της βιβλίο “Πονεμένα πλάσματα” κυκλοφόρησε το 2013, το δεύτερο “Με τα φτερά του ονείρου” το 2015 και το τρίτο “… Μια ζωή σαν αστραπή” το 2017.
Μυθιστορήματα
Με τα φτερά του ονείρου (2014), Mystis Editions
… Μια ζωή σαν αστραπή (2017), Mystis Editions

Ποίηση
Αθέατες ρωγμές (2019), Mystis Editions

Αθέατες ρωγμές – Μαρία Λαγγουβάρδου-Χαιρέτη

Ποιήματα – στοχασμοί – μαντινάδες

Ποίηση, Mystis Editions, 2019, 166 σελ.

… Μια ζωή σαν αστραπή – Μαρία Λαγγουβάρδου-Χαιρέτη
Το 1930 είχε σχεδόν ξεχαστεί η Μικρασιατική καταστροφή και η ζωή στην Ελλάδα άρχισε να ξαναπαίρνει σιγά σιγά την κανονικό της ρυθμό.

Στο μικρό χωριό Καλαμώνα της Κρήτης η Αλεξάνδρα είχε την τύχη να μεγαλώνει χωρίς μεγάλες στερήσεις, όμως η μοίρα αποφάσισε να είναι μαζί της ακόμα πιο γενναιόδωρη.

Την πήρε μαγικά στην αγκαλιά της, τη μετέφερε στην Αθήνα να τελειώσει το γυμνάσιο, δικαίωμα απαγορευμένο για τα κορίτσια της επαρχίας, και παράλληλα να σπουδάσει πιάνο, τη μεγάλη της αγάπη.

Ο ελληνογερμανικός πόλεμος όμως την ανάγκασε να επιστρέψει στον Καλαμώνα, να εγκαταλείψει όλα αυτά που τη χαροποιούσαν και να χάσει κάθε επικοινωνία με το μεγάλο της έρωτα.

Την ίδια χρονική περίοδο ο αγαπημένος της Τίλο, αναγκασμένος από την άδικη απόφαση του Χίτλερ να επιτεθεί στην Ελλάδα, έδωσε ένα μεγάλο όρκο στο λαό της Κρήτης που τον κράτησε ως το τέλος.

Ο δραματικός τρόπος που εξελίχθηκαν τα γεγονότα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της γερμανικής κατοχής και της ελληνικής αντίστασης, θα κάνει τους αναγνώστες να πιστέψουν ότι όλα αυτά υπήρχαν μόνο στη φαντασία της Αλεξάνδρας, όμως στην πορεία θα πεισθούν ότι ήταν πέρα για πέρα αληθινά, μαζί και με τόσα άλλα που έμελλε να βιώσει στην υπόλοιπη ζωή της.

Μυθιστόρημα, Mystis Editions, 2017, 230 σελ.

Με τα φτερά του ονείρου – Μαρία Λαγγουβάρδου-Χαιρέτη
Το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο της Μαρίας Λαγγουβάρδου Χαιρέτη έχει τίτλο «Με τα φτερά του ονείρου». Στο μυθιστόρημα αυτό παρουσιάζει τη ζωή και τα συναισθήματα μιας κοπέλας που από μικρή βίωνε την άνιση μεταχείρηση μέσα στην οικογένειά της με τα άλλα αδέρφια της. Η συγγραφέας δείχνει στους αναγνώστες τις ανισότητες, την αδικία και τις διαφορετικές συμπεριφορές ανάμεσα σε παιδιά της ίδιας οικογένειας και τους αφήνει να κρίνουν αν και κατά πόσο όλα αυτά μπορούν να συμβαίνουν στ’ αλήθεια ή απλά να παραμένουν σαν εμμονή στην ψυχή και το μυαλό κάποιου…

« Η Άννα, κεντρική ηρωϊδα του μυθιστορήματος, από μικρή όταν διέκρινε την άνιση μεταχείριση που είχε με τους αδερφούς της, υπέφερε και σκηνοθετούσε αρρώστιες για να ανακαλύψει την αγάπη των γονιών της. Αυτή η ψυχοφθόρα διαδικασία σταμάτησε μόνο όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου…»

Μυθιστόρημα, Mystis Editions, 2014, 236 σελ.

Πηγές: Biblionet, Mystis Editions