Έχει αναλάβει το σενάριο και την αρχισυνταξία σε ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του Cosmote History, της ΕΡΤ, του Vice Greece και ανεξάρτητων παραγωγών. Ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος, με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ακροδεξιά βία και τον κρατικό αυταρχισμό, το προσφυγικό ζήτημα και τα θέματα έμφυλης βίας, έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα («Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ΒΗΜΑgazino, Vice, protagon, Inside Story, Popaganda). Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων και σεμιναρίων πάνω σε θέματα του ερευνητικού και θεωρητικού της ενδιαφέροντος. Το 2013 βραβεύτηκε για τη δουλειά της με το Δημοσιογραφικό Βραβείο «Ελένη Βλάχου», το 2018 με το Migration Media Award, έχει προταθεί τέσσερις φορές για το European Press Prize και το 2020 ήταν μέλος της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης.
Μια γυναίκα απολογείται (2021), Τόπος
Συλλογικά έργα
Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές/Άγνωστες οδύσσειες (2016), Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Μια γυναίκα απολογείται – Μαρία Λούκα
“Ο πόλεμος διεξάγεται
πάνω στο σώμα σου,
πάνω στην επιθυμία σου
και στο μυαλό σου”
“Αν δεν τον σκότωνα, θα με βίαζε. Εμένα. Την Ελένη. Όπως βιάζουν καθημερινά χιλιάδες γυναίκες που παγώνουν και δεν αντιδρούν. Ο φόβος σε παγώνει, είναι σαν να σβήνει ένα κερί μέσα σου, δεν μπορείς να δώσεις κίνηση στο σώμα σου, όλα σου τα όργανα έχουν νεκρώσει. Γίνεσαι αιχμάλωτη, γιατί ο πόλεμος διεξάγεται πάνω στο σώμα σου, πάνω στην επιθυμία σου και στο μυαλό σου. Είσαι ηττημένη.”
Το Μια γυναίκα απολογείται είναι μια νουβέλα εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών. Γυναικών που κακοποιούνται πίσω από τις πόρτες του «καθαγιασμένου» οικογενειακού θεσμού, που θάβουν την επιθυμία τους για ζωή κάτω από μελανιασμένες στρώσεις δέρματος, που αντιμετωπίζουν το αδιέξοδο της δικαιοσύνης επειδή πάντα φταίνε, που βιάζονται και δεν τις πιστεύουν ή που αμύνονται και τις τιμωρούν. Γυναίκες σε αέναη απολογία στο δικαστήριο της πατριαρχίας που αρθρώνουν τη φωνή τους ώστε να σταματήσει κάποτε η κοινωνία να αντιστρέφει τις ευθύνες και να ενοχοποιεί τα θύματα.
Στο Επίμετρό της, στο τέλος του κειμένου, η συγγραφέας αναπτύσσει την έμπνευση και τα γεγονότα που οδήγησαν στη γραφή αυτής της νουβέλας. Στο τέλος, επίσης, παρατίθεται μικρό γλωσσάρι όρων καθώς και κατάλογος με φορείς και σύγχρονες φεμινιστικές συλλογικότητες στην Ελλάδα.
Νουβέλα, Τόπος, 2021, 80 σελ.
Πηγές: Biblionet, Τόπος