Μαρία Παπαντωνίου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1978 στο «σμαραγδένιο νησί» της Ρόδου και είναι μόνιμη κάτοικος του χωριού Μαλώνα. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Μασάρων και στο Λύκειο Αρχάγγελου, αλλά παρόλο που είχε έφεση στα γράμματα, συγκυρίες της νεανικής της ζωής δεν της επέτρεψαν να αποκτήσει την πανεπιστημιακή μόρφωση που τόσο λαχταρούσε. Κατέχει όμως ένα πτυχίο, που το αντίτιμό του είναι πάρα πολύ ακριβό: πληρώνεται με αίμα ψυχής.
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε να διαβάζω βιβλία, να παίζω με τις λέξεις και να τους δίνω ψυχή και υπόσταση. Το βιβλίο ήταν πάντοτε ο πιο πιστός φίλος στις δύσκολες και μοναχικές μου ώρες, που δεν με πρόδωσε ποτέ». Παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία, έχει δύο κόρες κι έχει ζυμωθεί με τη ζωή του χωριού, των ηθών, των εθίμων και της παράδοσης.
«Έχω συμμετάσχει ενεργά στην αγροτική ζωή της οικογένειάς μου και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό. Βαδίζω με καθαρή συνείδηση στη ζωή και το “Άρωμα Πορτοκαλιού” είναι η δεύτερη συγγραφική μου απόπειρα μετά την πρώτη ερασιτεχνική, με την αληθινή ιστορία “Της Μοίρας τα γραμμένα”».
Μυθιστορήματα
Άρωμα πορτοκαλιού (2023), Εκδόσεις Κομνηνός

Άρωμα πορτοκαλιού – Μαρία Παπαντωνίου

Άρωμα


Στο μικρό χωριό Μαλώνα της Ρόδου, το καλοκαίρι του 1986, ο πλούσιος Έλληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδημήτρης συνδέεται ερωτικά με μια χωριατοπούλα, προκαλώντας αναστάτωση στα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Εικοσιεννιά χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2015, νέα γεγονότα έρχονται να συνταράξουν τις ζωές των ηρώων στο μικρό χωριό. Θαμμένα μυστικά, ίντριγκες, καλοφυλαγμένες αλήθειες ξεπηδούν από το μπαούλο της ζωής, για να φέρουν σαρωτικές ανατροπές…
Μια δραματική, ερωτική, ηθογραφική ιστορία και παράλληλα ένα οδοιπορικό στο νησί των ιπποτών, στη Μαλώνα και στο Χαράκι.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Κομνηνός, 2023, 243 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κομνηνός