Μαρία Πετρίτση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Πετρίτση κατάγεται από το Λουτράκι.
Σπούδασε μετάφραση στην Κέρκυρα και στο Βέλγιο. Ζει μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, όπου εργάζεται ως υπεύθυνη ειδικών εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διηγήματα, βιβλιοπαρουσιάσεις και λογοτεχνικές κριτικές της δημοσιεύονται σε περιοδικά όπως “Μανδραγόρας”, “(δε)κατα”, “Φαινόμενο του Λουξεμβούργου”, “Μητροπολιτικές Ιστορίες”, “Πλανόδιον”, κ.λπ., στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Στάχτες” και στο διαδίκτυο. Από το 2011 αρθρογραφεί στην εφημερίδα “Ο δρόμος της Αριστεράς”.
Διατηρεί το ιστολόγιο: Thethreewishes’s Weblog.
Μυθιστορήματα
Όλα λάθος (2011), Κέδρος
Μιράντα (2012), Κέδρος
Ο βασιλιάς του τρακ (2014), Κέδρος
Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει Ευγένιος στη θέση του Αρανίτση (2015), Bibliotheque

Διηγήματα
Lemon (2010), Εμπειρία Εκδοτική
Αγάπη μου, θέλω να γίνω ψάρι (2017), Bibliotheque

Αφηγήσεις
80 νύχτες αιώρησης (2018), Bibliotheque

Ποιήση
Μαγείρεψα και άλλα ποιήματα (2015), Bibliotheque

80 νύχτες αιώρησης – Μαρία Πετρίτση
Στο τέλος του διαδρόμου, εκεί που ήταν η καφετέρια είδα τον Tom Waitw και τον Ιααγ Ρορ που έπιναν
burbon και καφέ. Κάπνιζαν στριφτά τσιγάρα, στο τραπέζι έχασκε ανοιχτός ένας καπνός Drum κι ένας Zippo και γύρω τους κανείς.
Ένα υπερβατικό και αέρινο βιβλίο σαν μια καταγραφή βελουδένιων διαφανών ονείρων τοποθετημένες σε ένα εντελώς παράλογο κόσμο όπου έχει εξαφανιστεί η λογική καθώς και έννοια της βαρύτητας και της ισορροπίας των πραγμάτων.

Αφηγήσεις, Bibliotheque, 2018, 114 σελ.

Αγάπη μου, θέλω να γίνω ψάρι – Μαρία Πετρίτση
Μια συλλογή διηγημάτων γεμάτη εξομολογητικές ιστορίες στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, χωρισμένη σε τρεις ενότητες. Διάλογοι, διηγήσεις, εικόνες και εξιστορήσεις μικρών
και μεγάλων στιγμών από τη ζωή κάποιων συνηθισμένων ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι οποιοσδήποτε από εμάς ή και κανένας.

Διηγήματα, Bibliotheque, 2017, 198 σελ.

Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει Ευγένιος στη θέση του Αρανίτση – Μαρία Πετρίτση
Ένας άντρας ζει απομονωμένος στο διαμέρισμά του. Μιλά με αποφθέγματα ανθρώπων που θαυμάζει και κάποια μέρα ονειρεύεται να γίνει ο Ευγένιος Αρανίτσης. Πιστεύει πως η αγάπη πρέπει να εφευρεθεί ξανά και πως η μνήμη είναι το μοναδικό όπλο της δικαιοσύνης. Βλέπει ψυχεδελικά όνειρα και είναι ερωτευμένος με μιαν άγνωστη από το απέναντι μπαλκόνι με την οποία έχει τις πιο παράξενες φαντασιώσεις. Τρία αδέσποτα σκυλιά θα του αλλάξουν με τον πιο απρόσμενο τρόπο τη ζωή.

Μυθιστόρημα, Bibliotheque, 2015, 198 σελ.

Μαγείρεψα και άλλα ποιήματα – Μαρία Πετρίτση
Ίχνος έμπρακτης μαγείας που απέμεινε στον κόσμο είναι η μαγειρική.
Αλλά και πρόχειρο μέσο εξάσκησης του μεγαλείου της προσφοράς. Γι αυτό και συνήθως έχει να κάνει με το κατ’ εξοχήν πρόσωπο της προσφοράς που είναι η μητέρα. Και μητέρα σημαίνει μη τέρας. Γιατί προπαρασκευή τροφής είναι να κάνει βρώσιμα τα τέρατα. Να παίξει το αρχικό παιχνίδι του εκπολιτισμού.
Ο κάθε μάγειρος και η κάθε μαγείρισα είναι ένα είδος πρέσβη μητέρας και μη τέρατος σε ένα παιχνίδι φωτιάς και νερού που κάνει το χωματώδες των υλικών πνοή. Δεν θέλει όμως τόση φιλοσοφία για να το απολαύσουμε. Άσκηση λεπτότητας είναι και αρχοντιάς του προσφέροντος και του προσφερομένου και του δεχομένου. Η ρίζα κάθε γιορτής.
Γι αυτό το “μαγείρεψα” υπονοεί πάντα το “κοπιάστε”, εκεί, όπου όλοι οι καλοί χωράνε.

Ποίηση, Bibliotheque, 2015, 78 σελ.

Ο βασιλιάς του τρακ – Μαρία Πετρίτση
Σε κάποιο μπαρ ένας άντρας ερωτεύεται τη λάθος γυναίκα. Μια ανυποψίαστη νεαρή φοιτήτρια ερωτεύεται τον εραστή της μητέρας της επικυρώνοντας τους υποσυνείδητους κανόνες ενός παιχνιδιού προτύπων. Μια κοπέλα με ένα λουλούδι στο μάγουλο ενσαρκώνει το νόημα της αληθινής φιλίας. Κάποιο παιδικό τραύμα αναγκάζει έναν επώνυμο δημοσιογράφο να πληρώνει το σεξ στους οίκους ανοχής. Μια διαδικτυακή περσόνα εγκαταλείπει την οθόνη και αναζητά τρυφερότητα στους δρόμους της πόλης. Μια σειρά συμπτώσεων και ενστίκτων φέρνουν τους ήρωες του μυθιστορήματος αντιμέτωπους με τα πιο οδυνηρά μυστικά τους. Λίγο πριν από την κάθαρση, νιώθουν τρακ. Αυτή είναι η ειλικρινέστερη στιγμή της ζωής τους.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2014, 392 σελ.

Μιράντα – Μαρία Πετρίτση

Μέρες και νύχτες μιας παρέας


Μια παρέα φίλων, ηθοποιοί οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και η Μιράντα, ταξιδεύουν σε νησιά της Ελλάδας και πόλεις του εξωτερικού. Μεταξύ τους αναπτύσσονται δεσμοί φιλίας, άλλοτε ειλικρινείς και άλλοτε όχι, και αναμενόμενες όσο και απρόοπτες ερωτικές σχέσεις, που είναι αμφίβολο αν θα διαρκέσουν στο χρόνο.
Μυστικά, έρωτας και φιλία μπλέκονται και δημιουργούν σκηνικά καθημερινότητας που συχνά ξεφεύγουν από το σύνηθες και ανοίγουν νέα μονοπάτια αναζήτησης και αυτογνωσίας.
Πρόσωπα συνηθισμένα που δε διστάζουν να βουτήξουν ως το βάθος των περιστάσεων προκειμένου να επιβιώσουν μέσα από καταστάσεις αινιγματικές.
Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη διάρκεια ενός χρόνου. Μετά το πέρασμά του κανένας από τους ήρωες δε θα είναι πια ο ίδιος.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2012, 422 σελ.

Όλα λάθος – Μαρία Πετρίτση
Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε ένα ακριτικό χωριό της Μακεδονίας.
Ο μικρόκοσμος μιας επαρχίας, που διατηρεί ελάχιστη επαφή με την υπόλοιπη Ελλάδα, προσπαθεί να αποκοπεί από το παρελθόν και να ανοίξει νέους ορίζοντες, για ένα καλύτερο μέλλον.
Άνθρωποι που αντιστέκονται στις προκαταλήψεις τους προσπαθώντας από όλα λάθος να τα κάνουν όλα σωστά· επειδή η ανάγκη του ανθρώπου για ευτυχία είναι ανεξάντλητη και οι ικανότητές του την ώρα της μάχης απρόσμενα μεγάλες.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2011, 410 σελ.

Lemon – Μαρία Πετρίτση

με λένε


Μικρές καθημερινές, άλλοτε παράξενες κι άλλοτε φαινομενικά συνηθισμένες ιστορίες, που αφηγούνται τον εαυτό τους σε πρώτο πρόσωπο, αναπνέοντας με ανθρώπινους πνεύμονες.
Μικρές καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που αφηγούνται τον εαυτό τους σε πρώτο πρόσωπο. Φίλοι και εραστές, παιδιά και γονείς, χρωματιστά γκράφιτι, νυχτερινές πορείες. Πλαστικές κούκλες βιτρίνας που εμπνέουν ερωτικά παιχνίδια. Πλάσματα της φαντασίας που παίρνουν σάρκα και οστά. Φωτογραφίες που αιχμαλωτίζουν μύχιες σκέψεις. Δεισιδαιμονίες και προλήψεις που τρομοκρατούν. Διαδικτυακοί έρωτες με απροσδόκητο τέλος. Όνειρα που γίνονται πραγματικότητα. Κοινωνικές συμβάσεις που καταρρίπτονται.
Μία διαρκής αναζήτηση της ελευθερίας και της διαφορετικότητας μέσα από μουσικές και στίχους. Άρνηση και τρόμος μπροστά στο συμβατικό κενό. Δολοπλοκίες και περιπλοκές. Ψυχολογικά παιχνίδια και απωθημένα. Μαγικές εικόνες που κρύβουν ανομολόγητα μυστικά. Αθωότητα και συνενοχή. Μετρήσεις και αναμετρήσεις. Φως και σκοτάδι.
Ένα βιβλίο που ανασαίνει με ανθρώπινους πνεύμονες.

Διηγήματα, Εμπειρία Εκδοτική, 2010, 272 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κέδρος, Εμπειρία Εκδοτική, Bibliotheque