Μαρία Συμεών

Μαρία Συμεών

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Συμεών γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Έχει Πτυχίο Δραματικής Τέχνης της Ανώτερης Δραματικής Σχολής, Ευγενίας Χατζίκου, Δίπλωμα Σύνθεσης –Αριστούχος, με Δάσκαλο τον Μ. Τραυλό– στο Ωδείο Ν. Σκαλκώτας, όπου, πήρε και τα Πτυχία: Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, καθώς και Μουσικές Σπουδές Πιάνου και Τραγουδιού. Επίσης, παρακολούθησε, με άριστη επίδοση, τα Σεμινάρια: Υποκριτικής Τέχνης: «Οι Κακές Γυναίκες», σε διδασκαλία Μίνωα Βολανάκη. Θεατρολογίας: «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και Δράμα», με διδάσκοντα τον Βάιο Λιαπή, Καθηγ. του Αν. Πανεπιστημίου Κύπρου, και Φιλοσοφίας: 1ο «Ο χρόνος στην Κλασική Αθήνα» και 2ο«Πλάτων» με διδάσκοντα τον Βασίλη Κάλφα, Καθηγ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Mathesis).
Ερμήνευσε ρόλους, όπως: «Ελένη» Ευριπίδη, «Κλυταιμνήστρα»: «Ηλέκτρα» Σοφοκλή, «Ιώ» και «Κασσάνδρα»: «Ο Ρόλος της Γυναίκας στο Αρχαίο Δράμα», «Σολάνζ»: «Δούλες» Ζενέ, «Μπελίνα»: «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» Μολιέρου, «Αντιγόνη» Σοφοκλή, «Ημέρα της Όσφρησης»: «Έρημος» Γ. Ζαμπουλάκη, «Αβροτόνη»: «Επιτρέποντες» Μενάνδρου, «Μαρίνα Τσβετάγιεβα» Δ. Βαρβαρήγου, «Αρετούσα»: «Απάχηδες των Αθηνών» Ν. Χατζηαποστόλου-Γ. Πρινέα, «Ανγκούστιας»: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» Φ. Γ. Λόρκα. Στο έργο «Γυναικείες Μορφές στο Αρχαίο Δράμα» ερμήνευσε τους ρόλους: «Ικέτιδες» «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Πολυξένη», «Ιώ», «Ανδρομάχη», «Εκάβη», «Πραξαγόρα».
Επίσης, ερμήνευσε τους ρόλους: «Άτοσσα»: «Πέρσες» Αισχύλου, «Ερνεστίνα»: «Εσύ και τα Σύννεφά σου» Ερ. Βεστφάλ, κ.ά.
Θέατρα που συνεργάστηκε: Εθνικό Θέατρο, Όραμα-Κ. Πρέκα, Θυμέλη-Ε. Βοζικιάδου, Διάχρονο-Μ. Βιδάλη, L.A., Κνωσός, Μ. Brodway-Μ. Κατράκης, Αλκμήνη κ.α. Σκηνοθέτες που συνεργάστηκε στο Θέατρο: Γ. Χουβαρδάς, Στ. Τσακίρης, Γ. Ζαμπουλάκης, Κ. Πρέκας, Ε. Βοζικιάδου, Α. Λάζου, Τ. Λέρτας, Γ. Διαμαντόπουλος, Β. Πλατάκης, Τ. Μουδατσάκις κ.α.
Δίδαξε, επίσης, Υποκριτική και Ορθοφωνία – Φωνητική στο Αρχαίο Δράμα, στο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ/ΦΣΠΑ), σχετικό με την Αρχαία Όρχηση, με επιστημονική Υπεύθυνη την Αναπλ. Καθηγήτρια Άννα Λάζου, με το Project “PERSAE –AESCHYLOS, THE ‘ORCHESIS’ APPROACH”.
Έγραψε Πρωτότυπη Μουσική για πολλά Θεατρικά Έργα και απέσπασε επαινετικές Κριτικές στο Θεατρικό Φεστιβάλ της AVIGNON, στη Γαλλία, για τη Μουσική της στα Έργα «Πέρσες», «Οιδίποδας Τύραννος», «Άλκηστη» και «Προμηθέας Δεσμώτης» σε Σκηνοθ. Τηλέμαχου Μουδατσάκι (Καθηγ. Παν/μίου).
Συμμετείχε σε Συναυλίες Νέων Ελλήνων Συνθετών. Ενορχήστρωσε Μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για τις «Τρωάδες». Επίσης, έγραψε Μουσική, για τα Έργα: «Ελληνική Μυθολογία», «Θείος Βάνιας», «Αντιγόνη», «Μαρίνα Τσβετάγιεβα», «Θρήνος Τελαμώνος», «Εσύ και τα Σύννεφά σου», «Νικηφόρος Φωκάς» κ.α. Έκανε Ενορχήστρωση και Μουσική Διδασκαλία στην Οπερέτα «Απάχηδες των Αθηνών». Έπαιξε ζωντανά Πιάνο για πολλά Έργα. Στην «Κυρία με τας Καμελίας vs Traviata», έκανε και τη μουσική προσαρμογή της Όπερας του VERDI, για το Διάχρονο θέτρο.
Έγραψε θεατρικά έργα, θεατρικές αποδόσεις, μεταφράσεις, ποίηση.
Έχει Βραβευτεί από την ΠΕΛ για Ποιήματα και Θεατρικά Έργα της και από την UNESCO, για τη Μουσική της στους «Πέρσες», στην «Αντιγόνη» και στην «Μαρίνα Τσβετάγιεβα», όπως και για τις Ερμηνείες της. Βραβεύτηκε επίσης, από την Περιφέρεια Αττικής για την Ποίησή της, στον Καλλιτεχ. Διαγωνισμό Λήκυθος 2021 και το 2022 διετέλεσε μέλος της Κριτικής Επιτροπής του ίδιου Θεσμού.
Ποίηση
Έσσετ’ ήμαρ (2023), Δρόμων

Έσσετ’ ήμαρ – Μαρία Συμεών

Έσσετ'Θα ‘ρθει η μέρα που…


Έσσετ’ ήμαρ…
Η νίκη θα υποκλιθεί στους χαμένους της,
όπως η ευγένεια εμπρός στη σιωπή!
Κι η κέρινη ήττα, στερνή,
θα ατενίσει το φως… δίχως τόλμη!

Ποίηση, Δρόμων, 2023, 138 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δρόμων