Μαρία Σύρρου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Σύρρου γεννήθηκε στο Βόλο.
Σπούδασε δημοσιογραφία και θέατρο στην Αθήνα, όπου εργάστηκε, από το 1988 έως το 2008, ως συντάκτρια/επιμελήτρια ύλης (ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84, ρ/σ ΑΝΤΕΝΝΑ, περ. ΕΙΝΑΙ, περ. Σινεμά, εφ. Ημερησία, εφ. Ελευθεροτυπία κ.λπ.). Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με την παράσταση “Ικέτιδες” του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή (Επιδαύρια, 1994). Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Επιλήσμονες” (εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα 2016) και “λογότυπα” (εκδ. Ηριδανός, Αθήνα 2019), καθώς και την έμμετρη θεατρική κωμωδία “Οι μνηστήρες της Δανάης” (free ebook, Ψηφιακή Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα 26 Νοεμβρίου 2019). Ποιήματα και μικροδιηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα καθώς και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά (Άνευ, Απόπλους, Θράκα, Μανδραγόρας, Περί Ου, Φρέαρ, Fractal κ.λπ.).

Επιλήσμονες – Μαρία Σύρρου
ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΣΙΩΠΗ
Ζητώ συγγνώμη από τους στίχους μου
που έμειναν να με περιμένουν
δέκα και εννέα συναπτά φθινόπωρα.
Δέκα και εννέα έτη φωτός, έχω την αίσθηση.
Όχι πως με περίμεναν πολύ
μα, να, μου λείψανε κι εμένα.
Τώρα τους ψάχνω στα τυφλά.
Τους αφουκράζομαι μες στις σιωπές.
Τη γεύση τους αποζητάει
ο στερημένος ουρανίσκος μου.
Μετρώ στο πληκτρολόγιο τα γράμματα.
Εικοστέσσερα. Όλη η παλιοπαρέα μαζεμένη.
Σκέφτομαι μήπως προκαλέσω και την έμπνευση.
Θα είναι πρόκληση σε μονομαχία.
Πιστόλι ή ξίφος, ας επιλέξει εκείνη.
Έχω την αγαθή προαίρεση να με συντρίψει.

Πρώτη ποιητική συλλογή της Μαρίας Σύρρου με εμφανείς επιρροές από το λυρισμό του θεάτρου και τη μεταφυσική ενός θρησκευτικού συναισθήματος, με έναν διάχυτο ερωτικό ρομαντισμό. Δεν λείπουν ωστόσο οι ματιές στο σημερινό ναυάγιο του κόσμου (βλ. τα ποιήματα “Ζωές εξιλαστήριες”, “Συρία. Εις μνήμην” κ.ά.), οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (βλ. Facebook, στο ποίημα “Χειροκροτήστε με”) και η έμφαση στην ανάγκη μιας κάθαρσης από όσα μας βαραίνουν.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες: “Επιλήσμονες” (2015-2016) με πρόσφατα ποιήματα, “Χάσμα” (1996) με αφιέρωση στους γονείς της ποιήτριας, και “Πετροκέρασα” (1991-1993) μια εσωτερική αναδρομή και ανασκόπηση στιγμών.
Οι “Επιλήσμονες” αντλούνται, θεματικά, από πηγές ποικίλες. Ωστόσο, στίχο το στίχο, εξυφαίνεται μια νοητή γραμμή που τους διατρέχει και τους συνδέει. Αυτή η νοητή γραμμή, ο ομφάλιος λώρος που τρέφει και συντηρεί την έμπνευση, είναι ο νόστος, η νοσταλγία.

Ποίηση, Μανδραγόρας, 2016, 46 σελ.

Οι μνηστήρες της Δανάης – Μαρία Σύρρου
Το θεατρικό έργο “Οι μνηστήρες της Δανάης” είναι βασισμένο στους ελάχιστους στίχους που έχουν διασωθεί από το σατυρικό δράμα του Αισχύλου “Δικτυουλκοί”, καθώς και σε μύθους σχετικούς με τα δρώντα πρόσωπα (Διόνυσος, Δανάη, Περσέας, Δίκτυς, Ψαράς, Σιληνός, Χορός Σατύρων). Στους “Μνηστήρες της Δανάης” έχουν περιληφθεί όλοι οι σωζόμενοι στίχοι των “Δικτυουλκών”· αποδίδονται μεταγραμμένοι στα νέα ελληνικά. Πρόκειται για εργασία που εκπονήθηκε από τη συγγραφέα στο πλαίσιο του μαθήματος “Προετοιμασία παράστασης”, σε συνδιδασκαλία του σκηνοθέτη Σταύρου Ντουφεξή και του γλύπτη-προσωποποιού Μάνου Ποντικάκη, κατά τη διάρκεια της τριετούς θεατρικής σπουδής της στο Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ΔΕΣΜΟΙ (1991-1993), την οποία επεξεργάστηκε εξ αρχής, με την ευκαιρία της παρούσας έκδοσης. Η πρώτη γραφή των “Μνηστήρων της Δανάης” δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του λογοτεχνικού περιοδικού Μανδραγόρας (10/09/2015).

Θεατρικό, e-book, Ιδιωτική Έκδοση, 2019, 31 σελ.

Λογότυπα – Μαρία Σύρρου
HOMO SAPIENS
μάταια στριμώχνονται οι στίχοι
να βολευτεί η ανοχή του άστεγου
η ανωνυμία του που προσπερνώ
στο νοτισμένο πεζοδρόμιο.
πώς να υφάνω ξέφτια λόγια
για τη βολή σ’ ένα χαρτόκουτο
την ηδονή του αποτσίγαρου.
“θλίβομαι” πάω να γράψω, μα συντρίβομαι
στον κορεσμό και στη δειλία μου.
τι να σου απολογηθώ και τι ν’ αποσιωπήσω.
δωροδοκώ τις λέξεις και σιγώ
υποταγμένη στην αγέλη.

Με τα “λογότυπα” σκιαγραφούνται τα χνάρια μιας ήδη μακρόχρονης κρίσης μέσα από βιώματα ρουτίνας μοιρασμένα σε δύο ισοβαρείς ενότητες, τις “αντιλογίες” και τις “αποτυπώσεις”. Τα 24 ποιήματα που δομούν τη συλλογή αποκαλύπτουν τη φλέγουσα όψη μιας προσωπικής διαδρομής από την άνοιξη του 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Έχει καταλαγιάσει πλέον ο αιφνιδιασμός των οδυνηρών μεταπτώσεων – κυριαρχεί η παρόρμηση της επιβίωσης.
Οι εξιδανικεύσεις, οι αρνήσεις, οι συμβιβασμοί διαλέγονται με τη διάχυτη αβεβαιότητα και αντιπαλεύουν το κατεστημένο υπερέχον με μια διάθεση άλλοτε καταγγελτική ή περιπαικτική, άλλοτε προσμονής ή και παραίτησης. Η γλυκόπικρη αίσθηση που διαποτίζει το περιβάλλον της συλλογής δεν υπόσχεται να ανασύρει τη ματαιωμένη ελπίδα αλώβητη και κραταιά-επιχειρεί να επενδύσει το άδηλο μέλλον με τη δύναμη της απροκάλυπτης αλήθειας.

Ποίηση, Ηριδανός, 2019, 48 σελ.

Επιλήσμονες – Μαρία Σύρρου
Στη β΄ έκδοση της ποιητικής συλλογής “Επιλήσμονες” προστέθηκαν τα τέσσερα ποιήματα που αποτελούν την εναρκτήρια ενότητα “Άτροπος (2017 – 2020)”, καθώς και το Επίμετρο, ενώ έγιναν ελάχιστες απλουστεύσεις στη στίξη σε ποιήματα που περιλαμβάνονται στην α΄ έκδοση της συλλογής (εκδόσεις Μανδραγόρας, Αθήνα 2016).

Ποίηση, e-book, Ιδιωτική Έκδοση, 2020, 42 σελ.

Ποίηση
Επιλήσμονες (2016), Μανδραγόρας
Λογότυπα (2019), Ηριδανός
Επιλήσμονες (2020), Ιδιωτική Έκδοση

Θεατρικά έργα
Οι μνηστήρες της Δανάης (2019), Ιδιωτική Έκδοση

Πηγές: Biblionet, Ηριδανός, Μανδραγόρας