Μαρία Ζαβιανέλη

Ελληνες λογοτέχνες


Κόκκινο του αιματίτη
Αυτοί είναι οι ήρωες μου: Η Σβέτλα, η Ερατώ, η Ελένη, ο Εμβέρ, ο Φιοντόρ, η Αϊσέ, η γιαγιά Ρεγγίνα…
Μαζί τους ταξίδεψα στην Σμύρνη, στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στο Μόναχο, στη Θεσσαλονίκη, μετανάστευσα, κακοποιήθηκα, δολοφόνησα, έμεινα άστεγη, αγάπησα, μίσησα, ερωτεύτηκα…
Έζησα…
Τώρα τους εναποθέτω στα δικά σας χέρια.
Είναι “ραγισμένοι”… Εξάλλου ήταν πολύ “εύθραυστοι”.

Οι θαλασσινοί κήποι
Για ετούτη τη γη του δυόσμου και του θυμαριού…
Τη χώρα της πέτρας, των αρχαίων ναών, των βυζαντινών μοναστηριών που μοσχοβολά βασιλικό και αλμύρα…
Γράφουμε ποιήματα, ονειρευόμαστε, μα πάνω από όλα συμπλέουμε στα νερά της Μεσογείου! Που και που αγναντεύουμε τον ορίζοντα και ετοιμάζουμε ταξίδια, στην Εσπερία και τη σαγηνευτική Ανατολή.
Ένα καράβι είναι η Ελλάδα μας που αιώνες τώρα ταξιδεύει μέσα στις χαρές και στις πίκρες. Μια χώρα μαγευτική με μύθους, θρύλους και ανθρώπους που παλεύουν ηρωικά. Ματώνουν μα ακόμα και με λαβωματιές συνεχίζουν. Όρθιοι και θαρραλέοι μάχονται ηρωικά τους άνεμους, στους Κύκλωπες, στις τρικυμίες, στους Λαιστρυγόνες και τις σύμφορες… Για να ‘ναι το αίμα του ήλιου πάντα φως -δυνατό έτσι ώστε να λαμπυρίζει πάνω από τους ατελείωτους θαλασσινούς κήπους… Να γλυκαίνει τους καημούς της οικουμένης και να φωτίζει τα ονείρατα των ανθρώπων.

Διηγήματα
Κόκκινο του αιματίτη (2012)

Ποιητικά
Κύματα (2007)
Οι θαλασσινοί κήποι (2016)

Συλλογικά έργα
Τα κείμενα (2009)

Διακρίσεις
1) Γ΄ Παγκρήτιο βραβείο για το ποίημα “Φτεροκόπημα αφιερωμένο στον έρωτα” πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου τονΑύγουστο του 2005.
2) Β ΄Παγκρήτιο βραβείο από τον σύνδεσμο φιλόλογων Νόμου Χανίων -για την συλλογή “Φλόγα που έγινες Ηφαίστειο” αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
3) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα “Το πουκάμισο” από το πνευματικό κέντρο Δήμου Πετρούπολης.
4) Γ΄ Πανελλήνιο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στους Δελφούς για το ποίημα “Σε τούτη τη γη” αφιερωμένο στην Ελλάδα.
5) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο βιωματικής ποίησης για το ποίημα “Το πουκάμισο” στα Σικελιανά-Σαλαμίνας.
6) Γ΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα “Φτεροκόπημα” στα Σικελιανά-Σαλαμίνα.
7) Α΄ Πανελλήνιο βραβείο σύγχρονης ποίησης για το ποίημα “Οτι έμεινε” από το λογοτεχνικό περιοδικό “Κελαινώ”. Ο διαγωνισμός είχε θέμα “Αλησμόνητες πατρίδες”. Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηνών.
8) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα “Ο νικητής” στα Σικελιανά Σαλαμίνας.
9) Έπαινος για το ποίημα “Ο Νικητής” από τους λογοτέχνες Ευρώπης. Θεσσαλονίκη.
10)Τιμήθηκε με το βραβείο Υπάτου για το ποίημα “Ειρήνη” από την “Αμφικτιονία Ελληνισμού”. Ο Παγκόσμιος λογοτεχνικός διαγωνισμός είχε θέμα την ΕΙΡΗΝΗ.
11)Τιμητική διάκριση για το ποίημα “Ο Νικητής” από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης.
12) Βράβευση της ποιητικής συλλογής “Κύματα” από το λογοτεχνικό περιοδικό “Κελαινώ” στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ίλιον.
13) Α΄Βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (στους Δελφούς) 7-6-2008.
14) Β΄ Βραβείο στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκύρηξε το Κέντρο Πολιτισμού Ν.Α Ευρώπης, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Β.Ελλάδος και το τμήμα Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με θέμα “Περιβάλλον-Φύση-Άνθρωπος”. Περγαμηνή «Τιμής Ένεκεν» από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών.
15) Β΄ Βραβείο από των Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων. Για το ποίημα “Εξωτικό”.
16) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο από τον Λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ στο αφήγημα και στο ποίημα “Το κλειδωμένο εβένινο συρτάρι”.

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη, Ραδάμανθυς

173 views.