Μιχάλης Κατσιμπάρδης

Μιχάλης Κατσιμπάρδης

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μιχάλης Κατσιμπάρδης ζει κι εργάζεται στην Αθήνα τα τελευταία τριάντα χρόνια, διδάσκοντας ελληνική φιλολογία στη δημόσια εκπαίδευση. Από μικρός διάβαζε λογοτεχνία –και κυρίως ιστορικά βιβλία– και συχνά πυκνά έγραφε κείμενα, τα οποία ωστόσο ποτέ στο παρελθόν δεν του πέρασε από τον νου να τα εκδώσει. Το έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια κι έτσι το συγκεκριμένο μυθιστόρημά του είναι το τρίτο που εκδίδεται, έχοντας την ελπίδα και την υπόσχεση ότι δεν θα είναι και το τελευταίο.
Μυθιστορήματα
Στα μούτρα σου! (2019), Άνεμος Εκδοτική
Απαγορευτικό (2023), Άνεμος Εκδοτική

Αφηγήσεις
Δυο χειμώνες κι ούτε ένα καλοκαίρι (2018), Άνεμος Εκδοτική

Διδασκαλία-Μελέτη
Ταξίδι με τη Γλώσσα μου Ε΄ δημοτικού (2002), Μεταίχμιο

Συλλογικά έργα
Η διαθεματικότητα στα φιλολογικά μαθήματα και τα σχέδια εργασίας (2007)

Απαγορευτικό – Μιχάλης Κατσιμπάρδης

Απαγορευτικό


Στην καρδιά της δεκαετίας του ’80, σ’ ένα παρακμιακό καφενείο στη χειμωνιάτικη Ουρανούπολη, κάτω από τη βαριά σκιά του Άθω, ο Στέφανος προσδοκά, σε πείσμα της λογικής, ότι θα αποπλεύσει για το Όρος. Έξω λυσσομανά πρωτοφανής καταιγίδα ξεθωριάζοντας τις αναιμικές ελπίδες που τρέφει κόντρα στον κοινό νου αλλά και στον φίλο του, ο οποίος αδυνατώντας να τον μεταπείσει αναζητά έγκυρες απαντήσεις στον ανεμοδαρμένο μόλο.
Στον μικρόκοσμο του καφενείου μοναχοί, εργάτες, συνταξιούχοι, φοιτητές κι ένας αλλοπαρμένος γέροντας συνθέτουν ένα εκρηκτικό ανθρώπινο μίγμα, που ζωντανεύει φιλοσοφικές αναζητήσεις και πυροδοτεί αχαλίνωτα πάθη.
Το τέλος επιφυλάσσει ένα τραγικό συμβάν που γίνεται αφορμή για μια ολική ανατροπή των πραγμάτων. Ενδιάμεσα, φωτίζονται τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια του πρωταγωνιστή, που σμίλεψαν την αινιγματική και αντιφατική στάση του για τη ζωή.

Ένα απρόσμενο και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που αναμειγνύει ψυχογραφικές αναφορές, φιλοσοφικές αναζητήσεις, κοινωνικά και πολιτικά πάθη.

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2023, 282 σελ.

Στα μούτρα σου! – Μιχάλης Κατσιμπάρδης

Στα μούτρα


Ένας μικρόκοσμος γεμάτος ανέμελα παιδιά και γονείς βυθισμένους σε έγνοιες αποτυπώνεται στον καμβά της εφτάχρονης δικτατορίας. Πάνω του απεικονίζεται η φαινομενικά αμέριμνη ζωή των ηρώων, στην οποία κυριαρχεί η αυθεντικότητα, η τρυφερότητα αλλά και η αφέλεια, το κουτσομπολιό και η φαιδρή σχολική διαπαιδαγώγηση. Οι ήρωες είναι μια παρέα παιδιών που σκαρώνει φάρσες, στήνει ομηρικούς καυγάδες, δημιουργεί φιλίες ζωής και ονειρεύεται το μέλλον, προσπαθώντας να κατανοήσει τον συχνά παράλογο κόσμο των μεγάλων.
Ο άγουρος έρωτας του ευαίσθητου Γιωργή για την όμορφη Ναυσικά, οι επιστήθιοι φίλοι του, ο εθνικόφρων διευθυντής, ο ανέμπνευστος δάσκαλος, ο θυμόσοφος γέρο-νησιώτης και οι δημοκρατικοί ενήλικες, που αντιστέκονται στο σκοτάδι της εποχής, είναι κάποιοι από τους χαρακτήρες που δίνονται με πολλή συγκίνηση αλλά και άφθονο χιούμορ.
Το βιβλίο αυτό ξυπνά, με τρόπο γλυκό και τρυφερό, νοσταλγικές αναμνήσεις στους μεγαλύτερους και προσφέρει στα νέα παιδιά ζωντανές εικόνες μιας γνήσιας αλλά αντιφατικής εποχής.

Ο συγγραφέας με τη μεστή, αισθαντική και ενίοτε καυστική γραφή του αποτυπώνει μια γενιά ανεπανάληπτης παιδικής αθωότητας σε ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον.

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2019, 318 σελ.

Δυο χειμώνες κι ούτε ένα καλοκαίρι – Μιχάλης Κατσιμπάρδης

Δυο χειμώνεςΑληθινή ιστορία
Η αντίσταση, η σύλληψη,
τα ναζιστικά στρατόπεδα,
η επιστροφή, η ματαίωση…


Καλοκαίρι 1944. Λίγο πριν εγκαταλείψουν την Ελλάδα, οι Γερμανοί πυρπολούν, βασανίζουν, αιχμαλωτίζουν, αφανίζουν περιουσίες και ψυχές. Ο πατέρας μου ήταν νέος, γεμάτος όνειρα για τη ζωή, περίμενε τη στιγμή που θα του δινόταν η ευκαιρία για το μεγάλο φτερούγισμα. Ο πόλεμος όμως ανατρέπει τα οράματα. Βρέθηκε στη δίνη του, άγουρος ακόμα από ζωή. Αντιστάθηκε, αρνήθηκε την υποταγή στους κατακτητές, προδόθηκε, συνελήφθη, βασανίστηκε, σύρθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα της Γερμανίας. Έδωσε υπόσχεση να γυρίσει πίσω, στην πατρίδα και στους ανθρώπους του. Πάλεψε καθημερινά για την αξιοπρέπειά του μέσα στη φρίκη του στρατοπέδου, εκεί που η λέξη “άνθρωπος” χάνει το νόημά της. Γαντζώθηκε από τη ζωή και βγήκε απ’ αυτή τη μάχη λαβωμένος μα ζωντανός. Γύρισε με λαχτάρα πίσω, σε μια πατρίδα όμως που δεν του άνοιξε ποτέ την αγκαλιά της. Μια μεταπολεμική Ελλάδα που κατασπάραζε τα παιδιά της, που έθετε διαχωριστικές γραμμές, που περιφρονούσε και τιμωρούσε.

Το βιβλίο αυτό ανοίγει διάπλατα την ψυχή του ήρωα, που για χρόνια ήταν βυθισμένη στο σκοτάδι. Και φέρνει στο φως όχι μόνο συνταρακτικά ιστορικά ντοκουμέντα, ερμηνείες και απαντήσεις σε πολλά “γιατί”, αλλά επιπλέον πραγματεύεται τη δύσκολη κι ανεξερεύνητη σχέση του πατέρα-ήρωα με τον γιο-συγγραφέα. Μια σχέση που ποτίστηκε με περισσότερες σιωπές και λιγότερα λόγια.

Αφηγήσεις, Άνεμος Εκδοτική, 2018, 320 σελ.

Ταξίδι με τη Γλώσσα μου Ε΄ δημοτικού – Μιχάλης Κατσιμπάρδης

Ταξίδι με


Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο της σειράς Ταξίδι με τη Γλώσσα μου, η οποία συμβάλλει σ’ ένα νέο προσανατολισμό της γλωσσικής διδασκαλίας στο Δημοτικό. Λαμβάνοντας υπόψη το σχολικό εγχειρίδιο αλλά και τις νέες τάσεις στη διδασκαλία και την αξιολόγηση του γλωσσικού μαθήματος, βοηθάει ουσιαστικά το μαθητή να ασκηθεί στη γλώσσα και λειτουργεί για τον εκπαιδευτικό ως σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
– Κείμενα από διαφορετικά είδη λόγου
– Επεξεργασία των κειμένων με κατάλληλες ερωτήσεις κατανόησης
– Τα γλωσσικά φαινόμενα που εξετάζονται στην Ε΄ δημοτικού με ευσύνοπτη θεωρία και ποικιλία ασκήσεων
– Παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου , καλύπτοντας το “Σκέφτομαι και γράφω” του σχολικού βιβλίου
– Δημιουργικές, διαθεματικές δραστηριότητες

Σπουδή και διδασκαλία, Μεταίχμιο, 2002, 158 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μεταίχμιο, Άνεμος Εκδοτική

Please wait...