Έλαβε το πτυχίο του το 1962 και από το 1965 άρχισε να δικηγορεί.
Τα βιβλία που έχει εκδώσει είναι τα “Ισόβια του Θεοτόκη”, 1994, “Τα χρόνια του Mahler”, 1997, “…και, ίσως, σ’ αγαπώ παράφορα!”, 2001, “Νίκη, εντελώς προσωπικό”, 2006, και “Η πορεία του ρομαντισμού”, 2006 κ.ά.
Τα χρόνια του Mahler, το μοναχικό βήμα του ρομαντικού
Δοκίμια, αφηγήματα και άλλα για την όπερα και τις βλαβερές συνέπειες της λογικής
Ο αιφνίδιος θάνατος ενός φίλου, του Μάνου, επιστρατεύει τον συγγραφέα στην παρουσίαση μερικών ετερόκλητων σημειωμάτων του που του άφησε ο μακαρίτης (προφανώς χωρίς να έχει ρίξει την τελευταία ματιά – αφού ήταν αμφίβολη και η πρόθεσή του να τα δει δημοσιευμένα). Πρόκειται για κείμενα μουσικολογικά, αισθητικά αλλά και άλλα, πιο καθημερινά -ενίοτε χιουμοριστικά- στα οποία -όσα επιλέγει- διακρίνει ο Μ. Δ. Μ. μιαν «εσωτερική συνέχεια». Θυμάται…, αφηγείται την κοινή -μα και συχνά αντιθετική- πορεία τους, συμπληρώνει μερικές εγγραφές «ημερολογίου» και ιδιαίτερα, προσπαθεί να συναντήσει τη σκέψη του φίλου του σ’ εκείνα τα χρόνια, όταν ήταν παρούσα και επιτακτική η αίσθηση της επερχόμενης κατάρρευσης του πολιτισμού: τα χρόνια του Mahler· και λίγο μετά, όταν κορυφαίοι δημιουργοί έδιναν, λαχανιασμένοι, τα τελευταία λεπτουργήματα, πριν να λήξει οριστικά, με την κορύφωσή της, η εποχή της αναζήτησης του Ωραίου και του Αληθινού (κάτι που συνέβη, όπως πίστευε ο Μάνος, γύρω στα μισά του αιώνα μας, ή και λίγο πιο πριν…).
…και, ίσως, σ’ αγαπώ παράφορα!
Ο συγγραφέας αναζητεί τον έρωτα: την έννοια, την αίσθηση και, φυσικά, το πρόσωπο, εκείνη. Θα περιπλανηθή στα μονοπάτια που ανοίγονται από τις διηγήσεις ενός φίλου, από τις αναμνήσεις και τα σημειώματα πολύ συγγενικού προσώπου, από τα καλπάσματα, τέλος, της δικής του φαντασίας μέχρι… μέχρι να φτάση στη μυρωμένη ανάσα της Άννας· μέχρι τον Παράδεισο…
Νίκη, εντελώς προσωπικό
Ο αφηγητής, δικηγόρος γύρω στα πενήντα, παίρνει το τρένο για την Καλαμάτα μετά από πρόσκληση δυο φίλων του, αδελφού και αδελφής. Αναπολεί κατά τη διαδρομή τη μακρόχρονη και στενή σχέση του μαζί τους. Πρόσωπα, έρωτες, όνειρα και γεγονότα ξεπηδούν στη μνήμη ανάκατα, οδηγώντας σε συνεχείς αναθεωρήσεις και ανασκαφή του εαυτού του. Αυτός ο τελευταίος, καταδιωκόμενος από άχνες φιλιών και αστραπές αγκαλιασμάτων θα είναι ο αμείλικτος συνομιλητής του μέχρι την Αθήνα και το επόμενο πρωί, όταν, εμβρόντητος απ’ όσα είδε και άκουσε, δραπετεύει με το πρώτο δρομολόγιο…
… Έξι μήνες αργότερα, θα επιλέξει πάλι τη βολική χρονοτριβή του σιδηρόδρομου μέχρι το Μπορντό. Προσπαθεί να καθυστερήσει τον χρόνο και το όνειρο, να δυναμώσει, να ετοιμαστεί: τον περιμένει εκεί η αναπόφευκτη εξέλιξη…
Η πορεία του ρομαντισμού
Ακόμα μια προσέγγιση
Ο συγγραφέας επιχειρεί σύντομη επισκόπηση των τελευταίων δεκαετιών του κλασσικισμού – ορθολογισμού και, γενικώτερα, της όλης ατμόσφαιρας που προκάλεσε ή βοήθησε τη γέννηση του ρομαντικού κινήματος και προσπαθεί μετά να περπατήσει μαζί του, μελετώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, υπό τους ήχους ρομαντικής -βεβαίως- μουσικής. Μέχρι ν’ αρχίσουν να ακούγονται οι απόηχοι…
Συγκεκριμμένοι δημιουργοί: ποιητές, πεζογράφοι, εικαστικοί, μουσικοί (ιδιαίτερα), αλλά και φιλόσοφοι εμπλεκόμενοι ή όχι με -ισμούς, πρωταγωνιστούν ή εμφανίζονται -έστω και παραπονεμένοι ή και αρνούμενοι πάσαν σχέσιν- σε μια προσωπική απεικόνιση της ωραιότερης περιπέτειας που γνώρισε η ιστορία του πολιτισμού και η ψυχή του καθημερινού ανθρώπου· περιπέτειας, που, όπως λένε μερικοί, συνεχίζεται…
Ημερολόγιο αφελούς μεγαλομανίας
Ένα πολύ πρωτότυπο ημερολόγιο μας προσφέρει στο βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας, ένα ημερολόγιο στο οποίο αναφέρεται σε μια μεγάλη του αγάπη, τη μουσική. Και μάλιστα αναφέρεται σε ένα αρκετά ιδιαίτερο είδος μουσικής, την κλασσική, μια μουσική που παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες και οι γνώσεις του είναι ατέλειωτες. Το ύφος του είναι αρκετά ιδιαίτερο, καθώς μας προσφέρει ημερολογιακές αναφορές για να μας παρουσιάσει και να φέρει αρκετά κοντά στο μέσο Έλληνα την κλασσική μουσική και την όπερα, είδη που δυστυχώς δεν είναι διαδεδομένα όσο θα έπρεπε στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει τον κόπο, όχι απλά και μόνο να διαβαστεί, αλλά και να μελετηθεί, για να δούμε πώς οδηγήθηκε ο συγγραφέας με αγάπη προς αυτήν τη μουσική. Ίσως με τον τρόπο αυτό να γίνει πιο κατανοητή σε όλους μας.
Δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τη γιαγιά
Ο συγγραφεύς αναπαυόμενος, δέκα λεπτά μετά την επίσημη λήξη της τελετής, όταν έλαβε μαζί με το πρώτο του διεθνές βραβείο τον Μεγαλόσταυρον τού Plustigen. (Είχε από τότε, παγκοσμίως εντυπωσιάσει η απόλυτη στάση του έναντι των Μ.Μ.Ε.)
Αναμνήσεις από την κηδεία μου
Δύο πεζογραφήματα
“Απαραίτητη διευκρίνηση”: “Ο αθεόφοβος μπατζανάκης”, ένα παλαιότερο χορόδραμα του ιδίου συγγραφέα, αναφερόμενο στον πονεμένο έρωτα μιας παχουλής κοπέλλας για μία άλλη κοπέλλα -επίσης παχουλή- δεν έχει καμμία σχέση με το παρόν βιβλίο, το οποίον αποτελείται από τις εμπεριστατωμένες ιστορίες δύο αλυσιτελών διανοουμένων της σύγχρονης Αθήνας (ο ένας τόσκασε, ο άλλος πέθανε).
Μια ιδιαίτερη σχέση – Μιχάλης Δ. Μανωλίδης
Δύο τρίτα-τέταρτα ξαδέρφια, πολύ δεμένα από μικρά, συναντιούνται τυχαία (;) μετά από πολύ καιρό. Αλληλοενημέρωση, αναμνήσεις, διάφορα ευτράπελα, αλλά και απρόσμενες αποκαλύψεις, εναλλάσσονται συνεχώς με αναφορές σε θέματα τέχνης, ψυχολογίας, κοινωνίας, πολιτικής, κλπ. Θα οδηγήσουν σε γρήγορες εξελίξεις. Θα ξεκινήσουν υπό τους ήχους Μότσαρτ, Μάλερ, Πουτσίνι, κλπ., κοινή άμυνα στην κρίση και στην επέλαση της γενικής χαχανοασχήμιας που από ετών τη νιώθουν, μοιραία επιταχυνόμενη, να κυριαρχή στην όλη ατμόσφαιρα.
Μυθιστόρημα, Ηρόδοτος, 2017, 280 σελ.
…και, ίσως, σ’ αγαπώ παράφορα! (2001), Κονιδάρης
Νίκη, εντελώς προσωπικό (2006), Άγκυρα
Δέκα ημέρες που συγκλόνισαν τη γιαγιά (2013), Όστρια Βιβλίο
Μέχρις αυτού του σημείου δηλαδή (2015), Όστρια Βιβλίο
Μια ιδιαίτερη σχέση (2017), Ηρόδοτος
Πεζά
Αναμνήσεις από την κηδεία μου (2014), Όστρια Βιβλίο
Δοκίμια – Μελέτες – Ιστορία – Κριτική
Τα ισόβια του Θεοτόκη (1994)
Τα χρόνια του Mahler, το μοναχικό βήμα του ρομαντικού (1997), Οδυσσέας
Η πορεία του ρομαντισμού (2006), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Τα ισόβια του Θεοτόκη (2007), Βασιλείου Γεώργιος
Ημερολόγια
Ημερολόγιο αφελούς μεγαλομανίας (2012), Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Μεταφράσεις
Μανώλης Δ. Μιχαηλίδης, Τα ισόβια του Θεοτόκη (1993), Παρουσία
Πηγές: BIBLIONET, Όστρια Βιβλίο, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Άγκυρα, Κονιδάρης, Οδυσσέας