Μιχάλης Π. Γιαννουλέας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μιχάλης Γιαννουλέας είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master of Science στη Στατιστική και την Επιχειρησιακή Έρευνα του Loughborough University of Technology της Αγγλίας. Διετέλεσε ανώτερο στέλεχος οργάνωσης και προγραμματισμού στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ενώ από το 1987 ασχολείται με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ως στέλεχος μεγάλου τραπεζικού οργανισμού, με εξειδίκευση στους τομείς της Ανάπτυξης των Ανθρώπινων Πόρων και του Μάνατζμεντ. Είναι πιστοποιημένος σύμβουλος εκπαίδευσης και εκπαιδευτής από το Institute of Training and Development της Αγγλίας και έχει μακρόχρονη διδακτική εμπειρία σε προγράμματα επικοινωνίας, συμπεριφοράς και διοίκησης. Διδάσκει Οργανωσιακή Συμπεριφορά στο μεταπτυχιακό τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του GLOBAL International Educational Organisation (παράρτημα του University of Wales) και είναι τακτικός συνεργάτης του Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Πειραιά (ΨΚΠ).
Μυθιστορήματα
Η άχρονη αναζήτηση του έρωτα (2018), Εκδόσεις Πνοή

Δοκίμια-Μελέτες-Συμβουλευτική
Συμπεριφορά και διαπροσωπική επικοινωνία στον εργασιακό χώρο (1998), Ελληνικά Γράμματα
Η πρόκληση της αλλαγής (2006), Ελληνικά Γράμματα
Κάθε μέρα ηγέτης (2010), Πεδίο
Συμπεριφορά και διαπροσωπική επικοινωνιά στον εργασιακό χώρο (2011), Πεδίο (E)

Η άχρονη αναζήτηση του έρωτα – Μιχάλης Γιαννουλέας
Ένα βαθύ συναίσθημα αποτυχίας με κατέκλυσε. Η αυτοεκτίμησή μου έπεσε στο ναδίρ. Βασανιζόμουν από σκέψεις του τύπου “τι έπρεπε να είχα κάνει για να μη φύγει”, “γιατί δεν μπόρεσα να ελέγξω τα γεγονότα” και όλα τα συναφή. Για μια ακόμα φορά άρχισα να ζω σαν ασκητής, θρηνώντας πάνω απ’ τα ερείπια του γάμου μου. Το φυσικό επακόλουθο ήταν να ξαναβρεθώ στη δερμάτινη πολυθρόνα του φιλοσοφικού συμβούλου.
“Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο. Όλων των πραγμάτων η ύπαρξη εμπεριέχει μια μεταβαλλόμενη φύση, και η ανθρώπινη ύπαρξη είναι συνυφασμένη με την έννοια της αλλαγής. Οι αλλαγές ήταν και θα είναι πάντα μέρος της καθημερινότητάς μας και οι πολύ σημαντικές μπορεί να επηρεάσουν τις αξίες και τα “πιστεύω” μας. Οι πιο πολλοί προτιμούν τη μιζέρια της καθημερινότητας από την αναζήτηση της ευτυχίας. Γι’ αυτούς είναι παγιωμένη αντίληψη να αρνούνται την αλλαγή και να της αντιστέκονται. Γι’αυτόν τον λόγο βλέπεις πολλά ζευγάρια να ζουν σε μια κατάσταση συμβιβασμού και αμοιβαίας ανοχής, που συνήθως καταλήγει σε συγκρούσεις με λογομαχίες, γύρισμα της πλάτης και αυτολύπηση. Η σχέση διατηρείται τυπικά λόγω των παιδιών, του σεξ ή και του φόβου για το τι θα πει ο κόσμος”.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2018, 138 σελ.

Συμπεριφορά και διαπροσωπική επικοινωνιά στον εργασιακό χώρο – Μιχάλης Π. Γιαννουλέας
Η κατανόηση και ερμηνεία της συμπεριφοράς των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας αποτελεί βασικό ζητούμενο των επιχειρήσεων που επιδιώκουν την ολόπλευρη και γρήγορη ανάπτυξή τους. Το εγχειρίδιο αυτό α-νταποκρίνεται στη συγκεκριμένη ανάγκη, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη διαπροσωπική επικοινωνία σε όλους τους χώρους όπου εργάζονται άνθρωποι. Οι έννοιες και οι όροι παρουσιάζονται και αναλύονται με διεξοδικό τρόπο, και παράλληλα αναπτύσσονται οι πλέον σημαντικές «θέσεις» και θεωρίες για την ανθρώπινη «συμπεριφορά του εργαζόμενου» και για τους ρόλους που υιοθετεί ως προϊστάμενος και ως υφιστάμενος.
Το βιβλίο αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για όσους ασχολούνται (συμβούλους, εκπαιδευτές κ.λπ.) με την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο των επιχειρήσεων. Απευθύνεται επίσης σε κάθε εργαζόμενο (απλό υπάλληλο, στέλεχος, μάνατζερ) που θέλει να αλλάξει είτε τη δική του συμπεριφορά είτε τη συμπεριφορά των συναδέλφων-υφισταμένων του, προκειμένου να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του οργανισμού στον οποίο εργάζεται. Χρήσιμο θα φανεί τέλος και σε κάθε άνθρωπο που επιθυμεί καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις στο κοινωνικό, φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον.

Επικοινωνία, Πεδίο, 2011, 200 σελ.

Κάθε μέρα ηγέτης – Μιχάλης Π. Γιαννουλέας

Μία εναλλακτική προσέγγιση στην άσκηση ηγεσίας


“Το βιβλίο του Μιχάλη Γιαννουλέα, “Κάθε μέρα ηγέτης”, δεν είναι ένα ακόμα κείμενο με ιδέες, αναφορές, αντιλήψεις και θεωρίες για την ηγεσία και την άσκησή της. Είναι ένα βιβλίο που συνεισφέρει στην κατανόηση του φαινομένου της ηγεσίας, συνθέτοντας σε ένα ολιστικό μοντέλο τους πιο χρηστικούς ορισμούς και θεωρίες, και δίνοντας παράλληλα χρήσιμες πρακτικές οδηγίες για την άσκησή της. Εάν ξεκινήσετε να διαβάζετε το βιβλίο μόνο για τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος, θα διαπιστώσετε σύντομα ότι το πρακτικό αποτέλεσμα της μελέτης του δεν είναι μόνο η απόκτηση γνώσεων, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τις αντιλήψεις σας για την ηγεσία και τις συμπεριφορές που πρέπει να υιοθετείτε για την αποτελεσματική άσκησή της. Από την πολυετή εμπειρία και συμμετοχή μου σε διάφορα προγράμματα reengineering, ηγεσίας και ανάπτυξης ανθρώπινων πόρων, μπορώ να δηλώσω με σιγουριά ότι το συγκεκριμένο βιβλίο καταγράφει και αναλύει την πραγματική φύση της ηγεσίας, διαχέοντάς την σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα. Με απλά λόγια, είναι ένα εργαλείο άσκησης ηγεσίας”.
Martin Bostock, Owner, SFM Consultans (Management Consulting Industry), Coventry, United Kingdom

Διοίκηση και οργάνωση, Πεδίο, 2010, 176 σελ.

Η πρόκληση της αλλαγής – Μιχάλης Π. Γιαννουλέας
Η αλλαγή δεν είναι συνήθως ένα προαιρετικό γεγονός, δεν είναι επιλογή. Aπλώς συμβαίνει. Eίναι κάτι που χρειαζόμαστε, μολονότι συχνά δεν μας αρέσει. Δημιουργεί ενόχληση, άγχος, αναστάτωση και μερικές φορές κρίση. Παρά την αβεβαιότητα και τη σύγχυση όμως, χωρίς αλλαγή περιορίζουμε και μπλοκάρουμε τον εαυτό μας. Οι περισσότεροι από εμάς αντιστεκόμαστε στις αλλαγές. Για να επιβιώσουμε σήμερα όμως, πρέπει να διευρύνουμε καθημερινά τις γνώσεις μας, να βελτιώνουμε τις ικανότητές μας, να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές με ταχείς ρυθμούς.
Σε αυτό το βιβλίο θα μάθουμε: – Ποια είναι η έννοια της «αλλαγής» και ποια τα είδη της – Γιατί αντιστεκόμαστε στις αλλαγές – Πώς αντιδρούμε στην αλλαγή (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά) – Ποια είναι η διεργασία της αλλαγής και ποια τα στάδιά της – Πώς να τηρούμε θετική στάση απέναντι σε μια αλλαγή – Ποιες οι τεχνικές διαχείρισης της αλλαγής – Πώς να αντιμετωπίζουμε μια αλλαγή που δημιουργεί κρίση – Πώς να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές Ένα βιβλίο που το έχουμε όλοι ανάγκη!

Συμβουλευτική, Ελληνικά Γράμματα, 2006, 152 σελ.

Συμπεριφορά και διαπροσωπική επικοινωνία στον εργασιακό χώρο – Μιχάλης Π. Γιαννουλέας
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σημαντική πηγή άντλησης πληροφοριών που είναι πολύτιμες για την κατανόηση και την ερμηνεία της συμπεριφοράς των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας. Από τις πρώτες του σελίδες βοηθάει άμεσα τον αναγνώστη να βρει απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα που αφορούν τη διαπροσωπική επικοινωνία στους χώρους της εργασίας και στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης. Οι έννοιες και οι όροι παρουσιάζονται και αναλύονται με τρόπο διεξοδικό, ενώ παράλληλα συσχετίζονται οι πλέον σημαντικές «θέσεις» και θεωρίες που εστιάζονται κυρίως στην ανθρώπινη συμπεριφορά του εργαζόμενου και των ρόλων που υιοθετεί ως προϊστάμενος και ως υφιστάμενος…

Επικοινωνία, Ελληνικά Γράμματα, 1998, 195 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Πεδίο, Εκδόσεις Πνοή