Μιμή Ντενίση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μιμή Ντενίση είναι ηθοποιός και συγγραφέας.
Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο της Αγ. Παρασκευής, τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών και τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έχει γράψει 2 ιστορικά έργα τη “Θεοδώρα” και τη “Λασκαρίνα”.
Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο με το ψευδώνυμο Ελένη Ντάνου στην ερωτική ταινία “Μικαέλα”, ο “Γλυκός Πειρασμός” το 1975.
Τον Οκτώβριο του 1981, εμφανίζεται στο θέατρο με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο θεατρικό έργο “Τζούλια” στο ρόλο της Άλισον σε σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής.
Πρωτοεμφανίζεται στην Ελληνική τηλεόραση με την τηλεοπτική σειρά “Γιούγκερμαν”, βασισμένη στο μυθιστόρημα που έγραψε ο Μιχάλης Καραγάτσης. Οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιάννης Φέρτης, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Άννα Συνοδινού, Θανάσης Βέγγος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γρηγόρης Βαλτινός, Δέσπω Διαμαντίδου, μεταξύ άλλων, έχουν συνεργαστεί με την Μιμή Ντενίση στο θέατρο και την τηλεόραση.
Έχει τελέσει διευθύντρια στο θέατρο Αθηνά, Βρεττάνια, Ακροπόλ, Ιλίσια-Ντενίση, Ιλίσια-Βολανάκης.
Το 2009 τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση για την συνολική προσφορά της στην Τέχνη και τα Γράμματα με μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διακρίσεις με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Εγώ η Λασκαρίνα – Μιμή Ντενίση

Το κείμενο της μεγάλης θεατρικής επιτυχίας μαζί με παράρτημα ιστορικών κειμένων και χρονολογιών για την Λασακαρίνα Μπουμπουλίνα, καθώς και έγχρωμες φωτογραφίες από την παράσταση.
Ο πρόλογος είναι της γνωστής συγγραφέα Μαρίας Σκιαδαρέση.
Η παράσταση που αποτελεί το κύκνειο άσμα του μεγάλου σκηνοθέτη Μίνωα Βολανάκη. Το θεατρικό βασίζεται σε σενάριο της Μιμής Ντενίση και παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Της γενναίας νησιώτισσας που βοήθησε καθοριστικά με την προσωπικότητά της και τα χρήματά της, την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Θεατρικό, Περίπλους, 1999, 142 σελ.

Σμύρνη μου αγαπημένη – Μιμή Ντενίση

1923. Προσφυγικός συνοικισμός. Το παλιό τεφτεράκι με τις συνταγές της νενές της που σώθηκε από την καταστροφή φέρνει στη Φιλιώ Μπαλτατζή μνήμες από τις όμορφες μέρες της.
1917. Η Σμύρνη στις δόξες της, το ίδιο και η οικογένεια Μπαλτατζή, απ’ τις πιο σημαντικές της πόλης. Η ζωή είναι μια ατέλειωτη γιορτή χαράς, ελπίδας και προσμονής που φτάνει στο αποκορύφωμα με τον ερχομό των Ελλήνων.

Μαζί με την ιστορία της οικογένειας, τις σχέσεις, τους έρωτες, τις αντιζηλίες, ξετυλίγεται και το κουβάρι της ιστορίας της Σμύρνης. Γύρω τους, διχόνοια, σκοπιμότητες, διεθνή συμφέροντα, προδοσίες από φίλους και συμμάχους, και στο επίκεντρο κάτοικοι της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης που οδεύουν ανυποψίαστοι προς το τραγικό τέλος της.

Το έργο γράφτηκε μετά από πολυετή έρευνα και στηρίζεται σε μαρτυρίες Ελλήνων, Λεβαντίνων και Τούρκων, καθώς και σε άγνωστα στο ευρύ κοινό ντοκουμέντα. Είναι ένα έργο που υμνεί τον πολιτισμό και την ομορφιά της ζωής της Ιωνίας και την προσφορά των προσφύγων στη σύγχρονη Ελλάδα.

Θεατρικό, Εκδόσεις Πατάκη, 2014, 204 σελ.

Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη – Μιμή Ντενίση

Η αρχόντισσα της Σµύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιβιώσουν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και να φτάσουν στην Ελλάδα. Έχουν χάσει τα πάντα και προσπαθούν να ξαναρχίσουν από το µηδέν. Η ανταλλαγή των πληθυσµών τούς δίνει την ευκαιρία για µια καλύτερη ζωή στις µουσουλµανικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Εκεί, παρέα µε πρόσφυγες από τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και την υπόλοιπη Μικρασία, στήνεται το σκηνικό της νέας τους ζωής.

Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων, µετά από πολλές δυσκολίες, καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ο πολυπολιτισµικόςπληθυσµός της από τη µεγάλη φωτιά του 1917. Οι πρόσφυγες θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους καθώς οι Εβραίοι της πόλης θα οδεύσουν σιγά σιγά προς την καταστροφή τους.

Το έργο αποτελεί συνέχεια του “Σµύρνη µου αγαπηµένη” και γράφτηκε µετά από έρευνα σε κείµενα ελληνικά και ξένα που αφορούν την ταραγµένη εποχή του Μεσοπολέµου.

Θεατρικό, Εκδόσεις Πατάκη, 2019

Θεατρικά έργα
Εγώ η Λασκαρίνα (1999), Περίπλους
Σμύρνη μου αγαπημένη (2014), Εκδόσεις Πατάκη
Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη (2019), Εκδόσεις Πατάκη

Συλλογικά έργα
Οι αταίριαστοι (η πολιτική συναντά την τέχνη) (2012), Εκδόσεις Γκοβόστη

Μεταφράσεις
Tolstoj, Lev Nikolaevic, Άννα Καρένινα (1994), Εκδόσεις Καστανιώτη
Coward, Noël, Το σ’ αγαπώ δεν είναι ντεμοντέ (2008), Αιγόκερως

Πηγές: Biblionet, Περίπλους, Εκδόσεις Πατάκη

34 views