Μύρων Ξένος

Μύρων Ξένος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μύρων Ξένος (κατά κόσμον Γιάννης Παπαδάκης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1965 από γονείς κρητικούς.
Μαγεύτηκε από το φως, τη θάλασσα και τους ανέμους της Κρήτης, στοιχεία στα οποία μαθήτευσε και μαθητεύει ακόμα. Αποφοίτησε από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, όπου είχε την τύχη να γνωρίσει αξιόλογους καθηγητές, και φοίτησε στο Πολυτεχνείο Πάτρας, όπου μυήθηκε στα μυστικά των ηλεκτρονίων, των φωτονίων και τον τρόπο σκέψης των ηλεκτρολόγων μηχανικών. Η περιέργειά του τον οδήγησε στις ΗΠΑ – εκεί βάδισε στα μονοπάτια και τις λεωφόρους της επιστημονικής μεθόδου και μυήθηκε στην ερευνητική-ακαδημαϊκή σκέψη (PhD). Δημοσίευσε ερευνητικές εργασίες σε θέματα αυτοπροσαρμοζόμενων συστημάτων, βελτιστοποίησης αποφάσεων, θεωρίας πληροφοριών, έξυπνων δικτύων και εφαρμοσμένων μαθηματικών. Εργάστηκε ως καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος επιχειρήσεων. Υπήρξε διευθυντικό στέλεχος σε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, την United Airlines, με ευθύνη στους τομείς λειτουργικής βελτιστοποίησης και σχεδιασμού. Κατά το τρίτο τρίτο της ζωής του, το οποίο διανύει, σκοπεύει να αφοσιωθεί σε ιδέες και προβλήματα που τον απασχολούν από τότε που θυμάται τον εαυτό του να ρωτά και να αναρωτιέται. Παράλληλα, υποστηρίζει μη κερδοσκοπικές δράσεις στην παιδεία, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει συγγράψει τρία βιβλία ποίησης και έχει δημοσιεύσει άρθρα με φιλοσοφικό, επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο.
Ποίηση
Πυξίδα Κρυφή (2008), Ιδιωτική έκδοση
Η τρίτη στιγμή (2011), Γαβριηλίδης
Απόσταγμα Φωτός (2022), Θερμαϊκός

Δοκίμια-Μελέτες-Φιλοσοφία
Με απλωτές ελληνότροπες (2022), Θερμαϊκός

Με απλωτές ελληνότροπες – Γιάννης Παπαδάκης

Με απλωτέςΣκέψεις – Προβληματισμοί – Προσεγγίσεις


Πρόκειται για μία συλλογή άρθρων τα οποία θίγουν καίρια ζητήματα από το φάσμα της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της επικαιρότητας και της επιστήμης. Οι σκέψεις, οι προσεγγίσεις και οι προβληματισμοί του συγγραφέα ξεδιπλώνονται με ποικίλους τρόπους ώστε να προσεγγίζουν κάθε είδους αναγνώστη, ειδήμων και μη.

Αν η επίμονη αναζήτηση της βαθύτερης φύσης των φαινομένων –φυσικών και ηθικών– οδηγεί στο σημείο όπου οι ερωτήσεις συγκλίνουν, τότε σταδιακά οδηγούμαστε σε μια ανώτερη ελληνότροπη αλήθεια, μια πιο αρμονική κατανόηση και ερμηνεία των φαινομένων, με ισχυρότερες αξιώσεις καθολικότητας, που συνάδει με τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της ελληνικής σκέψης –τον ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης και σκέψης των Ελλήνων– θεμελιωμένο πάνω στο τρίπτυχο ελευθερία-τόλμη-μέτρο.
Αν και η ελληνότροπη προσέγγιση –και κατά συνέπεια, ο πολιτισμός χιλιετηρίδων που προκύπτει από αυτήν– έχει θεωρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν ως ιστορική πολυτέλεια, στο μέλλον σίγουρα θα αναχθεί σε ανάγκη. Διότι, αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε χωρίς μια ριζική αναδιάταξη ακόμα και των πιο θεμελιωδών αντιλήψεών μας για τον άνθρωπο και τον κόσμο, των προτεραιοτήτων μας και τους τρόπους ιεράρχησής τους, το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό.
Σε αυτό το επερχόμενο πολιτισμικό γίγνεσθαι, η Ελλάδα μπορεί –και οφείλει– να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, ως η μόνη χώρα με έναν πολιτισμό βαθιά ανθρωποκεντρικό και ταυτόχρονα αντι-ατομοκεντρικό, που έχει δημιουργηθεί εξαρχής για να απαντά με τρόπο ιδιαίτερο και ισορροπημένο στα κρίσιμα εκείνα ερωτήματα που γίνονται ακόμα πιο πιεστικά και καίρια στις μέρες μας.
Τα κείμενα του βιβλίου συνθέτουν ένα ψηφιδωτό πολιτικών, κοινωνικών και φιλοσοφικών προβληματισμών και απαντητικών προσεγγίσεων. Το αφιερώνω στους νέους και τις νέες που θα κληθούν να δώσουν κρίσιμες απαντήσεις στο μέλλον και εύχομαι, σε αυτήν τους την προσπάθεια να εντοπίσουν ιδέες, σκέψεις και συλλογιστικές που να τους εμπνεύσουν και να τους βοηθήσουν.

Φιλοσοφία, Θερμαϊκός, 2022, 520 σελ.

Απόσταγμα Φωτός – Μύρων Ξένος

Απόσταγμα


Ο ποιητής μέσω της γλώσσας πλάθει εικόνες του αντικειμενικού κόσμου και μας προ(σ)καλεί να αναδείξουμε τα νοήματά τους. Με ύφος λυρικό και συνάμα λιτό οδηγεί τον αναγνώστη στο ουσιώδες της ποίησης, μυώντας τον στους ιδιάζοντες κανόνες της, μέσω μιας σειράς προβληματισμών που αφορούν τη ζωή, τον θάνατο, τον έρωτα, την ύπαρξη και την ποίηση καθεαυτή.
Έχοντας κατάφωρα εμπνευστεί από το ζείφωρο φως που εκπορεύεται αφειδώλευτα από τη χώρα μας, ο ποιητής σκιαγραφεί το μεγαλείο της Ελλάδας μέσα από τα στοιχεία που τη συνθέτουν: νερό, αέρας, ήλιος, κάλλος, έρωτας, γλώσσα. Στοιχεία με τα οποία είναι ικανός και να την αναστήσει.

Ποίηση, Θερμαϊκός, 2022, 158 σελ.

Η τρίτη στιγμή – Μύρων Ξένος

Η τρίτη


Η πρόσκληση σας με τιμά
μα βία ανωτέρα
με αναγκάζει να ‘μαι αλλού
εκείνη την ημέρα.
‘Οσο και αν το επιθυμώ,
όσο κι αν σας πικράνει,
ή που δε θα ‘χω γεννηθεί
ή που θα ‘χω πεθάνει

Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2011, 126 σελ.

Πυξίδα Κρυφή – Μύρων Ξένος

Πυξίδα Κρυφή


ΑΣΤΡΟ ΠΟΥ ΕΣΒΗΣΕΣ
Ασήμι είχες στα μαλλιά
στην καρδιά σου φως
το φεγγάρι πως,
αχ πως να σταματήσω;

Βαθιά στο βλέμμα των ματιών
θάλασσα γαλάζια
διαμάντια και τοπάζια
στο γέλιο των χειλιών.

Έσβησες άστρο φωτεινό
γλυκιά ζωής ανάσα,
οι μέρες μοιάσαν
άψυχο δειλινό.

Χωρίς φωνή, χωρίς ψυχή
βουβός ο πόνος και πικρός
στο φεγγάρι πως,
αχ πως να τραγουδήσω;

Ποίηση, Ιδιωτική έκδοση, 2008, 278 σελ.

Πηγές: Biblionet, Θερμαϊκός, Γαβριηλίδης